Szabadság miatt augusztus 18.-22. közt nincs csomagfeladás! 

bollershop.hu

Kérdése van? +36205302628

Kategóriák
bollershop.hu

Kérdése van? +36205302628

  • Kategóriák
    • Akciós termékek
    • 5% kedvezmény BOLLER25 kuponnal*
    • Belek
    • Kések, bárdok, acélok
    • Fűszerek és keverékek
    • Gépek és szerszámok
    • Vágódeszkák
    • Lánckesztyűk és kötények
    • Egyéb termékek
    • Munkavédelmi eszközök
    • Fiskars termékek
  • Blog
  • Kínálatunk
  • Expressz házhozszállítás
  • Fizetési információk
  • Szállítási információk
  • GYIK
  • Kapcsolat
  1. Blog
  1. Blog
Vissza
Parasztsonka készítése házilag

Parasztsonka készítése házilag

Magyar hagyomány a füstölt sonka elkészítése, amelynek nincs párja a Kárpát medencében. 

Egy jól elkészített sonka az év minden hónapjában fogyasztható és élvezhető. Ez az ínyenc csemege a házi disznóvágás és kolbásztöltés legkésőbb beérő terméke. 

 

sonka készítés
2024.02.03 10:47 Ödön

A parasztsonka elkészítése során az alábbi lépéseket kell követni:

  1. A megfelelően formázott bőrös vagy bőr nélküli sertéscombokat vagy lapockákat, illetve más húsrészeket 5 °C-ra lehűtjük.
  2. Előkészítjük a sózóedényt, amelynek akkora méretűnek kell lennie, hogy ha a hús levet ereszt az ne folyjon ki belőle. Használhatunk műanyag-, rozsdamentes- vagy hagyományos fa edényt. Fontos, hogy az edény makulátlanul tiszta legyen, és kizárólag élelmiszert tároljunk vagy dolgozzunk fel benne. Készítsünk egy kisebb edényt is, amelyben a húsdarabokat könnyen meg tudjuk forgatni!
  3. Az előkészített edénybe sót öntünk, amit fűszerezhetünk őrölt borssal, fokhagymaporral és más fűszerekkel egyaránt. Kiváló minőségű pácsó keverékünk elérhető böllérboltunkban, amelyet ötfűszeres pácsóként talál meg kínálatunkban. A só mennyiségének megfelelően 0,5-1 százaléknyi kristálycukrot is hozzákeverünk. A húst minden oldalról alaposan bedörzsöljük a sóval, majd a sózóedénybe helyezzük. Ha több darabot készítünk egyszerre, szorosan igazítsuk őket egymás mellé, hogy a sózás alatt ne deformálódjanak. Minden réteg közé egy-két marék sót, esetleg egyéb fűszert is szórjunk.
  4. 2-3 naponként megforgatjuk, átrakjuk a sózott húst. Egy hétig így tartjuk, majd páclevet főzünk.

  1. Egy nagyobb lábasba 10 liter vizet öntünk, és elkeverünk benne 2 kg (20 százaléknyi) sót. Hozzáadjuk 8 babérlevelet, 1 evőkanál egész fekete borsot, 2 fej vöröshagymát és 5 gerezd fokhagymát. A besózott sonka a pihentetés alatt levet engedett, ezt is a páchoz adjuk. Fölforraljuk, majd hagyjuk kihűlni. Ezután a sonkákra szűrjük úgy, hogy a húst teljesen ellepje a folyadék. A tetejére súlyt helyezünk, hogy a fajsúlykülönbség miatt a folyadék megemelje a sonkát.
  2. A húst 3-5 hétig tartjuk nedves pácban, attól függően, hogy milyen nagyságú és vastagságú a húsdarab. Az érlelési idő alatt a húst többször megforgatjuk.
  3. Az érlelés után a sonkákat hideg vagy langyos vízben 4-10 órán át áztatjuk, hogy a sótartalmat csökkentsük a külső részeken.
  4. Áztatás után madzagra fűzve kiakasztjuk, hogy lecsöpögjön. A sonkákat 3-4 napig füstöljük, ügyelve arra, hogy a hőmérséklet 20-25 °C között legyen. A megfelelő füstölési hőmérséklet elengedhetetlen a sonka megfelelő színének és ízének kialakításához. Ha nincs elég hő, nem pirosodik ki a sonka, viszont ha nagy a hő, kiüti a só. A sonka színe akkor megfelelő, ha a bőre halványbarna, a hús színe pedig meggybordó, illata kellemesen füstös
  5. A füstölés után a sonkákat egyenként felakasztva, szellős, hűvös helyen tároljuk 10-18 °C-on, 60-70 %-os páratartalom mellett. Az eltarthatóság a hús zsírtartalmától függ, és optimális körülmények között akár 2 évig is eltartható.
  6. A nagyon száraz sonka 2-3 hónap múlva kiszárad. Hosszabban eltartható, ha 0,5-1 centi vastagon zsírral körbekenjük, így légmentesen lezárjuk! A füstről levéve, azonnal fogyasztható, de minél érettebb, annál zamatosabb a sonka!

