Legjobb kolbász recept 10kg-ra
Kolbásztöltés folyamata sok előkészületet kíván. A hideg idő kiválóan alkalmas a böllér szakma gyakorlására. Minden magyar hentes és böllér várja a telet, hisz a legjobb és legfinomabb kolbászok ebben az időszakban készülnek. Ha szükséged van a legjobb házi kolbász recept 10kg-ra , a legjobb helyen jársz!
Hogy is álljunk neki egy igazi kolbász recept elkészítésének?
Mindenekelőtt gondoljuk át mire is van szükségünk ami a kolbásztöltéshez szükséges. A felkészülés folyamata gondos figyelmet kíván, hisz a receptúra mellett számos egyéb dologra is figyelnünk kell. De ezt egy másik blog bejegyzésünkben bőven kifejtjük. Most megismertetjük veletek a tutti parasztkolbász receptet amely zamatosan fűszeres ízesítése mellett ha egy kiváló füstöt kap mind a 10 ujjatokat megnyaljátok!
Házi kolbász recept 10kg-ra
Hozzávalók:
- 7 kg sertés lapocka darálva
- 3 kg hátaszalonna darálva vagy apróra kockázva
- 220 g parajdi só
- 50 g feketebors őrölt
- 8 g őrölt fűszerkömény
- 160 g tisztított fokhagyma
- 200 g édes fűszerpaprika
- 40 g csípős fűszerpaprika
- 5 g szerecsendió őrölt
Parasztkolbász készítéséhez, ahol a tradíció és a házias ízek találkoznak, fontos, hogy gondosan kövessük a következő lépéseket. A fenti recept útmutatásaival könnyen elkészítheted a saját házikolbászodat, és élvezheted az ízek gazdagságát.
Kolbásztöltés folyamata
- Alapanyagok előkészítése:
- A húst és a zsíradékot egy nagyobb és öblösebb edényben alaposan összekeverjük. A fokhagyma pépet simára kenjük a hús tetejére, majd megszórjuk köménymaggal, és elterítjük a sót és a pirospaprikát valamint a többi kolbász fűszert is, úgy, hogy a fűszerek szépen befedjék a húst.
- Gyúrás és fűszerezés:
- Jól átgyúrjuk a húst és a fűszereket egészen addig, amíg a kolbászhús el nem nyeri a gyönyörű piros színét. Javasoljuk, hogy ha nem friss, frissen vágott sertéshúsból (vagy marhahúsból) készül a kolbász, hagyjuk egy rövid ideig konyhamelegen, hogy könnyebben elkeverhetőek legyenek benne a fűszerek.
- Töltés:
- A kolbász töltéséhez használjunk egy csomag sózott, vékonybelet amely általában sertés vékonybél. Ha nincs kolbásztöltőd, egy szélesebb szájú műanyag töltőcsövet is beszerezhetünk. Következik a bél felhúzása a töltőcsőre, majd a húsgombócok töltőcsőbe helyezése után egy fakanállal nyomkodjuk be a tölteléket. Bár ez egy kezdetlegesebb módszer, kisebb mennyiségek esetén hatékony lehet, és nem szükséges egy professzionális töltő beszerzése. De egy minőségi kolbásztöltő óriási segítség és alapkelléke minden böllérnek, amit könnyen Te is beszerezhetsz böllérboltunkból.
- Bél előkészítése:
- A beleket alaposan mossuk ki a sóból, majd kézmeleg vízben áztassuk ki. Az áztatás ideje alatt végezzük el a húsok összekeverését. Az elkészült kolbászokat azonnal frissen sütjük ( ha nem füstölni kívánjuk hanem azonnal sültkolbászként fogyasztani), vagy ha nagyobb mennyiséget készítünk, fagyasszuk le (a paprika 2-3 hónapig megőrzi élénk színét), vagy füstöljük meg, hogy későbbi időszakokra is élvezhessük az ízeket. Elvégre füstölt kolbász receptként mutatjuk be, de ugyanezen receptúrával sültkolbászként is elkészíthető.
- Massza pihentetése:
- A kolbászmassza bekeverése után nagyon fontos és szinte kihagyhatatlan folyamat a szikkasztás, amely háztáji disznóvágás alkalmával legalább 2-3 órát igényel, de sose árt akár 1 napos érlelés se, ami idő alatt vizet veszít a massza és érettebbé válik a töltelék. Megfelelő idő után indulhat a töltés.
- Füstölés folyamata:
- A kolbásztöltés végeztével egy éjszakán át hagyjuk szikkasztani a betöltött és pározott kolbászokat, ügyelve arra hogy ne érjenek össze a szálak, ezzel biztosítva a megfelelő szellőzést és a teljes felület átjárhatóságát. Szikkasztás után vihetjük is hidegfüstölésre a kolbászokat, amelynek részletes folyamatát a „Kolbász füstölése hagyományos módon …” blogbejegyzésünkben fejtjük ki!
A receptet és a leírást köszönjük Sanyinak Baracskáról.