
Sajtos grillkolbász és a bajor kolbász titkos receptje
A grillpartik és a sörkertek elmaradhatatlan sztárjai a kolbászok, de mi van, ha egyedi ízekkel dobnád fel a megszokottat? Fedezze fel a sajtos grillkolbász és az autentikus bajor kolbász titkait, melyekkel garantáltan leveszed a lábáról vendégeid! A tökéletes íz alapja a minőségi hús, a friss fűszerek és a megfelelő arányok.
A sajtos grillkolbász titka a beleolvadó, lágy füstölt sajt, amely pikáns kiegészítője a húsnak. Ehhez elengedhetetlen egy jól megválasztott grill fűszerkeverék, ami kiemeli az ízeket. A bajor kolbász, vagy más néven Weisswurst, egy klasszikus, fehér kolbász, melyet hagyományosan édes mustárral és friss pereccel fogyasztanak a bajorok Németországban.
Sajtos grillkolbász és a bajor kolbász a grillpartik kolbászcsillagai
Amikor a grillrács parazsa izzik, vagy a sörkert hangulata elragad, a kolbász az első, ami eszünkbe jut a jéghideg csapoltsör mellett. De mi van, ha egy szinttel feljebb lépnénk a megszokott ízek után?
Ebben a blogbejegyzésben a sajtos grillkolbász és az autentikus bajor kolbász titkaiba avatunk be, hogy a következő összejövetel sztárja lehess. A tökéletes házi kolbász alapja a minőségi alapanyag, a jól megválasztott fűszerek, és a precíz elkészítés – ehhez pedig mi a bollershop.hu-nál minden segítséget megadunk!
A kolbászvarázslat kezdete: sajtos grillkolbász TOP SECRET
A sajtos grillkolbász igazi ínyencség, amely a klasszikus grillélményt egy krémes, pikáns csavarral egészíti ki. Különlegességét a beleolvadó sajt adja, ami szaftossá és felejthetetlenné teszi minden falatot.
Sajtos grillkolbász recept
A sajtos grillkolbász titka a szaftos hús, a karakteres fűszerezés és a beleolvadó, enyhén füstölt sajt. Tökéletes választás a grillre!
Hozzávalók (kb. 3 kg kolbászhoz):
- 2 kg sertés tarja
- 1 kg sertés oldalas
- 300-400 g füstölt sajt (pl. parenyica, félkemény sajt)
- 50-60 g só
- 10-15 g frissen őrölt fekete bors
- 10-15 g édes fűszerpaprika (esetleg enyhén csípős is mehet)
- 5-10 g őrölt koriander
- 5 g őrölt kömény
- 3-4 gerezd fokhagyma (zúzva)
- Kb. 10 méter 24-26 mm-es juhbél vagy vékony sertésbél
Sajtos grillkolbász elkészítése:
Hús előkészítése: A sertés húsrészeket kockázzuk fel. Különösen hidegen (akár kissé fagyosan) dolgozzunk velük, könynebb vágni. Daráljuk le a húst és a szalonnát a kolbásznak megfelelő finomságúra (általában 4-6 mm-es tárcsával, akár kétszer is, ha nagyon finomra szeretnénk).
Sajt előkészítése: A füstölt sajtot vágjuk apró kockákra.
Fűszerezés: A ledarált hús-zsír keverékhez adjuk hozzá a sót, borsot, fűszerpaprikát, koriandert, köményt és a zúzott fokhagymát. Alaposan keverjük össze, gyúrjuk át a masszát, hogy a fűszerek egyenletesen oszoljanak el. Ha szükséges, adjunk hozzá kevés vizet vagy jégkását a massza állagának javításához.
Sajt hozzáadása: A fűszerezett masszába óvatosan keverjük bele a felkockázott füstölt sajtot. Ügyeljünk rá, hogy a sajt ne törjön össze nagyon.
Töltés: A juhbélt (vagy sertésbél) áztassuk be langyos vízbe kb. 30 percre, hogy rugalmas legyen. Helyezzük fel a bél végét a hidraulikus kolbásztöltő vagy a kézi töltő tölcsérére. Töltsük meg a belet egyenletesen a sajtos húsmasszával. Fontos, hogy ne töltsük túl, de ne is maradjon benne levegő.
Formázás: A megtöltött kolbászt a kívánt hosszúságúra (kb. 15-20cm) csavarjuk meg.
Pihentetés és grillezés: A elkészült sajtos grillkolbászokat pihentessük hűtőben legalább 2-3 órát. Ezután már süthetőek is a grillen, serpenyőben vagy sütőben, közepes hőmérsékleten, gyakran forgatva, amíg aranybarnára sülnek és a sajt megolvad bennük.
