Csomagfeladási napok: hétfő , szerda, csütörtök 13:00-kor

bollershop.hu

Kérdése van? +36205302628

Kategóriák
bollershop.hu

Kérdése van? +36205302628

  • Kategóriák
    • Akciós termékek
    • 5% kedvezmény BOLLER25 kuponnal*
    • Belek
    • Kések, bárdok, acélok
    • Fűszerek és keverékek
    • Gépek és szerszámok
    • Vágódeszkák
    • Lánckesztyűk és kötények
    • Egyéb termékek
    • Munkavédelmi eszközök
    • Fiskars termékek
  • Blog
  • Kínálatunk
  • Expressz házhozszállítás
  • Fizetési információk
  • Szállítási információk
  • Kapcsolat
  1. Blog
  1. Blog
Vissza
A hagyományos házi disznóvágás menete: Útmutató bölléreknek és kezdőknek

A hagyományos házi disznóvágás menete: Útmutató bölléreknek és kezdőknek

Egy évezredes hagyomány, családi esemény és egy gasztronómiai ünnep, amely generációról generációra öröklődik. A modern kor technológiái mellett is megőrizte varázsát, hiszen garantálja a friss, minőségi húst és a belőle készült finomságokat. Ahhoz azonban, hogy a disznóvágás menete zökkenőmentes és biztonságos legyen, elengedhetetlen a megfelelő tudás és a precíz eszközök használata mint például a csontfűrész. Ebben a blogbejegyzésben részletesen bemutatjuk a hagyományos disznóvágás lépéseit, kiemelve a legfontosabb eszközöket és alapanyagokat.

2025.07.08 10:43 Böllér Mester

A disznóvágás előkészületei: Mire figyeljünk?

A sikeres disznótor alapja a gondos előkészítés. Ez nem csak a logisztikát, hanem a szükséges eszközök és alapanyagok beszerzését is jelenti. Győződjünk meg róla, hogy minden készen áll-e mielőtt a munka megkezdődik.

  • Időpont kiválasztása: Hűvös, de nem fagyos idő, ami segíti a hús kihűlését és higiénikusabbá teszi a házi disznóvágást.

  • Helyszín előkészítése: Tiszta, rendezett terület, elegendő hellyel a munkához.

  • Szakértő böllér: Egy tapasztalt böllér elengedhetetlen a biztonságos és hatékony lebonyolításhoz.

  • Eszközök ellenőrzése: Győződjünk meg róla, hogy minden szükséges eszköz éles, tiszta és működőképes.

A disznóvágás menete lépésről lépésre

A házi disznóvágás hagyományosan több jól elkülöníthető fázisra bontható.

1. Az állat  kábítása, leölése és véreztetése

Ez a folyamat első és legérzékenyebb része. Fontos a gyorsaság, humánus bánásmód és a szakszerűség.

  • Szúrás és véreztetés: A hagyományos disznóvágás során a vért gondosan felfogják. A sertés vér fontos alapanyaga a hurkának és a véres kolbásznak. Higiéniai okokból, ha nem dolgozzuk fel azonnal, érdemes hűtőben tárolni. Alternatív megoldásként, ha nincs friss vér a vérpor is felhasználható bizonyos receptekhez, ami hosszan eltartható és könnyen adagolható. A várpor adagolása során figyelnünk kel la megfelelő mennyiségre.

2. Perzselés és tisztítás

Miután az állat véreztetése befejeződött, következik a perzselés.

  • Perzselés: A sertés szőrét hagyományosan szalmával perzselik le, vagy korszerűbb esetben gázperzselővel. Ez a folyamat adja a bőrnek a jellegzetes ízt és színt.

  • Kapirgálás és mosás: A perzselés után a bőrön maradt szőrszálakat és szennyeződéseket éles kaparóval azaz kaparóharanggal távolítják el majd az egész állatot alaposan megtisztítják.

3. Feldarabolás és csontozás

Ez a fázis igényli a legtöbb precizitást és a megfelelő vágóeszközöket.

  • Félbevágás: A disznót félbevágják, amihez gyakran egy robusztus bárd vagy egy speciális csontfűrész szükséges. A csontfűrész ideális eszköz a gerinc és más nagy csontok tiszta és egyenletes átvágásához, minimalizálva a szilánkokat. A Bollershop.hu minőségi csontfűrészei és bárdjai garantálják a hatékony munkavégzést.

  • Darabolás: A félbevágott testet kisebb részekre darabolják (comb, lapocka, oldalas, karaj stb.). Ekkor kerül sor a csontozásra is, ahol a húst elválasztják a csontoktól. A bárd továbbra is alapvető eszköz marad a nagyobb, inasabb részek és porcok átvágására, például a sertés láb félbe vágására.

4. Kolbászkészítés és húsfeldolgozás

Ez a disznóvágás legkreatívabb és legízletesebb része, ahol a friss alapanyagokból a disznótoros finomságok születnek.

  • Húsdarálás: A kolbász- és hurkamasszához a húst megfelelő méretre darálják. Ehhez elengedhetetlen egy megbízható húsdaráló.

  • Fűszerezés: A kolbászmassa elkészítésekor kerülnek bele a fűszerek, mint a fűszerpaprika, fokhagyma, só és bors.

  • Kolbásztöltés: Itt jön a képbe a profi kolbásztöltő. A kolbásztöltés ezen eszköz nélkül szinte elképzelhetetlen. A Bollershop.hu-nál kapható magyar kolbásztöltő modellek is, amelyek a hagyományos receptekhez és a modern igényekhez egyaránt ideálisak, garantálják a gyors és egyenletes töltést. Fontos a megfelelő bél (természetes vagy műbél) kiválasztása is, melybe a massza kerül. Kínálatunkban minden típusú bél megtalálható, a szalámi-, kolbász- és hurkabélektől a disznósajt műbelekig.

