Kosár

Konyakos füstölt kolbász

Egy hagyományosan hidegen füstölt házi kolbász recept, amit aromás márkás konyak tesz pikánsabbá.
A receptet természetesen ízlés szerint lehet  finomítani, az összetevők csupán tájékoztató jellegűek.

Kolbásztöltéskor szinte soha nem ragaszkodunk a mérleghez, inkább a gyúrás közbeni kóstolgatást részesítjük előnyben. Természetesen minden magyarnak megvan a saját ” tuti házikolbász ” receptje.

Mi most azokat az ízeket osztjuk meg amik az évek során beváltak a szomszédságunkban. Neve elhallgatását kérő barátunk egy dolgot elárult. Mégpedig azt Ő hogy csinálja, de valamit nem értünk hisz évről évre finomabb…

Mindjárt az elején leszögezzük mi a nagyra darált húst fűszerezzük, de sokan a kockára vágott húst fűszerezik, majd a fűszeres anyagot darálják. Mindegyiknek megvan a maga előnye, és hátránya.

  • 10 kg félkövér sertéshús ( 7 kg lapocka+ 3 kg zsírszalonna kombináció, vagy 10 kg kolbászhús, de ez a húsboltban mindig becsapós )

  • 1kg marha pofahús

  • 22 dkg só,

  • 40 dkg édes házi paprika,

  • 12 dkg fokhagyma,

  • 3 dkg zöld és fekete bors őrölve

  • 1,5 dkg egész kömény

  • 2dl konyak

  • egy kávéskanál borókabogyó finomra őrőlve

A húst 8-as tárcsán ledaráljuk, sózzuk, majd összedagasztjuk a zúzott fokhagymával, a paprikával, valamint a fűszerekkel. Háromszor erőteljesen átgyúrjuk,pár órát pihenni hagyjuk 4 Celsius fok alatt, majd sertés vékonybélbe töltjük.  Lehetőleg a shopban kapható 38+-os longshortos belet használjuk hisz kalibere koca bél kaliber körüli, de picit nagyobb mint a 36-38-as sertés vékonybél, azaz az átlagos kolbászbél.

A bél választáskor 20 méter sertés vékonybelet is vásárolhatunk, fogyasztói kiszerelésben, minek kalibere eltérő lehet.
A kolbászt töltés után egy éjszakát szikkasztjuk, majd 3-4 napig füstöljük ( hidegen füstöltetjük ).

A füst után legalább fél hónapig hideg szellős helyen érleljük erre legjobb egy pince vagy sufni.

A füstölésnél ne felejtsük el többre megyünk a bükkfával mint az akácfával, hisz a kolbász aromája meghatározó lehet.

A maradék masszát, persze ha nálatok is nagy a család, érdemes szalámi műbélbe tölteni és huzalos klipszelő fogóval lezárni a végét.

A betöltött massza tény és való ugyanaz, de a szalámi érésekor érettebb állagot kapunk ez esetben és később is emlékezni fogunk a töltelékezésünkre.

Egészségetekre!

Vélemény, hozzászólás?

30.000 Ft vásárlás felett ajándék
Sajnos nem nyertél
40.000 Ft vásárlás felett ajándék
Ajándék toll
30.000 Ft vásárlás felett ajándék
40.000 Ft vásárlás felett ajándék
Ajándék toll
40.000 Ft vásárlás felett ajándék
Pörgessen és nyerjen!

Írja be e -mail címét, és forgassa meg a szerencsekereket. Itt a lehetőség, hogy fantasztikus ajándékokat nyerjen!

Böllér Shop
Főmenü x
X
[]