Kosár

Kolbász receptek – hogyan készítsünk füstölt-és parasztkolbászt?

A jó kolbász recept már megalapozhatja a készített kolbász ízvilágát, magyarosságát. Nagyon fontos, hogy minden alapanyagból, fűszerkeverékből, húsféléből pontosan annyit adjunk hozzá, amennyit a recept előír, különben a házias ízvilág könnyen elvészhet. Hogyan kell gyulai, paraszt, szárazkolbászt készíteni? Megmutatjuk a legjobb recepteket. Titkok egyenesen a műhelyből!

Gyulai kolbász házi módra

Hozzávalók:

  • 10 kg. darált sertéshús 60%-os hústartalommal
  • 230 g. őrölt alföldi piros paprika (a csípőssel együtt)
  • 215 g. só (nem a vákumozott és nem nitrites finomított)
  • 10 g. őrölt fekete bors, (lehet kicsivel több is, ízlésszerint)
  • 10 g egész kömény,
  • 2 fej fokhagyma (fokhagymanyomóval szétnyomva
  • 2 csipet tört tarka bors
  • kis löttyintés a drága rumból, amit évek óta tartogatunk, de van aki ráfröccsöli másképpen vagy 1 dl-t

gyulai kolbász recept - kép

Elkészítés:

A gyulai kolbász receptje valójában titkos. Nem is azt akarom megosztani, hanem azt, ahogy itt környékükön a Viharsarokban készítik kedves Barátoméknál. Ez a környék, mondhatni a kolbász egyik hazája. Majd mindenhol ugyanazzal a fűszerezéssel készítik, de városonként mégis kicsit másképpen. Gyulán, Békéscsabán, Békésen, Mezőberényben, dinasztiák foglalkoztak a kolbászkészítéssel. Az általunk megadott mennyiségekből gyúrt kolbász mind frissen sütve, mind füstölve kitűnő,bár mi füstölve jobban szeretjük!

A megadott darált húst, és egyéb alapanyagokat összekeverjük,állni hagyjuk pár órát,majd vékony sertésbélbe töltjük,de vastag szalámi esetén 50-es kaliberű műbélbe vagy marha vastagbélbe töltjük. A paprika mennyisége lehet különböző a kolbászokban. Az összes mennyiség viszont egyezik, csak az édes, és a csípős paprikaaránya változik.

Magyaros, parasztos házi füstölt szalámi és kolbász receptje Balatoni Józsi bácsitól, a szalámi mestertől, akit a leginkább tisztelek munkássága miatt

További hozzávalók az ízesítéshez:

  • 10 kg darált sertés hús 70%-os hústartalommal (zsiradék hasaalja vagy toka szalonna legyen, esetleg ipari szalonna)
  • 25 dkg konyhasó,
  • 2 dkg őrölt bors,
  • 2,5 dkg fokhagyma,
  • 2 dkg őrölt szegfűbors,
  • 3,5 dkg őrölt kömény,
  • 10 dkg őrölt csemege paprika és
  • 10 dkg őrölt csípős paprika.

A kolbász vagy szalámi csípősségét a paprika fajták arányait módosítva, ízlés szerint határozzuk meg. Az egyik legjobb kolbász recept!

A 2000. évi millenniumi Csabai Kolbászfesztiválon Fő- és Életmű Díjat kapott Krajcsó Pál békéscsabai hentesmester kolbász receptje a VALÓDI CSABAI HÁZIKOLBÁSZ készítéséhez:

Hozzávalók:
10 kg sertéshús vegyesen (comb, lapocka, tarja, dagadó), ha nem elég zsíros, akkor kevés húsos szalonnával kiegészítjük. Legjobb a 150 kg-nál nehezebb, egy évesnél idősebb Mangalica-Berkshire, keresztezett sertés.

  • 20 dkg édes, őrölt, házi paprika,
  • 5 dkg erős, őrölt, házi paprika,
  • 24 dkg asztali só,
  • 3 dkg apróra vágott foghagyma,
  • 2 dkg fűszerkömény (egész)

Csabai kolbász

A legjobb a vastag csabai kolbász készítésére a Karácsony előtti, már hideg idő. A korán reggel levágott disznót megperzseljük, tisztára mossuk, felbontjuk részeire, majd bevisszük egy disznóvágó asztalra. Kicsontozzuk, a húst kis kézi hajtású gépen, 6 mm-es tárcsán megdaráljuk és a fent leírt fűszerekkel még melegen összegyúrjuk.

