Disznóvágás - árak, költségek, legfontosabb kellékek
A disznóvágás hazánkban tradíciónak számít. Hagyománya és a népszokás apáról fiúra száll.
Magyarországon a paraszti háztartások egyik legnépszerűbb és leggyakoribb elfoglaltsága, melynek során háznál nevelt sertéseket, a házi sertést hagyományos levágás, a hús feldolgozása, és az ezt követő hagyományos vacsora program követi.
A népszokás része már jóval a disznóvágás elkezdése előtt, a felkészülési szakaszban kezdődik.
Házi sertés vagy sertéshibrid?
A háznál nevelt sertések ellentétben az ipari sertésekkel nem hússertéseknek való speciális összetételű laborokban kifejlesztett tápon nevelkednek, hanem a gazda a háztartásból megmaradt kajamaradékokat moslék formájában adja az állatoknak. A gazdaságban keletkező zöldhulladékot szintén az állatók etetőedényeibe teszi.
Persze van aki a moslékot inkább a csirkéknek adja és a szemes takarmányt részesíti előnyben. A takarmány összetételének jelentős részét a szemes termények teszik ki, elsősorban kukorica, árpa, másodsorban búza, tritikálé, ritkábban zab, rozs. A fehérje-hordozók közül legjellemzőbb a 46 százalék nyersfehérje tartalmú extrahált szójadara alkalmazása, ritkábban az extrahált napraforgó, illetőleg a takarmányborsó fordul elő. A takarmány nyersrost-tartalmának beállítására a búzakorpa, mint malomipari melléktermék alkalmas, bár nagyon kétes mikrobiológiai állapotú búzakorpákkal is lehet találkozni, ami roppant veszélyes lehet a mikotoxinok káros hatása miatt. Ezért inkább a szárított cukorrépa-szelet, vagy a lucerna pellet javasolható erre a célra.
A moslékon hízlalt sertés hús-zsír szerkezete lényegesen eltér azon sertés hibridektől, amik a sertéstartó telepeken kerülnek felhízlalásra. Ezen telepeken nevelkedett állatok sok esetben még a napfényt se látják. Kezdetektől fogva a speciális táplálás következtében az állat felhízlalása jelentősen megrövidül időben és a háznál tapasztalt 6-8 hónaphoz képest akár 2,5 hónap alatt is elérheti a 100-115kg tömegű vágásérettséget.
Manapság az alkalmazott takarmányozási technológia alapvetően kétféle lehet:
– csak abrakkeverékre alapozott takarmányozás,
– kombinált takarmányozás.
Az ipari sertések nevelésének a célja a minél magasabb fokú húsarány és a legrövidebb idő alatt történő rendelkezésre állás. Ezen telepeken szinte kivétel nélkül sikerül teljesen homogén állomány létrehozása, mely akár grammra is megegyezhet a félsertések vágóvonali minősítésekor.
A mai magyar vágóhidak több mint 90%-án manapság csak ipari sertéseket vágnak, hisz a háznál tartott sertés állomány jelentősen megcsappant, köszönhetően az állami korlátozásoknak és a folyamatosan szigorodó állattartási feltételeknek.
Továbbra is fontosnak tartjuk a háznál nevelt sertések tartását és bizonyos fajtajellegek megőrzését.
Az ipari sertés és a házi sertés közti különbséget nem csak a hús-zsír arány adja, de élvezeti értéke is jelentősen magasabb a házi sertés húsának megfelelő táplálás mellett.
Előkészületek a disznóvágásra
A gazda már a következő évi disznóvágás előtt előre gondolkozik és nevelésbe veszi a majdan levágandó házi kedvencét, amikhez akár lelki vonzódást is társíthat. Az elválás nem könnyű sok esetben, de egy valamire való gazda becézze és nevén is szólíthatja az állatot, amin nem kell csodálkozzunk.
Azon háztartásokban ahol a gazda a böllér szerepet is betölti, esetleg kap megfelelő segítséget, probléma mentesen sikerül a disznóvágással járó feladatokat megoldani és nem szükséges az állat bérvágása vágóhídon. A vágóhídi bérvágás költsége évről évre nő és tájegységenként eltérhet. 2010 és 2015 között a bérvágás átlagos költsége az állat méretétől függően 8-12000 Ft közé volt tehető. Az energiahordozók és a munkabérek folyamatos áremelkedésére való hivatkozással ez a bérvágási költség sok esetben akár már a 20000 Ft állatonkénti díjat is meghaladhatja.
