Fűszerpaprika kisokos
A paprika esetében sem megy találomra, hogy milyen is az adott termék, nem lehet bármit csak úgy ráírni.
Alapvetően két fő mérőszám létezik:Az ASTA nemzetközi szabvány szerint meghatározott összes színtartalmat jelent.
Magyarán, a paprika esetében minél több a piros szín, annál magasabb az ASTA értéke:
- több mint 130: különleges minőségű
- 129-110 között: csemege minőségű
- 109-100 között: édes-nemes minőségű
- 99-60 között: rózsa
A paprikák csípősségét capsaicinben mérik. Melyek is a kategóriák:
- 50 mg/kg: csípmentes
- 50-150 mg/kg: enyhén csípős
- 150-200 mg/kg: csípős
- 200 felett: erős
Mit is jelent a csomagolásokon található megnevezés? Csemege, édesnemes, I. osztályú, II. Osztályú, rózsa ….
Nemzetközi szabvány szerint meghatározott összes színtartalmat jelent az ASTA.
Minél több a piros szín, annál magasabb az ASTA értéke.
- Extra különleges fűszerpaprika: 160 ASTA felett
- Különleges fűszerpaprika: 130 ASTA felett. Az őrlemény jellemzője, hogy homogén, nem mozaikos, élénk, tűzpiros színű; intenzív, aromás, fűszeres illatú; intenzív és harmonikus ízű.
- I. osztályú fűszerpaprika: 110-129 ASTA között, nevezik továbbá csemeg fűszerpaprika őrleménynek is. Enyhén mozaikos állagú, élénk piros színű, kissé édeskés, karamellás ízű.
- II. osztályú fűszerpaprika: 100-109 ASTA között, édesnemes megnevezést is használják rá. Őrlését tekintve homogén, enyhén mozaikos megjelenésű, színe világos piros, íze kissé édeskés, enyhén karamellás vagy fanyar ízű.
- Rózsa fűszerpaprika: 60-99 ASTA között, leggyengébb minőségű, fakópiros, sárgásbarna árnyalatú . Hétköznapjainkban elsősorban a paprika színét tartják értékmérő tulajdonságnak
Összefoglalva:
Fűszerpaprika őrlemények minőségi csoportosítása
A fűszerpaprika őrlemények minőségének legfőbb meghatározója a színezékanyag tartalom. A Magyar Élelmiszerkönyv 2-8720 irányelve szerint négy fő minőségi kategóriát határozhatunk meg, melyet az alábbi táblázat foglal össze:
Színezéktartalom | ASTA értékek | |
Különleges fűszerpaprika őrlemény | 4,00g/kg felett | 130 ASTA felett |
Csemege fűszerpaprika őrlemény | 3,5-3,99g/kg között | 110-129 ASTA között |
Édesnemes fűszerpaprika őrlemény | 3,00-3,49g/kg között | 100-109 ASTA között |
Rózsa fűszerpaprika őrlemény | 2,00-2,99g/kg között | 60-99 ASTA között |
Szemléltetve színekben:
Fűszerpaprika őrlemények csípőssége
A fűszerpaprika őrlemények csípősségét a kapszaicintartalom határozza meg. Ha meghaladja a 200 mg/kg-os értéket, akkor csípős fűszerpaprika őrleményről beszélünk. A csípősség nem függ kifejezetten össze a magas C-vitamin tartalommal.
A csípősség mértékegysége a Scoville egység (angolul: Scoville Heat Units, jelölése: SHU) melyet amerikai feltalálójáról Wilbur Scoville-ről neveztek el. A SHU mértékegység azt a számot adja, ahányszoros hígításban érezhető még a csípősség. A Chili Produkt Kft jellemzően 15,000-60,000 SHU csípősségű fűszerpaprika, illetve chili őrleményekkel foglalkozik.
Magyar Élelmiszerkönyv szerint:
Fűszerpaprika őrlemények érzékszervi jellemzői (M.É. 2-8720)
Különleges fűszerpaprika őrlemény
Homogén őrlésű, egyöntetű megjelenésű, megfelelő őrlési finomságú, élénk, tűzpiros színű, fűszeres illatú, édeskés, jellemző paprikaízű
Csemege fűszerpaprika őrlemény
Homogén őrlésű, egyöntetű megjelenésű, megfelelő őrlési finomságú, piros, világosabb piros, vagy sárgáspiros alapszínű sárgásbarnás árnyalattal, jellegzetes illatú és ízű
Édesnemes fűszerpaprika őrlemény
Homogén őrlésű, kissé mozaikos megjelenésű, megfelelő őrlési finomságú, piros színű, világosabb piros, sárgáspiros, illetve enyhén sárgásbarnás árnyalatú, jellegzetes illatú és ízű
Rózsa fűszerpaprika őrlemény
Homogén őrlésű, kissé mozaikos megjelenésű, megfelelő őrlési finomságú, fakópiros alapszínű sárgásbarnás árnyalattal, jellegzetes illatú és ízű.