Szabadság miatt augusztus 18.-22. közt nincs csomagfeladás! 

bollershop.hu

Kérdése van? +36205302628

Kategóriák
bollershop.hu

Kérdése van? +36205302628

  • Kategóriák
    • Akciós termékek
    • 5% kedvezmény BOLLER25 kuponnal*
    • Belek
    • Kések, bárdok, acélok
    • Fűszerek és keverékek
    • Gépek és szerszámok
    • Vágódeszkák
    • Lánckesztyűk és kötények
    • Egyéb termékek
    • Munkavédelmi eszközök
    • Fiskars termékek
  • Blog
  • Kínálatunk
  • Expressz házhozszállítás
  • Fizetési információk
  • Szállítási információk
  • GYIK
  • Kapcsolat
  1. Blog
  1. Blog
Vissza
Szajmóka a sertés vakbélbe töltött szalámi

Szajmóka a sertés vakbélbe töltött szalámi

Mi is valójában a szajmóka?

Sertés vakbélbe vagy hólyagba töltött, kenhető állagú, füstölt szalámi.

Tudj meg róla többet Te is blog bejegyzésünkben!

szalámi recept
szalámi töltés
2023.11.10 15:43 Böllér Mester

Az ínyenc szajmóka vagy bőrös szalámi igazi csemege, melyet hagyományos módon készítenek. Keverékébe tartozik az átmérőjű sertéshús és a főtt sertésbőr, melyet őrölt borssal, csípős és csemege piros fűszerpaprikával, valamint fokhagymával ízesítenek. Ez a füstöléssel és szárítással érlelt nyers szalámi különleges, kellemesen füstös és fűszeres ízt kap.

Szajmóka eredete

Az 18. században Magyarországra érkező németajkú telepesek kiváló sertésfeldolgozási tudással és innovatív technikákkal rendelkeztek. A disznóvágás során szinte minden részt hasznosítottak, töltöttek, füstöltek vagy abáltak, hogy a hús hosszabb ideig eltartható legyen. Ennek következtében alakult ki a tolnai-sváb szajmóka, ami eredetileg a "Saumaache" német kifejezésből alakult ár, és a disznósajtok sokféle változatát foglalja magába.

A szajmóka a német konyhában terjedt el a 18. században, és az "Arme-Leute-Essen" volt, vagyis szegények étele. A töltelék számos összetevőből állhatott: burgonya, savanyú káposzta, kevésbé nemes húsrészek, bőr, apróbb húsdarabok, gyökérzöldségek. Fűszerezése általában hagymával, a sváb konyhára jellemző majoránnával, köménnyel, szerecsendióval, fekete borssal és sóval történt. Az ételt melegen tálalták, gyakran kísérve savanyú káposztával és májgombóccal.

Története a disznóvágások hagyományaiból ered, ahol böllérek és kolbásztöltő gépek segítségével a hentesek gondosan elkészítették ezt a finomságot. Az elkészítési módja hagyományosan két formában jelent meg: a szajmóka és a bőrkés szalámi. Az előbbi esetében a töltelék sertéshúst, főtt sertésbőrt és fűszereket dolgoznak össze, majd sertésbélbe töltötték és füstölték. Utóbbinál pedig darált húsba, főtt darált bőrkét és fűszereket kevernek, majd bele töltik a bélbe és hagyják pácban állni, mielőtt füstölnék.

A szajmóka vagy bőrös szalámi készítése időigényes folyamat. Az összeszerkesztett húsmasszát alaposan átösszegzik, majd a megfelelő vastagbélbe töltik. Ezt követően alacsony hőmérsékleten, hosszú ideig füstölik, hogy az ízek és illatok tökéletesen összeérjenek. A tárolás fontos, mert a szalámi érlelése és ízének kialakítása száraz, megfelelő hőmérsékletű helyen történik.

Ezek az ételek hosszú folyamat eredményeképpen válnak vágáséretté, ahol az ízek teljes mértékben kifejlődnek és kész arra, hogy szeletekben, kenyérrel együtt fogyasztva az asztalra kerüljön.

Mit rejt magában a gömböc, a katakönyök, és a svártli?

Ezek a hagyományos falusi ételkülönlegességek részei egy időszaknak, amikor a kolbászhúst, mely nem kínai fokhagymával volt fűszerezve és nem is egy hirtelen elterjedt disznóból származott, különböző módon használták fel. Belecskán például vékony csíkokra vágták a főtt bőrkét, míg a mi falunkban azt beledarálták a húsba. Ezt aztán belelték a disznó gyomrába, így született meg a gömböc. A disznó kitágult bélzetéből, például a vakbélből, alakult ki a katakönyök. A hólyag is használatos volt, még a tömött kacsák bőrének megfelelően előkészítve, olykor fel használva, mint egy lufit, majd így tárolták. Amikor szükség volt rá, beáztatták és hasonlóan megtöltötték.

