Csomagfeladási napok: hétfő , szerda, csütörtök 13:00-kor

bollershop.hu

Kérdése van? +36205302628

Kategóriák
bollershop.hu

Kérdése van? +36205302628

  • Kategóriák
    • Akciós termékek
    • 5% kedvezmény BOLLER25 kuponnal*
    • Belek
    • Kések, bárdok, acélok
    • Fűszerek és keverékek
    • Gépek és szerszámok
    • Vágódeszkák
    • Lánckesztyűk és kötények
    • Egyéb termékek
    • Munkavédelmi eszközök
    • Fiskars termékek
  • Blog
  • Kínálatunk
  • Expressz házhozszállítás
  • Fizetési információk
  • Szállítási információk
  • Kapcsolat
  1. Blog
  1. Blog
Vissza
Kötözött sonka és a páclé készítés titkai

Kötözött sonka és a páclé készítés titkai

Sonka páclé készítése házilag nem egy ördöngős folyamat. Sonka pácolása könnyen elsajátítható. Ebben segítő kezet nyújtunk. Olvassa el blog bejegyzésünket és tanulja meg a kötözött sonka elkészítését.

kötözött sonka
2024.01.13 06:35 Böllér Gabi

Sonka páclé készítése házilag

A disznótor utolsó, rendkívül jelentős lépése a sonka pácolás és szalonna sózás. Fontos szigorúan betartani az erre vonatkozó szabályokat, mivel a pácolás minősége jelentősen meghatározza a későbbi időkre eltett füstölt húsok ízét és megjelenését. Egy régi sonkapáclé recept különleges értéket képvisel a háztartásban.

Elengedhetetlen, hogy a páclé mennyisége ne legyen sem túl sok, sem túl kevés, csupán éppen csak ellepje a húst. Természetesen létezik olyan pácolási módszer is, ahol csak a sózott hús által kibocsátott lében és az alatta lévő fűszerekben forgatják minden nap legalább egyszer a húsokat, azonban ez a megközelítés biztonságosabb.

Sonka pácolás forgatásos módszerrel:

A pácolandó sonkát vagy szalonnát 80 dkg só, 4 dkg cukor és 2 dkg őrölt bors keverékével kell bedörzsölni. Ezt a folyamatot érdemes egy fateknőben vagy zománcos edényben végezni, majd hűvös helyen 5-7 napig hagyni. Fontos naponta forgatni a sonkát vagy szalonnát a keletkező lében.

A pácolási időszak után egy főzettel kell felönteni: 4-6 liter vízben 1-2 babérlevél, 1 kávéskanál koriandermag, pár szem fenyőmag és 1 fej fokhagyma felfőzése szükséges. Miután a főzet kihűlt, azt rá kell önteni a pácolandó szalonnára és sonkára. A húst alaposan át kell forgatni, hogy minden oldalát érje a fűszeres lé. Ebben a folyadékban a sonkának és szalonnának további 6-8 napig kell ázni.

Ezután a húst kiszedjük, spárgára felaggatjuk, majd 1-2 napig szikkasztjuk. Végül következik a füstölés, amelyet a számított időszak után érdemes elvégezni.

Hozzávalók:

A bedörzsöléshez:

  • 80 dkg só
  • 4 dkg cukor
  • 2 dkg őrölt bors

Az áztatáshoz:

  • 4-6 l víz
  • 1-2 babérlevél
  • 1 kávéskanál koriandermag
  • pár szem fenyőmag
  • 1 fej fokhagyma

Sonkapác fűszerkeverék házilag

Általában minden kiló húshoz körülbelül 10 deka sóra van szükség. Egy sonkához egy-két kis kanál borsot, ugyanannyi majoránnát, fenyőmagot és koriandert használunk, melyeket egy mozsárban megtörünk és összekeverünk. Egy gyakorlott böllér számára ez nem jelent kihívást a disznóvágás során.

