Szalámi töltés műbéllel
Szalámi töltésekor számos lehetőségünk van kiválasztani a megfelelő burkolatot. Mi a szalámi műbelet preferáljuk, hisz megkönnyíti a dolgunkat. Egy előre klipszelt műbéllel ugyanakkora szalmikat tudunk tölteni.
Milyen szalámibél az ideális választás?
Szalámibél kiválasztásakor a legfontosabb szempontok egyike az hogy milyen húst szeretnénk betölteni azaz milyen alapanyagból dolgozunk és mi vele a célunk.
Szempotjaink továbbá:
- milyen hosszú érlelésnek akarjuk alávetni
- milyen fűszerezésben gondolkozunk
- használunk e hozzá paprikát vagy sem
- tudjuk-e kötni vagy klipszelni fogjuk-e
- természetes avagy műbelet választunk-e
A szalámibél egyik legfontosabb jellemzője a hús és zsír alapanyag, azaz a massza védelmén túl a füst és páraáteresztő képesség valamint a tapadási együttható a masszánkra.
A felhasznált műbél esztétikája is meghatározza a késztermék élvezeti értékét. Az érés során más-más eredményt érünk el a különféle kaliberek kiválasztásával és az esetleges természetes bél felhasználásával egyaránt.
Szalámi műbelek fajtái
A szalámi műbél kifejezetten élelmiszeripar számára készült burkolatok, amelyek készülhetnek állati eredetű kollagénből vagy növényi eredetű cellulózból is, Ez esetben az utóbbit faser bélnek hívjuk.
Mindkét fajta előnye a standard átmérő és a könnyű töltés valamint egységes kinézet.
Kapható továbbá a piacon cellulóz alapú műbelek is speciális háló bevonattal amiket Hukki beleknek nevezünk.
A cellulóz alapú belek közt megkülönböztetünk speciális fajtákat is, amiket mi böllérboltunkban nem forgalmazunk, hisz a vásárlók nem ismernék fel a különbséget.
Ilyen a különféle viaszos bevonatú faser belek, amik páraáteresztő képessége sokkal gyengébb, vagy a mikroperforált faser belek amik kiengedik a zsírt vagy egyéb folyadékot is, de létezik speciális penészbevonat felvitelére készített verzió is. A húsüzemek szeletelő egységei szinte csak „easypeel” kategóriájú szalámibeleket használ, hisz a tálcás szalámik azaz a gyorsérlelésű szalámik másképp nem lennének olyan szépek a tálcán.
A textil belek szintén ruganyosak, de a lezárásuk kicsit macerás és egységára magasabb a faser belekéhez képest, viszont esztétikumra nem szab határokat annak legyártása során senki.
Szalámi töltési folyamata műbéllel
Mielőtt belevágsz a szalámi töltésbe azért jobb ha tudod az előnyöket és hátrányokat is egyaránt:
Nézd meg a videót, hogy kell a szalámibelet tölteni és kötözni
Kezelhetőség: gyors és hatékony kézi töltésnél vagy akár elektromos töltővel, de vákuumtöltővel tölthető fel csakis a maximális tölthető kaliberre, Dugattyús töltő alkalmazása során se okoz gondot.
Hosszúság: egyénre méretre szabható, mi a klipszelt műbeleket 50cm-es szálhosszra szoktuk darabolni
Eltarthatóság: nem igényel hűtést, zacskóban akár évekig eláll ha nem kap nedvességet és sugárzó hőt, fényt
Előkészítés: nem igényel szaktudást, gyors áztatás után már használható is.
Súlyvesztés: érés során a rúdáru veszít nedvességtartalmából, hisz a bélfal tulajdonsága lehetővé teszi a víztartalom csökkenését.
Romlás: nagy fokú ellánállásal rendelkeznek ezek a faser és kollagén belek, tehát ha a bél belsejébe nem vittél be bacit vagy valamit ami nem oda illik akkor kis esélye lesz annak hogy a szalámid penészes lesz vagy a bél miatt következik be romlás.
Ár/érték: viszonylag olcsó a természetes belekhez képest, ezért közkedvelt már a házi vágások során is.
- Könnyen kezelhető: gyorsan és hatékonyan tölthető kézi vagy elektromos kolbásztöltővel, könnyen méretre szabható és a késztermék is egyszerűen tárolható.
- A műbél gyorsan előkészíthető, hiszen a töltés előtt kötözővel vagy klipszelővel gyorsan lezárható, csupán áztatás szükséges.
- Ezek az műbelek gőz / füst és páraáteresztő tulajdonságúak. Ezért könnyedén engedik át a füstöt a műbél anyagán, valamint lehetővé teszik a szalámi természetes nedvességének elpárologását is.
- A műbél áztatás után rugalmas lesz, így légmentesre, keményre tölthető.
- A mai modern műbelek hosszú ideig eltarthatóak száraz környezetben, így szükség esetén bármikor felhasználhatóak.
- A műanyag szalámibelek külső felülete jól ellenáll a mikroorganizmusoknak és a penészgombáknak, így védve a készterméket, csökkentve a romlás esélyét.
- Olcsó, hiszen hatalmas gépeken, automata rendszerekben gyártják szinte végtelen mennyiségben egész évben.
Melyik szalámibelet válasszam?
Ha tudod hogy közeledik a disznóvágás és a szalámitöltés, előrelátónak kell lenned és ki kell számold a szükséges hozzávalókat mind kolbászfűszer , mind szalámifűszer kapcsán, persze nem utolsó sorba a szalámibelek és a kötözők beszerzése is.
Hagyományos füstölés során nincs az a szalámibél amit ne lehetne megfüstölni. A füst jellegzetessége a füst aroma átvételével és a tartósítással a füst szín átadása a rúdárunak. Ez a füstölőpor fa összetétele dönti el hogy sárgás vagy pirosas barnás árnyalata lesz-e.
Paprikás töltelék esetén előszeretettel használják a natúr színű szalámibelet amin átlátszik a töltelék. A húspiros műbél előnye hogy kevésbé látszik rajta a füst hiszen füst színű alapból a bél.
A penészmintás szalámibél alkalmazása téliszalámi töltésekor dominál a lakosság körében, amihez pirospaprikát nem használunk. Elterjedt a mahagóni színárnyalat is aminek fogása selymes és fényes.
Szalámi műbeleink széles választéka lehetővé teszi a különféle kaliberek felhasználását is hisz hazánkban elterjedt 40-es, 50-es és 65-ös műbélbe töltés a leggyakoribb.
Ha nem szeretnél bíbelődni a szalámi klipszelésével akkor van lehetőséged választani klipszelt beleinkből. Ha inkább elkötöd magadnak akkor a 10m-es felmért kiszerelés ideális választás számodra. Ha nem vagy már kezdő akkor a raffolt szalámibelek közül tudsz választani.