Csomagfeladási napok: hétfő , szerda, csütörtök 13:00-kor

bollershop.hu

Kérdése van? +36205302628

Kategóriák
bollershop.hu

Kérdése van? +36205302628

  • Kategóriák
    • Akciós termékek
    • 5% kedvezmény BOLLER25 kuponnal*
    • Belek
    • Kések, bárdok, acélok
    • Fűszerek és keverékek
    • Gépek és szerszámok
    • Vágódeszkák
    • Lánckesztyűk és kötények
    • Egyéb termékek
    • Munkavédelmi eszközök
    • Fiskars termékek
  • Blog
  • Kínálatunk
  • Expressz házhozszállítás
  • Fizetési információk
  • Szállítási információk
  • Kapcsolat
  1. Blog
  1. Blog
Vissza
Szalámi recept - hogyan készül a házi, pick és téliszalámi?

Szalámi recept - hogyan készül a házi, pick és téliszalámi?

Szalámi recept - készítsd el  te is az  házilag szalámit, sokkal ízletesebb lehet, mint a boltban kapható, ráadásul nincsen tele színezékekkel és káros anyagokkal.

Szimplán csak háziasan finom, imádni fogja mindenki! - Pick szalámi, téli szalámi egyéni ízvilággal.

szalámi recept
2023.07.24 09:16 Böllér Mester

A szalámi füstölt kolbász-különlegesség, Magyarország egyik hagyományos terméke, hungarikuma. Tartós, sokáig elálló termék. Téves az a vélekedés, hogy a nemespenész miatt „téli” a Téliszalámi. Azonban nem a „havas” hófehér nemespenészes felülete, hanem a különleges gyártási módja miatt kapta az elnevezést, mivel kezdetben még nem voltak klimatizált érlelő tornyok, ezért csak télen voltak adottak a feltételek a termék gyártására.

Szalámi recept

Magyarországon a szalámi többnyire sovány disznóhúsból készül, ami tévhit a gyártás vonatkozásában hisz megfelelő minőségű és mennyiségű zsiradékot tartalmaznia kell. Ennek kiválasztása nem könnyű feladat, hisz kiveszőben van a háztáji sertés! Ha azon gondolkozol hogy téliszalámit csinálsz akkor felejtsd el a bolti húst, hisz azok nagyja ipari sertésből vágódott magas víztartalmú alapanyagok telis tele hmm… hmm…

A két legismertebb magyar szalámi a Pick szalámi (1869-től) és a Herz szalámi (1888-tól). A Herz szalámi az 1896-os Millenniumi Kiállításon nagydíjat nyert, majd 1900-ban a Párizsi Világkiállításon szintén nagydíjat kapott. A saját kézzel készített házi szaláminak azonban sehol sincsen párja, éppen ezért most megmutatom a böllér jól bevált receptjét, amit mindenkinek ajánlok!

Egy átlagos szalámi recept a sufninkból:

Hozzávalók
  • 10 kg hús (egyharmad része zsíros, kétharmad része száraz, 10 százaléka vad vagy marha, a többi disznó),
  • 22 dkg só,
  • 20 dkg kiváló minőségű pirospaprika,
  • 12 dkg fokhagymapép vagy fokhagymapor,
  • 2 dkg őrölt fehérbors,
  • 1 g szerecsendió,
  • 4 g köménypor,
  • 5 g cukor és 1 dl portorikói rum.

Elkészítés

Darált hús

A húst ledarálom (a vadat, illetve a marhát többször is). Elkészítem a fokhagymapépet úgy, hogy a fokhagymát a rummal turmixgépben pépesítem. A köményt a kristálycukorral kávéőrlőben megdarálom. Ezek után a darált húst a fent felsorolt anyagokkal jól összekeverem és maximum + 5°C-on két tárolom, de naponta átkeverem. (Lehetőleg fateknőben tartom textillel lefedve.) Ez után a húst jó tömören műbélbe töltöm kolbász és vagy hurkatöltő géppel. Ezt egyesek korábban 65 cm-es darabokra vágták, és egy órát 50 °C-on sós vízben áztatták, de áruházunkban kapható már az előre leklipszelt szalámi műbél 50cm-es hosszokban.

Fontos hogy ügyelj a megfelelő késválasztásra, hisz egy életlen szúró kés baleset veszélyes is lehet! A megfelelő késméretet figyelembe véve a DICK kések választéka mindenre ad lehetőséget!

Ha nincs olyan barátod akiben megbízol és próbálkoznál a füstöléssel, akkor ezt se hagyd figyelmen kívül!

A füstölő megépítésének menete

A lényege az, hogy a hideg füst érje a disznóból készült termékeket, ne pedig a meleg, éppen ezért a tűztérnek és a füstölőnek másfél-két méterre kell lennie egymástól, hogy a füst ki tudjon hűlni. A füstölés akár egy hétig is eltarthat!

