Csomagfeladási napok: hétfő , szerda, csütörtök 13:00-kor

bollershop.hu

Kérdése van? +36205302628

Kategóriák
bollershop.hu

Kérdése van? +36205302628

  • Kategóriák
    • Akciós termékek
    • 5% kedvezmény BOLLER25 kuponnal*
    • Belek
    • Kések, bárdok, acélok
    • Fűszerek és keverékek
    • Gépek és szerszámok
    • Vágódeszkák
    • Lánckesztyűk és kötények
    • Egyéb termékek
    • Munkavédelmi eszközök
    • Fiskars termékek
  • Blog
  • Kínálatunk
  • Expressz házhozszállítás
  • Fizetési információk
  • Szállítási információk
  • Kapcsolat
  1. Blog
  1. Blog
Vissza
Legjobb kolbász recept 10kg-ra

Legjobb kolbász recept 10kg-ra

Kolbásztöltés folyamata sok előkészületet kíván. A hideg idő kiválóan alkalmas a böllér szakma gyakorlására. Minden magyar hentes és böllér várja a telet, hisz a legjobb és legfinomabb kolbászok ebben az időszakban készülnek. Ha szükséged van a legjobb házi kolbász recept 10kg-ra , a legjobb helyen jársz!

kolbász recept
2023.12.06 09:26 Hentes Sanyi

Hogy is álljunk neki egy igazi kolbász recept elkészítésének?

Mindenekelőtt gondoljuk át mire is van szükségünk ami a kolbásztöltéshez szükséges. A felkészülés folyamata gondos figyelmet kíván, hisz a receptúra mellett számos egyéb dologra is figyelnünk kell. De ezt egy másik blog bejegyzésünkben bőven kifejtjük. Most megismertetjük veletek a tutti parasztkolbász receptet amely zamatosan fűszeres ízesítése mellett ha egy kiváló füstöt kap mind a 10 ujjatokat megnyaljátok! Tippet is adunk hogy  kolbásztöltő házilag is tudja a dolgát!

Házi kolbász recept 10kg-ra

Hozzávalók:

  • 7 kg sertés lapocka darálva
  • 3 kg  hátaszalonna darálva vagy apróra kockázva
  • 220 g parajdi só
  • 50 g feketebors őrölt
  • 8 g őrölt fűszerkömény
  • 160 g tisztított fokhagyma
  • 200 g édes fűszerpaprika
  • 40 g csípős fűszerpaprika
  • 5 g szerecsendió őrölt

Parasztkolbász készítéséhez, ahol a tradíció és a házias ízek találkoznak, fontos, hogy gondosan kövessük a következő lépéseket. A fenti recept útmutatásaival könnyen elkészítheted a saját házikolbászodat, és élvezheted az ízek gazdagságát.

Kolbásztöltés folyamata

  1. Alapanyagok előkészítése:
    • A húst és a zsíradékot egy nagyobb és öblösebb edényben alaposan összekeverjük. A fokhagyma pépet simára kenjük a hús tetejére, majd megszórjuk köménymaggal, és elterítjük a sót és a pirospaprikát valamint a többi kolbász fűszert is, úgy, hogy a fűszerek szépen befedjék a húst.
  2. Gyúrás és fűszerezés:
    • Jól átgyúrjuk a húst és a fűszereket egészen addig, amíg a kolbászhús el nem nyeri a gyönyörű piros színét. Javasoljuk, hogy ha nem friss, frissen vágott sertéshúsból (vagy marhahúsból) készül a kolbász, hagyjuk egy rövid ideig konyhamelegen, hogy könnyebben elkeverhetőek legyenek benne a fűszerek.
  3. Töltés:
    • A kolbász töltéséhez használjunk egy csomag sózott, vékonybelet amely általában sertés vékonybél. Ha nincs kolbásztöltőd, egy szélesebb szájú műanyag töltőcsövet is beszerezhetünk így kolbásztöltő házilag is megoldható. Következik a bél felhúzása a töltőcsőre, majd a húsgombócok töltőcsőbe helyezése után egy fakanállal nyomkodjuk be a tölteléket. Bár ez egy kezdetlegesebb módszer, kisebb mennyiségek esetén hatékony lehet, és nem szükséges egy professzionális töltő beszerzése. De egy minőségi kolbásztöltő óriási segítség és alapkelléke minden böllérnek, amit könnyen Te is beszerezhetsz böllérboltunkból.
  4. Bél előkészítése:
    • A beleket alaposan mossuk ki a sóból, majd kézmeleg vízben áztassuk ki. Az áztatás ideje alatt végezzük el a húsok összekeverését. Az elkészült kolbászokat azonnal frissen sütjük ( ha nem füstölni kívánjuk hanem azonnal sültkolbászként fogyasztani), vagy ha nagyobb mennyiséget készítünk, fagyasszuk le (a paprika 2-3 hónapig megőrzi élénk színét), vagy füstöljük meg, hogy későbbi időszakokra is élvezhessük az ízeket. Elvégre füstölt kolbász receptként mutatjuk be, de ugyanezen receptúrával sültkolbászként is elkészíthető.
  5. Massza pihentetése:
    • A kolbászmassza bekeverése után nagyon fontos és szinte kihagyhatatlan folyamat a szikkasztás, amely háztáji disznóvágás alkalmával legalább 2-3 órát igényel, de sose árt akár 1 napos érlelés se, ami idő alatt vizet veszít a massza és érettebbé válik a töltelék. Megfelelő idő után indulhat a töltés.
  6. Füstölés folyamata:
    • A kolbásztöltés végeztével egy éjszakán át hagyjuk szikkasztani a betöltött és pározott kolbászokat, ügyelve arra hogy ne érjenek össze a szálak, ezzel biztosítva a megfelelő szellőzést és a teljes felület átjárhatóságát. Szikkasztás után vihetjük is hidegfüstölésre a kolbászokat, amelynek részletes folyamatát a „Kolbász füstölése hagyományos módon …” blogbejegyzésünkben fejtjük ki! Ha már pihen a kolbásztöltő házilag is meg tudod már füstölni a portékádat!

