Szafaládé vastag virsli? Vagy más?
Nem, a szafaládé nem virsi. Olvasd tovább és tudj meg mindent róla. Gyerekkorodban ettél ilyet?
Mi a különbség a virsli, a krinolin és a szafaládé között?
Biztosan érthető, hogy a nagymamánk emlékei és az ételek nevei néha zavarba ejtőek lehetnek számunkra. Az ételek világa folyamatosan változik, és új trendek és táplálkozási szokások alakulnak ki. Az említett fogások, mint a virsli, szafaládé, krinolin és lókolbász, régebben talán gyakrabban fogyasztott ételek voltak, de ma már kevésbé divatosak vagy elterjedtek. A modern étrendi irányzatokban az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozás kerül előtérbe, amely általában magában foglalja a friss, természetes és tápanyagdús ételek fogyasztását. Az ételek folyamatosan fejlődnek, és mindig találunk új és izgalmas ízeket felfedezni.
De mi is pontosan a szafaládé?
A 2017 augusztusában kiadott Magyar Élelmiszerkönyv részletesen meghatározza, hogy mik azok a kritériumok, amelyeknek egy hústerméknek meg kell felelnie ahhoz, hogy szafaládénak minősüljön. A szafaládé kerekded, 28-36 mm átmérőjű, és lehet természetes vagy műbélbe töltött húspép alapú termék. A készítés során alkalmazható hőkezelés, így lehet füstölt vagy füstöletlen, esetleg füst ízesítésű.
A szafaládé legalább 55%-ban húst tartalmaz, és további legalább 10% hústartalomnak kell származnia a mechanikusan lefejtett csontokból. Ez a specifikáció különbözteti meg a szafaládét más hústermékektől. Általában fekete borssal, gyömbérrel, paprikával és fokhagymával fűszerezik, bélbe töltik, és általában párban árusítják. A minőségi szafaládéhoz hasonlóan, mint a virsli, főleg marhahúsból készül, de változatos lehet a fűszerezése és vastagsága.
Ezáltal a szafaládé egy olyan hústermék, amely legalább 65% hústartalommal rendelkezik, ezáltal felülmúlva a hagyományos vagy frankfurti virslit, a krinolint és a csemege debrecenit. A hasonlósága a virslivel elsősorban az összetétel alapos megtekintése után válik nyilvánvalóvá.
Szafaládé érzékszervi jellemzői
Alak, méret: Egyenletes vastagságú.
Burkolat: A burkolat ép, sima, tiszta, alatta folyadék, lég- és zsírzsák nincs.
Állomány, szerkezet, metszéslap: Tapintásra rugalmas, se nem puha, se nem kemény.
Szerkezete homogén, pép jellegű, a fűszereloszlás egyenletes. A metszéslap
homogén állományú, 5 mm-nél nagyobb légüreg nem, vagy legfeljebb csak néhány
kisebb látható. Nem tartalmaz 2 mm-nél nagyobb ín- és kötőszöveti hártyadarabot. 1-2
mm-es méretű ín- és kötőszöveti hártyadarabból legfeljebb néhány darabot
tartalmazhat. Rágás után jól összeálló, melegen lédús, rágási maradék nincs.
Szín, íz, illat: A metszéslap egyenletes, a gyártmánylapban rögzítettnek
megfelelő színű. A fűszereloszlás egyenletes. A főtt húspép (prád) íze mellett bors-,
fűszerpaprika és enyhe sós íz érezhető, de idegen és mellékízektől mentes. Illatában a
főtt húspép (prád), a bors és a fűszerpaprika illata érezhető, idegen szagoktól mentes.
Füstölt és füst ízesítésű termékek esetében füstíz és -illat is érezhető.
Szafaládé kémiai jellemzői
Összes fehérjetartalom legalább 13,0% (m/m)
Víztartalom legfeljebb 70,0% (m/m)
Zsírtartalom legfeljebb 23,0% (m/m)
Nátrium-klorid-tartalom legfeljebb 2,2% (m/m)
Szafaládé elkészítése
A szafaládé elkészítése otthoni konyhában egy kreatív folyamat, amely lehetőséget ad a saját ízlésének és preferenciáinak kifejezésére. Íme egy alapvető szafaládé recept, de ne habozzon módosítani az összetevőket az egyedi ízlése szerint:
Hozzávalók:
- 500 g darált marhahús
- 100 g sertészsír vagy szalonna, apróra vágva
- 1 fej vöröshagyma, finomra aprítva
- 2 gerezd fokhagyma, zúzva
- 2 teáskanál só
- 1 teáskanál őrölt fekete bors
- 1 teáskanál őrölt édes paprika
- 1/2 teáskanál őrölt gyömbér
- 1/2 teáskanál füstölt paprika (opcionális, a füstös ízért)
- 30-40 mm átmérőjű sertésbél
Elkészítés:
- Egy serpenyőben hevítse fel a sertészsírt vagy szalonnát közepes lángon. Adjuk hozzá a finomra vágott vöröshagymát, és pirítsuk üvegesre.
- Adjuk hozzá a darált marhahúst a serpenyőbe, és süssük meg, amíg teljesen átsül. Vegyük le a tűzről, majd adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, sót, borsot, édes paprikát, gyömbért, és keverjük össze alaposan.
- Hagyjuk kihűlni a húspépet.
- A kolbászbelet alaposan öblítsük le hideg vízzel, majd áztassuk langyos vízben 30 percig.
- Töltsük meg a kolbászbelet a húspéppel, igyekezve egyenletesen kitölteni. Ne túl szorosan töltse meg, hogy a szafaládé főzés közben ne szakadjon el.
- Kössük le mindkét végét a sertés vékonybélnek, így kialakul egy hosszú gömb alakja.
- Főzzük meg a szafaládét forró vízben vagy húslevesben kb. 45-60 percig, amíg a kolbászbélben megfelelően megfő.
- Vegyük ki, hűtsük le, majd szeleteljük fel.
A szafaládét hidegen vagy melegen is tálalhatja. Kiváló választás lehet kenyérrel, mustárral, savanyúsággal vagy más kedvenc körettel. Ne felejtse el az egyedi ízlése szerinti fűszerezést és mennyiségeket alkalmazni!