Ezen kívül egy kanál salétrom, 4–5 babérlevél, valamint egy fej vöröshagyma kihűlt, vízben megfőzött leve szükséges még. Ezeket az ízesítőket a hús mennyiségéhez képest arányosan növeljük. Például, ha a hús mennyisége 5 kiló, akkor minden összetevőből ötszörös mennyiséget kell alkalmaznunk.

A sonkát először besózzuk, bedörzsöljük, a csontoknál felszúrjuk vagy felnyitjuk, és oda is sót engedünk. Ezt követően egy napig sóban tartjuk. A sózáshoz szükséges mennyiséget a pácléhez szükséges sóból vonjuk le.

A sonkát és minden pácolandó húst a bőrös felével helyezzük a páclébe, lehetőleg faedénybe vagy teknőbe. A húst naponta forgatni és öntözni kell a páclével.

A sonka és a nagyobb darab húsok pácolása 3–4 hétig tart. Minél nagyobb a sonka, annál hosszabb időt vesz igénybe a pácolás, de 3 hét a minimum a magyaros pácolási módnál.

A prágai híres sonka pácolási mód kissé eltér, főként a salétrom nagyobb adagolásával. Ebben a módban a hús utókezelésére is kitérnek, ami magában foglalja több lében való kiáztatást, majd hűvös, szellős helyen való szárítást.

A hús hosszú ideig hidegen füstölve finom ízt kap, ahol kevés parázsra öntött fűrészpor a legjobb választás. A füstölésre szánt fa beszerzési lehetőség vagy ízlés kérdése, vannak jobban színező fafajták és aromásabb hatást nyújtó fafajták is amik gyümölcsösebb ízhatást keltenek. Nagy melegben a füstölőből kifolyó zsír felesleges és veszélyes lehet, ezért javasolt a hideg füstölés, amely garantálja a finom hús ízét anélkül, hogy pörkölt íze lenne.

Ha Te is biztos vagy a dolgodban, akkor csináld utánunk , milyen a sonkapác fűszerkeverék házilagos elkészítése

Kötözött sonka készítése

Blog bejegyzésünkben ismertettük a sonkapáclé elkészítésének praktikáit, amely szinte megegyezik a szalonna sózási ás szalonan pácolási eljárásokkal. Saját szokásunk alapján készítjük a különféle füstölt húsokat. Háztartásonként ez változik. Ilyenkor készíthetünk: szívsonkát, nyeles parasztsonkát vagy paraszt lapockát, tarját vagy egész esetleg darabolt bőrös karajt is. Az utóbbi időkben egyre kevesebb disznóvágáson látjuk a formázásnál a füstölni való frikandó készítését.

A kötözött sonka elkészítése kisebb előkészületet von maga után mikor a bepácolt húsrészeket betöltjük, de hogyan is álljunk neki?

Szükséges hozzá egy megfelelő átmérőjű PVC cső, amit az asztalhoz tudunk rögzíteni, ezt házilag könnyen elkészíthetjük. Készítünk egy állványzatot amit vízszintes állapotban rögzítünk 6-8db laposfejű csavarral az állványzathoz. A PVC cső átmérője 125/16-os sonkaháló esetében 80-as,de maximum 100-as merev PVC cső.

A töltéshez fel kell húzzuk a csőre a sonkahálót és elő kell készítenünk a kötözőzsineget, akasztóhurkot valamint a klipszelő fogónkat.

A töltés felettébb egyszerű, hisz a PVC csőbe kell hátulról bedugjuk a bepácolt húsokat, amit tarkíthatunk bőrkével, amit a betöltéskor a hússal együtt tegyünk a PVC csőbe majd az öklünkkel lökjük bele a hálóba.

Töltés kezdetekor és a megfelelő húsmennyiség betöltésekor használjuk bátran a klipszelő fogót és zárjuk össze a sonkahálót. Ha nem megy és nem áll kézre, ott a kötözőzsineg amivel szintén zárni tudjuk.