Fontos tudni, hogy a disznóvágási előkészületek egyik legalapvetőbb követelménye a higiénia betartása és az óvatosság, hisz késsel és szerszámokkal dolgozunk. Remélem senki se szeretne egy éles kés okozta szúrt sebbel az intenzív osztályra feküdni. Ezért javasoljuk lánckesztyű és lánckötény használatát amely nagyobb védelmet nyújt. A megfelelő öltözék viselete szintén fontos hisz egy gumicsizma és egy hentes kötény megóv minket a víztől és a megfázástól.
Kellékek amik alapvető részei a házi disznótornak:
- forrázókád, slag, dörzsi és kefe, kötél
- gáz perzselő és gázpalack
- húsos láda és műagyag edények, húskeverő teknő
- kolbásztöltő, hurkatöltő, húsdaráló, tőkeasztal
- fólia, zacskók, zárószalag, szemeteszsák
- főzőüst, kanál, villa, hentes kések és fenőacélok
- hűtő, hőmérő, fertőtlenítőszerek és takarítóeszközök
- szűrő edények és tepertőprés, keverőlapát, mérleg
Amik még elengedhetetlenek a hús feldolgozásához:
- sertés vékonybélre, ha kolbászt töltenél,
- kocabélre ha a hurkát is szereted
- marha vastagbélre ha a szalámi a zsánered
- sertés kuláré is kiváló a szaftosabb szalámikhoz
- Szúró késre ha Tied a megtiszteltetés
- Csontozókésre ha a fecnizést rád bízták
- Daraboló késre ha már gyakorlottabb vagy
- Henteskötényre hogy ne legyél annyira véres és mócsingos
- Lánckesztyűre hisz az anyósod is aggódhat érted
- Só, feketebors, fokhagymára és fűszerpaprikára a fűszerezéshez
- Szalámi műbélre ha színesebben látod a világot és jobban hiszel a műbelekben
- Kötözőzsinegre és akasztóhurokra
- És még sok egyéb más is szóba jöhet!
Ha többet szeretnél megtudni, javaslom kattints a termékek nevére a felsorolásban és részletes tájékoztatást kapsz a termék jellemzőiről és árairól.
Bővebben olvashatsz egy disznóvágási élményünkről ITT.
Titkok amit neked is tudnod kell
A böllérek és hentesek számára sokszor fejtörést okoz a megfelelő kés és fenőacél választás. Egy valamire való böllér rendelkezik saját késkészlettel, amely darabjai közt számos fenőacél is megtalálható. A fenőacélok atyja a mindenki számára is ismert balkán fenőacél. Egyre elterjedtebb a csettegő késélezők használata ami használta során a kést a befogó részben kell fentről lefelé történő húzással élezni.
A boltokban kapható fogyasztói kiszerelésű sertésbelek mellett egyre elterjedtebb a yardos bél használata. Összehasonlításképpen egy multi polcain fellelhető azonos minőségű sertés vékonybél 10m kiszerelésben 650-700 Ft felett van csomagonként. A böllérshop online böllérboltjában ez csomagonként 570 Ft( 2022.05.12 napján) , tehát olcsóbb.
A yardos vékonybél arról ismert, hogy ipari minőségű, hosszúszálas kivitel osztályozott kaliberben. Ezt a multik nem árulják, hanem a fogyasztói rövid szálas kivitel 100m-es verzióját. tehát semmivel se vagy előrébb ha a multiban ezt választod.
A szalámibél vagy szalámi műbél vonatkozásában továbbra is jobban jársz, ha egyenesen tőlünk veszed meg, hisz az általunk forgalmazott belek szintén fellelhetőek számos húsboltban országszerte. Online böllérboltunkban ezen belek 10m-es kiszerelt verzióit már csomagonkénti 1000Ft-os egységáron megveheted. Ugyanez a boltban több mint 1200 Ft-os kezdőáron elérhető.
Az egyes árkülönbségek titka az hogy mi egyenesen a gyártóktól szerezzük be termékeinket és értékesítjük tovább a végfelhasználónak vagy a viszonteladónak aki szintén ráteszi a hasznát.
A disznóvágási kellékek közt eddig nem beszéltünk még a késtartó táska szerepéről, amely ideális megválasztása döntő lehet a felszerelésünk tárolásában. Van olyan táska, amelybe akár egy hentes bárd is belefér. A csontfűrészt ne erőltesd bele mert úgyse fog menni.