AKCIÓS TERMÉKEINKET IDE KATTINTVA AKÁR AZONNAL ELÉRHETED!

bollershop.hu

Kérdése van? +36205302628

Kategóriák
bollershop.hu

Kérdése van? +36205302628

  • Kategóriák
    • Akciók
    • 5% kedvezmény BOLLER25 kuponnal*
    • Belek
    • Kések, bárdok, acélok
    • Fűszerek és keverékek
    • Gépek és szerszámok
    • Vágódeszkák
    • Lánckesztyűk és kötények
    • Egyéb termékek
    • Munkavédelmi eszközök
    • Fiskars termékek
  • Blog
  • Kínálatunk
    • Nyereményjáték
  • Expressz házhozszállítás
  • Fizetési információk
  • Szállítási információk
  • Kapcsolat
  1. Blog
  1. Blog
Vissza
Kolbász füstölés hagyományos módon, hidegfüstöléssel

Kolbász füstölés hagyományos módon, hidegfüstöléssel

A kolbász füstölése hagyományosan hidegfüstöléssel történik. Ennek a folyamatnak a lényege, hogy az élelmiszert alacsony hőmérsékleten füstölik, általában 5 és 15 Celsius fok közötti hőmérsékleten, és a füstölés során az élelmiszer nyers állapotban marad.

2023.10.09 03:17 Böllér Mester

Miért füstöljük a kolbászt?

Manapság könnyű a hús tartósítása a hűtőszekrények segítségével, de régen ez nem volt lehetőség. A múltban csupán két lehetőség állt rendelkezésre a hús tartósítására: vagy kisütötték a húsokat, majd eláztatták saját zsírjukban, vagy megfüstölték a húsokat. Mindkét módszer hatékonyan megőrizte a húst, de a feldolgozás módja befolyásolta az ízét is. (A zsírban való tárolás azért tartja el a húst, mert így lezárjuk a levegőtől, megakadályozva ezzel az oxidációt és a bomlási folyamat beindulását.)

A füstölés során pedig megakadályozzuk a baktériumok szaporodását, így lassítva a bomlási folyamatot.

A füstölésnek további pozitív hatása is van: a hús sokkal ízletesebbé válik általa, különösen ha a füstölési eljárást szakszerűen alkalmazzák.

A füstölés gyakorlata szintén nagyon régre nyúlik vissza az emberiség történetében, és gyakorlatilag a tűzhasználat kezdetével együtt fejlődött ki. Magyarországon is hosszú múltra tekint vissza ez a tartósítási módszer.

De hogyan is zajlik pontosan a kolbász füstölése?

Amikor elkészült a kolbász egy kiváló recept alapján, a füstölés az utolsó lépés a finom kolbász előállításában. A hidegfüstölésnek számos előnye van. Először is, megakadályozza a baktériumok szaporodását, így hosszabb ideig eltarthatóvá teszi az élelmiszert. Emellett a füstölés jellegzetes ízt és aromát ad az élelmiszereknek, ami sokkal ízletesebbé teszi azokat.

Hidegfüstölés vagy melegfüstölés?

Fontos megérteni a hidegfüstölés és a melegfüstölés közötti különbséget. A hidegfüstölés alacsony hőmérsékleten történik, és az élelmiszer nyers marad. A melegfüstölés magasabb hőmérsékleten történik, és általában főzéssel vagy sütéssel kombinálják. A hidegfüstölés a kolbászok, sonkák és hasonló élelmiszerek füstölésére jellemző.

A melegfüstölést leginkább virslik, lecsókolbászok és császár szalonna esetében alkalmazzák.

Emellett létezik még a forrófüstölés is, amikor a nyers húsokat előzőleg bepácolják, majd füstölés közben gyakorlatilag megfőzik vagy megsütik. Ez a technika különösen népszerű a BBQ (grillezés) rajongói körében, és nem szükséges további részletekbe menni annak érdekében, hogy megértsük, mire utalunk.

A hidegfüstölés során az élelmiszert olyan helyiségben vagy füstölőben füstölik, amely hűvös, de nem fagyos, és jó szellőzéssel rendelkezik. A füstölőkamrában vagy füstölőben el kell különíteni a tűzteret az élelmiszerektől, hogy azok ne érjék közvetlen hő vagy láng. Emellett a szellőzés szabályozása fontos annak érdekében, hogy a füstölési hőmérséklet megfelelő maradjon.

A hideg füstölés folyamatában lényeges az időzítés és az élelmiszerbiztonság fenntartása. Az elkészült kolbászt ajánlott néhány napig szellős, hűvös helyen lógni hagyni, majd kisebb adagokban fogyasztani. Ne hagyjuk a nyers kolbászt hosszú ideig fagyasztás nélkül, mivel hamar megromolhat. A hidegfüstölés során fontos a füstölési idő, hőmérséklet és szellőzési körülmények pontos ellenőrzése is.

Összességében a hidegfüstölés hagyományos módszer a kolbász és hasonló élelmiszerek füstölésére, amely hosszabb tárolhatóságot és egyedi ízvilágot eredményez. A füstölőkamra vagy füstölő kialakítása és a megfelelő szellőzés biztosítása kulcsfontosságú a sikerhez.

Térjünk most vissza a kolbászfüstölés folyamatához.

Az elkészült kolbászokat és sonkákat először hűvös helyen lógatjuk fel 1-2 napig. Ez az időszak rendszerint télen van, ami nem jelent problémát, de meleg időben klimatizálással kell gondoskodnunk arról, hogy a húsok ne romoljanak meg.

