Csomagfeladási napok: hétfő , szerda, csütörtök 13:00-kor

bollershop.hu

Kérdése van? +36205302628

Kategóriák
bollershop.hu

Kérdése van? +36205302628

  • Kategóriák
    • Akciós termékek
    • 5% kedvezmény BOLLER25 kuponnal*
    • Belek
    • Kések, bárdok, acélok
    • Fűszerek és keverékek
    • Gépek és szerszámok
    • Vágódeszkák
    • Lánckesztyűk és kötények
    • Egyéb termékek
    • Munkavédelmi eszközök
    • Fiskars termékek
  • Blog
  • Kínálatunk
  • Expressz házhozszállítás
  • Fizetési információk
  • Szállítási információk
  • Kapcsolat
  1. Blog
  1. Blog
Vissza
Kolbásztöltés hibái- Trükkös tippek bölléreknek

Kolbásztöltés hibái- Trükkös tippek bölléreknek

Böllértanodánk következő fejezete a kolbásztöltés furfangos világa. Adunk pár tippet hogy elkerüld a leggyakoribb hibákat, ahonnan már nincs visszaút és mehet minden a kukába. Gyakorolj és válj a kolbásztöltés mesterévé!

kolbász recept
kolbász töltés
2024.09.19 09:19 Anti a hentesmester

Kolbásztöltés alkalmával számos hibát ejtjet szinte bárki, még a leggyakorlottabb hentes vagy böllér is.

A hibák elkerülése érdekében csakis az aranyszabályokat kell betartani. Ezek közül is kiemelném Neked a legfontosabbakat, hogy elégedettséged határtalan legyen és pár kiló kolbász büszke tulajdonosává válhass.

Leggyakoribb hibák, amiket elkövethetsz, talán tudod is jól miről beszélek, vágjunk is bele.

 

Vizes a hús

Igen ez gyakori hiba, hiszen a jelenlegi élőállat állomány összehasonlítva egy 10-20 évvel ezelőtti genetikához és takarmányozáshoz képest jelentősen más volt, de most ebből tudunk dolgozni, hisz az időutazás még mindenki számára rejtély.

Döntsd el hogy milyen alapanyagból dolgozol, nem húzzuk le az ipari sertések alapanyagát se és nem kívánjuk magasztalni a házi sertést se, de a takarmányozás sokban befolyásolja a hús és zsír arányát, a vízmegkötés szerepét és ezáltal a hús ízét és felhasználhatóságát. Valamint erősen szerepet játszik a bél tapadásába is.

Aranyszabály hogy a hús 0-4 Celsius fok között legyen, kérlek ne dolgozz meleg hússal akárki is mondja hogy „áá, ezek beszének badarságokat, jó az a meleghús, jó lesz belőle a kóbász”.

A húsnak is van egy mikroflórája amit nem szabad bojgatni hisz az egészségünkre is ügyelni kell, gondolom nem akarsz kolbászmérgezést kapni.

Ameddig a hús hűl, veszít víztartalmából, főleg ha egy tálcára téve megdöntöd és szikkasztod.

Nem árt a húst szikkasztást követően befűszerezned és ismét szikkasztani. a jó gyártási gyakorlat szerint legalább 12 órát, de ha hajt a tatár és mindenki menne már haza a disznóvágásról akkor legalább 1 órát pihentesd és utána vágj neki a töltésnek., hisz a befűszerezett hús a só hozzáadása miatt ismét enged ki levet magából.

 

Elsóztad, vagy rossz a fűszer?

Igen igen, aki sokat iszik nem ismeri a mértéket és lehet rányúl a sóra, ilyenkor tegyél még hozzá húst és megoldódik a problémád.

Ha nem tudod melyik fűszerpaprikát teszed a darálthúshoz, előtte kóstold meg hogy édes-e vagy csípős, hisz ezzel az egész tételt elronthatod, főleg ha gyerek is enne a kolbászból, aki nem bírja az erőset.

Minden kolbászfűszert felhasználás előtt kóstolj meg nehogy valami gondja legyen. A paprikáról hamar felismered ha esetleg keserű, bár a toxint nem érzed ki belőle , ha toxinos akkor Barátom pórul jártál.

Bors egy érdekes kérdés hisz a piac el van árasztva hamisított borssal, ami borsóra felvitt bors aroma és bors származék kombója. Ha erősen prüszkölsz és nem fekete az a bors akkor minden bizonnyal nincs tele bors kéreggel és erős illóolaj tartalma van, nem viszi el a tölteléked színét és megadja a szükséges aromát.

Hogy néz ki ez a gyakorlatban? Nézd csak meg ezt a videót Barátom!

Foltos a massza?

Barátom, keverd el rendesen! NE csak nyomkodd és pacsmagold, hanem minden szegletet keverj el, pihentesd majd ismét keverd át alaposan, persze nem péppé zúzva. NE láss fűszerezetlen részeket, ne legyen inas mert annak nem fogsz majd örülni. Lehetőleg láda darabokat se hagyj benne és az izzadtságodat is törölgesd a homlokodról, ha fölé hajolsz.

Szakad a kolbászbél?

Minden esetben tartsd be a javasolt felhasználását az adott bélnek, ne hagyd órák hosszat a belet az áztatóvízben. A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy áztasd kézmeleg vízbe max 30 percet a kolbászbelet és használd fel . Csakis annyit tegyél az áztatóvízbe amennyit felhasználsz 30 perc alatt. Ha a sertés vékonybél túl van áztatva meggyengülhet a bélfal és pukkanhat. Ha alul van áztatva akkor nem elég rugalmas és pattan.