Bajor kolbász – A hagyomány és az elegancia találkozása
A bajor kolbász, vagy németül Weisswurst, egy klasszikus müncheni specialitás, melynek fehér színe és jellegzetes fűszerezése azonnal felismerhetővé teszi mivoltát. Ezt a kolbászt hagyományosan a délelőtti órákban, egy pohár búzasörrel, édes mustárral és friss pereccel fogyasztják a faklumpás bajorok.
Bajor kolbász (Weisswurst) recept
A bajor kolbász egy egyedi, fehér színű, forrázott kolbász specialitás, amelyet hagyományosan reggelire, édes mustárral és pereccel is fogyszthatunk, de ennek hiányában egy mézédes eperlekvár is kivehető a spájzból.
Hozzávalók (kb. 2 kg kolbászhoz):
- 1 kg borjúhús (sovány)
- 500 g sertésszalonna (nem füstölt, inkább zsírosabb, mint pl. toka vagy dagadó)
- 500 g jégkása vagy tört jég (a massza hidegen tartásához és állagának javításához)
- 25 g só
- 3-4 g fehérbors
- 2 g őrölt szerecsendió
- 1 g őrölt gyömbér
- 1 citrom reszelt héja (csak a sárga része)
- 1 csokor friss petrezselyem (apróra vágva)
- Kb.5 méter 30-32 mm-es sertés vékonybél
- Opcionálisan: kevés cukor
Bajor kolbász elkészítése:
Hús előkészítése: A borjúhúst és a szalonnát kockázzuk fel. Nagyon fontos, hogy a hús és a szalonna is extrém hideg legyen, akár félig fagyott állapotban.
Darálás és aprítás: Először daráljuk le a húst és a szalonnát a legfinomabb tárcsán (pl. 2-3 mm-es) legalább kétszer. A hagyományos bajor kolbász titka a rendkívül finom, krémes állag, ezért egyes receptek aprítógépet (cuttert) javasolnak a massza tovább finomításához, de tudjuk erre otthon ninc slehetőség, viszont egy konyhai humán aprítógép ezzel is megbírkózik.
Fűszerezés és hidegen tartás: A ledarált masszához adagoljuk hozzá a sót, fehérborsot, szerecsendiót, gyömbért, reszelt citromhéjat és az apróra vágott petrezselymet. Gyúrjuk át alaposan. Fontos, hogy a massza végig hideg maradjon, ezért gyúrás közben fokozatosan adagoljuk hozzá a jégkását vagy a tört jeget. Ez segíti a massza emulgeálódását és megakadályozza a zsír kiolvadását. Ha nem akarunk ezzel bajlódni akkor mág mindig van lehetőségünk grill fűszerkeverék alkalmazására amiben megvan minden szükséges fűszer.
Töltés: A kolbászbelet áztassuk be langyos vízbe kb. 30 percre. Helyezzük fel a belet a hidraulikus kolbásztöltő vagy a kézi töltő tölcsérére. Töltsük meg a belet egyenletesen a masszával, ügyelve a légbuborékok elkerülésére.
Formázás: A megtöltött kolbászt a hagyományos Weisswurst méretre (kb. 12-15 cm) csavarjuk meg, pározzuk és szikkasszuk kb fél órát.
Főzés: A bajor kolbászokat nem füstölik. Forrásban lévő, de már levett vagy alacsony hőfokra visszavett (kb. 70-75°C-os) vízbe tegyük a kolbászokat, és 15-30 percig kíméletesen főzzük. Fontos, hogy a víz ne forrjon, különben a kolbászok szétrepedhetnek. Akkor jó, ha átmelegedtek, de még puhák és szaftosak.
Fogyasztás: Hagyományosan melegen, a héjával együtt tálalják (bár sokan lehúzzák fogyasztás előtt). A bajor kolbász elengedhetetlen kísérője az édes mustár és a friss, ropogós perec. Próbáljad ki akár egy kis eperlekvárral is, ha szereted az édes-sós ízkombinációkat!
Minden, Ami a Kolbászkészítéshez Kell – A Bollershop.hu-tól
Ne habozz, kísérletezz Te is is a sajtos grillkolbász és a bajor kolbász elkészítésével! A bollershop.hu segítségével a házi kolbászkészítés nem csupán egy hobbi, hanem egy igazi kulináris élmény lesz. Fedezd fel kínálatunkat, és válj a házi kolbászok mesterévé!