Mi is valójában a szajmóka?
Sertés vakbélbe vagy hólyagba töltött, kenhető állagú, füstölt szalámi.
Tudj meg róla többet Te is blog bejegyzésünkben!
Mi is valójában a szajmóka?
Sertés vakbélbe vagy hólyagba töltött, kenhető állagú, füstölt szalámi.
Tudj meg róla többet Te is blog bejegyzésünkben!
Egy húsipari termék, amit sertés színhúsból és szalonnából készítenek, és hagyományosan füstöléssel tartósítanak. A jellegzetes színt csemege fűszerpaprikától kapja, de létezik olyan változata is, amiben nincs paprika, és fehér szalámi néven ismert.
A szalámi elkészíthető sertés- és marhahús keverékéből, valamint vadhúsból is, de leggyakrabban kizárólag sertéshús felhasználásával készül. A szalámi receptje különbözhet egyik vidékről a másikra, és az otthonokban is számtalan variáció létezik.
A töltés után a bél burkot még megsózzák. A burok sós pácolása mint egy öt napig tart, majd a gömböcöt lemossák és bekötözik, hogy több hónapi érlelődés után is megtartsa a formáját. Ha a tél hideg és száraz, a kulent minden harmadik napon füstölik 8-10 napig, ha pedig meleg és nedves – majdnem minden nap. A kulent egy hónapon át füstölik, míg elnyeri sötétbarna-vöröses színét.
A téliszalámi egy sertéshúsból, sertésszalonnából készített, füstölt szalámiféle.
A szegedi téliszalámi 2007 óta Európában védett eredetű magyar élelmiszer, hungarikum.
A háztartásokban sokan próbálkoznak az ízvilág ás állag másolására. Sokszor egyes költemények még ízletesebbek mint az eredeti téliszalámi.
Szalámi recept - készítsd el te is az házilag szalámit, sokkal ízletesebb lehet, mint a boltban kapható, ráadásul nincsen tele színezékekkel és káros anyagokkal.
Szimplán csak háziasan finom, imádni fogja mindenki! - Pick szalámi, téli szalámi egyéni ízvilággal.