Szabadság miatt augusztus 18.-22. közt nincs csomagfeladás! 

bollershop.hu

Kérdése van? +36205302628

Kategóriák
bollershop.hu

Kérdése van? +36205302628

  • Kategóriák
    • Akciós termékek
    • 5% kedvezmény BOLLER25 kuponnal*
    • Belek
    • Kések, bárdok, acélok
    • Fűszerek és keverékek
    • Gépek és szerszámok
    • Vágódeszkák
    • Lánckesztyűk és kötények
    • Egyéb termékek
    • Munkavédelmi eszközök
    • Fiskars termékek
  • Blog
  • Kínálatunk
  • Expressz házhozszállítás
  • Fizetési információk
  • Szállítási információk
  • GYIK
  • Kapcsolat
  1. Blog
  1. Blog
Vissza
Szalonna sózása a Nagyi receptjével

Szalonna sózása a Nagyi receptjével

Ezúttal  egy hagyományos disznóvágás során készített szalonna pácolásáról lesz szó. Nitrites pácsót ehhez a termékhez nem használunk, csakis hagyományos eljárással készített terméket állítunk elő.  

szalonna sózás
2023.11.05 10:22 Karmelitta

Páclé készítés

A páclé készítése igazi örökség, amelynek hagyományos módszerei sok generációt ölelnek fel. A sonkapác, pácsó, és hentes kés mind olyan elemek, amelyek a folyamat részét képezik.

A sonkapác elkészítése több lépésből áll.

Első lépésként szükségünk van a megfelelő hozzávalókra: 15-20 tábla szalonna, amelyeket tetszés szerinti táblákba vágunk, majd megformázzuk, kicsontozzuk egy flexibilis csontozókéssel ha nincs kéznél bordakihúzó pengénk.

Szalonna sózása

A szalonna elkészítéséhez szükséges a páclé is, amelyet a következő módon készítünk el: 15 liter vízbe keverünk 3 kg jódmentes sót, 3 nagy fej negyedekbe vágott hagymát, 25 dkg megpucolt fokhagymát, 10 dkg szemes borsot és 10 babérlevelet. Ezt a páclét forrás után 5-10 percig főzzük, majd hagyjuk kicsit hűlni.

Miután a szalonnát bőven megsóztuk és rétegeztük egy hordóba vagy más edénybe, 2-3 napig hagyjuk állni. Ezután leöblítjük hideg víz alatt, majd a hordót is alaposan kimossuk.

A hűlő páclébe helyezzük a szalonnát, figyelve arra, hogy teljesen ellepje. Ha szükséges, fával és nehezékkel lezsúfoljuk, majd 2-3 hétig hagyjuk benne, időnként átforgatva.

Miután kivesszük a pácsóból, meleg vízzel lemossuk, majd felső részén bevágjuk. Ezt követően kötözőzsineggel és a  kis fadarabokkal átkötjük. A szalonnát felakasztjuk, és 1 napig száradni hagyjuk. Ezt követően 2-3 napig füstöljük keményfa fűrészporral, egy-egy nap szünetet tartva a füstölések között.

Tennivalók füstölés után

A füstölés után a szalonnát forró vízben jól megmossuk, majd felakasztva pár órát száradni hagyjuk. Így a szalonna megőrzi a füstölt ízét, és nagyon puha és finom lesz.

Végül a megpucolt fokhagymát áttörjük, hozzáadjuk a fűszerpaprikát, és kevés meleg vízzel krémesre kavarjuk. Ezt a krémet egy ecsettel körbekenjük a szalonna felületére és oldalára. A bőrős részt nem kenjük be, csak a hús felületét. A szalonnát legalább 2-3 hétig száraz, szellős kamrában felakasztva tároljuk, majd zacskókba téve lefagyasztjuk ha az időjárás megköveteli.

Régen, ahogyan Nagymamám is tette, egész évben a hűvös, száraz, szellős kamrában tartották a sonkát és szalonnát. Nyáron ismét lemosták forró vízzel és újrakenték fokhagymás-paprikás krémmel, így mindig friss és finom sonkájuk volt. Ez a hagyományos recept időt igényel, de az eredmény kiváló, és érdemes fáradozni érte.

