Csomagfeladási napok: hétfő , szerda, csütörtök 13:00-kor

bollershop.hu

Kérdése van? +36205302628

Kategóriák
bollershop.hu

Kérdése van? +36205302628

  • Kategóriák
    • Akciós termékek
    • 5% kedvezmény BOLLER25 kuponnal*
    • Belek
    • Kések, bárdok, acélok
    • Fűszerek és keverékek
    • Gépek és szerszámok
    • Vágódeszkák
    • Lánckesztyűk és kötények
    • Egyéb termékek
    • Munkavédelmi eszközök
    • Fiskars termékek
  • Blog
  • Kínálatunk
  • Expressz házhozszállítás
  • Fizetési információk
  • Szállítási információk
  • Kapcsolat
  1. Blog
  1. Blog
Vissza
Házi sült kolbász: így lesz szaftos és nem reped szét

Házi sült kolbász: így lesz szaftos és nem reped szét

Az igazi sült kolbász elkészítésének praktikái háztartásonként változik. Tényleg meg kell szurkálni? Sütés közben fedjük le? Tegyünk alá vizet? Sok a kérdés, de most jól figyelj, megmutatjuk hogy kell kolbászt sütni, hogy az jó szaftos legyen és kívül-belül átsüljön.

kolbász recept
böllér verseny
2024.10.17 08:08 Ozsvárt Kolbászműhely

Kolbász sütéskor mindig valami egyszerűen elkészített ételre gondolhatunk, többek között bélbe töltjük a kolbász masszát és csak be kell tenni a sütőbe és már kész is. Igazság szerint vannak szabályok amiket be kell tartani ahhoz hogy ízletes és nem szétsült vagy nyers kolbászt készítsünk és tálaljunk.

Sütőkolbász kategóriájában számos félkész termékkel találkozhatunk a magyar piacon, köztük kedvenc henteseinknél is a húspultban a megszokott és bevált receptúrák szerint elkészítve.

Most szeretnénk kiemelni az Ozsvárt-kolbászokat hisz Ozsvárt Gábor az Ozsvárt Kolbászműhely tulajdonosa nem csak húsipari szakember, hanem sütőkolbász specialista is, aki oszlopos tagja a november 16. napján megrendezendő Vonyarcvashegyi Kolbászoló zsűrijének is. Gábor kifejezetten sütnivaló kolbászokra specializálódott amely kolbászai nemzetközileg is eredményesen vizsgáztak. Németországban, Stuttgartban a SÜFFA-2024 kolbászversenyén elsőként és először Magyarországról mindkét sütőkolbászuk arany minősítést kapott.

A hagyományos ízesítésű magyaros sütőkolbászukat nevezték be a tradícionális kategóriában, illetve a vadhúsosban pedig a barnasörös vaddisznóhúsos sütőkolbászukat. Gábor a kolbász sütéséhez számos tippet árult el Nekünk, amiket Veletek is megosztunk.

 

Kolbászsütés aranyszabályai

  1. Készítsünk el ízletes masszát pikánsan fűszerezve minőségi fűszerekkel megfelelő arányban, amiben a hús-zsír arány is megfelelő valamint a hozzáadott fűszerek, köztük a paprika és a bors minősége is kiváló. Egy nem megfelelő fűszerpaprika hozzáadása teljesen elronthatja az élvezetet, nem is beszélve a túlzott fokhagyma bevitelről vagy a tölteléket feketetítő feketeborsról, aminek a kéregtartalma elég magas.
  2. Hagyjuk a betöltött kolbászt szikkadni és összeérni sütés előtt amit sütés előtt szálanként 4-5 helyen érdemes böködőtűvel megszurkálni. Így nem fog kirepedni a kolbászbél és a paprikás zsír is ki tud folyni belőle, ami fenséges sült kolbászos zsírt fog sütés végén nekünk adni amit kenyérre kenve zsíros kenyérként is fogyaszthatunk friss szeletelt lila hagymával.
  3. Van egy apró titok ami a hidegvíz. Sütés előtt a megszikkadt nyers kolbászt tegyük pár percre hidegvízbe.
  4. A kolbászt úgy tegyük a sütőbe hogy a hőfelvétele folyamatos legyen, ezért a tepsi berakását követően kapcsoljuk be a sütőnket.
  5. Fagyos kolbász sütéséről mi nem fogunk beszélni hisz a mi konyhánkon ez mindig frissen készül, ezért ebben nincs tapasztalatunk és butaságot nem szeretnénk írni Neked.
  6. A sütőedénybe rakott kolbászokat érintésmentesen helyezzük el a tepsiben, és csak egy ujjnyi vizet öntsünk alá. Mindenképp tegyünk a tepsire alufóliát így nem ég meg a kolbász és nem fröcsög ki a zsír se. Ha szeretjük kicsit ropogósabban a tetejét és a színén is korrigálnánk akkor a sütés vége előtt vegyük le a fóliát róla.
  7. Forgassuk meg a kolbászt sütés közben legalább 2 alkalommal, hogy minden oldala egyenletesen süljön meg.

