Szabadság miatt augusztus 18.-22. közt nincs csomagfeladás! 

bollershop.hu

Kérdése van? +36205302628

Kategóriák
bollershop.hu

Kérdése van? +36205302628

  • Kategóriák
    • Akciós termékek
    • 5% kedvezmény BOLLER25 kuponnal*
    • Belek
    • Kések, bárdok, acélok
    • Fűszerek és keverékek
    • Gépek és szerszámok
    • Vágódeszkák
    • Lánckesztyűk és kötények
    • Egyéb termékek
    • Munkavédelmi eszközök
    • Fiskars termékek
  • Blog
  • Kínálatunk
  • Expressz házhozszállítás
  • Fizetési információk
  • Szállítási információk
  • GYIK
  • Kapcsolat
  1. Blog
  1. Blog
Vissza
Toscán göngyölt szalonna - Pancetta recept

Toscán göngyölt szalonna - Pancetta recept

A készítés rendkívül egyszerű, de gondoskodnunk kell róla hogy az összes apró trükköt bevessük elkészítése során.

Különböző fajtájú szalonnát készíthetünk: hurkolt, kiterített, füstölt, és a bőrös változatokat különbségtételként említjük meg. A szalonna vagy "pancettone" a disznó egyik zsíros vagy félzsíros része, pontosabban a hasi zsírszalonna része, ahonnan a hájat eltávolították. A levágás után (ez minden kolbász receptre érvényes) a formázott zsírszalonna darabot egy éjszakán át hűvös helyen kell lógni hagyni. Ezután levágjuk, lehetőség szerint eltávolítják a bőrt, majd sózzuk.

szalonna sózás
2023.11.24 14:20 Silvio

De térjünk át a fűszerezés folyamatára és arányaira:

Használj durva sót, lehetőleg tengeri sót; nincs pontos mennyiség előírva (a nyers sonkában kb. a darab súlyának 2-4%-a). Személy szerint én néhány maroknyi durva sót használok, hozzáadva tíz gramm őrölt fekete borsot, 3 gramm aszkorbinsavat (C-vitamin) , és meghintem vele a szalonna darabot (2-3 kg). Bizonyára már kiolvasható hogy ez az eljárás nem egy magyar szokás szerinti sonkapácolásnak indul.

Inkább szórjuk, mint hintjük, mondhatnám, dörzsölgetéssel juttatjuk a szalonnába a fűszerek esszenciáját.. Ami a darabon marad, az a megfelelő mennyiség. Ez az eljárás szinte bármely húsrész fűszerezésére érvényes, legyen az tarja, tokaszalonna, vagy lapocka.

Hagyjuk a darabot pihenni egy hűvös helyen, pince/hűtőszekrényben (9-10°C) 2-3 napig; lehetőleg egy kis dőlésszögű edényben (akár egy tálban), hogy a nedvesség teljesen kifolyhasson a bepácolt szalonnából. A folyadékok elvesztése után, ha ezt korábban nem tettük meg, megformázhatjuk a szalonnát. (eltávolítjuk a széleket, hasonlítsuk egy zsebkendőre, ha össze akarjuk tekerni, vágjuk le az ellenkező széleket, hogy a tekercs ne legyen kesze kusza).

Ebben a pillanatban még egy kevés sót, esetleg fokhagymaport vagy frissen nyomott fokhagymát, szerecsendiót (egy csipet), őrölt fahéjat, őrölt feketeborsot is hozzáadhatunk az ízlésünknek megfelelően. Szórjuk meg és dörzsöljük, egy kis mennyiségű brandy/bort (pár ml)  megédesíti és összefogja az ízeket. Az alkoholban található cukor elősegíti a érését, az alkohol pedig fertőtlenít. Hagyjuk pihenni a darabot 2-3 órán keresztül.

A darabot töröljük szárazra egy ronggyal, majd távolítsuk el a felületen maradt túl nagy sódarabokat, tekerjük fel, kössük össze szorosan kötözőzsineggel, majd tegyük be a sonkahálóba.

Az, amit én használok a legkisebb átmérűjű sonkaháló a 125/ Használjunk kolbász b méretben kapható böllérboltunkban. Kézzel köthetjük össze, vagy használhatjuk a rugalmas harisnyát, majd hagyjuk megszáradni és érni (lásd a kolbász receptet).

Göngyölt szalonna helyett táblaszalonna is készíthető ezzel az eljárással.

A kiterített szalonnához: a darabot nem kell feltekergetni, száradjon meg, ahogy van, majd hagyjuk érni, hasonlóképpen mint a korábbi verzióban leírtak szerint.

Hogyan érleljük?

A toscán göngyölt szalonna hasonlóképpen érleljük mint az olasz salamit.

