Tökéletes kolbász recept kolbászfesztiválokra
Sokakba felmerül a kérdés, hogy mi a tökéletes kolbász receptje.
Igazából nem ördöngős elkészíteni az ízletes kolbászokat, de meg kell hagyni hogy a szükséges előkészületek nélkül nem lesz tökéletes kolbászunk.
Lehet most pont arra gondolsz hogy nemes egyszerűséggel csak egy sima receptet fogunk most itt leírni, de ennél jóvalta többről van szó. A tökéletes kolbász receptje nem csak egy recepten múlik, hanem egyéb fontos tényezők is közrejátszanak a kiváló ízharmónia eléréséhez.
Vágjunk is bele, szerintünk mitől függ a díjnyertes kolbász eredményessége.
Megfelelő húsalapanyag kiválasztása:
Fontos leszögezni, nem a nagyipar ellen kívánunk menni, de meg kell jegyezni hogy az ipari sertés húsminősége és élvezeti értéke jelentősen eltér a házi hízlalás adta hús-zsír arányról, valamint a hús ízérzetétől. Aki azt mondja hogy ugyanolyan minőségű kolbászt tud készíteni egy moslékon nevelkedett állatból, mint egy ásványi anyagokkal erősen dúsított táptól az hazudik.
Blog bejegyzésünk írása közben kíváncsiságból rákerestünk egy oldalon egy véletlenszerűen kiválasztott gyártó által forgalmazott sertés tápokra és meglepetésünkre 21 fajta tápot találtunk a sertés tápok kategóriájában. Nem kívánjuk részletezni a sertés takarmányozási célra mesterségesen előállított koncentrátumokat és tápkeverékeket, de elég pár szóban annyit mondani hogy egy sertéstelepen dolgozó embert ha megkérdezünk mennyi idő alatt nevelik fel a sertéseket, csak anyit tudunk kiejteni a szánkkon: Atya Úr Isten…
Nos ezzel szemben a házi sertés nevelése a „parasztember „ szerint nem táposított felfújt húst akar előállítani hanem finomat akar enni, amely karakteres, telt ízekkel teli húst eredményez. Blogunk nem a takarmányozást akarja kiemelni ezért ha ilyen jellegű érdeklődésed van, javaslom nézz utána milyen a sertés takarmányozása házilag valamint a sertéstáplálási szabályok figyelembe vételével mit tudsz elérni.
Egy szó mint száz, biztos forrásból mi a házi takarmányozású húsalapanyagot részesítjük előnyben.
Minőségi fűszerek beszerzése:
Ódákat zenghetnénk a fűszerpaprikáról amely az egyik lelke a kolbásznak, hisz az aroma mellett erős színalkotó is, amelyből a sok megért, a kevés meg sose elég, ezért ajánljuk figyelmedbe a fűszerpaprika kisokost.
A fűszerek kiválasztása nem csak a fűszerpaprika megfelelő kiválasztásától függ, hisz azon kívül mást is teszünk abba a kolbászba , nem? Bezony! Szükségünk lesz más alapfűszerre is mint például a feketebors, só és fokhagyma a magyar tradíció szerint. Természetesen tájjelleggel kerülhetnek bele egyéb fűszerek is mint például fűszerkömény, édeskömény, szerecsendió,fehérbors , egyéb zöldfűszerek vagy akár a cukrot helyettesítő különféle alkoholok, köztük a brandy vagy konyak esetleg rum hozzáadásával.
A fűszerek esetében az ízalkotás, azaz az aroma, magyarán a magas illóolaj tartalom számít leginkább amely mellett a színalkotásban való szerep is tényező. Gondoljunk bele veszünk egy „teszkó gazdaságos” „ócsó” feketeborsot, amely befeketíti töltelékünket és élvezhetetlenül csúnya lesz a színe. Na igen kérem szépen ezeket kerüljük, hisz „olcsó húsnak híg a leve”.
Kolbászbelet biztos forrásból
Tele van az internet, a Facebook és a Marketplace különféle hirdetésekkel, mondvacsinált szakikkal akik csak a saját portékájukat akarják eladni anyagi haszonszerzés céljából. Ezek a „sztárok” természetesen adózatlanul adják el az ismeretlen eredetű akár szakszerűtlenül előkészített természetes beleket, amelyek felhasználásában óriási kockázat rejlik, hisz említhetjük akár a botulizmust vagy az Escherichia Coli baktérium által okozott esetleges halálos kimenetelű fertőzéseket.
Kérek mindenkit, kizárólag biztos forrásból származó, jogtisztán működő vállalkozástól származó alapanyagból dolgozzon, mert egy rosszul megfontolt döntés súlyos károkat okozhat bárki szervezetében.
Minden egyes élelmiszer esetén az alábbiakat kell tartalmaznia a terméken lévő címkének: termék neve, összetétele, leírása, tárolása, származása, felhasználási javaslata, termék gyártója vagy forgalmazója. Ha ezek nincsenek meg többszörösen nagyobb kockázatot vállal bármely egyéb forrásból származó sertésbél,kolbászbél, marhabél vagy bármely egyéb bél beszerzésével.
Recept kiválasztása:
Na igen, most jön a várva várt pillanat mik is a legjobb arányok. El kell keserítsünk mindenkit de ugyanazt az arányt nem alkalmazhatjuk két különféle húsalapanyag esetén. Ezért kell kóstolni, megízlelni hogy mit is alkottunk az alapokkal fűszerezve. Ha valami hiányzik hozzá tudjuk tenni, de elvenni már nem! Gondoljunk bele véletlen csípős paprikát teszünk az édespaprika helyett a töltelékbe. Iránymutatásképp tudunk ajánlani recepteket a tökéletes kolbász elkészítéséhez, hisz receptek a sufniból gyűjteményünk számos receptet rejt magában.
A legjobb kolbászrecept 10kg-ra szoktuk kivetíteni, mert igy könnyebben tudunk számolni.
Alap házikolbász recept 10kg kolbász elkészítéséhez:
Hozzávalók:
- 7 kg sertés lapocka darálva
- 3 kg hátaszalonna darálva vagy apróra kockázva
- 220 g étkezési só
- 40 g feketebors őrölt
- 8 g őrölt fűszerkömény ízlés szerint
- 120 g tisztított fokhagyma
- 200 g édes fűszerpaprika
- 40 g csípős fűszerpaprika
- 5 g szerecsendió őrölt ízlés szerint
Parasztkolbász készítéséhez, ahol a tradíció és a házias ízek találkoznak, fontos, hogy gondosan kövessük a következő lépéseket. A fenti recept útmutatásaival könnyen elkészítheted a saját házikolbászodat, és élvezheted az ízek gazdagságát.
Mit ígérünk?
Semmit! Hiszen a saját szakmai tudásunkat nem tudjuk gyakorlatban átadni Neked, mivel nem vagyunk ott mikor te készíted a kolbászt, ezért csakis iránymutatást tudunk adni Neked, amiket vagy megfogadsz vagy nem! Reméljük alaposan elolvasod útmutatásainkat Blog bejegyzéseinkben, amelyek elsajátításával tapasztalatot szerezhetsz a böllérkedés művészetében. A biztos alap elsajátítása és gyakorlása vezet a győzelemhez vezető útra.
Hol tudod a közeljövőben tesztelni tudásod?
- Február 10. Drávamenti Böllérverseny Darány
további információ ITT
- Február 9-10: Jász Kolbásztöltő Fesztivál
további információ: ITT
- Március 22-23: Abonyi Pecsenye Parádé
további információ: ITT