Csomagfeladási napok: hétfő , szerda, csütörtök 13:00-kor

bollershop.hu

Kérdése van? +36205302628

Kategóriák
bollershop.hu

Kérdése van? +36205302628

  • Kategóriák
    • Akciós termékek
    • 5% kedvezmény BOLLER25 kuponnal*
    • Belek
    • Kések, bárdok, acélok
    • Fűszerek és keverékek
    • Gépek és szerszámok
    • Vágódeszkák
    • Lánckesztyűk és kötények
    • Egyéb termékek
    • Munkavédelmi eszközök
    • Fiskars termékek
  • Blog
  • Kínálatunk
  • Expressz házhozszállítás
  • Fizetési információk
  • Szállítási információk
  • Kapcsolat
  1. Blog
  1. Blog
Vissza
Rég elfelejtett kolbász receptek

Rég elfelejtett kolbász receptek

Kolbászkülönlegességek receptjeit mutatjuk be Önöknek Farkas László gyűjteményéből. Számos érdekesség, rég elfelejtett receptet mutatunk be, amelyeket érdemes kipróbálni. Kóstolót kérünk...Nürnbergi kolbász receptet ürümmel fogadunk!

kolbász recept
2023.11.16 17:56 Farkas László

Kolbászok gyömbérrel:

Erdélyi gyömbéres kolbász: az előbbihez hasonló módon készítették azzal az eltéréssel, hogy a hasonló kolbász-keveréket 2-3 dkg zúzott fokhagymával is „erősítették”. Füstölése és érlelése is akképp történt, de leginkább bükk-fa füstjével csapatták, együtt a többi kolbásszal. Sütni való változatát apróbbra vagdalták, salétromot is elhagyták... és zsírozott tepsiben kisütötték.

Malackai gyömbéres kolbász: egyfajta morva-székely jellegű gyömbéres kolbász, amely alapkeveréke: 7,5-8 kg hús és 2,5-2 kg kemény szalonna... 4-6 mm-es darabokra vagdalva, és 22- 26 dkg sóval elkeverve. Fűszerezése: 2-3 dkg őrölt feketebors, 1,5-2 dkg fűszerkömény őrölt magja, 2-5 dkg apróra zúzott fokhagyma... és 0,5-1 dkg őrölt szárított gyömbér. Főleg sütve vagy főve fogyasztották. Tartósításra... füstölték-érlelték, vagy szárították (sós hamuban).

Bánáti gyömbéres kolbász: a bácskai-bánáti majoránnás kolbász gyömbéres változata. Kolbász-alap: a szokásos 7,5-8 kg hús és 2,5-2 kg szalonna, közepesre vagdalva (4-6 mm), mindehhez 18-24 dkg só. Fűszerezés: őrölt csípős fűszerpaprika (3-5 g/kg), fokhagyma (2-5 g/kg) jól összezúzva... és 0,5-1,5 g/kg őrölt száraz gyömbér (vagy 3-8 g/kg friss reszelt gyömbér). Főleg ünnepi alkalmakra készítették, sütve (vagy karácsonyi káposztában főzve) fogyasztották.

Bonyhádi gyömbéres kolbász: édeskés-aromás tolnai jellegű kolbászféle. Hús (7 kg) és szalonna (3 kg) apróra vagdalva, sózva (16-20 dkg)... 10-15 dkg édes pirospaprikával, 3-4 dkg fekete borssal, 6-10 dkg fokhagyma kiáztatott levével... és 0,5-1 dkg őrölt gyömbérrel fűszerezve. Vékonybélbe töltötték, gyertyán vagy gyümölcsfa hideg füstjével 2-3 napig megcsapatták.

 

Római köményes kolbászok:

Kárpát-medencében a római kömény... az ókori római konyha letűnő emléke. A XIV. századig talán az egyik leginkább ismert fűszer lehetett. De az ottomán hatásra elterjedő fűszerkömény... a magyar konyhából szinte kétszáz év alatt kiszorította. Ezért, a ma ismert római köményes kolbászaink – valójában – betelepültek által visszahonosított és magyarosodott változatok.

Bisnovi (ó-besenyői) kolbász: bolgár lukanka partiumi változata. A kolbász-alap: 8 kg sovány hús és 2 kg szalonna, 3-6 mm-es apró darabokra vagdalva, 20 dkg sóval elkeverve. Fűszerezése: 3,5 dkg fekete bors, 1,5 dkg római kömény magja... őrleményekben. Ehhez elegyítve 5-8 dkg finomra zúzott fokhagyma és 3 dkg morzsolt szárított borsfű.