5. Függesztés, hűtés és érlelés

A késztermékek megfelelő kezelése elengedhetetlen a hosszú távú eltarthatósághoz és a tökéletes ízhez.

  • Kihűlés és függesztés: A friss félsertést és a késztermékeket hűvös, szellős helyen függesztik fel, hogy alaposan kihűljenek.

  • Füstölés és érlelés: A kolbászokat, szalámikat és sonkákat ez után füstölik, majd a megfelelő hőmérsékleten és páratartalmon érlelik.

A disznóvágás eszközei a Bollershop.hu kínálatában

 

Ahogy láthatja, a házi disznóvágás egy összetett folyamat, amelyhez minőségi eszközökre van szükség. A Bollershop.hu-nál mindent megtalál, ami a sikeres disznótorhoz kell:

  • Kések és bárdok: Éles bárdok, és más henteskések a precíz csontozáshoz.

  • Fűrészek: Robusztus csontfűrészek a könnyed daraboláshoz.

  • Belek: Természetes és műbelek széles választéka a kolbászhoz, hurkához és szalámihoz.

  • Kolbásztöltők: Profi kolbásztöltő és magyar kolbásztöltő modellek a gyors és hatékony töltéshez.

  • Húsdarálók: Megbízható húsdarálók a tökéletes kolbászmassa előkészítéséhez.

  • Fűszerek: Minőségi alapfűszerek, mint a sertés vér és vérpor, a hagyományos ízekhez.

 

Összefoglalás

A házi disznóvágás egy gazdag hagyomány, amely nemcsak finom ételeket, hanem közösségi élményt is nyújt. A megfelelő eszközökkel és tudással bárki belevághat ebbe a nemes feladatba. A Bollershop.hu elkötelezett amellett, hogy a legjobb minőségű böllér kellékeket és hentes felszereléseket biztosítsa Önnek, hogy a disznóvágás menete a lehető legzökkenőmentesebb és legkifizetődőbb legyen.

Böngésszen kínálatunkban, és készüljön fel a következő disznótorra a Bollershop.hu professzionális eszközeivel!

Sertés yardos vékonybél 36/38  91,4 m ipari

Sertés yardos vékonybél 36/38 91,4 m ipari

10 m 20 m 91,4 m
8 150 Ft
Egységár: 89 Ft/m91.4
Belező kés Dick 8213915

Belező kés Dick 8213915

Utolsó darabok
10 900 Ft
DICK  BŐRKÉZŐ KÉS 18 cm-8226418

DICK BŐRKÉZŐ KÉS 18 cm-8226418

Kevesebb mint 10db maradt
9 850 Ft
TRE SPADE TC-12 el eco húsdaráló

TRE SPADE TC-12 el eco húsdaráló

Rendelhető
134 100 Ft
Sertés vakbél 2db/csomag

Sertés vakbél 2db/csomag

Kevesebb mint 10db maradt
800 Ft
Egységár: 400 Ft/db2
Sertés vastagbél 5m

Sertés vastagbél 5m

Utolsó darabok
2 400 Ft
Egységár: 480 Ft/m5
Vissza
Vásárlói fiók
  • Belépés
  • Regisztráció
  • Profilom
  • Kosár
  • Kedvenceim
Információk
  • Általános szerződési feltételek
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Fizetés
  • Szállítás
  • Elérhetőségek
Miskolczi Dávid e.v
  • 7700 Mohács, Rákóczi utca 9
  • +36205302628
  • szallitas@bollershop.hu
  • facebook

  • tiktok

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

5% kedvezmény

Feliratkozását most megháláljuk! Megerősítés után küldjük a kuponkódot!

Feliratkozás
Árukereső.hu Árukereső.hu
argep.hu
olcsobbat.hu
kandh_v2
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
  • Akciós termékek
  • 5% kedvezmény BOLLER25 kuponnal*
  • Belek
  • Kések, bárdok, acélok
  • Fűszerek és keverékek
  • Gépek és szerszámok
  • Vágódeszkák
  • Lánckesztyűk és kötények
  • Egyéb termékek
  • Munkavédelmi eszközök
  • Fiskars termékek
  • Blog
  • Kínálatunk
  • Expressz házhozszállítás
  • Fizetési információk
  • Szállítási információk
  • Kapcsolat
Belépés
Regisztráció
Adatkezelési beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.
A működéshez szükséges cookie-k döntő fontosságúak a weboldal alapvető funkciói szempontjából, és a weboldal ezek nélkül nem fog megfelelően működni. Ezek a sütik nem tárolnak személyazonosításra alkalmas adatokat.
A marketing cookie-kat a látogatók weboldal-tevékenységének nyomon követésére használjuk. A cél az, hogy releváns hirdetéseket tegyünk közzé az egyéni felhasználók számára (pl. Google Ads, Facebook Ads), valamint aktivitásra buzdítsuk őket, ez pedig még értékesebbé teszi weboldalunkat.
Az adatok névtelen formában való gyűjtésén és jelentésén keresztül a statisztikai cookie-k segítenek a weboldal tulajdonosának abban, hogy megértse, hogyan lépnek interakcióba a látogatók a weboldallal.
A személyre szabáshoz használt cookie-k segítségével olyan információkat tudunk megjegyezni, amelyek megváltoztatják a weboldal magatartását, illetve kinézetét.