A másik jelentős hiba ha a kolbász töltő csőre úgy húzod fel hogy az nincs megfelelően nedvesítve vagy érdes a cső felülete esetleg a kezed repedezett és felsérti a bélfalat, vagy túl szorosan fogod és nem engeded útjára a töltelékkel a belet, tudod az aranyközéputat tartani kell.

Ha itt ott lyukas a kolbászbél ( és ne ma Te hibádból) , sajnos benne van a pakliba, de töltés közbe vágd ki azt a bélszakaszt. Sajnos a bélfeldolgozó üzemek se tökéletesek, bárhol előfordul egy-egy ilyen szál bekerülése a csomagba. 

Leesik a füstölőbotról?

Hát persze, ne akarj méteres szálakat készíteni, hisz a füstölős is elküld melegebb éghajlatra.

Ízlésed szerint pározz, de a max 30cm  szálhosszban gondolkozz. Ha túl hosszú a szál akkor a súly miatt elszakadhat akár szállítás közben is.

Úgy tedd a füstölőbotra szikkasztáskor és füstöléskor egyaránt hogy a szálak sehol ne érjenek össze.

Tartsd be a szikkasztási időt, addig fel ne tedd füstölni a kolbászokat mert fatális hibát csinálsz vele ha vizesen szikkasztás nélkül kezded el füstölni.

KOCA sertés vékonybél 20m- "KOCA" bél

KOCA sertés vékonybél 20m- "KOCA" bél

91,4 m 20 m
1 800 Ft
Egységár: 90 Ft/m20
Fűszerpaprika őrlemény 1kg édes

Fűszerpaprika őrlemény 1kg édes

Raktáron
4 050 Ft
Egységár: 4 050 Ft/kg1
Sertés vékonybél 20m-es

Sertés vékonybél 20m-es

10 m 20 m 91,4 m
1 600 Ft
Egységár: 80 Ft/m20
Yardos vékonybél KOCA 40/42 91,4m

Yardos vékonybél KOCA 40/42 91,4m

91,4 m 20 m
7 950 Ft
Egységár: 87 Ft/m91.4
KOCA sertés vékonybél 20m- "KOCA" bél

KOCA vékonybél 20m- "KOCA" bél

Raktáron
Bél mennyisége
:
20 m
1 800 Ft
Egységár: 90 Ft/m20
Sertés vékonybél 10m-es

Sertés vékonybél 10m-es

10 m 20 m 91,4 m
800 Ft
Egységár: 80 Ft/m10
Fűszerkömény őrölt 250g

Köménymag / Fűszerkömény őrölt 250g

Raktáron
900 Ft
Egységár: 3 600 Ft/kg0.25
Fűszerpaprika őrlemény 0,5 kg csípős

Fűszerpaprika őrlemény 0,5 kg csípős

Raktáron
2 350 Ft
Egységár: 4 700 Ft/kg0.5
Feketebors őrölt 250g

Feketebors őrölt 250g

Raktáron
1 800 Ft
Egységár: 7 200 Ft/kg0.25
Vissza
Vásárlói fiók
  • Belépés
  • Regisztráció
  • Profilom
  • Kosár
  • Kedvenceim
Információk
  • Általános szerződési feltételek
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Fizetés
  • Szállítás
  • Elérhetőségek
Miskolczi Dávid e.v
  • 7700 Mohács, Rákóczi utca 9
  • +36205302628
  • szallitas@bollershop.hu
  • facebook

  • tiktok

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

5% kedvezmény

Feliratkozását most megháláljuk! Megerősítés után küldjük a kuponkódot!

Feliratkozás
Árukereső.hu Árukereső.hu
argep.hu
olcsobbat.hu
kandh_v2
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
  • Akciós termékek
  • 5% kedvezmény BOLLER25 kuponnal*
  • Belek
  • Kések, bárdok, acélok
  • Fűszerek és keverékek
  • Gépek és szerszámok
  • Vágódeszkák
  • Lánckesztyűk és kötények
  • Egyéb termékek
  • Munkavédelmi eszközök
  • Fiskars termékek
  • Blog
  • Kínálatunk
  • Expressz házhozszállítás
  • Fizetési információk
  • Szállítási információk
  • Kapcsolat
Belépés
Regisztráció
Adatkezelési beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.
A működéshez szükséges cookie-k döntő fontosságúak a weboldal alapvető funkciói szempontjából, és a weboldal ezek nélkül nem fog megfelelően működni. Ezek a sütik nem tárolnak személyazonosításra alkalmas adatokat.
A marketing cookie-kat a látogatók weboldal-tevékenységének nyomon követésére használjuk. A cél az, hogy releváns hirdetéseket tegyünk közzé az egyéni felhasználók számára (pl. Google Ads, Facebook Ads), valamint aktivitásra buzdítsuk őket, ez pedig még értékesebbé teszi weboldalunkat.
Az adatok névtelen formában való gyűjtésén és jelentésén keresztül a statisztikai cookie-k segítenek a weboldal tulajdonosának abban, hogy megértse, hogyan lépnek interakcióba a látogatók a weboldallal.
A személyre szabáshoz használt cookie-k segítségével olyan információkat tudunk megjegyezni, amelyek megváltoztatják a weboldal magatartását, illetve kinézetét.