Szarvaskolbász recept
A szarvaskolbász valóban finom és a házias készítése még inkább különlegessé teszi. A füstölt íz és a friss alapanyagok kombinációja valóban ínycsiklandóvá teszi ezt a kolbászfélét. Kiváló kolbász receptünket Te is kipróbálhatod.
Tippek kolbász készítéséhez
Ha bárki kipróbálná ezt a receptet, itt vannak néhány további tippek és ötletek a sikeres elkészítéshez:
- Alapanyagok minősége: A szarvaskolbász ízét nagyban meghatározza a felhasznált hús és szalonna minősége. Friss, jó minőségű húsokat válasszunk.
- Fűszerezés: A fűszerek mennyisége ízlés dolga, de figyeljünk arra, hogy ne használjunk túl sok sót. Kóstoljuk meg az ízt, mielőtt a bélbe töltjük.
- Bél: Vásároljunk megfelelő minőségű, kolbászbelet. Áztassuk be előzetesen, majd alaposan öblítsük le, mielőtt a húst bele töltjük.
- Hűtés és száradás: Az éjszakai hűtés és szikkadás fontos lépés a kolbász ízének kialakításában. Az is fontos, hogy a hűtést követően megfelelően száraz helyen tároljuk.
- Füstölés: Ha otthon füstölnénk, ügyeljünk arra, hogy a füstölő kamrában megfelelően alacsony hőmérséklet legyen, és a füstölés időtartama is legalább 2 nap.
- Ízteszt: Mielőtt teljesen elkészülne, kóstoljuk meg egy kis részét, hogy szükség esetén korrigálhassuk az ízt.
- Tárolás: A kész szarvaskolbászt száraz, hűvös helyen tároljuk. Ha hosszabb ideig is el szeretnénk őrizni, fontos a megfelelő tárolási körülmények biztosítása.
Remélem, mindenkinek sikerül élvezetes szarvaskolbászt készítenie ezen recept alapján!
A szarvaskolbász igazi ínyencség és akár otthon is elkészíthetjük. Ezt a házi füstölt szarvaskolbász receptet ajánljuk.
Szarvaskolbász elkészítése
A húst és a zsírszalonnát egyforma kockákra vágjuk, a fűszerekkel összekeverjük, majd 1 napot pihentetjük. Másnap közepes lyukú darálón átdaráljuk, még egyszer összekeverjük, sertésbélbe légmentesen töltjük, 2 füstöt adni neki (1 nap füst 1 nap pihenés, és megint 1 nap füst)
Mire is kell figyeljünk?
- csíkozzuk fel a húst és a szalonnát, lehetőség szerint vegyesen kezdjük meg a darálást
- nagy tálba tesszük és alaposan összegyúrjuk, összemasszírozzuk a fűszerekkel
- hagyjuk egy éjszakát pihenni hűvös helyen
- másnap újra összegyúrjuk és bélbe töltjük
- belek végét elkötjük, a kolbászokat egy botra fellógatjuk és hagyjuk egy újabb éjszakát szikkadni
- másnap beadhatjuk bérfüstölésbe vagy nekiláthatunk a házi füstölésnek is (legalább 2 napig hideg füstön tartjuk, majd fogyasztásig száraz, hűvös helyen kell tárolni)
Kolbász recept 10kg kolbászhúshoz
- 7 kg szarvashús és
- 3 kg zsírszalonna,
- 23,5 dkg só,
- 13,5 dkg édes paprika,
- 3,5 dkg erős paprika,
- 2 dkg őrölt kömény,
- 3 dkg fekete őrölt bors,
- 6 dkg fokhagyma,
- 1 dkg porcukor,
- 2 dl száraz fehérbor
Ilyen egy igazi kolbász recept! Kóstolót elfogadunk!