Csomagfeladási napok: hétfő , szerda, csütörtök 13:00-kor

bollershop.hu

Kérdése van? +36205302628

Kategóriák
bollershop.hu

Kérdése van? +36205302628

  • Kategóriák
    • Akciós termékek
    • 5% kedvezmény BOLLER25 kuponnal*
    • Belek
    • Kések, bárdok, acélok
    • Fűszerek és keverékek
    • Gépek és szerszámok
    • Vágódeszkák
    • Lánckesztyűk és kötények
    • Egyéb termékek
    • Munkavédelmi eszközök
    • Fiskars termékek
  • Blog
  • Kínálatunk
  • Expressz házhozszállítás
  • Fizetési információk
  • Szállítási információk
  • Kapcsolat
  1. Blog
  1. Blog
Vissza
Szlavónia látogatása a kolbász és kulen gasztronómiában

Szlavónia látogatása a kolbász és kulen gasztronómiában

A töltés után a bél burkot még megsózzák. A burok sós pácolása mint egy öt napig tart, majd a gömböcöt lemossák és bekötözik, hogy több hónapi érlelődés után is megtartsa a formáját. Ha a tél hideg és száraz, a kulent minden harmadik napon füstölik 8-10 napig, ha pedig meleg és nedves – majdnem minden nap. A kulent egy hónapon át füstölik, míg elnyeri sötétbarna-vöröses színét.

szalámi recept
2023.07.30 10:04 Böllér Mester

Kedves Olvasóink!

A hétvégén meglátogattunk pár horvát piacot, ahol számtalan finomsággal találkoztunk.
sok sok képet készítettünk, amik közül egyet-egyet meg is mutatunk nektek, hátha kedvet kaptok ezen termékek elkészítéséhez.
Ha úgy gondolod szükséged lenne a receptre csak ennnyit kell tenned:
Oszd meg posztunk
Írb be kommentbe hogy szeretnéd a receptet, majd hó végéig megosztjuk veletek a szlavón finomságok receptjeit

 

Forrás:

https://www.facebook.com/bollershop/photos/pcb.1679891015386515/1679889342053349/?type=3&theater

A hagyományos szlavón kulen elkészítéséhez először is a legfontosabb lépés a megfelelő hús kiválasztása. Érettebb, háztáji nevelésű élőállat lehetőleg 200kg feletti sertés erre a legalkalmasabb.
A termelőt érdemes megkérdezni jószágának étkezéséről, mit és milyen arányokban fogyasztott.
Az az álalt ami a házi moslék mellett megfelelő mennyiségű darát kapott és lakmározhatott tölgy makkot, már rossz alapanyag nem lehet.
A hús feldolgozása során érdemes odafigyelnünk, hisz a kézzel felaprózott húst inkább használják ehhez a termékhez mint a darálóval aprítottad. Kompromisszumként stressztárcsán átengedett nagyobb lyukátmérőjő darálótárcsát használjunk, azaz a cél a 8mm es átmérőnél nagyobb szemcse átmérő.

 

A fokhagymát általában áttörve adják a húsba. Igen fontos tényező az elsőrangú őrölt házi paprika, valamint a csemege és a csípős paprika helyes aránya, amelynek kellemesen nemes, semmiképp sem intenzív “erősséget” kell eredményeznie. A megfelelő só mennyiség adagolása is gyakorlott böllért  kíván.

Az így elkészült töltelék bármilyen természetes “burokba” kerülhet, de a legjobb azért az alaposan megtisztított és előkészített disznó vakbél, ez az optimális méret a kulen számára. Ezt helyettesítheti a disznó húgyhólyagja, egyenes bele, vagy marha vastagbél. Amikor a kulent vékonyabb bélbe töltik, a kulen húgának nevezik. Mivel a kulen tulajdonképpen vastag kolbász, és hugicája sem egy “karcsú” kolbászka, töltése igen nagy hozzáértést és figyelmet kíván, hiszen ha akár egyetlen buborék levegő is benne marad, romlásnak indulhat a hús – kárba vész a nagy munka.

 

A töltés után a bél burkot még megsózzák. A burok sós pácolása mint egy öt napig tart, majd a gömböcöt lemossák és bekötözik, hogy több hónapi érlelődés után is megtartsa a formáját. Ha a tél hideg és száraz, a kulent minden harmadik napon füstölik 8-10 napig, ha pedig meleg és nedves – majdnem minden nap. A kulent egy hónapon át füstölik, míg elnyeri sötétbarna-vöröses színét.

