Csomagfeladási napok: hétfő , szerda, csütörtök 13:00-kor

bollershop.hu

Kérdése van? +36205302628

Kategóriák
bollershop.hu

Kérdése van? +36205302628

  • Kategóriák
    • Akciós termékek
    • 5% kedvezmény BOLLER25 kuponnal*
    • Belek
    • Kések, bárdok, acélok
    • Fűszerek és keverékek
    • Gépek és szerszámok
    • Vágódeszkák
    • Lánckesztyűk és kötények
    • Egyéb termékek
    • Munkavédelmi eszközök
    • Fiskars termékek
  • Blog
  • Kínálatunk
  • Expressz házhozszállítás
  • Fizetési információk
  • Szállítási információk
  • Kapcsolat
  1. Blog
  1. Blog
Vissza
Kolbász füstölés hagyományos módon, hidegfüstöléssel

Kolbász füstölés hagyományos módon, hidegfüstöléssel

A kolbász füstölése hagyományosan hidegfüstöléssel történik. Ennek a folyamatnak a lényege, hogy az élelmiszert alacsony hőmérsékleten füstölik, általában 5 és 15 Celsius fok közötti hőmérsékleten, és a füstölés során az élelmiszer nyers állapotban marad.

füstölés
2023.10.09 03:17 Böllér Mester

Miért füstöljük a kolbászt?

Manapság könnyű a hús tartósítása a hűtőszekrények segítségével, de régen ez nem volt lehetőség. A múltban csupán két lehetőség állt rendelkezésre a hús tartósítására: vagy kisütötték a húsokat, majd eláztatták saját zsírjukban, vagy megfüstölték a húsokat. Mindkét módszer hatékonyan megőrizte a húst, de a feldolgozás módja befolyásolta az ízét is. (A zsírban való tárolás azért tartja el a húst, mert így lezárjuk a levegőtől, megakadályozva ezzel az oxidációt és a bomlási folyamat beindulását.)

A füstölés során pedig megakadályozzuk a baktériumok szaporodását, így lassítva a bomlási folyamatot.

A füstölésnek további pozitív hatása is van: a hús sokkal ízletesebbé válik általa, különösen ha a füstölési eljárást szakszerűen alkalmazzák.

A füstölés gyakorlata szintén nagyon régre nyúlik vissza az emberiség történetében, és gyakorlatilag a tűzhasználat kezdetével együtt fejlődött ki. Magyarországon is hosszú múltra tekint vissza ez a tartósítási módszer.

De hogyan is zajlik pontosan a kolbász füstölése?

Amikor elkészült a kolbász egy kiváló recept alapján, a füstölés az utolsó lépés a finom kolbász előállításában. A hidegfüstölésnek számos előnye van. Először is, megakadályozza a baktériumok szaporodását, így hosszabb ideig eltarthatóvá teszi az élelmiszert. Emellett a füstölés jellegzetes ízt és aromát ad az élelmiszereknek, ami sokkal ízletesebbé teszi azokat.

Nézd meg ezt a videót, amely betekintést ad a kolbászfüstölés rejtelmeibe:

Hidegfüstölés vagy melegfüstölés?

Fontos megérteni a hidegfüstölés és a melegfüstölés közötti különbséget. A hidegfüstölés alacsony hőmérsékleten történik, és az élelmiszer nyers marad. A melegfüstölés magasabb hőmérsékleten történik, és általában főzéssel vagy sütéssel kombinálják. A hidegfüstölés a kolbászok, sonkák és hasonló élelmiszerek füstölésére jellemző.

A melegfüstölést leginkább virslik, lecsókolbászok és császár szalonna esetében alkalmazzák.

Emellett létezik még a forrófüstölés is, amikor a nyers húsokat előzőleg bepácolják, majd füstölés közben gyakorlatilag megfőzik vagy megsütik. Ez a technika különösen népszerű a BBQ (grillezés) rajongói körében, és nem szükséges további részletekbe menni annak érdekében, hogy megértsük, mire utalunk.

