Házi kolbász recept - kolbász készítése egy sváb bácsi receptje alapján
A házi kolbász recept elkészítése pofon egyszerű - nem kell hozzá más, csak, hús, zsiradék, piros fűszerpaprika, csípős fűszerpaprika, fokhagyma, só, kömény, meg persze sertés vékonybél, sertés kuláré- vagy marhabél, amibe beletöltjük. Vigyázat - a legjobb házi kolbász fog elkészülni! :)
De nézzük csak, részletesebben, hogy készül a bozsoki házi kolbász, hogy igazán finom ízletes kolbászunk legyen.
Házi kolbász hozzávalók:
- 7 kg vegyes sertés hús (arány 6 kiló sovány pl sertés comb és kb. 1 kg zsíros hús pl sertés tarja), ideálisan nagyobb súlyú anyaállatból
- 3kg sertés hátaszalonna bőr nélkül (csekély mennyiségű tokaszalonna vagy hasaalja szalonna megengedett)
- 20 dkg édes darált piros paprika
- 10 dkg csípős darált paprika
- 10 dkg zúzott fokhagyma
- 20 dkg só
- 1 zacskó egész kömény (1 zacskó 40 g)
- 2 dkg őrölt feketebors
- 2dkg őrölt szegfűbors
- kb. 20 méter sertés- vagy marhabél (nálunk ez is kapható)
Házi kolbász recept elkészítése:
A húst közepes tárcsán(5-6) ledaráljuk, hozzáadjuk a hozzávalókat ilyen sorrendben: Rákenjük a fokhagymát, rászórjuk a köményt, majd a paprikát, majd a sót! Az összes hozzávalóval jól átgyúrjuk, többször átmozgatjuk majd indulhat a töltés a disznó bélbe egy 1-2 órás pihentetés után, addig nyugodtan megehetjük a frissen kisült töpörtyűt....
A kolbász töltése is fontos lépés. Igyekezzük úgy tölteni a kolbászt, hogy közepesen legyen kemény, ne szakadjon ki a bél. Legyen tartása, tömörsége, de ne legyen kemény. (Egyrészt sütéskor könnyebben szétdurran, másrészt nem ideális a sok levegő a töltelék között.) A vastag kolbászokat böködőtűvel szurkáljuk is meg.
Tölteni a legjobb a saját disznóbélbe, vagy marhabélbe, de aki undorodik a bél mosástól vegye meg tőlünk az ellenőrzött minőséget! Töltés után egy éjszaka hagyjuk rudakon szikkadni, majd mehet a füstre. 3-4 napi füstölés elég lesz.
Ki ne hagyjátok, egyetek frissen sütve is, mert nagyon finom! (hűtőben néhány napig, fagyasztóban néhány hónapig eláll, füstölés nélkül is)
Ha ezt megcsináljátok a siker garantáltan nem marad el!
Ötletek, tanácsok:
1, tipp: Kilónként 2 dkg édes, és 1 dkg csípős paprikát használjunk, így lesz kellemesen csípős
2, tipp: Igyekezzetek nagyobb súlyú, érettebb húsú sertést szerezni, minimum 150-160 kg-t(kan kizárva). Abból lesz igazi a kolbász. Ne aggódjatok lesznek olyanok, akik kolbászkészítésre hizlalják a sertést, na mi ezt javasoljuk nem a bolti vizes húst... hanem a háztájit...
3, tipp: Ne használjunk bolti nagyipari paprikát, inkább keressünk egy termelőt vagy válasszátok a vajdasági származású minőségi paprikánkat. Így lesz csak igazán tűzpiros a kolbászotok.
4, tipp: Töltsetek vékonybélbe és kuláréba is, megéri. Ne kérdezzétek miért, de egy kicsit más íze lesz, a vastagabb kaliberben másképp érik a szalámi. Ne féljetek a zsírtól, az is kell az ízhez. További előny még, hogy a vastagkolbász lassabban szikkad, tovább állaga az idő előrehaladtával kevésbé veszti el puhaságát.
5, tipp: Füstöléshez keressetek hozzáértőt- sok értékes kolbász mehet veszendőbe ( Ragaszkodjatok a kemény fán füstöléshez, mi a bükkfát javasoljuk.)
Ne féljetek, ha a frissen elkészült és megsütött kolbász csípősebb, mint szeretnétek. 1-2 hét, és veszít az erejéből. Frissen mindig csípősebb!
Ha valakinek van egy jó receptje, küldje, szívesen megosztjuk olvasóinkkal! - a legjobb házi kolbász recept! :)