A fehérborshoz a teljesen érett bogyókról vízben leáztatják a külső maghúst, napon megszárítják, majd enyhe dörzsöléssel megszabadítják a sötét burok maradványaitól. Így a fehérbors a fekete bors minden erejét tartalmazza, azonban kevésbé aromás.
A fehérbors (Piper Nigrum) hazája az egyenlítő vidéke. A fűszer a borscserje beérett, hántolt termése. Nem annyira csípős mint a feketebors, ezért kedvelt, de ajánlatos óvatosan kezelni.
Származási hely: Vietnám
Tárolás: száraz, hűvös helyen
Miért ajánljuk?
A fehér bors is tartalmaz aromás illóolajokat, piperint, pirolint, karicint, ezen kívül keményítőt, enzimeket, gyantát, szénhidrátot. Intenzív ízesítőszer, ráadásul nemcsak ízesítésre lehet használni, hanem az étvágy növelésére, élénkítésre is.Szél- és vizelethajtó, antibakteriális hatását is érdemes tekintetbe venni, sőt, természetgyógyászok reumatikus panaszok, visszatérő láz esetén is ajánlják. Mint a legtöbb fűszerféle, egyben tartósítószer is, így például a töltelékáruk, kolbászfélék készítésénél szinte nélkülözhetetlen.
Egyik jellegzetes összetevője, a piperin miatt a kozmetikai ipar is felhasználja: ez a hatóanyag ugyanis élénkíti, javítja a tápanyagok szállítását a bőrsejteken belül, ezzel frissíti, fiatalítja a bőrt.Forrás: hazipatika.comHogyan fogyasszuk?
Az édes ételek kivételével gyakorlatilag mindenfajta étel, levesek, saláták, mártások, öntetek, húsételek, páclevek, halak készítésénél felhasználható egészben, durván darabokra törve vagy finomra őrölve egyaránt. Nemcsak főzéshez, hanem az ételek közvetlen fogyasztás előtti utófűszerezésére is használatos, ehhez tartóban vagy egy kis asztali darálóban készítik a tálaláskor a vendégek elé.
Forrás: hazipatika.com
Értékelések
Még nincsenek értékelések.