A hidegfüstölés során az élelmiszert olyan helyiségben vagy füstölőben füstölik, amely hűvös, de nem fagyos, és jó szellőzéssel rendelkezik. A füstölőkamrában vagy füstölőben el kell különíteni a tűzteret az élelmiszerektől, hogy azok ne érjék közvetlen hő vagy láng. Emellett a szellőzés szabályozása fontos annak érdekében, hogy a füstölési hőmérséklet megfelelő maradjon.

A hideg füstölés folyamatában lényeges az időzítés és az élelmiszerbiztonság fenntartása. Az elkészült kolbászt ajánlott néhány napig szellős, hűvös helyen lógni hagyni, majd kisebb adagokban fogyasztani. Ne hagyjuk a nyers kolbászt hosszú ideig fagyasztás nélkül, mivel hamar megromolhat. A hidegfüstölés során fontos a füstölési idő, hőmérséklet és szellőzési körülmények pontos ellenőrzése is.

Összességében a hidegfüstölés hagyományos módszer a kolbász és hasonló élelmiszerek füstölésére, amely hosszabb tárolhatóságot és egyedi ízvilágot eredményez. A füstölőkamra vagy füstölő kialakítása és a megfelelő szellőzés biztosítása kulcsfontosságú a sikerhez.

Térjünk most vissza a kolbászfüstölés folyamatához.

Az elkészült kolbászokat és sonkákat először hűvös helyen lógatjuk fel 1-2 napig. Ez az időszak rendszerint télen van, ami nem jelent problémát, de meleg időben klimatizálással kell gondoskodnunk arról, hogy a húsok ne romoljanak meg.

A szikkasztási idő után következhet a füstölés. Először a kolbászokat a füstfelületre lógatjuk, majd óvatosan egy kis tüzet gyújtunk száraz fából. A tüzet célszerű távolabb, a füstölőn kívül gyújtani, hogy elkerüljük a túl nagy lángokat. Amikor a tűz ég, be lehet helyezni a tűztérbe a füstölendő kolbászokat. Fontos, hogy a tűz ne gyújtsa fel a fát, csak izzó legyen. Ha mégis lángra kap, gyorsan fojtsuk el. Az ideális hőmérséklet a füstölőben 25 fok alatt legyen, lehetőleg 20 fok alatt. A füstölést ajánlott kb. 3-4 napig végezni kolbász esetében, általában két lépésben. Először enyhe füstöltést kapjon a kolbász, majd szellőztessük át a füstölőt és a kolbászt, és végezzünk egy hosszabb füstölést.

A füstöléshez tradicionális tölgyfa vagy bükkfa a legmegfelelőbb. Gyakran használják tiszta bükkfát vagy keverik a két fát. Ügyeljünk arra, hogy a füstölő faforgácsa ne tartalmazzon ragasztót vagy festékanyagot.

A kolbászt füstöljük, amíg el nem éri a jellegzetes vöröses barna színét. Ne füstöljük túl, mivel így is füstössé válik.

A füstölés után a kolbász azonnal fogyasztható, de az elején erős füstös ízű lesz. Idővel ez a füstösség enyhülni fog, és a kolbász íze érettebbé válik. A kolbászt ajánlott szakszerűen tárolni.

Kolbászfüstölési tippek

  • A nyers kolbászt lógassuk fel 1 napig a füstölés előtt.
  • A füstölőnek legyen megfelelő szellőzése.
  • A tűztér és a kolbászokat elválasztó térelválasztásra van szükség, hogy ne érje közvetlenül a láng a kolbászokat.
  • Ha kevés tapasztalatunk van, használjunk hőmérőt a hőmérséklet ellenőrzéséhez.
  • A füstölő belsejében a hőmérséklet ideálisan 5-20 fok között legyen, de soha ne haladja meg a 25 fokot.
  • Füstöljünk két körben, és szellőztessünk között.
  • Győződjünk meg róla, hogy a faforgács mentes minden egyéb anyagtól.
  • Ne füstöljük túl a kolbászt

Ha van saját tapasztalata vagy további tippje a kolbászfüstöléssel kapcsolatban, nyugodtan ossza meg velünk a kommentekben!

