Házi sült kolbász: így lesz szaftos és nem reped szét
Az igazi sült kolbász elkészítésének praktikái háztartásonként változik. Tényleg meg kell szurkálni? Sütés közben fedjük le? Tegyünk alá vizet? Sok a kérdés, de most jól figyelj, megmutatjuk hogy kell kolbászt sütni, hogy az jó szaftos legyen és kívül-belül átsüljön.
Kolbász sütéskor mindig valami egyszerűen elkészített ételre gondolhatunk, többek között bélbe töltjük a kolbász masszát és csak be kell tenni a sütőbe és már kész is. Igazság szerint vannak szabályok amiket be kell tartani ahhoz hogy ízletes és nem szétsült vagy nyers kolbászt készítsünk és tálaljunk.
Sütőkolbász kategóriájában számos félkész termékkel találkozhatunk a magyar piacon, köztük kedvenc henteseinknél is a húspultban a megszokott és bevált receptúrák szerint elkészítve.
Most szeretnénk kiemelni az Ozsvárt-kolbászokat hisz Ozsvárt Gábor az Ozsvárt Kolbászműhely tulajdonosa nem csak húsipari szakember, hanem sütőkolbász specialista is, aki oszlopos tagja a november 16. napján megrendezendő Vonyarcvashegyi Kolbászoló zsűrijének is. Gábor kifejezetten sütnivaló kolbászokra specializálódott amely kolbászai nemzetközileg is eredményesen vizsgáztak. Németországban, Stuttgartban a SÜFFA-2024 kolbászversenyén elsőként és először Magyarországról mindkét sütőkolbászuk arany minősítést kapott.
A hagyományos ízesítésű magyaros sütőkolbászukat nevezték be a tradícionális kategóriában, illetve a vadhúsosban pedig a barnasörös vaddisznóhúsos sütőkolbászukat. Gábor a kolbász sütéséhez számos tippet árult el Nekünk, amiket Veletek is megosztunk.
Kolbászsütés aranyszabályai
- Készítsünk el ízletes masszát pikánsan fűszerezve minőségi fűszerekkel megfelelő arányban, amiben a hús-zsír arány is megfelelő valamint a hozzáadott fűszerek, köztük a paprika és a bors minősége is kiváló. Egy nem megfelelő fűszerpaprika hozzáadása teljesen elronthatja az élvezetet, nem is beszélve a túlzott fokhagyma bevitelről vagy a tölteléket feketetítő feketeborsról, aminek a kéregtartalma elég magas.
- Hagyjuk a betöltött kolbászt szikkadni és összeérni sütés előtt amit sütés előtt szálanként 4-5 helyen érdemes böködőtűvel megszurkálni. Így nem fog kirepedni a kolbászbél és a paprikás zsír is ki tud folyni belőle, ami fenséges sült kolbászos zsírt fog sütés végén nekünk adni amit kenyérre kenve zsíros kenyérként is fogyaszthatunk friss szeletelt lila hagymával.
- Van egy apró titok ami a hidegvíz. Sütés előtt a megszikkadt nyers kolbászt tegyük pár percre hidegvízbe.
- A kolbászt úgy tegyük a sütőbe hogy a hőfelvétele folyamatos legyen, ezért a tepsi berakását követően kapcsoljuk be a sütőnket.
- Fagyos kolbász sütéséről mi nem fogunk beszélni hisz a mi konyhánkon ez mindig frissen készül, ezért ebben nincs tapasztalatunk és butaságot nem szeretnénk írni Neked.
- A sütőedénybe rakott kolbászokat érintésmentesen helyezzük el a tepsiben, és csak egy ujjnyi vizet öntsünk alá. Mindenképp tegyünk a tepsire alufóliát így nem ég meg a kolbász és nem fröcsög ki a zsír se. Ha szeretjük kicsit ropogósabban a tetejét és a színén is korrigálnánk akkor a sütés vége előtt vegyük le a fóliát róla.
- Forgassuk meg a kolbászt sütés közben legalább 2 alkalommal, hogy minden oldala egyenletesen süljön meg.
Kolbászsütés folyamata
- Sütés előtt a nyers kolbászokat hidegvízbe áztatjuk pár percre, majd megszurkáljuk.
- A kolbászt sütőedénybe helyezzük, úgy hogy ne érjenek össze a szálak.
- Egy ujjnyi vizet öntünk alá majd lefedjük alufóliával.
- Hideg sütőbe helyezzük a lefedett tepsit, majd beállítjuk a sütőt 180 fokra és elkezdjük sütni alul és fölül sütés programon.
- Sütés közben forgatjuk a kolbászokat 15 percenként. A teljes sütési idő várhatóan 50 perc. A sütés utolsó 5-10 percében fólia nélkül sütjük a kolbászokat.
Kolbászsütő verseny Vonyarcvashegyen
Miután leírtuk Neked a kolbászsütés titkát, ajánljuk figyelmedbe a vonyarcvashegyi Kolbászoló rendezvényt, amely Balaton északnyugati csücskébe levő település immáron sokadszorra megrendezett hagyományőrző rendezvénye.
Szeretnél többet megtudni a rendezvényről?
Ha még nem tettétek meg, ne felejtsétek el felírni a naptárba a Vonyarcvashegyi Kolbászoló dátumát, november 16!
Várják 4-6 fős csapatok jelentkezését, akik kedvet éreznek egy jó hangulatú kolbásztöltő versenyen megmérettetni magukat.
Jelentkezni az turizmus@vonyarcvashegy.hu e-mail címen vagy személyesen a Tourinform Irodában lehet!