Falvakonként változott, hogy a svártlit és a gömböcöt főzték-e megelőzően a füstölés előtt, míg a hólyagot deszkával préselték ki.

Az első pillantásra talán gusztustalannak tűnhet, de érdemes megfontolni, hogy semmi sem vész kárba. És hol vannak ma az élelmiszerek tartósságával kapcsolatos elvárások? Bár azok dúsítva vannak nitritekkel, tartósítószerekkel, stabilizátorokkal és egyéb anyagokkal, ezek a régi módszerek sokkal többet nyújtottak. A só és a füstölés volt a fő tartósító, és persze az is, hogy tudták, hogyan kell megfelelően tárolni a spájzokat...

A katakönyököt a falunkban csak akkor vágták meg, amikor a kakukk meglátta a képeket és megszólalt, azaz az aratás kezdetekor. A svártlit pedig kukoricaszedésre vagy a szüret időszakára vágták fel.

Szajmóka receptje Gyönki szokás szerint

  • Húsok száraz comb (diója), lapocka
  • Fűszerek: ( kb 10 kg húshoz) 3 kanál só, 8 kanál pirospaprika, 1 merőkanál forró zsír a zsírsütésből: a paprikára kell önteni, hogy az a zsírban feloldódjon, őrölt feketebors, fokhagymalé
  • Összekeverni jól.
  • Tölteni: gyomorba, hólyagba, vastag sertés vakbélbe keményre töltve.
  • Füstölni: bökkfán
  • Megvágni: szüretkor (augusztus vége, szeptember)

Rezső féle szajmóka receptje

Hozzávalók:

  • 10 kg érett lapocka, comb, száraz egyéb húsok,
  • 6,4 kg zsírféle,
  • 27 dkg só,
  • 35 dkg paprika.


A húsokat csíkokra vágom, majd 10 - 12-es tárcsájú darálón ledarálom. Összekeverem a fűszerekkel. Jó szorosan betöltöm az alaposan megmosott gyomorba, hólyagba,vakbélbe vagy marhaponcakliba, 5 napig hideg füstön füstölöm. Hűvös helyen 8-10 hónapig is eláll!

Eredeti szajmóka részletes leírása

Szajmóka: eredetileg a sváb stifolder... zsírosabb-olcsóbb, sertésgyomorba töltött, hosszabb érlelést kívánó változata. Fűszerezése is hasonlóan tájfüggő. Mindenek előtt, a sertésgyomrot alaposan megtisztították, sós-ecetes-vöröshagymás vízben alaposan kimosták... többször és jól átgyúrogatták, hogy megpuhuljon, rugalmas legyen.

Ehhez elég volt 1 marék só, 0,5 liter 10%-os ecet és 3 fej reszelt vöröshagyma ebben kiáztatva.

Kolbász-alap: 3,5-4 kg hús, 3-3,5 kg hasaalja (vagy toka) szalonna és 2,5-3 kg frissen pörkölt és puhára abált bőrke. Ezeket vékony csíkokra vágva sózták (20-25 dkg) és fűszerezték.

Legismertebb fűszerkeverék: 15-20 dkg édes pirospaprika, 5-7 dkg csípős paprika, 3-4 dkg fekete bors, 2-3 dkg fűszerkömény őrlemény és 10-15 dkg reszelt fokhagyma leve. Sokkal gyakoribb volt, hogy, a helyi fűszerezés... a helyben szokásos stifolder fűszerezését utánozta. Néhol a reszelt fokhagymát kevés vízben kifőzték, és csak a levével fűszereztek... de ez a tartósságot csökkenthette. Az érlelődés gyorsításához régebben 0,5-1 dkg mézet is adtak (újabban cukrot).

A fenti keveréket 1-2 napig, időnként átkeverve... hűvös helyet hagyták „pácolódni” Ezt követően... mindezeket 4-6 mm-es darabokra vagdalták, sőt a bőrkét fakalapáccsal még össze is zúzták. Vagy, egyszerűen apróra darálták... de ekkor a végső vágási felület már kevésbé volt tetszetős. Ezt a fűszeres apritékot ezután jó-alaposan beletömködték a tiszta gyomorba, szorosan átkötötték... tűvel meg is szurdalták... hogy a megszorult levegő eltávozhasson. Ennek érdekében néhol, két deszka között egy nagyobb kővel megnyomatták, gyakrabban zsineggel alaposan átkötözték (mint a kötözött sonkát, vagy a régi szalámikat).

