Magyar hagyomány a füstölt sonka elkészítése, amelynek nincs párja a Kárpát medencében.
Egy jól elkészített sonka az év minden hónapjában fogyasztható és élvezhető. Ez az ínyenc csemege a házi disznóvágás és kolbásztöltés legkésőbb beérő terméke.
Magyar hagyomány a füstölt sonka elkészítése, amelynek nincs párja a Kárpát medencében.
Egy jól elkészített sonka az év minden hónapjában fogyasztható és élvezhető. Ez az ínyenc csemege a házi disznóvágás és kolbásztöltés legkésőbb beérő terméke.
A címet olvasva most sokan arra gondoltok, valahol valami eldugott falucskában járhattunk ahol igazi korabeli hangulatban, öltözetben az adott kornak megfelelő hangulatban disznóvágás volt. Sajnos nem, el kell áruljam nektek, nem volt disznóvágás, sajnos nem jártunk ilyen helyen, bár adta volna a Jóisten , szívesen repültem volna vissza egy kicsit a múltba nosztalgiázni.
Habár elég nehéz kivitelezni, hogy végigkóstold a kínálatot, a jó sonkát leginkább az íze alapján lehet megtalálni, bár ezt a bevásárlóközpontokban nem teheted meg. Az érlelés ez esetben legalább három hétig tart, így a füst és a só egészen a hús rostjáig beeszi magát, ami a húson is érződik - ez az igazi hagyományos parasztsonka.
Sózáson vagy pácoláson a hús sózásával történő tartósítását értjük. A konyhasó alkalmazásával rendszerint sózásról beszélünk. Ha nitrites pácsót használunk, akkor pácolásról van szó.
A munkafolyamat mindkettőnél ugyanaz. Ezért most a következő szövegrész ne zavarjon meg senkit, mikor egyszer sózásról, máskor pácolásról beszélünk.
A füstölt húst, sonkát, szalonnát és szalámit nem elég szakszerűen, a megfelelő összetevőkkel a receptek szerint elkészíteni. Az is elengedhetetlenül fontos, hogy a tárolási technológia megfelelő legyen - hiszen e nélkül a hús akár meg is romolhat, illetve, üzemi tárolás esetén hatalmas bírságot kaphatunk. Cikkünkben bemutatjuk a házi füstölt sonka tárolásának hogyanját.
A sonka pácolása, páclében történő érlelése egy külön művészet. Nagyon könnyű elrontani, de ha jól csináljuk, a hús isteni zamatával fog minket megörvendeztetni a fogyasztáskor, mire kell odafigyelnünk?