A korábbi webáruházban létrehozott regisztrációk nem érvényesek. Rendszeres vásárlóinknak, javasoljuk, hozzanak létre új regisztrációt.

bollershop.hu

Kérdése van? +36205302628

Kategóriák
bollershop.hu

Kérdése van? +36205302628

  • Kategóriák
    • Akciók
    • 5% kedvezmény BOLLER25 kuponnal*
    • Belek
    • Kések, bárdok, acélok
    • Fűszerek és keverékek
    • Gépek és szerszámok
    • Vágódeszkák
    • Lánckesztyűk és kötények
    • Egyéb termékek
    • Munkavédelmi eszközök
    • Fiskars termékek
  • Blog
  • Nyereményjáték
  • Kínálatunk
  • Expressz házhozszállítás
  • Fizetési információk
  • Szállítási információk
  • Kapcsolat
  1. Blog
  1. Blog
Vissza
Házi kolbász recept - kolbász készítése egy sváb bácsi receptje alapján

Házi kolbász recept - kolbász készítése egy sváb bácsi receptje alapján

A házi kolbász recept elkészítése pofon egyszerű - nem kell hozzá más, csak, hús, zsiradék,  piros fűszerpaprika, csípős fűszerpaprika, fokhagyma, só, kömény, meg persze sertés vékonybél, sertés kuláré- vagy marhabél, amibe beletöltjük. Vigyázat - a legjobb házi kolbász fog elkészülni! :)

2023.07.24 16:14 Böllér Mester

De nézzük csak, részletesebben, hogy készül a bozsoki házi kolbász, hogy igazán finom ízletes kolbászunk legyen.

Házi kolbász hozzávalók:

  • 7 kg vegyes sertés hús (arány 6 kiló sovány pl sertés comb és kb. 1 kg zsíros hús pl sertés tarja), ideálisan nagyobb súlyú anyaállatból
  • 3kg sertés hátaszalonna bőr nélkül (csekély mennyiségű tokaszalonna vagy hasaalja szalonna megengedett)
  • 20 dkg édes darált piros paprika
  • 10 dkg csípős darált paprika
  • 10 dkg zúzott fokhagyma
  • 20 dkg só
  • 1 zacskó egész kömény (1 zacskó 40 g)
  • 2 dkg őrölt feketebors
  • 2dkg őrölt szegfűbors
  • kb. 20 méter sertés- vagy marhabél (nálunk ez is kapható)

 

 Házi kolbász recept elkészítése:

A húst közepes tárcsán(5-6) ledaráljuk, hozzáadjuk a hozzávalókat ilyen sorrendben: Rákenjük a fokhagymát, rászórjuk a köményt, majd a paprikát, majd a sót! Az összes hozzávalóval jól átgyúrjuk, többször átmozgatjuk majd indulhat a töltés a disznó bélbe egy 1-2 órás pihentetés után, addig nyugodtan megehetjük a frissen kisült töpörtyűt....

A kolbász töltése is fontos lépés. Igyekezzük úgy tölteni a kolbászt, hogy közepesen legyen kemény, ne szakadjon ki a bél. Legyen tartása, tömörsége, de ne legyen kemény. (Egyrészt sütéskor könnyebben szétdurran, másrészt nem ideális a sok levegő a töltelék között.) A vastag kolbászokat böködőtűvel szurkáljuk is meg.

Tölteni a legjobb a saját disznóbélbe, vagy marhabélbe, de aki undorodik a bél mosástól vegye meg tőlünk az ellenőrzött minőséget!  Töltés után egy éjszaka hagyjuk rudakon szikkadni, majd mehet a füstre. 3-4 napi füstölés elég lesz.

Ki ne hagyjátok, egyetek frissen sütve is, mert nagyon finom! (hűtőben néhány napig, fagyasztóban néhány hónapig eláll, füstölés nélkül is)

Ha ezt megcsináljátok a siker garantáltan nem marad el!