 

 

Sertés yardos vékonybél 36/38  91,4 m ipari

Sertés yardos vékonybél 36/38 91,4 m ipari

10 m 20 m 91,4 m
8 150 Ft
Egységár: 89 Ft/m91.4
Fűszerpaprika őrlemény 0,5 kg csípős

Fűszerpaprika őrlemény 0,5 kg csípős

Raktáron
2 350 Ft
Egységár: 4 700 Ft/kg0.5
Tarkabors egész 250g

Tarkabors egész 250g

Raktáron
2 600 Ft
Egységár: 10 400 Ft/kg0.25
Fűszerpaprika őrlemény 1kg édes

Fűszerpaprika őrlemény 1kg édes

Raktáron
4 050 Ft
Egységár: 4 050 Ft/kg1
Fokhagyma por 250g

Fokhagyma por 250g

Kevesebb mint 20db raktáron
950 Ft
Egységár: 3 800 Ft/kg0.25
Sertés vékonybél 10m-es

Sertés vékonybél 10m-es

10 m 20 m 91,4 m
800 Ft
Egységár: 80 Ft/m10
Kolbász és hurka töltő 7 literes

Kolbász és hurka töltő 7 literes fekvő

Rendelhető
92 500 Ft
Kolbász és hurka töltő 10 literes

Kolbász és hurka töltő 10 literes fekvő

Rendelhető
174 500 Ft
Sertés vékonybél 20m-es

Sertés vékonybél 20m-es

10 m 20 m 91,4 m
1 600 Ft
Egységár: 80 Ft/m20
Vissza
Vásárlói fiók
  • Belépés
  • Regisztráció
  • Profilom
  • Kosár
  • Kedvenceim
Információk
  • Általános szerződési feltételek
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Fizetés
  • Szállítás
  • Elérhetőségek
Miskolczi Dávid e.v
  • 7700 Mohács, Rákóczi utca 9
  • +36205302628
  • szallitas@bollershop.hu
  • facebook

  • tiktok

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

5% kedvezmény

Feliratkozását most megháláljuk! Megerősítés után küldjük a kuponkódot!

Feliratkozás
Árukereső.hu Árukereső.hu
argep.hu
olcsobbat.hu
kandh_v2
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
  • Akciós termékek
  • 5% kedvezmény BOLLER25 kuponnal*
  • Belek
  • Kések, bárdok, acélok
  • Fűszerek és keverékek
  • Gépek és szerszámok
  • Vágódeszkák
  • Lánckesztyűk és kötények
  • Egyéb termékek
  • Munkavédelmi eszközök
  • Fiskars termékek
  • Blog
  • Kínálatunk
  • Expressz házhozszállítás
  • Fizetési információk
  • Szállítási információk
  • Kapcsolat
Belépés
Regisztráció
Adatkezelési beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.
A működéshez szükséges cookie-k döntő fontosságúak a weboldal alapvető funkciói szempontjából, és a weboldal ezek nélkül nem fog megfelelően működni. Ezek a sütik nem tárolnak személyazonosításra alkalmas adatokat.
A marketing cookie-kat a látogatók weboldal-tevékenységének nyomon követésére használjuk. A cél az, hogy releváns hirdetéseket tegyünk közzé az egyéni felhasználók számára (pl. Google Ads, Facebook Ads), valamint aktivitásra buzdítsuk őket, ez pedig még értékesebbé teszi weboldalunkat.
Az adatok névtelen formában való gyűjtésén és jelentésén keresztül a statisztikai cookie-k segítenek a weboldal tulajdonosának abban, hogy megértse, hogyan lépnek interakcióba a látogatók a weboldallal.
A személyre szabáshoz használt cookie-k segítségével olyan információkat tudunk megjegyezni, amelyek megváltoztatják a weboldal magatartását, illetve kinézetét.