Töltéskor ügyeljünk rá hogy tömören töltsük be a húsokat a hálóba, lehetőleg levegőmentesen illeszkedjenek az esetleges darabok egymáshoz. NE töltsünk be túl sok húst a hálóba mert a nagy súlytól akár el is szakadhat a háló vagy nem birja majd a súlyt a füstölőboton.

Javaslatunk szerint az alábbi töltőtömegeket használjuk:

Sonkaháló 125/16:

  • maximum 125mm átmérőig nyúlik
  • egy körcikkben 16 szemcse található
  • javasolt töltési tömeg: 1-1,5kg

Sonkaháló 200/24

  • maximum 200mm átmérőig nyúlik
  • egy körcikkben 24 szemcse található
  • javasolt töltési tömeg: 2-3kg

 

Sonkaháló fehér 50m 125/16

Sonkaháló fehér 50m 125/16

Raktáron
4 500 Ft
Egységár: 90 Ft/m50
Sonkaháló fehér 50m 200/24

Sonkaháló fehér 50m 200/24

Kevesebb mint 20db raktáron
7 000 Ft
Egységár: 140 Ft/m50
Aluminium klipsz asztali klipszelő géphez

Aluminium klipsz asztali klipszelő géphez

Utolsó darabok
19 500 Ft
Egységár: 9,75 Ft/db2000
Huzalos Klipszelő fogó 0,5kg klipsszel

Huzalos Klipszelő fogó 0,5kg klipsszel

Raktáron
15 500 Ft
Sonkaháló fehér 1m

Sonkaháló fehér 1m

Raktáron
265 Ft
Egységár: 265 Ft/m1
Huzalos Klipsz 0,5kg

Huzalos Klipsz 0,5kg

Raktáron
4 900 Ft
Egységár: 9 800 Ft/kg0.5
Vissza
Vásárlói fiók
  • Belépés
  • Regisztráció
  • Profilom
  • Kosár
  • Kedvenceim
Információk
  • Általános szerződési feltételek
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Fizetés
  • Szállítás
  • Elérhetőségek
Miskolczi Dávid e.v
  • 7700 Mohács, Rákóczi utca 9
  • +36205302628
  • szallitas@bollershop.hu
  • facebook

  • tiktok

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

5% kedvezmény

Feliratkozását most megháláljuk! Megerősítés után küldjük a kuponkódot!

Feliratkozás
Árukereső.hu Árukereső.hu
argep.hu
olcsobbat.hu
kandh_v2
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
  • Akciós termékek
  • 5% kedvezmény BOLLER25 kuponnal*
  • Belek
  • Kések, bárdok, acélok
  • Fűszerek és keverékek
  • Gépek és szerszámok
  • Vágódeszkák
  • Lánckesztyűk és kötények
  • Egyéb termékek
  • Munkavédelmi eszközök
  • Fiskars termékek
  • Blog
  • Kínálatunk
  • Expressz házhozszállítás
  • Fizetési információk
  • Szállítási információk
  • Kapcsolat
Belépés
Regisztráció
Adatkezelési beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.
A működéshez szükséges cookie-k döntő fontosságúak a weboldal alapvető funkciói szempontjából, és a weboldal ezek nélkül nem fog megfelelően működni. Ezek a sütik nem tárolnak személyazonosításra alkalmas adatokat.
A marketing cookie-kat a látogatók weboldal-tevékenységének nyomon követésére használjuk. A cél az, hogy releváns hirdetéseket tegyünk közzé az egyéni felhasználók számára (pl. Google Ads, Facebook Ads), valamint aktivitásra buzdítsuk őket, ez pedig még értékesebbé teszi weboldalunkat.
Az adatok névtelen formában való gyűjtésén és jelentésén keresztül a statisztikai cookie-k segítenek a weboldal tulajdonosának abban, hogy megértse, hogyan lépnek interakcióba a látogatók a weboldallal.
A személyre szabáshoz használt cookie-k segítségével olyan információkat tudunk megjegyezni, amelyek megváltoztatják a weboldal magatartását, illetve kinézetét.