Gondjaid vannak kolbásztöltéskor? Segítünk!
Disznóvágás közeledtekor sokszor megfordul benned a gondolat, hogy is állj neki, vagy egyáltalán mikor legyen a megfelelő alkalom a disznóvágásra és kolbásztöltésre, még akkor is ha nem egy időben csinálod a kettőt. Erről olvashatsz blogunkban...
Jól látod, ezt pontosan előre meg kell tervezni és szervezni, hisz minden bizonnyal segítségre lesz szükséged. A kolbásztöltés előkészítése sokak számára fejtörést okoz, de megnyugtatlak nem is olyan nehéz dolog. Rövid pontokba szedve ezeket a témaköröket kell átgondold:
- Megfelelő időpont kiválasztása
- Szükséges gépek és eszközök rendelkezésre állnak-e
- Hány kg kolbászt szeretnél tölteni és mennyi alapanyag kell hozzá
- Lesz-e segítséged és miben tud segíteni
- Szikkasztó és kolbász füstölő hely előkészítése
Látod, nem is olyan nehéz ez, de most vegyük szépen sorjában.
Mikor is legyen a megfelelő időpont a kolbásztöltéshez?
Mi azt javasoljuk hogy ne a nagy nyári melegben gondolkozz ilyenben, hisz hamar romlásnak indulhat a kolbászhús, ha nem biztosítod a szükséges feltételeket a feldolgozás helyén, ami akár egy súlyos ételmérgezéshez is vezethet.
Egy szó mint száz, az átlagos hőmérséklet csökkenjen 15 Celsius fok alá és lehetőleg 10 Celsius fok alatti helyiségben állj neki a kolbásztöltésnek, ahol igenis adottak a kiváló higiéniai feltételek. Ki van takarítva és fertőtlenítve a helyiség, burkoltál mindent például fóliával és a húsdarálót és kolbásztöltőt is elmostad, átnézted, és felkészítetted a bevetésre.
Hangold össze a kolbásztöltés idejét a szikkasztási idővel ami ugye egy nap legyen hűvös száraz szellős helyiségben, valamint a füstöléssel amit akár külső helyszínen pl. kolbászfüstölőnél is végeztethetsz bérfüstöléssel szakinál.
Húsdaráló és kolbásztöltő gép csatasorba állt?
Hát persze, tudjuk képes vagy akár egy mása kolbászhús leaprítására késsel is, hisz Superman bújt meg benned, de most tegyük félre a nagy mellényt és nézd át a gépeidet hogy azonnal munkaképesek-e.
Élezd meg a késeid, fertőtlenítsd le a késeket, fenőacélt és az összes edényt amit használni fogsz kolbásztöltéskor. Ha megvan akkor mehetünk is tovább!
Mennyi is az annyi? Nagy a család?
Igen fontos kérdés mennyit is akarsz tölteni. Aranyszabály, hogy ne vállald túl magad, hisz a kolbászhúst hűtve kell tárolnod felhasználásig és igen mi a hideg hús feldolgozásának vagyunk a hívei.
Anti hentesmesterünk videójában láthatsz egy kiváló receptet, de ha ragaszkodsz a sajátodhoz, akkor hajrá! Ülj le, számold ki és vesd papírra mire is van szükséged kolbásztöltéshez: darálthús, fűszerpaprika ( édes és csípős is), bors, kömény, só és ha elvetemült vagy kísérletező vagy akkor tegyél bele mást is belátásod szerint.
Szeretnénk felhívni a figyelmed arra hogy, kérlek NE használj vizes húst, hagyd szikkadni fűszerezés előtt, és csakis megbízható helyről vásárolj. Fűszerek kiválasztásakor ne a legolcsóbb legyen a legfontosabb szempont hisz olcsó húsnak híg a leve, szól a mondás is. ÉS ez a böllérkedés nem az a játék ahol kutyult harmadosztályú fűszereket érdemes használni. Legyen annak színe, íze aromája, legyen tökéletes és élvezkedj az élvezetek harmóniájában, legyél büszke a kolbászodra.
Ha megvan a szükséges fűszer mennyiség akkor kattints át webshopunk természetes beleire és nézd meg hány kilogramm kolbászt tudsz betölteni az adott kolbászbéllel. Ha elfogadsz egy tanácsot akkor válassz yardosbelet, amelyik kolbászbél hosszú szálas ipari minőségű sertés vékonybél. Tedd a kosárba a szükséges hozzávalókat és holnap már nálad is lehet.
Ki fog nekem segíteni kolbászt tölteni?
Barátom! Ezt Neked kell tudnod, de javaslom ajánl fel segítődnek egy kis kóstolót, hogy megjöjjön a motivációja. A hangulat is kellemesebb társas kolbásztöltéskor és ütemesebben is haladtok. De ha igazi böllér vagy, nem okoz ez neked se gondot!
Hol is kell szikkasztani és füstölni a kolbászt?
Na igen ez egy eléggé nagy témakör amiről hosszú oldalakat írhatnánk, de szerintem ha egy másik bejegyzésre irányítalak akkor eléggé sok infot meríthetsz. Szóval kolbász füstölés hagyományos hidegfüstöléssel a megoldás a hagyományos kolbász elkészítéséhez.
Még folytatjuk…