Csomagfeladási napok: hétfő , szerda, csütörtök 13:00-kor

bollershop.hu

Kérdése van? +36205302628

Kategóriák
bollershop.hu

Kérdése van? +36205302628

  • Kategóriák
    • Akciós termékek
    • 5% kedvezmény BOLLER25 kuponnal*
    • Belek
    • Kések, bárdok, acélok
    • Fűszerek és keverékek
    • Gépek és szerszámok
    • Vágódeszkák
    • Lánckesztyűk és kötények
    • Egyéb termékek
    • Munkavédelmi eszközök
    • Fiskars termékek
  • Blog
  • Kínálatunk
  • Expressz házhozszállítás
  • Fizetési információk
  • Szállítási információk
  • Kapcsolat
  1. Blog
  1. Blog
Vissza
Tökéletes kolbász recept kolbászfesztiválokra

Tökéletes kolbász recept kolbászfesztiválokra

Sokakba felmerül a kérdés, hogy mi a tökéletes kolbász receptje.

Igazából nem ördöngős elkészíteni az ízletes kolbászokat, de meg kell hagyni hogy a szükséges előkészületek nélkül nem lesz tökéletes kolbászunk.

kolbász recept
kolbász fesztiválok
böllér verseny
2024.01.18 17:33 Pityu

Lehet most pont arra gondolsz hogy nemes egyszerűséggel csak egy sima receptet fogunk most itt leírni, de ennél jóvalta többről van szó. A tökéletes kolbász receptje nem csak egy recepten múlik, hanem egyéb fontos tényezők is közrejátszanak a kiváló ízharmónia eléréséhez.

Vágjunk is bele, szerintünk mitől függ a díjnyertes kolbász eredményessége.

Megfelelő húsalapanyag kiválasztása:

Fontos leszögezni, nem a nagyipar ellen kívánunk menni, de meg kell jegyezni hogy az ipari sertés húsminősége és élvezeti értéke jelentősen eltér a házi hízlalás adta hús-zsír arányról, valamint a hús ízérzetétől. Aki azt mondja hogy ugyanolyan minőségű kolbászt tud készíteni egy moslékon nevelkedett állatból, mint egy ásványi anyagokkal erősen dúsított táptól az hazudik.

Blog bejegyzésünk írása közben kíváncsiságból rákerestünk egy oldalon egy  véletlenszerűen kiválasztott gyártó által forgalmazott sertés tápokra és meglepetésünkre 21 fajta tápot találtunk a sertés tápok kategóriájában. Nem kívánjuk részletezni a sertés takarmányozási célra mesterségesen előállított koncentrátumokat és tápkeverékeket, de elég pár szóban annyit mondani hogy egy sertéstelepen dolgozó embert ha megkérdezünk mennyi idő alatt nevelik fel a sertéseket, csak anyit tudunk kiejteni a szánkkon: Atya Úr Isten…

Nos ezzel szemben a házi sertés nevelése a „parasztember „ szerint nem  táposított felfújt húst akar előállítani hanem finomat akar enni, amely karakteres, telt ízekkel teli húst eredményez. Blogunk nem a takarmányozást akarja kiemelni ezért ha ilyen jellegű érdeklődésed van, javaslom nézz utána milyen a sertés takarmányozása házilag valamint a sertéstáplálási szabályok figyelembe vételével mit tudsz elérni.

Egy szó mint száz, biztos forrásból mi a házi takarmányozású húsalapanyagot részesítjük előnyben.

Minőségi fűszerek beszerzése:

Ódákat zenghetnénk a fűszerpaprikáról amely az egyik lelke a kolbásznak, hisz az aroma mellett erős színalkotó is, amelyből a sok megért, a kevés meg sose elég, ezért ajánljuk figyelmedbe a fűszerpaprika kisokost.

