Mese a ropogós szaftos grillkolbászról
Mi a titok? Egyáltalán van valami titok? Valami amivel tökéletessé varázsolható a saját portád grillere?
A választ megtalálod a sorok között…
Tudjuk, Imádsz grillezni, de valami soha nem úgy sikerül, ahogy szeretnéd…
A kolbász picit nyers marad, vagy túlsütöd és odaég ? Az íze sem az igazi szaftos zamatos, vagy csak elsóztad? Meríts ötletet a firkánkból és rájössz mégse írunk olyan hülyeséget..
Sok-sok különféle kolbászfajta és halomnyi íz közül választhatsz a boltokban. Mindig kipróbálhatsz valami újat és általában csalódást okoz. Fontos a választás, de az sem mindegy, hogyan készíted el. Mert az elkészítésen is sok múlik, nem csak a receptúrán.
A jó kolbász jellemzői:
Sima lángolt vagy főtt kolbászt is lehet grillezni. Ha ilyet vásárolsz, fontos, hogy nézd meg az összetételt.
Ha a húson, a szalonnán, a fűszeren és a són kívül mást is látsz felsorolva, az már nem jól hangzik, rájössz hogy valamivel mérgezed magad?
Az sem mindegy, hogy milyen zsírt tartalmaz a termék és hány százalékban. Ha kemény, akkor az a húson maradt, ha puha, akkor szalonnazsír, ami kevésbé ideális, mert folyik, de rosszabb esetben puhazsíradékot használtak mint például tokatető. Figyeld meg azt is, hogyan van töltve a kolbász, ha sok a légbuborék, akkor inkább ne vedd meg az árut, inkább készítsd el Te magad, a saját ízvilágod szerint a saját kezeddel, a gyerekeddel, vagy akár a szomszéd lányával ha kedvezni akarsz neki.
A grillkolbász esetében szintén nézd meg az összetevőket, lehet, hogy nem a legdrágább a legzamatosabb.
Fontos a sütési hőfok is!
Ha túl közel van a rács a szénhez, könnyen hibázhatsz és túl intenzív hőnek adod ki. A kolbász külseje nagyon gyorsan meg fog égni, de a belseje nyers marad. Ha megfogadsz egy tanácsot, csakis parázson grillezz, mikor érzed a tenyereddel a szén főlé téve, hogy átjárja a forróság. Na ekkor már jó az alap…
Tudni kell az is, hogy az sem szerencsés, ha a kolbászokat a sütés végére hagyod, mert az alacsony hőfokon ráncosak, összeesettek lesznek, nem járja át kellőképpen a füst a belsejét.
A nagy kolbásztrükk csak Neked
Ha jó kolbászt választottál és tökéletes hőfokon sütöd megfelelő ideig, akkor ínycsiklandozóan szaftos, ízletes kolbász lesz a jutalmad. Fontos, hogy többször fordítsd meg a grillrácson, legalább nyolcszor-tízszer, így biztosan egyenletesen fog ropogósra sülni.
Sokan esküdöznek a saját receptükre, holmi bevetett fura taktika vagy hóbort, egy kis cukor vagy valami szesz a töltelékbe. Van aki a rozmaringra esküszik, de van aki egy korty whiskey-re.
Van aki juhbélbe tölti és van aki sertés vékonybél kisebb kaliberébe.
Van aki rábízza a hentesre és van aki az anyósára.
Ne tedd! Legyél bátor, teszteld magad, csinálj többfajta ízesítést, paprikásat és a nélkülit, csípőset és édeskéset.
Mit veszíthetsz?
Maximum leszedi a vendég népség a hajadat vagy megdícsér mekkora nagy sztár vagy.
és erre kell törekedni, hisze nem csak a csajok tudnak levenni a lábadról valami finom kajával, de lenyűgözöl egy lányt, ha olyan ételt csinálsz neki amitől megnyalja mint a 10 ujját és a kolbászod máris viszi a prímet!
Segítünk ebben, hogy a csaj is tudja Te vagy a Király!
Tavaszi romantikus receptjeink:
Betyár grillkolbász Hozzávalók (8-10 db):
1 kg darált dagadó
15 dkg darált hasaalja szalonna
0,25 g szerecsendió
2 g fehérbors
20 g só
0,5 g majoránna
6 gerezd fokhagyma
kb. 1-1,5 méter sertés vékonybél
Fulvio kedvence Hozzávalók :
500 g darált sertés gulyáshús
500g darált marha gulyáshús
3g tört tarkabors
20 g só
0,5 g tört rozmaring
1 kis csokor friss bazsalikom
8 gerezd fokhagyma
kb 5 méter juhbél
Walesi álom Hozzávalók:
800 g darált sertés szűzpecsenye
400g darált húsos tokaszalonna bőr nélkül
2g őrült feketebors
20 g só
200g apróra kockázott Cheddar sajt
2db ropogós újhagyma apróra kockázva
2 gerezd fokhagyma
kb 8 méter juhbél
Ötlet: mindig érdemes lehet a jó grillkolbászt valami finom itallal leöblíteni.