Házi kenőmájas titka
Miben is rejlik a tökéletes kenőmájas elkészítése?
A válasz pofon egyszerű… Az alapanyagokban és az elkészítésben. Fenséges füstölt házi kenőmájas szinte minden háztáji disznóvágás során készülhet, hiszen a disznó nem minden részét használjuk el kolbásznak vagy füstölt húsnak.
Ez a recept amit most leírunk gyakorlatilag leiskolázza a boltban kapható füstölt kenőmájasokat. Sajnos időigényes, de pár kupica védőital mellett észre se lehet venni az idő múlását főleg ha a társaság úszik a jókedvben és a sztorizgatásban. A recept nem szentírás, ez a saját szájízünk szerint került finomításra, így ha kedve támad változtathat rajta, de nem árt tudni, hogy a hozzávalók nem tartalmaznak semmi olyat amitől sokan idegenkednek, például ilyen-olyan kemikáliákat. Természetesen füst nélkül is fogyasztható, de ez a jól befűszerezett massza igazán enyhén füstölve adja ki a tuttit. Elkészítése 3 órát vesz igénybe és 10 kg massza készíthető vele.
Hozzávalók
- 6 kg sertésmáj
- 1,6 kg tokaszalonna
- 200 g sertészsír
- 1,3 kg vöröshagyma
- 50 g majoránna
- 120 g só
- 300 g mustár
- 50 g fokhagyma
- 200 g sertészsír
- 0,5 kg szalonna (füstölt)
- 20 m marha vékonybél
Kenőmájas massza elkészítése
A disznóvágás során fel nem használt májat és tokaszalonnát darabokra vágom egy éles késsel.
Enyhén sós vízben megabálom, azaz abalevet készítek vele. Nem kell túlzásba vigyük a főzést, hisz nem forralásról beszélünk, hanem elég hacsak épp gyöngyözik a víz. Kb. fél órát hagyom benne.
Időközben a felaprított de nem pépesre kockázott hagymát az első zsíron vörösbarnára lepírítod és hagyod kihűlni.
Igen ez nem egy diétás étel, ezért a vegánok és az alakjukat féltők innentől ne is olvassák tovább.
Amint kiszedtem a májat és a szalonnát az abaléből ( ha megfőtt) jön a következő művelet.
A főzővizet félreteszem mert később ebben a lében fogjuk megabálni a már betöltött májasokat.
Ha kihűlt a máj és a szalonna összekeverésével folytatom és hozzáadagolom a lepirított hagymát, majd apró lyukú tárcsán ledarálom. A már ledarált péphez hozzákeverem a fűszereket, mustárt és a zsírt.
Van egy dilemma, ki hogy szereti ezért két verziót említek. Egyik az hogy a füstölt szalonnát apró kockákra vágva teszed hozzá hogy mozaikos legyen a metszéslap, de ezt én nem így szoktam, ezért javaslom Te is úgy csináld ahogy az „Maci módra” készül. Tehát a füstölt szalonnát 6áos vagy 8as tárcsán engedd át, így kevésbél lesznek nagyobb mozaik darabok a májasban.
Kenőmájas töltése
Na akkor töltsük be a kapott és összekevert masszát, amit hagytunk pihenni 30 percet a teknőben.
A marha vékonybelet kézmeleg vízbe áztatom 30 percig, amit két fordulóban csinálok meg. Pár percnyi áztatás után lecserélem az áztatóvizet hogy a felesleges só távozzon. A belet lassan folyó víz alatt belülről is átmosom, így csökkentem a kockázatot a pangó só tekintetében is.
A belet a töltőcsőre felhúzom majd a kapott masszát az álló töltőbe öntöm. Szokásom a töltőt megütögetni májasnál, mert ha túl híg a masszám akkor a felesleves légbuborékokat ki tudom belőle csapni.
Jótanács! Májast ne „bököggyé”! Tudod miért? Mert ki fog folyni ha híg a massza.
A betöltés során pározok amivel kb 20cm hosszú szálakat kapok. Ennyi épp elég kényelmes adag akár egy embernek is egy kiadósabb vacsorára. A pározás során többször csavarok hogy biztos legyen a záródás. A bélvégeket csomóval lezárom.
Ha mindent betöltöttem, akkor kezdődhet az abálás amit a félretett abalében ejtek meg. Ezt a 80-90 fokos vizet használom arra hogy 30 percig főzzem a kapott májasokat a vízben.
Figyelj! Ne forrjon a víz mert a májasok ki fognak durranni!
30 perc után kiszedem a májasokat és kiterítem az asztalra hűlni. Majs amikor már nem forró botra szedem és félreteszem szikkadni majd 4-5 óra elteltével jöhet is jó öreg házi füstölő használata hidegfüsttel. Ha nincs füstölőd, akkor gyorsan verd fel a telefonkönyvet és vidd el bérfüstölésre , ahol szakszerűen ezt megoldják!
Jó étvágyat! Üdv Maci