Csevapcsicsa egy finom tavaszi harapnivaló
A Csevap receptjére teljes mértékben igaz a mondás, hogy „ahány ház, annyi szokás”. Az igazi csevap titka: a sok különböző és jó minőségű hús hasonlóképp mint a pleskovicánál, a kevés fűszer és a lassú tűzön sütés. Ettől válik ez a horvát étel, egy valódi grill különlegességgé amit minden nap lehet csemegézni akár egyedül vagy egy jó társaságban.
Hozzávalók (8 személyre):
- 1kg marhahús (lehetőleg rostélyos)
- 45 dkg sertés (zsíros részek)
- 55 dkg bárány vagy birka (zsíros részek, pl. oldalas vagy lapocka)
- 8 gerezd fokhagyma
- 6 evőkanál só
- 2 evőkanál tört vagy roppantott bors
- 1 teáskanál szódabikarbóna (vagy 1-1,5 dl szénsavas ásványvíz)
- 1 teáskanál pirospaprika
- olaj
Elkészítése:
Először előkészítjük a húsokat szokás szerint: hártyákat, inakat kivágjuk és a csontokat kiszedjük. Majd minden húst ledarálunk, de csak egyszer 4-6 lyukú darálón. Nem kell pépesre darálni, a kissé nagyobb húsdarabok adják meg a jó csevapcsicsa állagát és karakteres ízét.
A darált húst a fűszerekkel összekeverjük és jó alaposan összedolgozzuk. Ha van rá lehetőség, érdemes, legalább egy napig állni hagyni a masszát, hogy jól összeérjenek az ízek.
Aki nagyon bátor az megteheti hogy az utolsó 2-3 órában kiveheti a húst a hűtőből. Ha egy nagyon picit „romlásnak indul”, az hihetetlen ízt tud adni majd a csevapnak, és a sütéskor úgyis eltűnik minden baktérium. Melegen tudnivaló hogy jobban összeérnek az ízek, ne hidegen tegyük a serpenyőre.
A masszából olajos kézzel apró tömzsi rudacskákat formálunk és közepesen forró grillen, alaposan átsütjük ropogósra. Érdemes nem teljesen kiszárítani, a csevap akkor tökéletes, ha a belseje még szaftos.
Ínyencek keverhetnek a csevaphoz kockázott füstölt sajtot is, ami megbolondítja a hús ízét vagy apróra vágott rucolát.
A csevap gyors ételnek tudható, így a tálalása általában nincs túlcsicsázva. Kenyérrel, ajvarral, esetleg zöldségsalátával érdemes fogyasztani. Horvátország tengerparti éttermeiben, apróra vágott hagymával és ajvárral tálalják. Tegyen Ön is így!
Tudta?
Tökéletesen illik hozzá egy pár mediterrán grillkolbász, amelynek íze harmonizál a csevapcsicsa mellé elfogyasztott borral is. A grillkolbászt a horvátországi régióban javarászt 24/26-os kaliberű juhbélbe töltik.
Jó étvágyat kívánunk