 

 A receptet és a leírást köszönjük Sanyinak Baracskáról.

Sertés vékonybél 20m-es

Sertés vékonybél 20m-es

10 m 20 m 91,4 m
1 600 Ft
Egységár: 80 Ft/m20
Feketebors őrölt 250g

Feketebors őrölt 250g

Raktáron
1 800 Ft
Egységár: 7 200 Ft/kg0.25
KOCA sertés vékonybél 20m- "KOCA" bél

KOCA sertés vékonybél 20m- "KOCA" bél

91,4 m 20 m
1 800 Ft
Egységár: 90 Ft/m20
KOCA sertés vékonybél 20m- "KOCA" bél

KOCA vékonybél 20m- "KOCA" bél

Raktáron
Bél mennyisége
:
20 m
1 800 Ft
Egységár: 90 Ft/m20
Fűszerpaprika őrlemény 0,5 kg csípős

Fűszerpaprika őrlemény 0,5 kg csípős

Raktáron
2 350 Ft
Egységár: 4 700 Ft/kg0.5
Fűszerkömény őrölt 250g

Köménymag / Fűszerkömény őrölt 250g

Raktáron
900 Ft
Egységár: 3 600 Ft/kg0.25
Fűszerpaprika őrlemény 1kg édes

Fűszerpaprika őrlemény 1kg édes

Raktáron
4 050 Ft
Egységár: 4 050 Ft/kg1
Yardos vékonybél KOCA 40/42 91,4m

Yardos vékonybél KOCA 40/42 91,4m

91,4 m 20 m
7 950 Ft
Egységár: 87 Ft/m91.4
Sertés vékonybél 10m-es

Sertés vékonybél 10m-es

10 m 20 m 91,4 m
800 Ft
Egységár: 80 Ft/m10
TRE SPADE TC-12 el eco húsdaráló

TRE SPADE TC-12 el eco húsdaráló

Rendelhető
134 100 Ft
Dick Wetzstahl fenőacél -7317330-63

Dick Wetzstahl fenőacél -7317330-63

Kevesebb mint 10db maradt
22 800 Ft
SHARP EASY késélező

SHARP EASY késélező

Utolsó darabok
36 450 Ft
GAMMO hurka és kolbász töltő 10 literes álló

GAMMO hurka és kolbász töltő 10 literes álló

Rendelhető
142 950 Ft
Vissza
Vásárlói fiók
  • Belépés
  • Regisztráció
  • Profilom
  • Kosár
  • Kedvenceim
Információk
  • Általános szerződési feltételek
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Fizetés
  • Szállítás
  • Elérhetőségek
Miskolczi Dávid e.v
  • 7700 Mohács, Rákóczi utca 9
  • +36205302628
  • szallitas@bollershop.hu
  • facebook

  • tiktok

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

5% kedvezmény

Feliratkozását most megháláljuk! Megerősítés után küldjük a kuponkódot!

Feliratkozás
Árukereső.hu Árukereső.hu
argep.hu
olcsobbat.hu
kandh_v2
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
  • Akciós termékek
  • 5% kedvezmény BOLLER25 kuponnal*
  • Belek
  • Kések, bárdok, acélok
  • Fűszerek és keverékek
  • Gépek és szerszámok
  • Vágódeszkák
  • Lánckesztyűk és kötények
  • Egyéb termékek
  • Munkavédelmi eszközök
  • Fiskars termékek
  • Blog
  • Kínálatunk
  • Expressz házhozszállítás
  • Fizetési információk
  • Szállítási információk
  • Kapcsolat
Belépés
Regisztráció
Adatkezelési beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.
A működéshez szükséges cookie-k döntő fontosságúak a weboldal alapvető funkciói szempontjából, és a weboldal ezek nélkül nem fog megfelelően működni. Ezek a sütik nem tárolnak személyazonosításra alkalmas adatokat.
A marketing cookie-kat a látogatók weboldal-tevékenységének nyomon követésére használjuk. A cél az, hogy releváns hirdetéseket tegyünk közzé az egyéni felhasználók számára (pl. Google Ads, Facebook Ads), valamint aktivitásra buzdítsuk őket, ez pedig még értékesebbé teszi weboldalunkat.
Az adatok névtelen formában való gyűjtésén és jelentésén keresztül a statisztikai cookie-k segítenek a weboldal tulajdonosának abban, hogy megértse, hogyan lépnek interakcióba a látogatók a weboldallal.
A személyre szabáshoz használt cookie-k segítségével olyan információkat tudunk megjegyezni, amelyek megváltoztatják a weboldal magatartását, illetve kinézetét.