Csomagfeladási napok: hétfő , szerda, csütörtök 13:00-kor

bollershop.hu

Kérdése van? +36205302628

Kategóriák
bollershop.hu

Kérdése van? +36205302628

  • Kategóriák
    • Akciós termékek
    • 5% kedvezmény BOLLER25 kuponnal*
    • Belek
    • Kések, bárdok, acélok
    • Fűszerek és keverékek
    • Gépek és szerszámok
    • Vágódeszkák
    • Lánckesztyűk és kötények
    • Egyéb termékek
    • Munkavédelmi eszközök
    • Fiskars termékek
  • Blog
  • Kínálatunk
  • Expressz házhozszállítás
  • Fizetési információk
  • Szállítási információk
  • Kapcsolat
  1. Blog
  1. Blog
Vissza
Sajtos grillkolbász és a bajor kolbász titkos receptje

Sajtos grillkolbász és a bajor kolbász titkos receptje

A grillpartik és a sörkertek elmaradhatatlan sztárjai a kolbászok, de mi van, ha egyedi ízekkel dobnád fel a megszokottat? Fedezze fel a sajtos grillkolbász és az autentikus bajor kolbász titkait, melyekkel garantáltan leveszed a lábáról vendégeid! A tökéletes íz alapja a minőségi hús, a friss fűszerek és a megfelelő arányok.

A sajtos grillkolbász titka a beleolvadó, lágy füstölt sajt, amely pikáns kiegészítője a húsnak. Ehhez elengedhetetlen egy jól megválasztott grill fűszerkeverék, ami kiemeli az ízeket. A bajor kolbász, vagy más néven Weisswurst, egy klasszikus, fehér kolbász, melyet hagyományosan édes mustárral és friss pereccel fogyasztanak a bajorok Németországban.

2025.06.18 07:00 Böllér Mester

Sajtos grillkolbász és a bajor kolbász a grillpartik kolbászcsillagai

Amikor a grillrács parazsa izzik, vagy a sörkert hangulata elragad, a kolbász az első, ami eszünkbe jut a jéghideg csapoltsör mellett. De mi van, ha egy szinttel feljebb lépnénk a megszokott ízek után?

Ebben a blogbejegyzésben a sajtos grillkolbász és az autentikus bajor kolbász  titkaiba avatunk be, hogy a következő összejövetel sztárja lehess. A tökéletes házi kolbász alapja a minőségi alapanyag, a jól megválasztott fűszerek, és a precíz elkészítés – ehhez pedig mi a bollershop.hu-nál minden segítséget megadunk!

A kolbászvarázslat kezdete: sajtos grillkolbász TOP SECRET

A sajtos grillkolbász igazi ínyencség, amely a klasszikus grillélményt egy krémes, pikáns csavarral egészíti ki. Különlegességét a beleolvadó sajt adja, ami szaftossá és felejthetetlenné teszi minden falatot.

Sajtos grillkolbász recept

A sajtos grillkolbász titka a szaftos hús, a karakteres fűszerezés és a beleolvadó, enyhén füstölt sajt. Tökéletes választás a grillre!

Hozzávalók (kb. 3 kg kolbászhoz):

  • 2 kg sertés tarja
  • 1 kg sertés oldalas
  • 300-400 g füstölt sajt (pl. parenyica, félkemény sajt)
  • 50-60 g só
  • 10-15 g frissen őrölt fekete bors
  • 10-15 g édes fűszerpaprika (esetleg enyhén csípős is mehet)
  • 5-10 g őrölt koriander
  • 5 g őrölt kömény
  • 3-4 gerezd fokhagyma (zúzva)
  • Kb. 10 méter 24-26 mm-es juhbél vagy vékony sertésbél

 

Sajtos grillkolbász elkészítése:

Hús előkészítése: A sertés húsrészeket kockázzuk fel. Különösen hidegen (akár kissé fagyosan) dolgozzunk velük, könynebb vágni. Daráljuk le a húst és a szalonnát a kolbásznak megfelelő finomságúra (általában 4-6 mm-es tárcsával, akár kétszer is, ha nagyon finomra szeretnénk).

Sajt előkészítése: A füstölt sajtot vágjuk apró kockákra.

Fűszerezés: A ledarált hús-zsír keverékhez adjuk hozzá a sót, borsot, fűszerpaprikát, koriandert, köményt és a zúzott fokhagymát. Alaposan keverjük össze, gyúrjuk át a masszát, hogy a fűszerek egyenletesen oszoljanak el. Ha szükséges, adjunk hozzá kevés vizet vagy jégkását a massza állagának javításához.