Tálalás után

Először is ássunk egy nagyjából 50x50 centiméter széles és ugyanilyen mély gödröt, az aljára helyezzünk egy fémlapot, hogy az égés tökéletes legyen! Ha van esetleg téglánk, akkor használjuk fel, béleljük ki a segítségével a tűzteret. A kéménynek ássunk akkora mélyedést, amennyi földet ásóval egy dobásra ki tudunk emelni. Ebbe helyezzünk bele egy fémcsövet, és fedjük be földdel, így a füst nem fog tudni kijönni.

A füstölő kamrának nem szükséges alapot építenünk, elég az oldalait összeillesztenünk. Az aljára fektessünk fémrácsot, rá pedig nedves szalmát, így a kormot felfogjuk, nem fog lerakódni a húsra. A füstölő felső részébe rögzítsünk rudakat, erre akaszthatjuk fel a különböző finomságokat, a tetejét pedig borítsuk be sűrű szövésű dróthálóval. És már kész is vagyunk! Gondoltad volna?

A legjobb házi szalámi recept - szalámi készítés mesterfokon! :)

Akasztóhurok

Akasztóhurok

Raktáron
500 Ft
Egységár: 5,00 Ft/db100
Böködő tű

Böködő tű

Raktáron
3 950 Ft
Huzalos Klipszelő fogó 0,5kg klipsszel

Huzalos Klipszelő fogó 0,5kg klipsszel

Raktáron
15 500 Ft
Huzalos Klipsz 0,5kg

Huzalos Klipsz 0,5kg

Kevesebb mint 20db raktáron
4 900 Ft
Egységár: 9 800 Ft/kg0.5
Téliszalámi jellegű fűszerkeverék 350g Extra

Téliszalámi jellegű fűszerkeverék 350g EXTRA

Raktáron
1 050 Ft
Egységár: 3 000 Ft/kg0.35
Faser műbél 50-es fehér penészmintás 10m-es

Faser műbél 50-es fehér penészmintás 10m-es

Raktáron
2 700 Ft
Egységár: 270 Ft/m10
Téliszalámi fűszerkeverék 350g

Téliszalámi fűszerkeverék 350g

Raktáron
965 Ft
Egységár: 2 757 Ft/kg0.35
Faser műbél 65-ös fehér penészmintás 10m-es

Faser műbél 60-as fehér penészmintás 10m-es

Kevesebb mint 20db raktáron
3 250 Ft
Egységár: 325 Ft/m10
Vissza
Vásárlói fiók
  • Belépés
  • Regisztráció
  • Profilom
  • Kosár
  • Kedvenceim
Információk
  • Általános szerződési feltételek
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Fizetés
  • Szállítás
  • Elérhetőségek
Miskolczi Dávid e.v
  • 7700 Mohács, Rákóczi utca 9
  • +36205302628
  • szallitas@bollershop.hu
  • facebook

  • tiktok

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

5% kedvezmény

Feliratkozását most megháláljuk! Megerősítés után küldjük a kuponkódot!

Feliratkozás
Árukereső.hu Árukereső.hu
argep.hu
olcsobbat.hu
kandh_v2
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
  • Akciós termékek
  • 5% kedvezmény BOLLER25 kuponnal*
  • Belek
  • Kések, bárdok, acélok
  • Fűszerek és keverékek
  • Gépek és szerszámok
  • Vágódeszkák
  • Lánckesztyűk és kötények
  • Egyéb termékek
  • Munkavédelmi eszközök
  • Fiskars termékek
  • Blog
  • Kínálatunk
  • Expressz házhozszállítás
  • Fizetési információk
  • Szállítási információk
  • Kapcsolat
Belépés
Regisztráció
Adatkezelési beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.
A működéshez szükséges cookie-k döntő fontosságúak a weboldal alapvető funkciói szempontjából, és a weboldal ezek nélkül nem fog megfelelően működni. Ezek a sütik nem tárolnak személyazonosításra alkalmas adatokat.
A marketing cookie-kat a látogatók weboldal-tevékenységének nyomon követésére használjuk. A cél az, hogy releváns hirdetéseket tegyünk közzé az egyéni felhasználók számára (pl. Google Ads, Facebook Ads), valamint aktivitásra buzdítsuk őket, ez pedig még értékesebbé teszi weboldalunkat.
Az adatok névtelen formában való gyűjtésén és jelentésén keresztül a statisztikai cookie-k segítenek a weboldal tulajdonosának abban, hogy megértse, hogyan lépnek interakcióba a látogatók a weboldallal.
A személyre szabáshoz használt cookie-k segítségével olyan információkat tudunk megjegyezni, amelyek megváltoztatják a weboldal magatartását, illetve kinézetét.