Fokhagyma granulátum 250g

Fokhagyma granulátum 250g

Raktáron
1 050 Ft
Egységár: 4 200 Ft/kg0.25
Bordakihúzó 904200

Bordakihúzó 904200

Kevesebb mint 20db raktáron
12 950 Ft
Sonkapác só (nitrites pácsó) 1kg

Sonkapác só (nitrites pácsó) 1kg

Raktáron
550 Ft
Egységár: 550 Ft/kg1
Feketebors egész 250g

Feketebors egész 250g

Raktáron
1 600 Ft
Egységár: 6 400 Ft/kg0.25
Fűszerpaprika őrlemény 0,5 kg édes

Fűszerpaprika őrlemény 0,5 kg édes

Raktáron
2 350 Ft
Egységár: 4 700 Ft/kg0.5
Húskampó "S" 160/6

S Kampó | Húskampó "S" 160/6

120/5 mm 160/6 mm
620 Ft
DICK  SZALONNÁZÓ KÉS 21 cm-82348210

DICK SZALONNÁZÓ KÉS 21 cm-82348210

18 cm 21 cm 23 cm
10 350 Ft
Ötfűszeres pácsó 1kg

Ötfűszeres pácsó 1kg

Kevesebb mint 10db maradt
990 Ft
Egységár: 990 Ft/kg1
Sonkapác fűszerkeverék 300 g

Sonkapác fűszerkeverék 300 g

Raktáron
690 Ft
Egységár: 2 300 Ft/kg0.3
Damilos bordakihúzó Dick

Damilos bordakihúzó Dick

Kevesebb mint 10db maradt
8 100 Ft
Étkezési só 25kg

Étkezési só 25kg

Raktáron
6 250 Ft
Egységár: 250 Ft/kg25
Babérlevél egész 100g

Babérlevél egész 100g

Raktáron
700 Ft
Egységár: 7 000 Ft/kg0.1
Natúr kötözőzsineg vastag 500g

Natúr kötözőzsineg vastag 500g

Raktáron
2 650 Ft
Egységár: 5 300 Ft/kg0.5
Vissza
Vásárlói fiók
  • Belépés
  • Regisztráció
  • Profilom
  • Kosár
  • Kedvenceim
Információk
  • Általános szerződési feltételek
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Fizetés
  • Szállítás
  • Elérhetőségek
Miskolczi Dávid e.v
  • 7700 Mohács, Rákóczi utca 9
  • +36205302628
  • szallitas@bollershop.hu
  • facebook

  • tiktok

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

5% kedvezmény

Feliratkozását most megháláljuk! Megerősítés után küldjük a kuponkódot!

Feliratkozás
Árukereső.hu Árukereső.hu
argep.hu
olcsobbat.hu
kandh_v2
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
  • Akciós termékek
  • 5% kedvezmény BOLLER25 kuponnal*
  • Belek
  • Kések, bárdok, acélok
  • Fűszerek és keverékek
  • Gépek és szerszámok
  • Vágódeszkák
  • Lánckesztyűk és kötények
  • Egyéb termékek
  • Munkavédelmi eszközök
  • Fiskars termékek
  • Blog
  • Kínálatunk
  • Expressz házhozszállítás
  • Fizetési információk
  • Szállítási információk
  • GYIK
  • Kapcsolat
Belépés
Regisztráció
Adatkezelési beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.
A működéshez szükséges cookie-k döntő fontosságúak a weboldal alapvető funkciói szempontjából, és a weboldal ezek nélkül nem fog megfelelően működni. Ezek a sütik nem tárolnak személyazonosításra alkalmas adatokat.
A marketing cookie-kat a látogatók weboldal-tevékenységének nyomon követésére használjuk. A cél az, hogy releváns hirdetéseket tegyünk közzé az egyéni felhasználók számára (pl. Google Ads, Facebook Ads), valamint aktivitásra buzdítsuk őket, ez pedig még értékesebbé teszi weboldalunkat.
Az adatok névtelen formában való gyűjtésén és jelentésén keresztül a statisztikai cookie-k segítenek a weboldal tulajdonosának abban, hogy megértse, hogyan lépnek interakcióba a látogatók a weboldallal.
A személyre szabáshoz használt cookie-k segítségével olyan információkat tudunk megjegyezni, amelyek megváltoztatják a weboldal magatartását, illetve kinézetét.