A fűszerek kiválasztása nem csak a fűszerpaprika megfelelő kiválasztásától függ, hisz azon kívül mást is teszünk abba a kolbászba , nem? Bezony! Szükségünk lesz más alapfűszerre is mint például a feketebors, só és fokhagyma a magyar tradíció szerint. Természetesen tájjelleggel kerülhetnek bele egyéb fűszerek is mint például fűszerkömény, édeskömény, szerecsendió,fehérbors , egyéb zöldfűszerek vagy akár a cukrot helyettesítő különféle alkoholok, köztük a brandy vagy konyak esetleg rum hozzáadásával.

A fűszerek esetében az ízalkotás, azaz az aroma, magyarán a magas illóolaj tartalom számít leginkább amely mellett a színalkotásban való szerep is tényező. Gondoljunk bele veszünk egy „teszkó gazdaságos” „ócsó” feketeborsot, amely befeketíti töltelékünket és élvezhetetlenül csúnya lesz a színe. Na igen kérem szépen ezeket kerüljük, hisz „olcsó húsnak híg a leve”.

Kolbászbelet biztos forrásból

Tele van az internet, a Facebook és a Marketplace különféle hirdetésekkel, mondvacsinált szakikkal akik csak a saját portékájukat akarják eladni anyagi haszonszerzés céljából. Ezek a „sztárok” természetesen adózatlanul adják el az ismeretlen eredetű akár szakszerűtlenül előkészített természetes beleket, amelyek felhasználásában óriási kockázat rejlik, hisz említhetjük akár a botulizmust vagy az Escherichia Coli baktérium által okozott esetleges halálos kimenetelű fertőzéseket.

Kérek mindenkit, kizárólag biztos forrásból származó, jogtisztán működő vállalkozástól származó alapanyagból dolgozzon, mert egy rosszul megfontolt döntés súlyos károkat okozhat bárki szervezetében.

Minden egyes élelmiszer esetén az alábbiakat kell tartalmaznia a terméken lévő címkének: termék neve, összetétele, leírása, tárolása, származása, felhasználási javaslata, termék gyártója vagy forgalmazója. Ha ezek nincsenek meg többszörösen nagyobb kockázatot vállal bármely egyéb forrásból származó sertésbél,kolbászbél, marhabél vagy bármely egyéb bél beszerzésével.

Recept kiválasztása:

Na igen, most jön a várva várt pillanat mik is a legjobb arányok. El kell keserítsünk mindenkit de ugyanazt az arányt nem alkalmazhatjuk két különféle húsalapanyag esetén. Ezért kell kóstolni, megízlelni hogy mit is alkottunk az alapokkal fűszerezve. Ha valami hiányzik hozzá tudjuk tenni, de elvenni már nem! Gondoljunk bele véletlen csípős paprikát teszünk az édespaprika helyett a töltelékbe. Iránymutatásképp tudunk ajánlani recepteket a tökéletes kolbász elkészítéséhez, hisz receptek a sufniból gyűjteményünk számos receptet rejt magában.

A legjobb kolbászrecept 10kg-ra szoktuk kivetíteni, mert igy könnyebben tudunk számolni.

Alap házikolbász recept 10kg kolbász elkészítéséhez:

Hozzávalók:

  • 7 kg sertés lapocka darálva
  • 3 kg  hátaszalonna darálva vagy apróra kockázva
  • 220 g étkezési só
  • 40 g feketebors őrölt
  • 8 g őrölt fűszerkömény ízlés szerint
  • 120 g tisztított fokhagyma
  • 200 g édes fűszerpaprika
  • 40 g csípős fűszerpaprika
  • 5 g szerecsendió őrölt ízlés szerint

Parasztkolbász készítéséhez, ahol a tradíció és a házias ízek találkoznak, fontos, hogy gondosan kövessük a következő lépéseket. A fenti recept útmutatásaival könnyen elkészítheted a saját házikolbászodat, és élvezheted az ízek gazdagságát.

 

Mit ígérünk?

