Csomagfeladási napok: hétfő , szerda, csütörtök 13:00-kor

bollershop.hu

Kérdése van? +36205302628

Kategóriák
bollershop.hu

Kérdése van? +36205302628

  • Kategóriák
    • Akciós termékek
    • 5% kedvezmény BOLLER25 kuponnal*
    • Belek
    • Kések, bárdok, acélok
    • Fűszerek és keverékek
    • Gépek és szerszámok
    • Vágódeszkák
    • Lánckesztyűk és kötények
    • Egyéb termékek
    • Munkavédelmi eszközök
    • Fiskars termékek
  • Blog
  • Kínálatunk
  • Expressz házhozszállítás
  • Fizetési információk
  • Szállítási információk
  • Kapcsolat
  1. Blog
  1. Blog
Vissza
Mire jó a starter kultúra?

Mire jó a starter kultúra?

A starterkultúrák alkalmazásnak célja:

  • A paszta pH értékének lecsökkentése
  • Az érlelési idő lerövidítése
  • A káros mikroorganizmusok elnyomása
  • Aroma kialakítás
szalámi töltés
2023.07.25 10:14 Böllér Mester

 A starterkultúrás szárazáru gyártás

Érlelésgyorsítók, érlelésszabályozó adalékok (starterkultúrák):olyan mikrobiológiai eredetű adalékok, amelyek elősegítik a húskészítmények szabályozott érlelését és egyben a pH-érték csökkenését idézik elő.

 

A starterkultúrák baktérium színtenyészeteket jelentenek. Ezek adagolásával az érlelés, vízelvonás gyorsan megindul a gyors, a hús izoelektromos pontját megközelítő pH változás révén. A színtenyészet hozzáadásával elnyomjuk a számunkra káros mikroorganizmusokat, így kismértékben korrigálhatjuk a higiéniai problémákat. A starterkultúrákban szereplő baktériumok egy része nitrát redukáló, másik része cukorból savat képez. Vannak köztük un. aroma termelő mikróbák is amelyek hozzájárulnak a szárazáru aromájához, ízéhez is. Az eredetileg 2-3 hónapos érlelés akár egy hónaposra is csökkenthető.

 

A hagyományos szárazáruk érleléséhez képest két lényeges különbség áll fenn:

  • A baktériumok életműködéséhez 22-25°C szükséges, ezért a starterkultúrás termékek érlelésének kezdetén magasabb hőmérsékletet alkalmazunk.
  • A termékből távozó nagymennyiségű víz érlelő térből elvonásához jóval nagyobb teljesítményű érlelő levegő cirkuláció és víz eltávolító rendszer kell. Ez azért lényeges, mert a szárazáruból távozó víz már szabad víz, és egyrészt ha a termékben marad romlási jelenségek léphetnek fel, másrészt ha el is hagyja a terméket, de az érlelő térből nem vonjuk el, akkor a felületi nemkívánatos penészképződéssel kell szembenéznünk.

 

A starterkultúrás szárazáru gyártás nehezen honosodott meg Magyarországon a hagyományos szárazáruhoz képest savanykás íz miatt. A magyar ízlésnek megfelelő szárazáru gyártásához nem szabad engedni, hogy a savtermelő baktériumok hamar túlsúlyba kerüljenek, mert ennek üres savanyú jellegű íz és aroma lesz a következménye. Mivel mind az aromaképző mind a savképző baktériumok kb. azonos hőmérséklet tartományt igényelnek illetve a termék biztonság miatt nem növelhetjük meg jobban az érlelelő tér hőmérsékletét, a baktériumok szelektív cukor fogyasztását kell kihasználnunk. Ez  azt jelenti, hogy a starterkultúra baktérium összetételre, a pasztaösszetételre és az érlelési körülményekre kell az adott gyártást kikísérletezni. A GdL (lásd pácolás) a savanyú jellege miatt nem terjedt el hazánkban.

 

Starter- és védőkultúrák alkalmazása: Ha a húskészítmények gyártásához érlelésgyorsítókat (starter- és védőkultúrákat) használnak fel, abban az esetben a termék megnevezésében az érlelésgyorsító alkalmazására egyértelműen utalni kell (pl. kolbász, érlelésgyorsító felhasználásával készült, vagy a gyorsérlelésű kifejezés alkalmazásával).

Forrás: dr. Eszes Ferenc (SZTE-MK) jegyzete alapján-2014

Vissza
Vásárlói fiók
  • Belépés
  • Regisztráció
  • Profilom
  • Kosár
  • Kedvenceim
Információk
  • Általános szerződési feltételek
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Fizetés
  • Szállítás
  • Elérhetőségek
Miskolczi Dávid e.v
  • 7700 Mohács, Rákóczi utca 9
  • +36205302628
  • szallitas@bollershop.hu
  • facebook

  • tiktok

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

5% kedvezmény

Feliratkozását most megháláljuk! Megerősítés után küldjük a kuponkódot!

Feliratkozás
Árukereső.hu Árukereső.hu
argep.hu
olcsobbat.hu
kandh_v2
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
  • Akciós termékek
  • 5% kedvezmény BOLLER25 kuponnal*
  • Belek
  • Kések, bárdok, acélok
  • Fűszerek és keverékek
  • Gépek és szerszámok
  • Vágódeszkák
  • Lánckesztyűk és kötények
  • Egyéb termékek
  • Munkavédelmi eszközök
  • Fiskars termékek
  • Blog
  • Kínálatunk
  • Expressz házhozszállítás
  • Fizetési információk
  • Szállítási információk
  • Kapcsolat
Belépés
Regisztráció
Adatkezelési beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.
A működéshez szükséges cookie-k döntő fontosságúak a weboldal alapvető funkciói szempontjából, és a weboldal ezek nélkül nem fog megfelelően működni. Ezek a sütik nem tárolnak személyazonosításra alkalmas adatokat.
A marketing cookie-kat a látogatók weboldal-tevékenységének nyomon követésére használjuk. A cél az, hogy releváns hirdetéseket tegyünk közzé az egyéni felhasználók számára (pl. Google Ads, Facebook Ads), valamint aktivitásra buzdítsuk őket, ez pedig még értékesebbé teszi weboldalunkat.
Az adatok névtelen formában való gyűjtésén és jelentésén keresztül a statisztikai cookie-k segítenek a weboldal tulajdonosának abban, hogy megértse, hogyan lépnek interakcióba a látogatók a weboldallal.
A személyre szabáshoz használt cookie-k segítségével olyan információkat tudunk megjegyezni, amelyek megváltoztatják a weboldal magatartását, illetve kinézetét.