Csomagfeladási napok: hétfő , szerda, csütörtök 13:00-kor

bollershop.hu

Kérdése van? +36205302628

Kategóriák
bollershop.hu

Kérdése van? +36205302628

  • Kategóriák
    • Akciós termékek
    • 5% kedvezmény BOLLER25 kuponnal*
    • Belek
    • Kések, bárdok, acélok
    • Fűszerek és keverékek
    • Gépek és szerszámok
    • Vágódeszkák
    • Lánckesztyűk és kötények
    • Egyéb termékek
    • Munkavédelmi eszközök
    • Fiskars termékek
  • Blog
  • Kínálatunk
  • Expressz házhozszállítás
  • Fizetési információk
  • Szállítási információk
  • Kapcsolat
  1. Blog
  1. Blog
Vissza
Salétromsó kolbászba?

Salétromsó kolbászba?

A hagyományos magyar kolbász elkészítéséhez már századokkal ezelőtt is használtak tartósító anyagokat, például nátriumbenzoikumot, salétromsót és borkőszót. Amikor a kolbász készítéséről beszélünk, számtalan vidéki disznóvágáson a salétromsót nem szokták hozzáadni az elkészítéshez. Egyeseknek az a véleményük hogy a legjobb kolbász akkor lesz, ha gyönyörű piros színe van, olyan, mint a cseresznye.

kolbász töltés
szalámi töltés
húsfeldolgozás
2024.11.16 07:30 Szilvi

Kolbász készítéséhez salétromsó?

A kolbász készítésekor gyakran használnak tartósítószereket és ízfokozókat, de a hagyományos receptek különbözhetnek a világ különböző részein és a személyes preferenciáktól függően. A salétromsót (káliumnitrátot) régebben gyakran használták a húsok tartósítására, mivel segített megakadályozni a botulizmus kialakulását, amely egy veszélyes ételmérgezéshez vezethet. Azonban a modern húsiparban és házi kolbász készítés során is alkalmazzák más tartósítószereket és módszereket egyaránt.

Mennyiségét illetően a salétromsót pontos mennyiségekkel nehéz megállapítani, mivel ez függ a recepttől és az egyéni ízléstől is. A salétromsót leginkább a kolbászok és szalámik piros színének eléréséhez használják, és általában kis mennyiségben adagolják. A 10 kg kolbászhoz való mennyiségét pontosan megállapítani érdemes egy megbízható recept alapján, vagy akár egy húsipari szakember segítségével. Kérjük ezért NE nagyon kísérletezzenek!

Fontos megjegyezni, hogy a salétromsót óvatosan kell használni, mert túlzott mennyiségben vagy helytelenül alkalmazva egészségügyi problémákat okozhat.  Ezáltal a használatát mi nem javaljuk, elég egy végzetes hiba és veszélybe sodorjuk egészségünket. A kolbászok piros színét ma már más, biztonságosabb és hatékonyabb anyagokkal is el lehet érni, például nitrátok helyett nitrátokat használva.

A kolbász íze és színe valóban az egyéni ízléstől függ, és a hagyományos receptek és elkészítési módok régiók és kultúrák szerint eltérhetnek. Mindenesetre a fontos az, hogy a kolbász biztonságosan készüljön, és a hozzáadott tartósítószerek megfeleljenek az élelmiszerbiztonsági előírásoknak.

Salétromsó, azaz a kálium-nitrát

Fehér szemcsés por, vagy kristály, sós ízű, szagtalan.

Használják hagyományos pácolási eljáráshoz, színstabilizáláshoz, tartósításhoz, 1%-os vizes oldatának pH értéke 6-8,5. A salétromsó konzerváló hatást fejt ki, mikroorganizmusoknak elszaporodását gátolja. Pácoláskor a húsban lévő metmioglobinnak  NO-mioglobinná való átalakulását végzi, a hús színe tovább marad élénk, rózsaszínes piros. Kálium-nitrát a nitritképződés forrása, pácoláskor mindazon hatás jelentkezik, ami a nitrit használatakor (először a nitrát nitritté redukálódik). A húsiparban tartósítás, pácolás, és színstabilizálás céljából használják pácolt-füstölt készítmények illetve szárazáru gyártása során.

 

Salétromsót miért nem lehet leváltani?

Minden kolbász és felvágott termék tartalmaz nitritet, egy erős vegyi anyagot, mely közismert nevén salétromként is ismert. A fő célja a tartósítás ahogy az előbbiekben is írtuk.

A szalámi füstölése hasonlít a házi kolbász füstöléséhez. Nitritnek rendkívül magas a forráspontja (400°C), és hatékonyan működik mint antimikrobiális anyag. Ezért használják csípős kolbászokban, amelyek védőgázas csomagolásban kerülnek forgalomba.

Az ízletes magyar kolbászok és különleges változataik sokszínűek, és tükrözik a különböző régiók és kultúrák sajátosságait. Találunk közöttük sódaros, pőre, retro, modern, alkalmi és vadas kolbászokat. Néhány kolbász visszatér az ősibb készítési módszerekhez, míg mások újításokat hoznak. A csabai kolbász, például, akár rúd alakú, akár páros formában készül, vörösesbarna színű.

