Grillkolbász fűszerkeverék+ juhbél grillkolbászhoz- Csináld magad!
Itt van egy egyszerű de nagyszerű grillkolbász recept, amelyhez csak friss, ropogós fehér kenyér és házi készítésű savanyú uborka vagy mama féle csalamádé szükséges. Garantáltan elnyeri a legnagyobb elismerést a grillpartikon vagy céges csapatépítőkön. Olvasd el grillkolbász receptünket, melyhez csakis saját fejlesztésű adalékanyagmentes grillkolbász fűszerkeveréket ajánlunk.
Grillkolbász elkészítése
- A grillkolbászok elkészítéséhez először darált húsra lesz szükségünk, amit kézi vagy gépi húsdarálóval készíthetünk el. Használjuk a kisebb 4mm-es tárcsát a daráláshoz vagy kérjük meg a hentest hogy érettebb húsból daráljon nekünk. Javasoljuk a sertés és marhahús keverését, amelyhez adhatunk aromásabb birkahúst vagy kecskehúst egyaránt. Saját tapasztalatból a különféle húsok 1/3-1/3-1/3 arányban kerül a saját grillkolbász alapanyagunkba.
- Vágjuk kisebb darabokra az egész húsokat, a szalonnát és a fokhagymát. A biztonság érdekében használjunk tömőfát a daráláshoz. Lassan daráljuk le ezeket az összetevőket, majd helyezzük egy nagy tálba, ahol kényelmes lesz majd átkeverni és fűszerezni a húst. A darált hús 20% zsiradékot tartalmazzon.
- A grillkolbász alapjához most csak a fokhagyma és a szalonna ad plusz ízt, de itt az idő ezt a listát bővíteni. Adjunk hozzá fűszereket, mint például paprika, só, őrölt kömény, fekete bors vagy akár erős paprika, ha így szeretnénk. Természetesen kihagyhatatlan a fokhagymás-borsos grillkolbász fűszerkeverékünk amely egész borsot tartalmaz. A tengerparti feelinghez próbáld ki a mediterrán grillkolbász fűszerkeverékünket, amelyet a tárcsán akár egy rozmaring szállal is együtt tudsz sütni.
Grillkolbász fűszerkeverékeinkről
Mindegyik grillkolbász fűszerkeverékünk 10kg grillkolbász elkészítéséhez elegendő, amelyet hosszas termékfejlesztés után véglegesítettünk, természetesen adalékanyag hozzáadása nélkül, ezért az E-számokkal nem fogsz találkozni és az egészségednek is jobban tudunk kedvezni. Természetesen a keverékeket felturbózhatod ha fűszeresebben kedveled a kolbászokat, de szerintünk erre semmi szükség nem lesz.
- Ha befejeztük a fűszerezést, alaposan keverjük össze 4-5 percig. Ha úgy érezzük, hogy még több fűszerre van szükség, adjuk hozzá a grillkolbász alapjához, majd keverjük össze újra alaposan.
- Ezután hagyjuk az alapot 1,5 órán át pihenni 10-20 °C közt, hogy a fűszerek jól összeérjenek a hússal. Ezután keverjük át újra, majd 1 óra pihentetésre tegyünk be a hűtő legalsó polcára.
- Áztassuk kézmeleg vízbe a juhbeleket a termékcímkének megfelelő utasítás szerint. Ez segít abban, hogy lágyak legyenek és könnyebben dolgozhassunk velük. Áztatás után a töltés idejére cseréljük le az áztató vizet.
- Kenjük be a töltő száját szalonna zsírral, hogy könnyebben ráhúzhassuk a juhbelet. Két zacskó 20m-es juhbelet vásárolj egy zacskó grillkolbász fűszerkeverék mellé.
Juhbélbe töltsuk a grillkolbászunkat?
- Töltsük közepes erősségűre a grillkolbászokat lassan, próbáljuk meg minimalizálni a levegőt a töltés során, majd 15cm-enként pározhatjuk is. Ügyeljünk a töltés során hogy egyenletesen töltsük, ne erőltessük, nehogy a juhbél elszakadjon.
- Állítsuk be a fa pellet kerti grillsütőnket smoke/low funkcióra (kb. 80 Celsius fok), és 45 percig hidegfüstöljük a grillkolbászokat.
- 45 perc elteltével állítsuk a sütőt maximumra és süssük meg a grillkolbászokat nagyjából 20-30 perc alatt, időnként ellenőrizve.
- Ha szeretnénk elrakni a kolbászokat, nyersen vákuumozva tegyük őket a mélyhűtőbe, így később is felhasználhatjuk.
Ha nem vagy egy gasztronauta és nincs túlhipe-olt grillsütőd, hidd el egy tárcsán zsiradékon sütve vagy egy grillrácson ugyanúgy el tudod készíteni a grillkolbászt, semennyivel nem leszel kevesebb ha az egyszerűbb megoldást választod. Mi például csakis így sütjük meg!
Jó étvágyat kívánunk!