Csomagfeladási napok: hétfő , szerda, csütörtök 13:00-kor

bollershop.hu

Kérdése van? +36205302628

Kategóriák
bollershop.hu

Kérdése van? +36205302628

  • Kategóriák
    • Akciós termékek
    • 5% kedvezmény BOLLER25 kuponnal*
    • Belek
    • Kések, bárdok, acélok
    • Fűszerek és keverékek
    • Gépek és szerszámok
    • Vágódeszkák
    • Lánckesztyűk és kötények
    • Egyéb termékek
    • Munkavédelmi eszközök
    • Fiskars termékek
  • Blog
  • Kínálatunk
  • Expressz házhozszállítás
  • Fizetési információk
  • Szállítási információk
  • Kapcsolat
  1. Blog
  1. Blog
Vissza
Szafaládé vastag virsli? Vagy más?

Szafaládé vastag virsli? Vagy más?

Nem, a szafaládé nem virsi. Olvasd tovább és tudj meg mindent róla. Gyerekkorodban ettél ilyet?

2024.01.06 17:28 Anti a hentesmester

Mi a különbség a virsli, a krinolin és a szafaládé között?

Biztosan érthető, hogy a nagymamánk emlékei és az ételek nevei néha zavarba ejtőek lehetnek számunkra. Az ételek világa folyamatosan változik, és új trendek és táplálkozási szokások alakulnak ki. Az említett fogások, mint a virsli, szafaládé, krinolin és lókolbász, régebben talán gyakrabban fogyasztott ételek voltak, de ma már kevésbé divatosak vagy elterjedtek. A modern étrendi irányzatokban az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozás kerül előtérbe, amely általában magában foglalja a friss, természetes és tápanyagdús ételek fogyasztását. Az ételek folyamatosan fejlődnek, és mindig találunk új és izgalmas ízeket felfedezni.

De mi is pontosan a szafaládé?

A 2017 augusztusában kiadott Magyar Élelmiszerkönyv részletesen meghatározza, hogy mik azok a kritériumok, amelyeknek egy hústerméknek meg kell felelnie ahhoz, hogy szafaládénak minősüljön. A szafaládé kerekded, 28-36 mm átmérőjű, és lehet természetes vagy műbélbe töltött húspép alapú termék. A készítés során alkalmazható hőkezelés, így lehet füstölt vagy füstöletlen, esetleg füst ízesítésű.

A szafaládé legalább 55%-ban húst tartalmaz, és további legalább 10% hústartalomnak kell származnia a mechanikusan lefejtett csontokból. Ez a specifikáció különbözteti meg a szafaládét más hústermékektől. Általában fekete borssal, gyömbérrel, paprikával és fokhagymával fűszerezik, bélbe töltik, és általában párban árusítják. A minőségi szafaládéhoz hasonlóan, mint a virsli, főleg marhahúsból készül, de változatos lehet a fűszerezése és vastagsága.

Ezáltal a szafaládé egy olyan hústermék, amely legalább 65% hústartalommal rendelkezik, ezáltal felülmúlva a hagyományos vagy frankfurti virslit, a krinolint és a csemege debrecenit. A hasonlósága a virslivel elsősorban az összetétel alapos megtekintése után válik nyilvánvalóvá.

Szafaládé érzékszervi jellemzői

Alak, méret: Egyenletes vastagságú.

Burkolat: A burkolat ép, sima, tiszta, alatta folyadék, lég- és zsírzsák nincs.

Állomány, szerkezet, metszéslap: Tapintásra rugalmas, se nem puha, se nem kemény.

Szerkezete homogén, pép jellegű, a fűszereloszlás egyenletes. A metszéslap
homogén állományú, 5 mm-nél nagyobb légüreg nem, vagy legfeljebb csak néhány
kisebb látható. Nem tartalmaz 2 mm-nél nagyobb ín- és kötőszöveti hártyadarabot. 1-2
mm-es méretű ín- és kötőszöveti hártyadarabból legfeljebb néhány darabot
tartalmazhat. Rágás után jól összeálló, melegen lédús, rágási maradék nincs.

Szín, íz, illat: A metszéslap egyenletes, a gyártmánylapban rögzítettnek
megfelelő színű. A fűszereloszlás egyenletes. A főtt húspép (prád) íze mellett bors-,
fűszerpaprika és enyhe sós íz érezhető, de idegen és mellékízektől mentes. Illatában a
főtt húspép (prád), a bors és a fűszerpaprika illata érezhető, idegen szagoktól mentes.
Füstölt és füst ízesítésű termékek esetében füstíz és -illat is érezhető.

Szafaládé kémiai jellemzői

Összes fehérjetartalom legalább 13,0% (m/m)
Víztartalom legfeljebb 70,0% (m/m)
Zsírtartalom legfeljebb 23,0% (m/m)
Nátrium-klorid-tartalom legfeljebb 2,2% (m/m)

Szafaládé elkészítése

A szafaládé elkészítése otthoni konyhában egy kreatív folyamat, amely lehetőséget ad a saját ízlésének és preferenciáinak kifejezésére. Íme egy alapvető szafaládé recept, de ne habozzon módosítani az összetevőket az egyedi ízlése szerint:

Hozzávalók:

  • 500 g darált marhahús
  • 100 g sertészsír vagy szalonna, apróra vágva
  • 1 fej vöröshagyma, finomra aprítva
  • 2 gerezd fokhagyma, zúzva
  • 2 teáskanál só
  • 1 teáskanál őrölt fekete bors
  • 1 teáskanál őrölt édes paprika
  • 1/2 teáskanál őrölt gyömbér
  • 1/2 teáskanál füstölt paprika (opcionális, a füstös ízért)
  • 30-40 mm átmérőjű sertésbél

