Konyakos füstölt kolbász
Egy hagyományosan hidegen füstölt házi kolbász recept, amit aromás márkás konyak tesz pikánsabbá. A receptet természetesen ízlés szerint lehet finomítani, az összetevők csupán tájékoztató jellegűek. Kolbásztöltéskor szinte soha nem ragaszkodunk a mérleghez, inkább a gyúrás közbeni kóstolgatást részesítjük előnyben. Természetesen minden magyarnak megvan a saját " tuti házikolbász " receptje.
Mi most azokat az ízeket osztjuk meg amik az évek során beváltak a szomszédságunkban. Neve elhallgatását kérő barátunk egy dolgot elárult. Mégpedig azt Ő hogy csinálja, de valamit nem értünk hisz évről évre finomabb...
Mindjárt az elején leszögezzük mi a nagyra darált húst fűszerezzük, de sokan a kockára vágott húst fűszerezik, majd a fűszeres anyagot darálják. Mindegyiknek megvan a maga előnye, és hátránya.
- 10 kg félkövér sertéshús ( 7 kg lapocka+ 3 kg zsírszalonna kombináció, vagy 10 kg kolbászhús, de ez a húsboltban mindig becsapós )
- 1kg marha pofahús
- 22 dkg só,
- 40 dkg édes házi paprika,
- 12 dkg fokhagyma,
- 3 dkg zöld és fekete bors őrölve
- 1,5 dkg egész kömény
- 2dl konyak
- egy kávéskanál borókabogyó finomra őrőlve
A húst 8-as tárcsán ledaráljuk, sózzuk, majd összedagasztjuk a zúzott fokhagymával, a paprikával, valamint a fűszerekkel. Háromszor erőteljesen átgyúrjuk,pár órát pihenni hagyjuk 4 Celsius fok alatt, majd sertés vékonybélbe töltjük. Lehetőleg a shopban kapható yardos kocabelet használjuk hisz kalibere koca bél kaliber körüli, de picit nagyobb mint a 36-38-as sertés vékonybél, azaz az átlagos kolbászbél.
A bél választáskor 20 méter sertés vékonybelet is vásárolhatunk, fogyasztói kiszerelésben, minek kalibere eltérő lehet.
A kolbászt töltés után egy éjszakát szikkasztjuk, majd 3-4 napig füstöljük ( hidegen füstöltetjük ).
A füst után legalább fél hónapig hideg szellős helyen érleljük erre legjobb egy pince vagy sufni.
A füstölésnél ne felejtsük el többre megyünk a bükkfával mint az akácfával, hisz a kolbász aromája meghatározó lehet.
A maradék masszát, persze ha nálatok is nagy a család, érdemes szalámi műbélbe tölteni és huzalos klipszelő fogóval lezárni a végét.
A betöltött massza tény és való ugyanaz, de a szalámi érésekor érettebb állagot kapunk ez esetben és később is emlékezni fogunk a töltelékezésünkre.
Egészségetekre!