A szikkasztási idő után következhet a füstölés. Először a kolbászokat a füstfelületre lógatjuk, majd óvatosan egy kis tüzet gyújtunk száraz fából. A tüzet célszerű távolabb, a füstölőn kívül gyújtani, hogy elkerüljük a túl nagy lángokat. Amikor a tűz ég, be lehet helyezni a tűztérbe a füstölendő kolbászokat. Fontos, hogy a tűz ne gyújtsa fel a fát, csak izzó legyen. Ha mégis lángra kap, gyorsan fojtsuk el. Az ideális hőmérséklet a füstölőben 25 fok alatt legyen, lehetőleg 20 fok alatt. A füstölést ajánlott kb. 3-4 napig végezni kolbász esetében, általában két lépésben. Először enyhe füstöltést kapjon a kolbász, majd szellőztessük át a füstölőt és a kolbászt, és végezzünk egy hosszabb füstölést.

A füstöléshez tradicionális tölgyfa vagy bükkfa a legmegfelelőbb. Gyakran használják tiszta bükkfát vagy keverik a két fát. Ügyeljünk arra, hogy a füstölő faforgácsa ne tartalmazzon ragasztót vagy festékanyagot.

A kolbászt füstöljük, amíg el nem éri a jellegzetes vöröses barna színét. Ne füstöljük túl, mivel így is füstössé válik.

A füstölés után a kolbász azonnal fogyasztható, de az elején erős füstös ízű lesz. Idővel ez a füstösség enyhülni fog, és a kolbász íze érettebbé válik. A kolbászt ajánlott szakszerűen tárolni.

Kolbászfüstölési tippek

  • A nyers kolbászt lógassuk fel 1 napig a füstölés előtt.
  • A füstölőnek legyen megfelelő szellőzése.
  • A tűztér és a kolbászokat elválasztó térelválasztásra van szükség, hogy ne érje közvetlenül a láng a kolbászokat.
  • Ha kevés tapasztalatunk van, használjunk hőmérőt a hőmérséklet ellenőrzéséhez.
  • A füstölő belsejében a hőmérséklet ideálisan 5-20 fok között legyen, de soha ne haladja meg a 25 fokot.
  • Füstöljünk két körben, és szellőztessünk között.
  • Győződjünk meg róla, hogy a faforgács mentes minden egyéb anyagtól.
  • Ne füstöljük túl a kolbászt

Ha van saját tapasztalata vagy további tippje a kolbászfüstöléssel kapcsolatban, nyugodtan ossza meg velünk a kommentekben!

 

 

Kolbász és hurka töltő 7 literes

Kolbász és hurka töltő 7 literes fekvő

Rendelhető
101 500 Ft
Sertés vékonybél 10m-es
5% kedvezmény BOLLER25 kuponnal*

Sertés vékonybél 10m-es

10 m 20 m 91,4 m
700 Ft
Egységár: 70 Ft/m10
Sertés vékonybél 20m-es

Sertés vékonybél 20m-es

10 m 20 m 91,4 m
12
1 300 Ft 
1 150 Ft
Egységár: 58 Ft/m20
Kolbász és hurka töltő 10 literes

Kolbász és hurka töltő 10 literes fekvő

Rendelhető
187 100 Ft
Sertés yardos vékonybél 36/38  91,4 m ipari

Sertés yardos vékonybél 36/38 91,4 m ipari

10 m 20 m 91,4 m
7 950 Ft
Egységár: 87 Ft/m91.4
Fokhagyma por 250g

Fokhagyma por 250g

Raktáron
950 Ft
Egységár: 3 800 Ft/kg0.25
Tarkabors egész 250g

Tarkabors egész 250g

Raktáron
2 600 Ft
Egységár: 10 400 Ft/kg0.25
Fűszerpaprika őrlemény 1kg édes

Fűszerpaprika őrlemény 1kg édes

Raktáron
9
3 950 Ft 
3 600 Ft
Egységár: 3 600 Ft/kg1
Fűszerpaprika őrlemény 0,5 kg csípős

Fűszerpaprika őrlemény 0,5 kg csípős

Raktáron
2 200 Ft
Egységár: 4 400 Ft/kg0.5
Vissza
Vásárlói fiók
  • Belépés
  • Regisztráció
  • Profilom
  • Kosár
  • Kedvenceim
Információk
  • Általános szerződési feltételek
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Fizetés
  • Szállítás
  • Elérhetőségek
Miskolczi Dávid e.v
  • 7700 Mohács, Rákóczi utca 9
  • +36205302628
  • szallitas@bollershop.hu
  • facebook

  • tiktok

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

5% kedvezmény

Feliratkozását most megháláljuk! Megerősítés után küldjük a kuponkódot!

Feliratkozás
Árukereső.hu Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
argep.hu
olcsobbat.hu
kandh_v2
SSL Certificate
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
  • Akciók
  • 5% kedvezmény BOLLER25 kuponnal*
  • Belek
  • Kések, bárdok, acélok
  • Fűszerek és keverékek
  • Gépek és szerszámok
  • Vágódeszkák
  • Lánckesztyűk és kötények
  • Egyéb termékek
  • Munkavédelmi eszközök
  • Fiskars termékek
  • Blog
  • Kínálatunk
    Kínálatunk
    • Nyereményjáték
  • Expressz házhozszállítás
  • Fizetési információk
  • Szállítási információk
  • Kapcsolat
Belépés
Regisztráció
Cookie beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz marketing jellegű cookie-kat engedélyezhet, amivel elfogadja az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.