A kulent mintegy fél évig érdemes hideg, szellős helyen – tehát általában a sufniban -érlelni,. de Szlavónia szerte bevett szokás, hogy a kulent húsvétkor szelik meg. A szellőztetés után a kulen legoptimálisabb tárolóhelye az éléskamra kártevőmentesített helyen. Az előkészítés, a töltés, a szellőzés és tárolás leghatékonyabb metódusáról, csakúgy mint a tálalás legoptimálisabb formájáról igencsak megoszlanak a vélemények.

Míg a hozzáértők többsége szerint a kulent ujjnyi vastagságú szeletekre kell szelni, egyes kulen-szakértők ezt komoly vétségnek tartják, és úgy vélik, hogy a legnemesebb horvát kolbászfajtát csakis fatányérra ágyazott, vékony szeletek formájában szabad tálalni.

 

Részletesebben:

Az állat húsa: nagytestű Yorkshire vagy a német landras sertésfajtákról van szó, amelyeknek  érettsége fontos, vagyis 18-24 hónaposoknak kell lenniük, a súlyuk pedig 180-250 kg között mozog. A kulenhús a sonkából, lapockából és a nyakhúsból készül.

A húst a csontokról való eltávolítását követően felaprítjuk, vagyis előkészítjük a darálásra. A darált húst sózzuk, borsozzuk és paprikázzuk.

De vajon mi a keverék pontos receptje?

Nem nagy titok, de  a húshoz 2,2% sót, 0,4% cukrot, 0,5% fokhagymát és 1,5% paprikát kell hozzáadni csekély bors rászórásával – az erős és az édes arányát mindenki maga határozza meg, felénk 50-50%-osan készítik, ami kellő pikánsságot biztosít.  Ennyi a titok!

Az igazi kihívás azonban ez után következik, amikor a húst átkeverés után levegőmentesen a bélbe töltjük.

Az ily módon elkészített kulen a füstölőbe kerül füstölésre, felénk ezt kizárólag fűrészpor füsttel végezzük 8-10 napig (amíg meg nem kapja meg az óarany színt), ezt követően kezdődik a levegőn való szárítás első fázisa 14-16 °C-on. Amikor a hőmérséklet 16 °C felé emelkedik, a kulen bekerül az érési kamrába, ahol 10-12 °C-os a hőmérséklet.

Sok helyen minimum egy évet pihen a kulen a kamrában és csak ezután piackész a termék. Ezért is kaphatjuk meg a régi termelőknél magasabb áron a terméket.

Mindez képekben:

Megtekintés

Vissza
Vásárlói fiók
  • Belépés
  • Regisztráció
  • Profilom
  • Kosár
  • Kedvenceim
Információk
  • Általános szerződési feltételek
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Fizetés
  • Szállítás
  • Elérhetőségek
Miskolczi Dávid e.v
  • 7700 Mohács, Rákóczi utca 9
  • +36205302628
  • szallitas@bollershop.hu
  • facebook

  • tiktok

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

5% kedvezmény

Feliratkozását most megháláljuk! Megerősítés után küldjük a kuponkódot!

Feliratkozás
Árukereső.hu Árukereső.hu
argep.hu
olcsobbat.hu
kandh_v2
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
  • Akciós termékek
  • 5% kedvezmény BOLLER25 kuponnal*
  • Belek
  • Kések, bárdok, acélok
  • Fűszerek és keverékek
  • Gépek és szerszámok
  • Vágódeszkák
  • Lánckesztyűk és kötények
  • Egyéb termékek
  • Munkavédelmi eszközök
  • Fiskars termékek
  • Blog
  • Kínálatunk
  • Expressz házhozszállítás
  • Fizetési információk
  • Szállítási információk
  • Kapcsolat
Belépés
Regisztráció
Adatkezelési beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.
A működéshez szükséges cookie-k döntő fontosságúak a weboldal alapvető funkciói szempontjából, és a weboldal ezek nélkül nem fog megfelelően működni. Ezek a sütik nem tárolnak személyazonosításra alkalmas adatokat.
A marketing cookie-kat a látogatók weboldal-tevékenységének nyomon követésére használjuk. A cél az, hogy releváns hirdetéseket tegyünk közzé az egyéni felhasználók számára (pl. Google Ads, Facebook Ads), valamint aktivitásra buzdítsuk őket, ez pedig még értékesebbé teszi weboldalunkat.
Az adatok névtelen formában való gyűjtésén és jelentésén keresztül a statisztikai cookie-k segítenek a weboldal tulajdonosának abban, hogy megértse, hogyan lépnek interakcióba a látogatók a weboldallal.
A személyre szabáshoz használt cookie-k segítségével olyan információkat tudunk megjegyezni, amelyek megváltoztatják a weboldal magatartását, illetve kinézetét.