Vékonybélbe keményre töltik, szikkasztják 1-2 napig, majd 2-3 napig bükkfán füstölik. Készült vastagbeles változatban is, de szikkasztáskor azt két deszka között laposra préselik, hogy a szorult levegő eltávozhasson... és a füst is jobban átjárhassa. Újabban a római köményt fűszerköménnyel is helyettesítik... és a borsot harmad-fél arányban szegfűborssal „illatosítják”. Betelepült bolgárok étkeként terjedt el.

Ebesi (Erzsébetvárosi) húsos kolbász: az örmény pastirma kolbász-szerű, erdélyi változata. Oszmán-balkáni fűszeres-sós hús és a magyaros csípős fűszerezés ötvözete. Kolbászhoz 9 kg húst nagyobb 8-15 mm-es darabokra vágtak. Ehhez, 1 kg kövér húst apróra vagdaltak mindezt sózták (25-28 dkg). Ezt az alapot meghintették... édes (10-15 dkg) és csípős (3-5 dkg) paprika, valamint fekete bors (3-5 dkg) és római kömény (4-5 dkg) őrleményeivel.

Mindezt jó alaposan átkeverték és 2-3 napig hűvös helyen érlelték, közben félnaponként alaposan átkeverték. Ezt követően az így pácolt húst jól átgyúrták, és a felesleges levét leöntötték. Ezt a keveréket vastagbélbe töltötték, két deszka között megnyomatták. Szikkasztás után hűvösszellős helyen szárítással tartósították. Újabban a római köményt... fűszerköménnyel is helyettesítik.

Fehérborsos kolbászok

Alig ismertek olyan magyaros kolbászok, amelyek az egzotikus fűszerek közül csak a fehér borsot tartalmaznának. Ugyanis, a magyar konyha, a kevésbé csípős fehérborsot... csak akkor használta, ha a fekete bors színe „elcsúfította volna az étket”. Íme, néhány ritka példa:

Fehér kolbász: a széki kolbász előkelő változata. Kolbász-alap: 4-6 mm-es kockákra vagdalt hús (7,8-8,5 kg) és szalonna (1,5-2,5 kg), só (18-24 dkg) és reszelt fokhagyma (8-10 dkg) kiáztatott levének együttes keveréke. Fűszerezése: fehérbors őrlemény (5-8 dkg). Vékonybélbe töltötték, frissen sütötték... vagy szárítva, hamvazva érlelték (hogy színe ne sötétedjék). Fehér bors hiányában mustármaggal is készítették. Ismert szegfűborsos és szerecsendiós változata is.

Veres kolbász: a fehér kolbász paprikával színesített változata. Kolbász-alapjuk megegyezik. Fűszerezés: csemege paprika (5-10 dkg) és fehér bors (4-7 dkg) őrlemény, valamint fokhagyma (2-5 dkg). Tolnai kolbászhoz hasonló, de annál tisztább és szebb vágási felülettel. Vékonybélbe töltötték és akác-, alma- vagy gyertyánfa vereslő füstjével csapatták. Némely svábok ünnepi alkalmakra készítették. Néha készítették fokhagyma nélküli változatban is... sütőkolbászként. Fehér bors hiányában mustármaggal is készítették.

Magvas kolbász: a fehér kolbász magvakkal ízesített változata. Vagyis, az előbbi módon készült kolbász keverékébe... héjuktól megtisztított fehér magvakat is kevertek. Ez lehet pirított mandula, mogyoró vagy fenyőmag... újabban napraforgómag. Székelyek és szászok jeles alkalmakra készítették. Csángók, szatmári svábok és polákok fokhagyma nélküli változatban is kedvelték. Fehér bors hiányában mustármaggal is készülhetett.

Forrás: https://mek.oszk.hu/15900/15913/15913.pdf ©Farkas László, 2015

 

Eredeti nürnbergi kolbász recept

Tiz darab kolbászhoz szükséges egy kg sovány sertéshús finomra aprítva, 10 dkg só, 12 1/2 dkg kis négyszögekre vágott fehér szalonna, négy-öt darab finomra törött szegfűszeg, nyolc és egyharmad gramm finomra törött fehérbors, majoranna és finomra törött thymian, kakukfű, mindegyikből nyolc és egyharmad gramm.