Így érleljük az olasz szalámit:

A bekevert, majd fűszerezett, esetleg borral lazított kolbászhúst általában egy-három napig szokás a bélbe töltés előtt érlelni. A besózott hús az érlelési idő alatt veszít nedvességtartalmából, és a baktériumoknak köszönhetően tejsavas erjedés indul be.

Az erjedés beindítását gyakran cukorral segítik. A mediterrán régiókban szárazabb, 25-35 százalékos nedvességtartalmú kolbászt szokás készíteni, amely tovább eltartható akár szobahőmérsékleten is.

Az érlelési idő hideg helyen 25-30 napot vesz igénybe. Vastag gönygyölt szalonan esetében ez 40 nap is lehet. A folyamat végére a szalonna az eredeti súlyának kb. 33%-át el fogja veszíteni. Tehát 1,5 kg bőrős császárból nagyjából 1 kg finom pancetta lesz.

A kiterített szalonnát és a göngyölt szalonnát is füstölhetjük (további tartósítási módszer). Néhány órára füstölni kell a lógó darabot (csak hideg füsttel) egy különleges íz elérése és a  tartósítás érdekében.

Fokhagyma granulátum 250g

Fokhagyma granulátum 250g

Raktáron
1 050 Ft
Egységár: 4 200 Ft/kg0.25
HACCP vágólap-fehér

HACCP vágólap-fehér

14 050 Ft
Sonkaháló fehér 50m 125/16

Sonkaháló fehér 50m 125/16

Kevesebb mint 20db raktáron
4 500 Ft
Egységár: 90 Ft/m50
Étkezési só I. adalékmentes 5 kg

Étkezési só I. adalékmentes 5 kg

Raktáron
1 625 Ft
Egységár: 325 Ft/kg5
Étkezési só 25kg

Étkezési só 25kg

Raktáron
6 250 Ft
Egységár: 250 Ft/kg25
HACCP vágólap-piros

HACCP vágólap-piros

14 250 Ft
DICK  CSONTOZÓ KÉS 18 cm-8225918

DICK CSONTOZÓ KÉS 18 cm-8225918

13 cm 15 cm 18 cm
7 450 Ft
Sonkaháló fehér 50m 200/24

Sonkaháló fehér 50m 200/24

Kevesebb mint 20db raktáron
7 000 Ft
Egységár: 140 Ft/m50
DICK  SZALONNÁZÓ KÉS 23 cm-8234823

DICK SZALONNÁZÓ KÉS 23 cm-8234823

18 cm 21 cm 23 cm
11 250 Ft
Vissza
Vásárlói fiók
  • Belépés
  • Regisztráció
  • Profilom
  • Kosár
  • Kedvenceim
Információk
  • Általános szerződési feltételek
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Fizetés
  • Szállítás
  • Elérhetőségek
Miskolczi Dávid e.v
  • 7700 Mohács, Rákóczi utca 9
  • +36205302628
  • szallitas@bollershop.hu
  • facebook

  • tiktok

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

5% kedvezmény

Feliratkozását most megháláljuk! Megerősítés után küldjük a kuponkódot!

Feliratkozás
Árukereső.hu Árukereső.hu
argep.hu
olcsobbat.hu
kandh_v2
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
  • Akciós termékek
  • 5% kedvezmény BOLLER25 kuponnal*
  • Belek
  • Kések, bárdok, acélok
  • Fűszerek és keverékek
  • Gépek és szerszámok
  • Vágódeszkák
  • Lánckesztyűk és kötények
  • Egyéb termékek
  • Munkavédelmi eszközök
  • Fiskars termékek
  • Blog
  • Kínálatunk
  • Expressz házhozszállítás
  • Fizetési információk
  • Szállítási információk
  • GYIK
  • Kapcsolat
Belépés
Regisztráció
Adatkezelési beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.
A működéshez szükséges cookie-k döntő fontosságúak a weboldal alapvető funkciói szempontjából, és a weboldal ezek nélkül nem fog megfelelően működni. Ezek a sütik nem tárolnak személyazonosításra alkalmas adatokat.
A marketing cookie-kat a látogatók weboldal-tevékenységének nyomon követésére használjuk. A cél az, hogy releváns hirdetéseket tegyünk közzé az egyéni felhasználók számára (pl. Google Ads, Facebook Ads), valamint aktivitásra buzdítsuk őket, ez pedig még értékesebbé teszi weboldalunkat.
Az adatok névtelen formában való gyűjtésén és jelentésén keresztül a statisztikai cookie-k segítenek a weboldal tulajdonosának abban, hogy megértse, hogyan lépnek interakcióba a látogatók a weboldallal.
A személyre szabáshoz használt cookie-k segítségével olyan információkat tudunk megjegyezni, amelyek megváltoztatják a weboldal magatartását, illetve kinézetét.