Kötözött sonka készítése házilag
Ettél már kötözött sonkát?
Biztos vagyok benne, hogy már volt a tányérodon füstölt vagy főtt-füstölt kivitelben húsvétkor, hiszen az egyik legnépszerűbb sonkaféle amit a húsvéti tojás mellé ehetsz egy kis tormával. Gyere megmutatjuk hogy is állj neki…
Miért készíts kötözött sonkát?
A válasz egyszerű: mert egyszerű, finom és nem kell bajlódj a 10-20kg közti érlelt parasztsonkával ha kicsi a család. A húsalapanyag pácolása hasonlóképpen működik, mint az összes pácolt húsé amit füstölésre viszel a disznóvágás után. Kötözött sonka készítésekor többféleképpen állhatsz neki, de mindenekelőtt azt javaslom válogatott húsrészekből dolgozz amik már rendesen bepácolódtak.
Anti a hentesmester megmutatja Neked, a legegyszerűbb módját a kötözött sonka készítésének, amit az alábbi videóban tekinthetsz meg:
Kötözött sonka hozzávalók
Barátom, vegyük akkor most lépésről lépésre mi is az ami Neked kelleni fog:
- pácolt húsok és takaró bőrke
- sonkaháló
- kötözőzsineg
- PVC cső
- védőital ha elfáradnál
Igen ennyire egyszerű!
A pácolt húsok elkészítését részletesen megismerheted a Kötözött sonka és páclékészítés titkai blog bejegyzésünkben.
Egy fontos dolgot azért kihagytunk, ha a teljes részletességet tartjuk szem előtt. Megfelelő higiénia betartása, tárolóedények ezek azért nélkülözhetetlen dolgok, de nem győzzük kihangsúlyozni ennek fontosságát.
Ki lesz a sonkamester idén?
Most már láthatod, hogy Öcsi a hentesmester praktikái könnyűszerrel elsajátíthatóak és alkalmazhatóak. Tippünket azért jegyezd meg, hogy ne érjen meglepetés.
Az alábbi sonkahálókat részletesebben ismertetjük, annak függvényében mekkora kötözött sonkát készítenél.
- maximum 125mm átmérőig nyúlik
- egy körcikkben 16 szemcse található
- javasolt töltési tömeg: 1-1,5kg
Sonkaháló 200/24
- maximum 200mm átmérőig nyúlik
- egy körcikkben 24 szemcse található
- javasolt töltési tömeg: 2-3kg
- maximum 200mm átmérőig nyúlik
- egy körcikkben 48 szemcse található
- javasolt töltési tömeg: 2-3kg
Titkos hozzávaló a kötözött sonkához
Cikkünkben írtunk egy varázsszót, amiről még nem beszéltünk, ez a takaró bőrke. Nos, a bőrke nem kötelező elem, de használható és nem is olyan rossz az. Amikor betöltöd a pácolt húsokat, tegyél az aljára egy vastag zsíros (szintén bepácolt) bőrkét ami teljes hosszába átéri a pácolt húst.
Mikor betöltöd a sonkahálóba ez a bőrke össze fog állni főzés-füstölés során a húsrészekkel. Ügyelj rá, hogy ne ráncosodjon és sík felületet képezzen. Főzés után ez a bőrke felpuhul és felturbózza az élvezetet mikor vágsz magadnak egy szeletet a kötözött sonkából.
Ügyelj rá, hogy a hálóba töltést követően szorosan kösd el a végeket lehetőleg hézagmentesen így szorosabban összefogja a háló a húsokat. Egyszerre 4-5db húsrészt is beletehetsz, de figyelj arra hogy jó szorosan álljanak össze, nem kötelező 1db húst betöltsél.
Ha extrázni akarod, akkor a már bepácolt húsrészt nedves pácba is beteheted ami egy sűrű szósz lényegében például az alábbi hozzátevőkkel: darált tarkabors,borókabogyó őrölt, fokhagymapor vagy granulátum ha nincs darált fokhagymád, egy kis cukor, víz , chili pehely és egy kis snidling és egyéb zöldfűszerek, amitől a sonka újra életre kel.