Kolbászsütés folyamata

  1. Sütés előtt a nyers kolbászokat hidegvízbe áztatjuk pár percre, majd megszurkáljuk.
  2. A kolbászt sütőedénybe helyezzük, úgy hogy ne érjenek össze a szálak.
  3. Egy ujjnyi vizet öntünk alá majd lefedjük alufóliával.
  4. Hideg sütőbe helyezzük a lefedett tepsit, majd beállítjuk a sütőt 180 fokra és elkezdjük sütni alul és fölül sütés programon.
  5. Sütés közben forgatjuk a kolbászokat 15 percenként.  A teljes sütési idő várhatóan 50 perc. A sütés utolsó 5-10 percében fólia nélkül sütjük a kolbászokat.

 

Kolbászsütő verseny Vonyarcvashegyen

Miután leírtuk Neked a kolbászsütés titkát, ajánljuk figyelmedbe a vonyarcvashegyi Kolbászoló rendezvényt, amely  Balaton északnyugati csücskébe levő település immáron sokadszorra megrendezett hagyományőrző rendezvénye.

Szeretnél többet megtudni a rendezvényről?

Ha még nem tettétek meg, ne felejtsétek el felírni a naptárba a Vonyarcvashegyi Kolbászoló dátumát, november 16!

Várják 4-6 fős csapatok jelentkezését, akik kedvet éreznek egy jó hangulatú kolbásztöltő versenyen megmérettetni magukat.

Jelentkezni az turizmus@vonyarcvashegy.hu e-mail címen vagy személyesen a Tourinform Irodában lehet!

Csikós páros kolbász fűszerkeverék
5% kedvezmény BOLLER25 kuponnal*

Csikós páros kolbász fűszerkeverék

Raktáron
1 390 Ft
Egységár: 6 950 Ft/kg0.2
Sertés vékonybél 20m-es

Sertés vékonybél 20m-es

10 m 20 m 91,4 m
1 600 Ft
Egységár: 80 Ft/m20
Fűszerpaprika őrlemény 0,5 kg édes

Fűszerpaprika őrlemény 0,5 kg édes

Utolsó darabok
2 350 Ft
Egységár: 4 700 Ft/kg0.5
Betyáros házikolbász jellegű fűszerkeverék

Betyáros házikolbász jellegű fűszerkeverék

Raktáron
1 700 Ft
Egységár: 6 538 Ft/kg0.26
Feketebors őrölt 250g

Feketebors őrölt 250g

Raktáron
1 800 Ft
Egységár: 7 200 Ft/kg0.25
Sertés vékonybél 10m-es

Sertés vékonybél 10m-es

10 m 20 m 91,4 m
800 Ft
Egységár: 80 Ft/m10
Vissza
Vásárlói fiók
  • Belépés
  • Regisztráció
  • Profilom
  • Kosár
  • Kedvenceim
Információk
  • Általános szerződési feltételek
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Fizetés
  • Szállítás
  • Elérhetőségek
Miskolczi Dávid e.v
  • 7700 Mohács, Rákóczi utca 9
  • +36205302628
  • szallitas@bollershop.hu
  • facebook

  • tiktok

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

5% kedvezmény

Feliratkozását most megháláljuk! Megerősítés után küldjük a kuponkódot!

Feliratkozás
Árukereső.hu Árukereső.hu
argep.hu
olcsobbat.hu
kandh_v2
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
  • Akciós termékek
  • 5% kedvezmény BOLLER25 kuponnal*
  • Belek
  • Kések, bárdok, acélok
  • Fűszerek és keverékek
  • Gépek és szerszámok
  • Vágódeszkák
  • Lánckesztyűk és kötények
  • Egyéb termékek
  • Munkavédelmi eszközök
  • Fiskars termékek
  • Blog
  • Kínálatunk
  • Expressz házhozszállítás
  • Fizetési információk
  • Szállítási információk
  • Kapcsolat
Belépés
Regisztráció
Adatkezelési beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.
A működéshez szükséges cookie-k döntő fontosságúak a weboldal alapvető funkciói szempontjából, és a weboldal ezek nélkül nem fog megfelelően működni. Ezek a sütik nem tárolnak személyazonosításra alkalmas adatokat.
A marketing cookie-kat a látogatók weboldal-tevékenységének nyomon követésére használjuk. A cél az, hogy releváns hirdetéseket tegyünk közzé az egyéni felhasználók számára (pl. Google Ads, Facebook Ads), valamint aktivitásra buzdítsuk őket, ez pedig még értékesebbé teszi weboldalunkat.
Az adatok névtelen formában való gyűjtésén és jelentésén keresztül a statisztikai cookie-k segítenek a weboldal tulajdonosának abban, hogy megértse, hogyan lépnek interakcióba a látogatók a weboldallal.
A személyre szabáshoz használt cookie-k segítségével olyan információkat tudunk megjegyezni, amelyek megváltoztatják a weboldal magatartását, illetve kinézetét.