Szabadság miatt augusztus 18.-22. közt nincs csomagfeladás! 

bollershop.hu

Kérdése van? +36205302628

Kategóriák
bollershop.hu

Kérdése van? +36205302628

  • Kategóriák
    • Akciós termékek
    • 5% kedvezmény BOLLER25 kuponnal*
    • Belek
    • Kések, bárdok, acélok
    • Fűszerek és keverékek
    • Gépek és szerszámok
    • Vágódeszkák
    • Lánckesztyűk és kötények
    • Egyéb termékek
    • Munkavédelmi eszközök
    • Fiskars termékek
  • Blog
  • Kínálatunk
  • Expressz házhozszállítás
  • Fizetési információk
  • Szállítási információk
  • GYIK
  • Kapcsolat
  1. Blog
  1. Blog
Vissza
Házi kenőmájas titka

Házi kenőmájas titka

Miben is rejlik a tökéletes kenőmájas elkészítése?

A válasz pofon egyszerű… Az alapanyagokban és az elkészítésben. Fenséges füstölt házi kenőmájas szinte minden háztáji disznóvágás során készülhet, hiszen a disznó nem minden részét használjuk el kolbásznak vagy füstölt húsnak.

disznóvágás
2024.10.25 08:47 Maci

Ez a recept amit most leírunk gyakorlatilag leiskolázza a boltban kapható füstölt kenőmájasokat. Sajnos időigényes, de pár kupica védőital mellett észre se lehet venni az idő múlását főleg ha a társaság úszik a jókedvben és a sztorizgatásban. A recept nem szentírás, ez a saját szájízünk szerint került finomításra, így ha kedve támad változtathat rajta, de nem árt tudni, hogy a hozzávalók nem tartalmaznak semmi olyat amitől sokan idegenkednek, például ilyen-olyan kemikáliákat. Természetesen füst nélkül is fogyasztható, de ez a jól befűszerezett massza igazán enyhén füstölve adja ki a tuttit.  Elkészítése 3 órát vesz igénybe és 10 kg massza készíthető vele.

 

Hozzávalók

  • 6 kg sertésmáj
  • 1,6 kg tokaszalonna
  • 200 g sertészsír
  • 1,3 kg vöröshagyma
  • 50 g majoránna
  • 120 g só
  • 300 g mustár
  • 50 g fokhagyma
  • 200 g sertészsír
  • 0,5 kg szalonna (füstölt)
  • 20 m marha vékonybél

Kenőmájas massza elkészítése

A disznóvágás során fel nem használt májat és tokaszalonnát darabokra vágom egy éles késsel.

Enyhén sós vízben megabálom, azaz abalevet készítek vele. Nem kell túlzásba vigyük a főzést, hisz nem forralásról beszélünk, hanem elég hacsak épp gyöngyözik a víz. Kb. fél órát hagyom benne.

Időközben a felaprított de nem pépesre kockázott hagymát az első zsíron vörösbarnára lepírítod és hagyod kihűlni.

Igen ez nem egy diétás étel, ezért a vegánok és az alakjukat féltők innentől ne is olvassák tovább.

Amint kiszedtem a májat és a szalonnát az abaléből ( ha megfőtt) jön a következő művelet.

A főzővizet félreteszem mert később ebben a lében fogjuk megabálni a már betöltött májasokat.

Ha kihűlt a máj és a szalonna összekeverésével folytatom és hozzáadagolom a lepirított hagymát, majd apró lyukú tárcsán ledarálom. A már ledarált péphez hozzákeverem a fűszereket, mustárt és a zsírt.

Van egy dilemma, ki hogy szereti ezért két verziót említek. Egyik az hogy a füstölt szalonnát apró kockákra vágva teszed hozzá hogy mozaikos legyen a metszéslap, de ezt én nem így szoktam, ezért javaslom Te is úgy csináld ahogy az „Maci módra” készül. Tehát a füstölt szalonnát 6áos vagy 8as tárcsán engedd át, így kevésbél lesznek nagyobb mozaik darabok a májasban.

Kenőmájas töltése

Na akkor töltsük be a kapott és összekevert masszát, amit hagytunk pihenni 30 percet a teknőben.

A marha vékonybelet kézmeleg vízbe áztatom 30 percig, amit két fordulóban csinálok meg. Pár percnyi áztatás után lecserélem az áztatóvizet hogy a felesleges só távozzon. A belet lassan folyó víz alatt belülről is átmosom, így csökkentem a kockázatot a pangó só tekintetében is.