Az egész anyagot jól összekeverjük és egyenként 14 cm hosszú sertésbélbe töltve és kis kolbászokra formázva vagy egészben roston megsütjük. Sütés alatt vajjal kenegessük! Ilyen egy igazi nürnbergi kolbász recept!

Szerecsendió őrölt 50g

Szerecsendió őrölt 50g

Raktáron
600 Ft
Egységár: 12 000 Ft/kg0.05
Sertés vékonybél 20m-es

Sertés vékonybél 20m-es

10 m 20 m 91,4 m
1 600 Ft
Egységár: 80 Ft/m20
Mediterrán grillkolbász fűszerkeverék

Mediterrán grillkolbász fűszerkeverék

Kevesebb mint 20db raktáron
1 550 Ft
Egységár: 4 844 Ft/kg0.32
Fehérbors őrölt 250g
5% kedvezmény BOLLER25 kuponnal*

Fehérbors őrölt 250g

Raktáron
1 950 Ft
Egységár: 7 800 Ft/kg0.25
Yardos vékonybél 30/32 91,4m

Yardos vékonybél 30/32 91,4m

Utolsó darabok
Bél mennyisége
:
91,4 m
13 850 Ft
Egységár: 152 Ft/m91.4
Yardos vékonybél 32/34 91,4m

Yardos vékonybél 32/34 91,4m

Kevesebb mint 10db maradt
Bél mennyisége
:
91,4 m
10 100 Ft
Egységár: 111 Ft/m91.4
Feketebors őrölt 250g

Feketebors őrölt 250g

Raktáron
1 800 Ft
Egységár: 7 200 Ft/kg0.25
GAMMO hurka és kolbász töltő 10 literes álló

GAMMO hurka és kolbász töltő 10 literes álló

Rendelhető
142 950 Ft
Sertés yardos vékonybél 36/38  91,4 m ipari

Sertés yardos vékonybél 36/38 91,4 m ipari

10 m 20 m 91,4 m
8 150 Ft
Egységár: 89 Ft/m91.4
Vissza
Vásárlói fiók
  • Belépés
  • Regisztráció
  • Profilom
  • Kosár
  • Kedvenceim
Információk
  • Általános szerződési feltételek
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Fizetés
  • Szállítás
  • Elérhetőségek
Miskolczi Dávid e.v
  • 7700 Mohács, Rákóczi utca 9
  • +36205302628
  • szallitas@bollershop.hu
  • facebook

  • tiktok

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

5% kedvezmény

Feliratkozását most megháláljuk! Megerősítés után küldjük a kuponkódot!

Feliratkozás
Árukereső.hu Árukereső.hu
argep.hu
olcsobbat.hu
kandh_v2
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
  • Akciós termékek
  • 5% kedvezmény BOLLER25 kuponnal*
  • Belek
  • Kések, bárdok, acélok
  • Fűszerek és keverékek
  • Gépek és szerszámok
  • Vágódeszkák
  • Lánckesztyűk és kötények
  • Egyéb termékek
  • Munkavédelmi eszközök
  • Fiskars termékek
  • Blog
  • Kínálatunk
  • Expressz házhozszállítás
  • Fizetési információk
  • Szállítási információk
  • Kapcsolat
Belépés
Regisztráció
Adatkezelési beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.
A működéshez szükséges cookie-k döntő fontosságúak a weboldal alapvető funkciói szempontjából, és a weboldal ezek nélkül nem fog megfelelően működni. Ezek a sütik nem tárolnak személyazonosításra alkalmas adatokat.
A marketing cookie-kat a látogatók weboldal-tevékenységének nyomon követésére használjuk. A cél az, hogy releváns hirdetéseket tegyünk közzé az egyéni felhasználók számára (pl. Google Ads, Facebook Ads), valamint aktivitásra buzdítsuk őket, ez pedig még értékesebbé teszi weboldalunkat.
Az adatok névtelen formában való gyűjtésén és jelentésén keresztül a statisztikai cookie-k segítenek a weboldal tulajdonosának abban, hogy megértse, hogyan lépnek interakcióba a látogatók a weboldallal.
A személyre szabáshoz használt cookie-k segítségével olyan információkat tudunk megjegyezni, amelyek megváltoztatják a weboldal magatartását, illetve kinézetét.