Elkészítés:

  1. Egy serpenyőben hevítse fel a sertészsírt vagy szalonnát közepes lángon. Adjuk hozzá a finomra vágott vöröshagymát, és pirítsuk üvegesre.
  2. Adjuk hozzá a darált marhahúst a serpenyőbe, és süssük meg, amíg teljesen átsül. Vegyük le a tűzről, majd adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, sót, borsot, édes paprikát, gyömbért, és keverjük össze alaposan.
  3. Hagyjuk kihűlni a húspépet.
  4. A kolbászbelet alaposan öblítsük le hideg vízzel, majd áztassuk langyos vízben 30 percig.
  5. Töltsük meg a kolbászbelet a húspéppel, igyekezve egyenletesen kitölteni. Ne túl szorosan töltse meg, hogy a szafaládé főzés közben ne szakadjon el.
  6. Kössük le mindkét végét a sertés vékonybélnek, így kialakul egy hosszú gömb alakja.
  7. Főzzük meg a szafaládét forró vízben vagy húslevesben kb. 45-60 percig, amíg a kolbászbélben megfelelően megfő.
  8. Vegyük ki, hűtsük le, majd szeleteljük fel.

A szafaládét hidegen vagy melegen is tálalhatja. Kiváló választás lehet kenyérrel, mustárral, savanyúsággal vagy más kedvenc körettel. Ne felejtse el az egyedi ízlése szerinti fűszerezést és mennyiségeket alkalmazni!

Sertés vékonybél 20m-es

Sertés vékonybél 20m-es

10 m 20 m 91,4 m
1 600 Ft
Egységár: 80 Ft/m20
Feketebors őrölt 250g

Feketebors őrölt 250g

Raktáron
1 800 Ft
Egységár: 7 200 Ft/kg0.25
Fokhagyma por 250g

Fokhagyma por 250g

Kevesebb mint 20db raktáron
950 Ft
Egységár: 3 800 Ft/kg0.25
Sertés yardos vékonybél 36/38  91,4 m ipari

Sertés yardos vékonybél 36/38 91,4 m ipari

10 m 20 m 91,4 m
8 150 Ft
Egységár: 89 Ft/m91.4
Sertés vékonybél 10m-es

Sertés vékonybél 10m-es

10 m 20 m 91,4 m
800 Ft
Egységár: 80 Ft/m10
Fehérített kötözőzsineg 2/1.75 200g szalámihoz

Fehérített kötözőzsineg 2/1.75 200g szalámihoz

Raktáron
1 750 Ft
Egységár: 8 750 Ft/kg0.2
Fűszerpaprika őrlemény 1kg édes

Fűszerpaprika őrlemény 1kg édes

Raktáron
4 050 Ft
Egységár: 4 050 Ft/kg1
DICK  SZALONNÁZÓ KÉS 18 cm-8234818

DICK SZALONNÁZÓ KÉS 18 cm-8234818

18 cm 21 cm 23 cm
9 500 Ft
HACCP vágólap-piros

HACCP vágólap-piros

13 650 Ft
HACCP vágólap-fehér

HACCP vágólap-fehér

13 650 Ft
Vissza
Vásárlói fiók
  • Belépés
  • Regisztráció
  • Profilom
  • Kosár
  • Kedvenceim
Információk
  • Általános szerződési feltételek
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Fizetés
  • Szállítás
  • Elérhetőségek
Miskolczi Dávid e.v
  • 7700 Mohács, Rákóczi utca 9
  • +36205302628
  • szallitas@bollershop.hu
  • facebook

  • tiktok

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

5% kedvezmény

Feliratkozását most megháláljuk! Megerősítés után küldjük a kuponkódot!

Feliratkozás
Árukereső.hu Árukereső.hu
argep.hu
olcsobbat.hu
kandh_v2
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
  • Akciós termékek
  • 5% kedvezmény BOLLER25 kuponnal*
  • Belek
  • Kések, bárdok, acélok
  • Fűszerek és keverékek
  • Gépek és szerszámok
  • Vágódeszkák
  • Lánckesztyűk és kötények
  • Egyéb termékek
  • Munkavédelmi eszközök
  • Fiskars termékek
  • Blog
  • Kínálatunk
  • Expressz házhozszállítás
  • Fizetési információk
  • Szállítási információk
  • Kapcsolat
Belépés
Regisztráció
Adatkezelési beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.
A működéshez szükséges cookie-k döntő fontosságúak a weboldal alapvető funkciói szempontjából, és a weboldal ezek nélkül nem fog megfelelően működni. Ezek a sütik nem tárolnak személyazonosításra alkalmas adatokat.
A marketing cookie-kat a látogatók weboldal-tevékenységének nyomon követésére használjuk. A cél az, hogy releváns hirdetéseket tegyünk közzé az egyéni felhasználók számára (pl. Google Ads, Facebook Ads), valamint aktivitásra buzdítsuk őket, ez pedig még értékesebbé teszi weboldalunkat.
Az adatok névtelen formában való gyűjtésén és jelentésén keresztül a statisztikai cookie-k segítenek a weboldal tulajdonosának abban, hogy megértse, hogyan lépnek interakcióba a látogatók a weboldallal.
A személyre szabáshoz használt cookie-k segítségével olyan információkat tudunk megjegyezni, amelyek megváltoztatják a weboldal magatartását, illetve kinézetét.