Semmit! Hiszen a saját szakmai tudásunkat nem tudjuk gyakorlatban átadni Neked, mivel nem vagyunk ott mikor te készíted a kolbászt, ezért csakis iránymutatást tudunk adni Neked, amiket vagy megfogadsz vagy nem! Reméljük alaposan elolvasod útmutatásainkat Blog bejegyzéseinkben, amelyek elsajátításával tapasztalatot szerezhetsz a böllérkedés művészetében. A biztos alap elsajátítása és gyakorlása vezet a győzelemhez vezető útra.

Hol tudod a közeljövőben tesztelni tudásod?

  • Február 10. Drávamenti Böllérverseny Darány

további információ ITT

  • Február 9-10:  Jász Kolbásztöltő Fesztivál

további információ: ITT

  • Március 22-23: Abonyi Pecsenye Parádé

további információ: ITT

Yardos vékonybél 32/34 91,4m

Yardos vékonybél 32/34 91,4m

Kevesebb mint 10db maradt
Bél mennyisége
:
91,4 m
10 100 Ft
Egységár: 111 Ft/m91.4
Fűszerpaprika őrlemény 1kg édes

Fűszerpaprika őrlemény 1kg édes

Raktáron
4 050 Ft
Egységár: 4 050 Ft/kg1
Sertés vékonybél 20m-es

Sertés vékonybél 20m-es

10 m 20 m 91,4 m
1 600 Ft
Egységár: 80 Ft/m20
Sertés vékonybél 10m-es

Sertés vékonybél 10m-es

10 m 20 m 91,4 m
800 Ft
Egységár: 80 Ft/m10
Házikolbász  jellegű fűszerkeverék 500g

Házikolbász jellegű fűszerkeverék 500g

Raktáron
1 550 Ft
Egységár: 3 100 Ft/kg0.5
Vissza
Vásárlói fiók
  • Belépés
  • Regisztráció
  • Profilom
  • Kosár
  • Kedvenceim
Információk
  • Általános szerződési feltételek
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Fizetés
  • Szállítás
  • Elérhetőségek
Miskolczi Dávid e.v
  • 7700 Mohács, Rákóczi utca 9
  • +36205302628
  • szallitas@bollershop.hu
  • facebook

  • tiktok

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

5% kedvezmény

Feliratkozását most megháláljuk! Megerősítés után küldjük a kuponkódot!

Feliratkozás
Árukereső.hu Árukereső.hu
argep.hu
olcsobbat.hu
kandh_v2
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
  • Akciós termékek
  • 5% kedvezmény BOLLER25 kuponnal*
  • Belek
  • Kések, bárdok, acélok
  • Fűszerek és keverékek
  • Gépek és szerszámok
  • Vágódeszkák
  • Lánckesztyűk és kötények
  • Egyéb termékek
  • Munkavédelmi eszközök
  • Fiskars termékek
  • Blog
  • Kínálatunk
  • Expressz házhozszállítás
  • Fizetési információk
  • Szállítási információk
  • Kapcsolat
Belépés
Regisztráció
Adatkezelési beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.
A működéshez szükséges cookie-k döntő fontosságúak a weboldal alapvető funkciói szempontjából, és a weboldal ezek nélkül nem fog megfelelően működni. Ezek a sütik nem tárolnak személyazonosításra alkalmas adatokat.
A marketing cookie-kat a látogatók weboldal-tevékenységének nyomon követésére használjuk. A cél az, hogy releváns hirdetéseket tegyünk közzé az egyéni felhasználók számára (pl. Google Ads, Facebook Ads), valamint aktivitásra buzdítsuk őket, ez pedig még értékesebbé teszi weboldalunkat.
Az adatok névtelen formában való gyűjtésén és jelentésén keresztül a statisztikai cookie-k segítenek a weboldal tulajdonosának abban, hogy megértse, hogyan lépnek interakcióba a látogatók a weboldallal.
A személyre szabáshoz használt cookie-k segítségével olyan információkat tudunk megjegyezni, amelyek megváltoztatják a weboldal magatartását, illetve kinézetét.