Sajt hozzáadása: A fűszerezett masszába óvatosan keverjük bele a felkockázott füstölt sajtot. Ügyeljünk rá, hogy a sajt ne törjön össze nagyon.

Töltés: A juhbélt (vagy sertésbél) áztassuk be langyos vízbe kb. 30 percre, hogy rugalmas legyen. Helyezzük fel a bél végét a hidraulikus kolbásztöltő vagy a kézi töltő tölcsérére. Töltsük meg a belet egyenletesen a sajtos húsmasszával. Fontos, hogy ne töltsük túl, de ne is maradjon benne levegő.

Formázás: A megtöltött kolbászt a kívánt hosszúságúra (kb. 15-20cm) csavarjuk meg.

Pihentetés és grillezés: A elkészült sajtos grillkolbászokat pihentessük hűtőben legalább 2-3 órát. Ezután már süthetőek is a grillen, serpenyőben vagy sütőben, közepes hőmérsékleten, gyakran forgatva, amíg aranybarnára sülnek és a sajt megolvad bennük.

Bajor kolbász – A hagyomány és az elegancia találkozása

A bajor kolbász, vagy németül Weisswurst, egy klasszikus müncheni specialitás, melynek fehér színe és jellegzetes fűszerezése azonnal felismerhetővé teszi mivoltát. Ezt a kolbászt hagyományosan a délelőtti órákban, egy pohár búzasörrel, édes mustárral és friss pereccel fogyasztják a faklumpás bajorok.

Bajor kolbász (Weisswurst) recept

A bajor kolbász egy egyedi, fehér színű, forrázott kolbász specialitás, amelyet hagyományosan reggelire, édes mustárral és pereccel is fogyszthatunk, de ennek hiányában egy mézédes eperlekvár is kivehető a spájzból.

Hozzávalók (kb. 2 kg kolbászhoz):

  • 1 kg borjúhús (sovány)
  • 500 g sertésszalonna (nem füstölt, inkább zsírosabb, mint pl. toka vagy dagadó)
  • 500 g jégkása vagy tört jég (a massza hidegen tartásához és állagának javításához)
  • 25 g só
  • 3-4 g fehérbors
  • 2 g őrölt szerecsendió
  • 1 g őrölt gyömbér
  • 1 citrom reszelt héja (csak a sárga része)
  • 1 csokor friss petrezselyem (apróra vágva)
  • Kb.5 méter 30-32 mm-es sertés vékonybél
  • Opcionálisan: kevés cukor

Bajor kolbász elkészítése:

Hús előkészítése: A borjúhúst és a szalonnát kockázzuk fel. Nagyon fontos, hogy a hús és a szalonna is extrém hideg legyen, akár félig fagyott állapotban.

Darálás és aprítás: Először daráljuk le a húst és a szalonnát a legfinomabb tárcsán (pl. 2-3 mm-es) legalább kétszer. A hagyományos bajor kolbász titka a rendkívül finom, krémes állag, ezért egyes receptek aprítógépet (cuttert) javasolnak a massza tovább finomításához, de tudjuk erre otthon ninc slehetőség, viszont egy konyhai humán aprítógép ezzel is megbírkózik.

Fűszerezés és hidegen tartás: A ledarált masszához adagoljuk hozzá a sót, fehérborsot, szerecsendiót, gyömbért, reszelt citromhéjat és az apróra vágott petrezselymet. Gyúrjuk át alaposan. Fontos, hogy a massza végig hideg maradjon, ezért gyúrás közben fokozatosan adagoljuk hozzá a jégkását vagy a tört jeget. Ez segíti a massza emulgeálódását és megakadályozza a zsír kiolvadását. Ha nem akarunk ezzel bajlódni akkor mág mindig van lehetőségünk grill fűszerkeverék alkalmazására amiben megvan minden szükséges fűszer.

Töltés: A kolbászbelet áztassuk be langyos vízbe kb. 30 percre. Helyezzük fel a belet a hidraulikus kolbásztöltő vagy a kézi töltő tölcsérére. Töltsük meg a belet egyenletesen a masszával, ügyelve a légbuborékok elkerülésére.

Formázás: A megtöltött kolbászt a hagyományos Weisswurst méretre (kb. 12-15 cm) csavarjuk meg, pározzuk és szikkasszuk kb fél órát.

Főzés: A bajor kolbászokat nem füstölik. Forrásban lévő, de már levett vagy alacsony hőfokra visszavett (kb. 70-75°C-os) vízbe tegyük a kolbászokat, és 15-30 percig kíméletesen főzzük. Fontos, hogy a víz ne forrjon, különben a kolbászok szétrepedhetnek. Akkor jó, ha átmelegedtek, de még puhák és szaftosak.