A belet a töltőcsőre felhúzom majd a kapott masszát az álló töltőbe öntöm. Szokásom a töltőt megütögetni májasnál, mert ha túl híg a masszám akkor a felesleves légbuborékokat ki tudom belőle csapni.

Jótanács! Májast ne „bököggyé”! Tudod miért? Mert ki fog folyni ha híg a massza.

A betöltés során pározok amivel kb 20cm hosszú szálakat kapok. Ennyi épp elég kényelmes adag akár egy embernek is egy kiadósabb vacsorára. A pározás során többször csavarok hogy biztos legyen a záródás. A bélvégeket csomóval lezárom.

Ha mindent betöltöttem, akkor kezdődhet az abálás amit a félretett abalében ejtek meg. Ezt a 80-90 fokos vizet használom arra hogy 30 percig főzzem a kapott májasokat a vízben.

Figyelj! Ne forrjon a víz mert a májasok ki fognak durranni!

30 perc után kiszedem a májasokat és kiterítem az asztalra hűlni. Majs amikor már nem forró botra szedem és félreteszem szikkadni majd 4-5 óra elteltével jöhet is  jó öreg házi füstölő használata hidegfüsttel. Ha nincs füstölőd, akkor gyorsan verd fel a telefonkönyvet és vidd el bérfüstölésre , ahol szakszerűen ezt megoldják!

Jó étvágyat! Üdv Maci

Marha vékonybél 10m-es

Marha vékonybél 10m-es

Raktáron
1 550 Ft
Egységár: 155 Ft/m10
Fokhagyma granulátum 250g

Fokhagyma granulátum 250g

Raktáron
1 050 Ft
Egységár: 4 200 Ft/kg0.25
Házi kenőmájas fűszerkeverék 80g

Házi kenőmájas fűszerkeverék 80g

Raktáron
390 Ft
Egységár: 4 875 Ft/kg0.08
Sertés vékonybél 20m-es

Sertés vékonybél 20m-es

10 m 20 m 91,4 m
1 600 Ft
Egységár: 80 Ft/m20
Majoranna morzsolt 200g

Majoranna morzsolt 200g

Raktáron
800 Ft
Egységár: 4 000 Ft/kg0.2
Vissza
Vásárlói fiók
  • Belépés
  • Regisztráció
  • Profilom
  • Kosár
  • Kedvenceim
Információk
  • Általános szerződési feltételek
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Fizetés
  • Szállítás
  • Elérhetőségek
Miskolczi Dávid e.v
  • 7700 Mohács, Rákóczi utca 9
  • +36205302628
  • szallitas@bollershop.hu
  • facebook

  • tiktok

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

5% kedvezmény

Feliratkozását most megháláljuk! Megerősítés után küldjük a kuponkódot!

Feliratkozás
Árukereső.hu Árukereső.hu
argep.hu
olcsobbat.hu
kandh_v2
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
  • Akciós termékek
  • 5% kedvezmény BOLLER25 kuponnal*
  • Belek
  • Kések, bárdok, acélok
  • Fűszerek és keverékek
  • Gépek és szerszámok
  • Vágódeszkák
  • Lánckesztyűk és kötények
  • Egyéb termékek
  • Munkavédelmi eszközök
  • Fiskars termékek
  • Blog
  • Kínálatunk
  • Expressz házhozszállítás
  • Fizetési információk
  • Szállítási információk
  • GYIK
  • Kapcsolat
Belépés
Regisztráció
Adatkezelési beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.
A működéshez szükséges cookie-k döntő fontosságúak a weboldal alapvető funkciói szempontjából, és a weboldal ezek nélkül nem fog megfelelően működni. Ezek a sütik nem tárolnak személyazonosításra alkalmas adatokat.
A marketing cookie-kat a látogatók weboldal-tevékenységének nyomon követésére használjuk. A cél az, hogy releváns hirdetéseket tegyünk közzé az egyéni felhasználók számára (pl. Google Ads, Facebook Ads), valamint aktivitásra buzdítsuk őket, ez pedig még értékesebbé teszi weboldalunkat.
Az adatok névtelen formában való gyűjtésén és jelentésén keresztül a statisztikai cookie-k segítenek a weboldal tulajdonosának abban, hogy megértse, hogyan lépnek interakcióba a látogatók a weboldallal.
A személyre szabáshoz használt cookie-k segítségével olyan információkat tudunk megjegyezni, amelyek megváltoztatják a weboldal magatartását, illetve kinézetét.