Kolbásztöltés hibái- Trükkös tippek bölléreknek
Böllértanodánk következő fejezete a kolbásztöltés furfangos világa. Adunk pár tippet hogy elkerüld a leggyakoribb hibákat, ahonnan már nincs visszaút és mehet minden a kukába. Gyakorolj és válj a kolbásztöltés mesterévé!
Kolbásztöltés alkalmával számos hibát ejtjet szinte bárki, még a leggyakorlottabb hentes vagy böllér is.
A hibák elkerülése érdekében csakis az aranyszabályokat kell betartani. Ezek közül is kiemelném Neked a legfontosabbakat, hogy elégedettséged határtalan legyen és pár kiló kolbász büszke tulajdonosává válhass.
Leggyakoribb hibák, amiket elkövethetsz, talán tudod is jól miről beszélek, vágjunk is bele.
Vizes a hús
Igen ez gyakori hiba, hiszen a jelenlegi élőállat állomány összehasonlítva egy 10-20 évvel ezelőtti genetikához és takarmányozáshoz képest jelentősen más volt, de most ebből tudunk dolgozni, hisz az időutazás még mindenki számára rejtély.
Döntsd el hogy milyen alapanyagból dolgozol, nem húzzuk le az ipari sertések alapanyagát se és nem kívánjuk magasztalni a házi sertést se, de a takarmányozás sokban befolyásolja a hús és zsír arányát, a vízmegkötés szerepét és ezáltal a hús ízét és felhasználhatóságát. Valamint erősen szerepet játszik a bél tapadásába is.
Aranyszabály hogy a hús 0-4 Celsius fok között legyen, kérlek ne dolgozz meleg hússal akárki is mondja hogy „áá, ezek beszének badarságokat, jó az a meleghús, jó lesz belőle a kóbász”.
A húsnak is van egy mikroflórája amit nem szabad bojgatni hisz az egészségünkre is ügyelni kell, gondolom nem akarsz kolbászmérgezést kapni.
Ameddig a hús hűl, veszít víztartalmából, főleg ha egy tálcára téve megdöntöd és szikkasztod.
Nem árt a húst szikkasztást követően befűszerezned és ismét szikkasztani. a jó gyártási gyakorlat szerint legalább 12 órát, de ha hajt a tatár és mindenki menne már haza a disznóvágásról akkor legalább 1 órát pihentesd és utána vágj neki a töltésnek., hisz a befűszerezett hús a só hozzáadása miatt ismét enged ki levet magából.
Elsóztad, vagy rossz a fűszer?
Igen igen, aki sokat iszik nem ismeri a mértéket és lehet rányúl a sóra, ilyenkor tegyél még hozzá húst és megoldódik a problémád.
Ha nem tudod melyik fűszerpaprikát teszed a darálthúshoz, előtte kóstold meg hogy édes-e vagy csípős, hisz ezzel az egész tételt elronthatod, főleg ha gyerek is enne a kolbászból, aki nem bírja az erőset.
Minden kolbászfűszert felhasználás előtt kóstolj meg nehogy valami gondja legyen. A paprikáról hamar felismered ha esetleg keserű, bár a toxint nem érzed ki belőle , ha toxinos akkor Barátom pórul jártál.
Bors egy érdekes kérdés hisz a piac el van árasztva hamisított borssal, ami borsóra felvitt bors aroma és bors származék kombója. Ha erősen prüszkölsz és nem fekete az a bors akkor minden bizonnyal nincs tele bors kéreggel és erős illóolaj tartalma van, nem viszi el a tölteléked színét és megadja a szükséges aromát.
Hogy néz ki ez a gyakorlatban? Nézd csak meg ezt a videót Barátom!
Foltos a massza?
Barátom, keverd el rendesen! NE csak nyomkodd és pacsmagold, hanem minden szegletet keverj el, pihentesd majd ismét keverd át alaposan, persze nem péppé zúzva. NE láss fűszerezetlen részeket, ne legyen inas mert annak nem fogsz majd örülni. Lehetőleg láda darabokat se hagyj benne és az izzadtságodat is törölgesd a homlokodról, ha fölé hajolsz.
Szakad a kolbászbél?
Minden esetben tartsd be a javasolt felhasználását az adott bélnek, ne hagyd órák hosszat a belet az áztatóvízben. A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy áztasd kézmeleg vízbe max 30 percet a kolbászbelet és használd fel . Csakis annyit tegyél az áztatóvízbe amennyit felhasználsz 30 perc alatt. Ha a sertés vékonybél túl van áztatva meggyengülhet a bélfal és pukkanhat. Ha alul van áztatva akkor nem elég rugalmas és pattan.
A másik jelentős hiba ha a kolbász töltő csőre úgy húzod fel hogy az nincs megfelelően nedvesítve vagy érdes a cső felülete esetleg a kezed repedezett és felsérti a bélfalat, vagy túl szorosan fogod és nem engeded útjára a töltelékkel a belet, tudod az aranyközéputat tartani kell.
Ha itt ott lyukas a kolbászbél ( és ne ma Te hibádból) , sajnos benne van a pakliba, de töltés közbe vágd ki azt a bélszakaszt. Sajnos a bélfeldolgozó üzemek se tökéletesek, bárhol előfordul egy-egy ilyen szál bekerülése a csomagba.
Leesik a füstölőbotról?
Hát persze, ne akarj méteres szálakat készíteni, hisz a füstölős is elküld melegebb éghajlatra.
Ízlésed szerint pározz, de a max 30cm szálhosszban gondolkozz. Ha túl hosszú a szál akkor a súly miatt elszakadhat akár szállítás közben is.
Úgy tedd a füstölőbotra szikkasztáskor és füstöléskor egyaránt hogy a szálak sehol ne érjenek össze.
Tartsd be a szikkasztási időt, addig fel ne tedd füstölni a kolbászokat mert fatális hibát csinálsz vele ha vizesen szikkasztás nélkül kezded el füstölni.