Ezek a lépések segítenek abban, hogy tökéletes parasztsonkát készítsünk, amely hosszú ideig eltartható és ízletes is lesz!

Ötfűszeres pácsó 1kg

Ötfűszeres pácsó 1kg

Kevesebb mint 10db maradt
990 Ft
Egységár: 990 Ft/kg1
DICK  CSONTOZÓ KÉS 18 cm-8225918

DICK CSONTOZÓ KÉS 18 cm-8225918

13 cm 15 cm 18 cm
7 450 Ft
DICK  henteskés 21 cm-8242521

DICK henteskés 21 cm-8242521

Kevesebb mint 20db raktáron
9 450 Ft
Sonkapác só (nitrites pácsó) 1kg

Sonkapác só (nitrites pácsó) 1kg

Raktáron
550 Ft
Egységár: 550 Ft/kg1
Műanyag henteskötény 90*115cm

Műanyag henteskötény fehér 90*115cm

Utolsó darabok
8 500 Ft
Lánckesztyű csuklórugós Wilco

Lánckesztyű csuklórugós Wilco

alkarvédő nélkül 7,5 cm 15 cm 8 cm 19 cm
32 570 Ft
Sonkapác fűszerkeverék 300 g

Sonkapác fűszerkeverék 300 g

Raktáron
690 Ft
Egységár: 2 300 Ft/kg0.3
DICK hasító bárd 20cm-9202220

DICK hasító bárd 20cm-9202220

Rendelhető
57 050 Ft
Vissza
Vásárlói fiók
  • Belépés
  • Regisztráció
  • Profilom
  • Kosár
  • Kedvenceim
Információk
  • Általános szerződési feltételek
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Fizetés
  • Szállítás
  • Elérhetőségek
Miskolczi Dávid e.v
  • 7700 Mohács, Rákóczi utca 9
  • +36205302628
  • szallitas@bollershop.hu
  • facebook

  • tiktok

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

5% kedvezmény

Feliratkozását most megháláljuk! Megerősítés után küldjük a kuponkódot!

Feliratkozás
Árukereső.hu Árukereső.hu
argep.hu
olcsobbat.hu
kandh_v2
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
  • Akciós termékek
  • 5% kedvezmény BOLLER25 kuponnal*
  • Belek
  • Kések, bárdok, acélok
  • Fűszerek és keverékek
  • Gépek és szerszámok
  • Vágódeszkák
  • Lánckesztyűk és kötények
  • Egyéb termékek
  • Munkavédelmi eszközök
  • Fiskars termékek
  • Blog
  • Kínálatunk
  • Expressz házhozszállítás
  • Fizetési információk
  • Szállítási információk
  • GYIK
  • Kapcsolat
Belépés
Regisztráció
Adatkezelési beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.
A működéshez szükséges cookie-k döntő fontosságúak a weboldal alapvető funkciói szempontjából, és a weboldal ezek nélkül nem fog megfelelően működni. Ezek a sütik nem tárolnak személyazonosításra alkalmas adatokat.
A marketing cookie-kat a látogatók weboldal-tevékenységének nyomon követésére használjuk. A cél az, hogy releváns hirdetéseket tegyünk közzé az egyéni felhasználók számára (pl. Google Ads, Facebook Ads), valamint aktivitásra buzdítsuk őket, ez pedig még értékesebbé teszi weboldalunkat.
Az adatok névtelen formában való gyűjtésén és jelentésén keresztül a statisztikai cookie-k segítenek a weboldal tulajdonosának abban, hogy megértse, hogyan lépnek interakcióba a látogatók a weboldallal.
A személyre szabáshoz használt cookie-k segítségével olyan információkat tudunk megjegyezni, amelyek megváltoztatják a weboldal magatartását, illetve kinézetét.