Házi kolbász recept sváb módra

Ötletek, tanácsok:

1, tipp: Kilónként 2 dkg édes, és 1 dkg csípős paprikát használjunk, így lesz kellemesen csípős

2, tipp: Igyekezzetek nagyobb súlyú, érettebb húsú sertést szerezni, minimum 150-160 kg-t(kan kizárva). Abból lesz igazi a kolbász. Ne aggódjatok lesznek olyanok, akik kolbászkészítésre hizlalják a sertést, na mi ezt javasoljuk nem a bolti vizes húst... hanem a háztájit...

3, tipp: Ne használjunk bolti nagyipari  paprikát, inkább keressünk egy termelőt vagy válasszátok a vajdasági származású minőségi paprikánkat. Így lesz csak igazán tűzpiros a kolbászotok.

4, tipp: Töltsetek vékonybélbe és kuláréba is, megéri. Ne kérdezzétek miért, de egy kicsit más íze lesz, a vastagabb kaliberben másképp érik a szalámi. Ne féljetek a zsírtól, az is kell az ízhez. További előny még, hogy a vastagkolbász lassabban szikkad, tovább állaga az idő előrehaladtával kevésbé veszti el puhaságát.

5, tipp: Füstöléshez keressetek hozzáértőt- sok értékes kolbász mehet veszendőbe ( Ragaszkodjatok a kemény fán füstöléshez, mi a bükkfát javasoljuk.)

Ne féljetek, ha a frissen elkészült és megsütött kolbász csípősebb, mint szeretnétek. 1-2 hét, és veszít az erejéből. Frissen mindig csípősebb!

 

Ha valakinek van egy jó receptje, küldje, szívesen megosztjuk olvasóinkkal! - a legjobb házi kolbász recept! :)

Étkezési só I. adalékmentes 5 kg

Étkezési só I. adalékmentes 5 kg

1 625 Ft
Egységár: 325 Ft/kg5
Tarkabors egész 250g

Tarkabors egész 250g

Kevesebb mint 20db raktáron
2 500 Ft
Egységár: 10 000 Ft/kg0.25
Feketebors őrölt 250g

Feketebors őrölt 250g

8
1 800 Ft 
1 650 Ft
Egységár: 6 600 Ft/kg0.25
Fűszerpaprika őrlemény 0,5 kg édes

Fűszerpaprika őrlemény 0,5 kg édes

2 200 Ft
Egységár: 4 400 Ft/kg0.5
Fokhagyma granulátum 250g

Fokhagyma granulátum 250g

950 Ft
Egységár: 3 800 Ft/kg0.25
Fűszerpaprika őrlemény 0,5 kg csípős

Fűszerpaprika őrlemény 0,5 kg csípős

2 200 Ft
Egységár: 4 400 Ft/kg0.5
Vissza
Vásárlói fiók
  • Belépés
  • Regisztráció
  • Profilom
  • Kosár
  • Kedvenceim
Információk
  • Általános szerződési feltételek
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Fizetés
  • Szállítás
  • Elérhetőségek
Miskolczi Dávid e.v
  • 7700 Mohács, Rákóczi utca 9
  • +36205302628
  • szallitas@bollershop.hu
  • facebook

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

5% kedvezmény

Feliratkozását most megháláljuk! Megerősítés után küldjük a kuponkódot!

Feliratkozás
Árukereső.hu Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
argep.hu
olcsobbat.hu
kandh_v2
SSL Certificate
  • Akciók
  • 5% kedvezmény BOLLER25 kuponnal*
  • Belek
  • Kések, bárdok, acélok
  • Fűszerek és keverékek
  • Gépek és szerszámok
  • Vágódeszkák
  • Lánckesztyűk és kötények
  • Egyéb termékek
  • Munkavédelmi eszközök
  • Fiskars termékek
  • Blog
  • Nyereményjáték
  • Kínálatunk
  • Expressz házhozszállítás
  • Fizetési információk
  • Szállítási információk
  • Kapcsolat
Belépés
Regisztráció
Cookie beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz marketing jellegű cookie-kat engedélyezhet, amivel elfogadja az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.