Egy-két napi szikkasztás után kendővel szárazra törölték, majd 3-4 napra (néhol 7-10 napra is) hideg füstre tették... a vastag kolbászokkal együtt füstölve. Ismeretes 15-30 napos füstölés is. Ezután több hónapig érlelték, hogy a külseje és belseje egyformán összeérhessen. Mivel a stifoldernél jóval „vaskosabb”, ezért hosszabb érlelést igényel.

Régi mondás: „mire szól’ a kukuska (kakukk), íppeg’ kész a szajmóka”. Vagyis... a Tamás-napi vágásból töltött szajmóka... éppen aratáskor fogyasztható. Nagyfarsang idejében készített szajmókák is... éppen szüret idejére készültek el. Néhol, hogy egyenletesen száradjon... ha az idő túl párás-esős volt... ládában, fahamuban is szárították, hogy a penész ki ne verje. De rendszerint a szellős-hűvös padlás vagy kamra is megfelelt az érleléshez.

Manapság valódi (echte) szajmóka alig lelhető fel. Némely utánzat olyan, mint a nyers-keverékes stifolder töltelék... beszáradt disznósajt-burokba töltve.

A termékhez nagyon hasonló szlavón kulen leírása BLOG bejegyzéseinkben elérhető.

Forrás: https://mek.oszk.hu/15900/15913/15913.pdf

GAMMO hurka és kolbász töltő 10 literes álló

GAMMO hurka és kolbász töltő 10 literes álló

Rendelhető
142 950 Ft
Fűszerpaprika őrlemény 1kg édes

Fűszerpaprika őrlemény 1kg édes

Raktáron
4 050 Ft
Egységár: 4 050 Ft/kg1
Sertés vakbél 2db/csomag

Sertés vakbél 2db/csomag

Kevesebb mint 10db maradt
800 Ft
Egységár: 400 Ft/db2
Feketebors őrölt 250g

Feketebors őrölt 250g

Raktáron
1 800 Ft
Egységár: 7 200 Ft/kg0.25
Szárított sertés hólyag 10db/csomag

Szárított sertés hólyag 10db/csomag

Kevesebb mint 20db raktáron
3 600 Ft
Egységár: 360 Ft/db10
Fehérített kötözőzsineg 2/1.75 200g szalámihoz

Fehérített kötözőzsineg 2/1.75 200g szalámihoz

Raktáron
1 750 Ft
Egységár: 8 750 Ft/kg0.2
Vissza
Vásárlói fiók
  • Belépés
  • Regisztráció
  • Profilom
  • Kosár
  • Kedvenceim
Információk
  • Általános szerződési feltételek
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Fizetés
  • Szállítás
  • Elérhetőségek
Miskolczi Dávid e.v
  • 7700 Mohács, Rákóczi utca 9
  • +36205302628
  • szallitas@bollershop.hu
  • facebook

  • tiktok

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

5% kedvezmény

Feliratkozását most megháláljuk! Megerősítés után küldjük a kuponkódot!

Feliratkozás
Árukereső.hu Árukereső.hu
argep.hu
olcsobbat.hu
kandh_v2
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
  • Akciós termékek
  • 5% kedvezmény BOLLER25 kuponnal*
  • Belek
  • Kések, bárdok, acélok
  • Fűszerek és keverékek
  • Gépek és szerszámok
  • Vágódeszkák
  • Lánckesztyűk és kötények
  • Egyéb termékek
  • Munkavédelmi eszközök
  • Fiskars termékek
  • Blog
  • Kínálatunk
  • Expressz házhozszállítás
  • Fizetési információk
  • Szállítási információk
  • GYIK
  • Kapcsolat
Belépés
Regisztráció
Adatkezelési beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.
A működéshez szükséges cookie-k döntő fontosságúak a weboldal alapvető funkciói szempontjából, és a weboldal ezek nélkül nem fog megfelelően működni. Ezek a sütik nem tárolnak személyazonosításra alkalmas adatokat.
A marketing cookie-kat a látogatók weboldal-tevékenységének nyomon követésére használjuk. A cél az, hogy releváns hirdetéseket tegyünk közzé az egyéni felhasználók számára (pl. Google Ads, Facebook Ads), valamint aktivitásra buzdítsuk őket, ez pedig még értékesebbé teszi weboldalunkat.
Az adatok névtelen formában való gyűjtésén és jelentésén keresztül a statisztikai cookie-k segítenek a weboldal tulajdonosának abban, hogy megértse, hogyan lépnek interakcióba a látogatók a weboldallal.
A személyre szabáshoz használt cookie-k segítségével olyan információkat tudunk megjegyezni, amelyek megváltoztatják a weboldal magatartását, illetve kinézetét.