Az igazi sült kolbász elkészítésének praktikái háztartásonként változik. Tényleg meg kell szurkálni? Sütés közben fedjük le? Tegyünk alá vizet? Sok a kérdés, de most jól figyelj, megmutatjuk hogy kell kolbászt sütni, hogy az jó szaftos legyen és kívül-belül átsüljön.
Blog
Böllértanodánk következő fejezete a kolbásztöltés furfangos világa. Adunk pár tippet hogy elkerüld a leggyakoribb hibákat, ahonnan már nincs visszaút és mehet minden a kukába. Gyakorolj és válj a kolbásztöltés mesterévé!
Disznóvágás közeledtekor sokszor megfordul benned a gondolat, hogy is állj neki, vagy egyáltalán mikor legyen a megfelelő alkalom a disznóvágásra és kolbásztöltésre, még akkor is ha nem egy időben csinálod a kettőt. Erről olvashatsz blogunkban...
Sokakba felmerül a kérdés, hogy mi a tökéletes kolbász receptje.
Igazából nem ördöngős elkészíteni az ízletes kolbászokat, de meg kell hagyni hogy a szükséges előkészületek nélkül nem lesz tökéletes kolbászunk.
A szarvaskolbász valóban finom és a házias készítése még inkább különlegessé teszi. A füstölt íz és a friss alapanyagok kombinációja valóban ínycsiklandóvá teszi ezt a kolbászfélét. Kiváló kolbász receptünket Te is kipróbálhatod.
A sváb kolbászok egy különleges kategóriát alkotnak a német eredetű, közép-európai konyhákban. A "sváb" kifejezés általában azokra a német ajkú közösségekre utal, amelyek a történelem során a Kárpát-medencében, például Dél-Németországból, Ausztriából vagy Svábföldről érkeztek.
Kolbásztöltés folyamata sok előkészületet kíván. A hideg idő kiválóan alkalmas a böllér szakma gyakorlására. Minden magyar hentes és böllér várja a telet, hisz a legjobb és legfinomabb kolbászok ebben az időszakban készülnek. Ha szükséged van a legjobb házi kolbász recept 10kg-ra , a legjobb helyen jársz!
Kolbászkülönlegességek receptjeit mutatjuk be Önöknek Farkas László gyűjteményéből. Számos érdekesség, rég elfelejtett receptet mutatunk be, amelyeket érdemes kipróbálni. Kóstolót kérünk...
Itt van a szabadban rendezett piacok időszaka, és elképzelhetetlen lenne a büfék kínálata kolbász, lángos, vagy bármely kézműves étel nélkül. Azok, akik élvezik ezt a különleges életérzést, hiányolják a rendszeres találkozást kedvenc büféseikkel, és még az időjárás sem tartja vissza őket a korai reggeli elfogyasztásától - amint csak lehet, indulnak.
Nagyon fontos a hús minőséget ellenőrizni! Az öreg, böllérek, kolbászmesterek úgy tartják, hogy a sertésnek jó nagynak kell lennie, az ideális kolbászhúshoz. Ideálisan 2 mázsa felettinek és háztájinak. (A nagyüzemi sertéseket tipikusan 120-130 kg-os súlyban már levágják, mert ekkor az ideális a takarmányozás, költség-haszon szempontjából.)
Egy hagyományosan hidegen füstölt házi kolbász recept, amit aromás márkás konyak tesz pikánsabbá. A receptet természetesen ízlés szerint lehet finomítani, az összetevők csupán tájékoztató jellegűek. Kolbásztöltéskor szinte soha nem ragaszkodunk a mérleghez, inkább a gyúrás közbeni kóstolgatást részesítjük előnyben. Természetesen minden magyarnak megvan a saját " tuti házikolbász " receptje.
Ritkaság a mindennapokra Tőlünk Nektek, hátha kedvet kapnak egyesek a finomság elkészítésére.
Nem volt könnyű dolgunk, de sikerült egy tengerparti ízvilágot elcsípjünk, hisz még nekünk is vannak barátaink külföldön, akik szintén a húsipar elkötelezettjei.
- A sült kolbász készítéséhez első lépésben melegítsd be a sütőt 180 fokra, alsó-felső (normál) sütési módban.
- Készítsd elő a sütnivaló kobászt. Helyezd egy tepsibe, és most jön a lényeg: szurkáld meg jó sok helyen villával! Így a zsír a kolbász sütése közben kifolyik, nem reped szét, nagyon finom lesz. Ha tapadásmentes tepsit használsz, akkor a kolbász sütése nem igényel plusz zsiradékot. Normál tepsit nagyon vékonyan olajozz/zsírozz ki sütés előtt.
- Most jön a kolbász sütése. Tedd be a tepsit a forró sütőbe, és süsd kb. 40 percig. Megfordítani, forgatni, piszkálni nem szükséges
A házi kolbász recept elkészítése pofon egyszerű - nem kell hozzá más, csak, hús, zsiradék, piros fűszerpaprika, csípős fűszerpaprika, fokhagyma, só, kömény, meg persze sertés vékonybél, sertés kuláré- vagy marhabél, amibe beletöltjük. Vigyázat - a legjobb házi kolbász fog elkészülni! :)
A jó kolbász recept már megalapozhatja a készített kolbász ízvilágát, magyarosságát. Nagyon fontos, hogy minden alapanyagból, fűszerkeverékből, húsféléből pontosan annyit adjunk hozzá, amennyit a recept előír, különben a házias ízvilág könnyen elvészhet.
Hogyan kell gyulai, paraszt, szárazkolbászt készíteni?
Megmutatjuk a legjobb recepteket. Titkok egyenesen a műhelyből!