A salétromsó, vagy pácsó, nagyon mérgező anyag, ezért fontos, hogy jól elkeverjük a sóval, amikor használjuk. Mint tartósítószer, használhatjuk a nátrium-benzoátot, a salétromsót (sót), vagy néhány esetben a borkősavat is. Az egyik ilyen példa a Csabai vastag kolbász, ami a nevéből eredően részben kolbász, részben szalámi, közepes vastagságú szakaszában.

Salétromsóból mennyit használhatunk fel?

Debreceni kolbász esetében egy példa recepttel szemléltetjük

Hozzávalók:

  • 10 kg zsírosabb hús,
  • 5 dkg őrölt fehérbors,
  • 6 dkg fűszerpaprika,
  • 5 dkg fokhagyma,
  • 25 dkg só,
  • 10 g salétromsó,
  • 10 g majoranna

A húst nagy lyukú darálón ledaráljuk. A zúzott fokhagymát beáztatjuk a vízbe. Sózzuk, fűszerezzük, majd összekeverjük a zúzott fokhagyma leszűrt levével, majd alaposan összekeverjük.

Hogyan tovább?

Vékony kolbászbélbe töltöm. A jól ismert debreceni párokat készítem belőle. Egynapi pihenés után füstre teszem és szép pirosra füstölöm. 2 nap után fogyasztható.

Gyulai kolbász receptje egy gyulai szerint

10 kg hús (ennek 25-30%-a húsos szalonna), ehhez 20 dkg konyhasó, 20 dkg édes, 5 dkg erős paprika, 4-5 deka fokhagyma, 3-4 deka köménymag.

Ha vastagkolbász lesz, akkor az egészhez még egy evőkanál kristálycukor, gyönyörű fényes, piros lesz a vágási felület és szétdobja a természetes ízeket.

Minden más mesterséges anyag teljesen felesleges! Van ahol raknak bele borsot, szegfűszeget… de ez már fűszerezés, ahány ház, annyi szokás…

Mindenesetre a jó kolbászbél választása nagyon fontos dolog, ezért sertés vékonybelet megbízható forrásból vásároljon a töltéshez.

 

Sonkapác só (nitrites pácsó) 1kg

Sonkapác só (nitrites pácsó) 1kg

Raktáron
550 Ft
Egységár: 550 Ft/kg1
Böködő tű

Böködő tű

Raktáron
3 950 Ft
KOCA sertés vékonybél 20m- "KOCA" bél

KOCA sertés vékonybél 20m- "KOCA" bél

91,4 m 20 m
1 800 Ft
Egységár: 90 Ft/m20
Sertés vékonybél 20m-es

Sertés vékonybél 20m-es

10 m 20 m 91,4 m
1 600 Ft
Egységár: 80 Ft/m20
Csikós páros kolbász fűszerkeverék
5% kedvezmény BOLLER25 kuponnal*

Csikós páros kolbász fűszerkeverék

Raktáron
1 390 Ft
Egységár: 6 950 Ft/kg0.2
Vissza
Vásárlói fiók
  • Belépés
  • Regisztráció
  • Profilom
  • Kosár
  • Kedvenceim
Információk
  • Általános szerződési feltételek
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Fizetés
  • Szállítás
  • Elérhetőségek
Miskolczi Dávid e.v
  • 7700 Mohács, Rákóczi utca 9
  • +36205302628
  • szallitas@bollershop.hu
  • facebook

  • tiktok

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

5% kedvezmény

Feliratkozását most megháláljuk! Megerősítés után küldjük a kuponkódot!

Feliratkozás
Árukereső.hu Árukereső.hu
argep.hu
olcsobbat.hu
kandh_v2
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
  • Akciós termékek
  • 5% kedvezmény BOLLER25 kuponnal*
  • Belek
  • Kések, bárdok, acélok
  • Fűszerek és keverékek
  • Gépek és szerszámok
  • Vágódeszkák
  • Lánckesztyűk és kötények
  • Egyéb termékek
  • Munkavédelmi eszközök
  • Fiskars termékek
  • Blog
  • Kínálatunk
  • Expressz házhozszállítás
  • Fizetési információk
  • Szállítási információk
  • Kapcsolat
Belépés
Regisztráció
Adatkezelési beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.
A működéshez szükséges cookie-k döntő fontosságúak a weboldal alapvető funkciói szempontjából, és a weboldal ezek nélkül nem fog megfelelően működni. Ezek a sütik nem tárolnak személyazonosításra alkalmas adatokat.
A marketing cookie-kat a látogatók weboldal-tevékenységének nyomon követésére használjuk. A cél az, hogy releváns hirdetéseket tegyünk közzé az egyéni felhasználók számára (pl. Google Ads, Facebook Ads), valamint aktivitásra buzdítsuk őket, ez pedig még értékesebbé teszi weboldalunkat.
Az adatok névtelen formában való gyűjtésén és jelentésén keresztül a statisztikai cookie-k segítenek a weboldal tulajdonosának abban, hogy megértse, hogyan lépnek interakcióba a látogatók a weboldallal.
A személyre szabáshoz használt cookie-k segítségével olyan információkat tudunk megjegyezni, amelyek megváltoztatják a weboldal magatartását, illetve kinézetét.