Fogyasztás: Hagyományosan melegen, a héjával együtt tálalják (bár sokan lehúzzák fogyasztás előtt). A bajor kolbász elengedhetetlen kísérője az édes mustár és a friss, ropogós perec. Próbáljad ki akár egy kis eperlekvárral is, ha szereted az édes-sós ízkombinációkat!

Minden, Ami a Kolbászkészítéshez Kell – A Bollershop.hu-tól

Ne habozz, kísérletezz Te is is a sajtos grillkolbász és a bajor kolbász elkészítésével! A bollershop.hu segítségével a házi kolbászkészítés nem csupán egy hobbi, hanem egy igazi kulináris élmény lesz. Fedezd fel kínálatunkat, és válj a házi kolbászok mesterévé!

 

Bajor grillkolbász fűszerkeverék

Bajor grillkolbász fűszerkeverék

Raktáron
1 200 Ft
Egységár: 5 000 Ft/kg0.24
Magyaros grillkolbász fűszerkeverék

Magyaros grillkolbász fűszerkeverék

Raktáron
1 890 Ft
Egységár: 4 974 Ft/kg0.38
Juhbél 22-24 es ipari yardos

Juhbél 22-24 es ipari yardos

Utolsó darabok
13 750 Ft
Egységár: 150 Ft/m91.4
Mediterrán grillkolbász fűszerkeverék

Mediterrán grillkolbász fűszerkeverék

Kevesebb mint 20db raktáron
1 550 Ft
Egységár: 4 844 Ft/kg0.32
Juhbél 24-26 es ipari yardos

Juhbél 24-26 es ipari yardos

Kevesebb mint 20db raktáron
13 750 Ft
Egységár: 150 Ft/m91.4
Juhbél 20m grillkolbászhoz vagy virslihez

Juhbél 20m grillkolbászhoz vagy virslihez

Raktáron
3 340 Ft
Egységár: 167 Ft/m20
Fokhagymás-borsos grillkolbász fűszerkeverék

Fokhagymás-borsos grillkolbász fűszerkeverék

Raktáron
1 650 Ft
Egységár: 4 853 Ft/kg0.34
Mexikói grillkolbász fűszerkeverék

Mexikói grillkolbász fűszerkeverék

Raktáron
1 550 Ft
Egységár: 4 306 Ft/kg0.36
Vissza
Vásárlói fiók
  • Belépés
  • Regisztráció
  • Profilom
  • Kosár
  • Kedvenceim
Információk
  • Általános szerződési feltételek
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Fizetés
  • Szállítás
  • Elérhetőségek
Miskolczi Dávid e.v
  • 7700 Mohács, Rákóczi utca 9
  • +36205302628
  • szallitas@bollershop.hu
  • facebook

  • tiktok

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

5% kedvezmény

Feliratkozását most megháláljuk! Megerősítés után küldjük a kuponkódot!

Feliratkozás
Árukereső.hu Árukereső.hu
argep.hu
olcsobbat.hu
kandh_v2
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
  • Akciós termékek
  • 5% kedvezmény BOLLER25 kuponnal*
  • Belek
  • Kések, bárdok, acélok
  • Fűszerek és keverékek
  • Gépek és szerszámok
  • Vágódeszkák
  • Lánckesztyűk és kötények
  • Egyéb termékek
  • Munkavédelmi eszközök
  • Fiskars termékek
  • Blog
  • Kínálatunk
  • Expressz házhozszállítás
  • Fizetési információk
  • Szállítási információk
  • Kapcsolat
Belépés
Regisztráció
Adatkezelési beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.
A működéshez szükséges cookie-k döntő fontosságúak a weboldal alapvető funkciói szempontjából, és a weboldal ezek nélkül nem fog megfelelően működni. Ezek a sütik nem tárolnak személyazonosításra alkalmas adatokat.
A marketing cookie-kat a látogatók weboldal-tevékenységének nyomon követésére használjuk. A cél az, hogy releváns hirdetéseket tegyünk közzé az egyéni felhasználók számára (pl. Google Ads, Facebook Ads), valamint aktivitásra buzdítsuk őket, ez pedig még értékesebbé teszi weboldalunkat.
Az adatok névtelen formában való gyűjtésén és jelentésén keresztül a statisztikai cookie-k segítenek a weboldal tulajdonosának abban, hogy megértse, hogyan lépnek interakcióba a látogatók a weboldallal.
A személyre szabáshoz használt cookie-k segítségével olyan információkat tudunk megjegyezni, amelyek megváltoztatják a weboldal magatartását, illetve kinézetét.