Sütnivaló kolbász és a kolbászbél szezonja
Itt van a szabadban rendezett piacok időszaka, és elképzelhetetlen lenne a büfék kínálata kolbász, lángos, vagy bármely kézműves étel nélkül. Azok, akik élvezik ezt a különleges életérzést, hiányolják a rendszeres találkozást kedvenc büféseikkel, és még az időjárás sem tartja vissza őket a korai reggeli elfogyasztásától - amint csak lehet, indulnak.
A disznótor népszerűsége
A disznótor népszerűsége továbbra is töretlen országunkban. Számos helyen rendeznek disznóvágással kapcsolatos fesztivált vagy kolbásztöltő versenyt. A fesztiválok témája az adott területi szokások határozzák meg. Egyes rendezvényeken a már betöltött füstölt kolbász ízvilága a döntő, más helyszíneken viszont a sültkolbászokat zsűrizi a szakmai, olykor a mádiából is ismert zsűritagok.
A disznótor, másnéven disznóvágás vagy disznóölés, a hagyományos sertés levágás, hús feldolgozás és az azt követő hagyományos disznótoros ételekből álló vacsora. Magyarországon ez egy népszerű paraszti hagyomány, általában télen, a karácsony előtti vagy a januári hideg napokban tartották. disznótor elmaradhatatlan része a kolbászbélbe való töltés. Manapság ez a hagyomány városi emberek körében is népszerű turisztikai és hagyományőrző élménnyé vált.
Ez a vidéki magyar népszokás az egyik legközösségibb esemény volt. Általában a sertés hizlalását a hideg téli időszakra időzítették, mivel a hús feldolgozása ekkor a legegyszerűbb, és lehetővé tette a késztermékek hosszabb tárolását, legyen az fagyasztás, sózás vagy füstölés formájában.
A disznóölés hagyomány más európai országokban is ismert ahogy a kolbászbélbe való töltés is, például Albániában (a nem muszlim lakosság körében), Bulgáriában, Horvátországban, Szerbiában, Lengyelországban, Csehországban, Szlovákiában, Görögországban, Olaszországban, Moldovában, Romániában, Szlovéniában, Portugáliában, Spanyolországban, Ukrajnában, Korzikán és Oroszországban is.
Számos rendezvény lebonyolítása során fontos a körítés és a teljes téma körüljárása, amelyről a későbbiekben beszámolunk hogyan is épül fel egy ilyen gasztro fesztivál.
Piaci falatozás egy szál sültkolbásszal
A piaci étkezés különleges hangulattal jár. Azokon a piacokon, amelyek a turisták körében is népszerűek, elképzelhetetlenek lennének a jó minőségű húsételek. A kisebb helyeken még mindig hatalmas alumínium lábasokban sütik a kolbászokat, hasonlóan a gyermekkorunkban látott terebélyes, fehér kötényes nénikhez, bár ma már modernizáltabbak a körülmények. Hurkát, sült kolbászt és húst is ehetünk friss kenyérrel, mustárral, csípős savanyúsággal és cseresznyepaprikával a bódék melletti pultnál vagy asztaloknál. Különleges élmény, ha sétálás közben fogyasztunk.
Ez igaz akkor is, ha egy éjszakai buli vagy iszogatás utáni reggelre készülünk olcsó, magas energiatartalmú ételekkel, amelyeket barátaink társaságában fogyaszthatunk el. Nyilvánvalóan ez a legjobb módja a másnaposság enyhítésének.
Süss otthon kolbászt! Ha hasonlóan kiadós reggelire vagy megfizethető ebédre vágysz, nem kell elhagynod otthonodat. Egyszerűen és gyorsan készíthetsz finom magyar ételeket, amelyek hasonlítanak a piaci finomságokhoz. Omlós, zsíros húsételeket készíthetsz ízesített hús nélkül is otthon, a saját konyhádban, a kedvenc késeiddel. Válogass és rendelj minőségi termékeink közül, és süss otthon isteni kolbászokat, mintha egy igazi séf lennél.
Sültkolbász elkészítése kolbászbél felhasználásával
A kolbászsütés remek dolog, de az alapanyag minősége kulcsfontosságú. Ha nem szeretnéd, hogy a kolbász szétrepedjen a sütés közben, csak olyan kolbászt válassz, amelyet speciálisan sütésre készítettek, és amely nem szárad ki a sütés során. A jó minőségű sütőkolbász általában nem olcsó, de grillezéshez is kiváló, és szinte nélkülözhetetlen a nyári mulatságokhoz. A friss kolbászt viszont érdemes finoman megszurkálni villával a sütés előtt, hogy ne repedjen meg. A sütni való kolbászt mindig előmelegítés nélkül tegyük a sütőbe. Magas falú tepsiben lehet elkészíteni, és lefedve megakadályozhatjuk, hogy a kolbász megégjen, és a sütőt is óvjuk a kifröccsenő zsírtól, ami megkönnyíti a következő sütési alkalom során is.
Hozzávalók:
- 75dkg sertéslapocka
- 25dkg hátszalonna
- 2dkg só
- 1.6dkg fűszerpaprika
- 0.4dkg őrölt fekete bors
- 0.5dkg őrölt kömény
- 0.5dkg egész fokhagyma
- sertésbél a töltéshez
ELKÉSZÍTÉS
A húst és szalonnát ujjnyi vastag csíkokra vágjuk, majd egy közös edénybe tesszük.
A fűszereket pontosan kimérjük és összekeverjük a hús és szalonna csíkokkal.
A megtisztított fokhagymagerezdeket darálás közben adjuk a fűszeres hús-szalonna keverékéhez.
Az így elkészült darált kolbászhúst kézzel, óvatosan keverjük, de ne túl hosszan, különben túl kemény lesz a sültkolbász.
A tölteléket jól letömörítjük a kolbásztöltőbe, majd a meleg vízben kiáztatott bélbe töltjük a töltőcső segítségével.
A kolbászt 185 fokon 20 perc alatt készre süthetjük, vagy megfüstölhetjük, majd 2 heti szikkasztás után fogyaszthatjuk.