(Ilyenkor jobb a hús kötőereje, jobban összetart!) Gyúrás után kivisszük a hidegre, nagyon tiszta asztallapra terítjük széjjel, 10 cm vastagon. A mikor a hús már hideg, visszavisszük és 10-es, 20-as géppel, ami már tölcsérrel van ellátva, sertés vastagbélbe töltjük és bekötjük úgy, hogy minden szálat külön-külön füstölő botokra helyezhessünk. Majd a kamrában lévő kolbászállványra helyezzük. A kamra huzatos és plusz 6 foknál melegebb ne legyen! 48 óra múlva visszük a szellős füstölőbe, vagy szabadkéménybe.

Hat napon át, lassan füstöljük, száraz bükkfa fűrészporral, arra nagyon vigyázva, hogy plusz 12 C foknál ne legyen magasabb a hőmérséklet! Füstölés után bevisszük a kamrába, ahol plusz 18 foknál érik. Három hónap alatt teljesen beérik a finom, valódi csabai vastag házikolbász. Forrás:www.csabaikolbaszfesztival.hu – az egyik legjobb kolbász recept!

Lószalámi recept a www.gasztrokaland.hu szerint

Lóhús

Elkészítése: Tizenöt kg lóhúst apróbb darabokra vágva, 600 g konzerv-sóval (Wurstsalz) jól bedörzsöljük és egy széles, lejtős asztallapra széjjelteregetjük és két napig így, megfelelő hőmérséklet mellett (nyolc fok) szikkadni hagyjuk. Utána száraz ruhával megtöröljük a húst, és durván megvagdaljuk.

Most hozzáadunk vékonyra vágott öt kg szalonnát, 200 g sót, 80 g durvára őrölt fekete borsot, 20 g salétromot, 40 g cukrot és ezt addig vágjuk, míg a szalonna olyan kicsi lesz, mint az árpaszem. Ekkor az egészet egy teknőben jól összegyúrjuk, és azután marhabélbe a lehető legszorosabban betöltjük, és bekötjük.

Ezután négyujjnyi távolságra átkötjük a szalámi rudakat, és finom acéltűvel sűrűn megszurkáljuk, szellős, száraz helyen két-három hétig szikkadni hagyjuk, és csak ezután tesszük a gyönge füstre. Fontos, hogy a szalámi olyan szorosan legyen töltve és kötözve, ahogyan csak tudjuk. Zúzott fokhagymát is tesznek a szalámiba, de nem mindegyikbe egyformán, ez az illető ízlésétől függ – a kolbász recept itt nyújt számunkra egy kis variálási lehetőséget.

Kolbászkészítéshez kellékek – tekintsd meg webáruházunkat

Svártli recept a www.tutireceptek.hu szerint

Hozzávalók:

  • 5 kg. sertésbőrke,
  • 2,5 kg. kolbászhús.
  • 15 dkg. tisztított fokhagyma,
  • 4 evőkanál édes-nemes fűszerpaprika,
  • 1 evőkanál csípős fűszerpaprika,
  • 3 dkg. őrölt fekete bors,
  • 6 dkg. finom só.

Elkészítés:
A bőrkét megtisztítjuk és az abaléve téve puhára főzzük, majd kivéve és meghűtve az egyik felét ledaráljuk, míg a maradékot csíkokra vágjuk.Egy nagy tálban összekeverjük a bőrkéket a kolbászhússal, a zúzott fokhagymával, az őrölt fekete borssal, a fűszerpaprikával és a sóval. Jól összedolgozzuk és végül az alaposan megtisztított sertésgyomorba töltjük.

Ha kész a végét elkötjük és villával megszurkáljuk. Ezt követően lassú tűzön 2-2 és fél órán keresztül főzzük. Kivéve deszkalapok közé tesszük, lepréseljük, hogy a felesleges vizet eltávolítsuk. Végül egy nap múlva hideg füstre tesszük 4-5 napra. Igen finom disznótoros étel !

8 hozzászólás “Kolbász receptek – hogyan készítsünk füstölt-és parasztkolbászt?” cikkhez

  1. Üdvözlet!
    Köszönöm a segítséget a hentes ismerősöm ajánlotta az Őn honlapját és nem bántam meg a látogatást . A receptek nagyon ígéretesek jelenleg a Gyulai kolbászt töltöttük és isteni lett. A család döntött és sorban kipróbáljuk az összes kolbász receptet 5kg-ént ??
    Mégegyszer köszönöm az önzetlen segítségét.
    Üdv: Gábor

Vélemény, hozzászólás?

30.000 Ft vásárlás felett ajándék
Sajnos nem nyertél
40.000 Ft vásárlás felett ajándék
Ajándék toll
30.000 Ft vásárlás felett ajándék
40.000 Ft vásárlás felett ajándék
Ajándék toll
40.000 Ft vásárlás felett ajándék
Pörgessen és nyerjen!

Írja be e -mail címét, és forgassa meg a szerencsekereket. Itt a lehetőség, hogy fantasztikus ajándékokat nyerjen!

Böllér Shop
Főmenü x
X
[]