Milyen kést válasszak?
Ha valaki szakács, vagy csak gyakorlott háziasszony és idejének legnagyobb részét a konyhában tölti, akkor biztosan tudja, hogy mennyi minden múlik egy jó késen, mennyire fontos a helyes kés választás annak éle, formája hossza stb végett...
Ha sikeres akarsz lenni és minden titkot szeretnél elsajátítani a konyha művészetében, nem árt tudnod egy két lényeges információt, mely a késekről szól.
Ha valaki szakács, vagy csak gyakorlott háziasszony és idejének legnagyobb részét a konyhában tölti, akkor biztosan tudja, hogy mennyi minden múlik egy jó késen, mennyire fontos a helyes kés választás annak éle, formája hossza stb végett. . Nem árt tudni azt is, hogy melyik kés mire való, mit és hogyan tudunk vele vágni, illetve hogyan kell ápolni és tárolni őket, érdemes e betenni a több edény közé a mosogató gépbe. Na ez utóbbi semmiképp nem javasoljuk, mert a mosogató gépben károsodhat a kés markolata például ha fa , vagy az élét intenzívebb koptatásnak tesszük ki.
A konyhakések leggyakoribb fajtái
Séfkés – Francia séfkés
Könnyen felismerhető és elterjedt ez a késfajta, hiszen az összes filmben a szakácsok ilyennel dolgoznak. Nem is véletlenül, hiszen ennek a késnek aza legjobb tulajdonsága, hogy rengeteg dologra lehet használni. Beszélhetünk szeletelésről, aprításról, de ha vér profik vagyunk, még a filézés sem okoz vele gondot, de nem láttam még senkit aki egy megtermett 26cm-es chef késsel filézett volna egy frissen fogott pisztrángot..
Segéd kés
Ez egy közepes méretű kés, mely számtalan vágási feladatot el tud végezni. Választhatunk sima, de fogazott pengéjűt is. A segéd kés hosszúsága körülbelül 10-18 cm, rövid és vékony pengéjének köszönhetően pedig sokféle nehezebb feladatra is alkalmas lehet.
Kenyérvágó kés
Ez egy körülbelül 15-25 cm hosszú, fogazott pengével ellátott konyhai kés. A penge különleges alakjának köszönhetően tökéletes a kenyér szelésére, de emellett a kemény-lágy élelmiszerek aprításánál is elengedhetetlen.
A mi konyhánkba ez a késfajta nem megtalálható, nem szeretjük, hisz a chef kés mindent visz alapon Jolly Joker.
Faragó kés
Ez egy sima pengével ellátott, apró kés, mely a séfkéshez hasonlóan univerzális feladatokra is alkalmas. A faragás mellett alkalmas még hámozáshoz is, illetve kisebb, bonyolult feladatra is. Ha ez a kés 6-10 cm-nél nagyobb, akkor az már segédkésnek számít.
Bárd
Vastagabb csontok, illetve csontos húsok nagyobb darabokra bontásánál elengedhetetlen egy jó bárd. Nagyméretű, téglalap alakú kés, melynek pengéje 15 cm hosszúságú minimum , nehéz és igen vastag gerincű. Ezek a bárdok sok esetben lyukkal vannak ellátva végüknél, ez pedig azért van, hogy könnyedén lehessen őket felakasztva tárolni. Vannak bárdok a választékunkban amik nem egy átlagos konyha alapfelszerelései közé tartoznak. Mindannyian láttunk már horror filmet mikor a szinte ember nagyságú bárddal hasít áldozatára a film szereplője. Na ha egy ilyen darab van a konyhádba, jelentkezz statisztának egy filmbe.
Santoku kés, Japán kés
A japán konyhákban dolgozó szakácsok lényegébe mindenre ezt a kést használják, ők valójában ezt szakácskés helyettesítésére használják. A bemélyedések a penge felületén nem mindig jelenik meg, valójában azért van, hogy ne ragadjon a kés pengéjére a szeletelt étel. Ahogy a séfkés, ez is sok minden aprítására jó.
Csontozó kés
Ezt a kést használják akkor, ha a csontot szeretnék a húsról eltávolítani. Ez egy igen hegyes és keskeny pengéjű kés, mely általában 12-18 cm hosszú. Általában sertés és marhahús csontozásához használják a merev csontozó kést, de kapható puhább élű csontozó kés is, mely a halak és a baromfik csontozásánál jöhet jól. A mi választékunkban szándékosan csakis félflexibilis ferde pengés csontozókések vannak 13 és 15cm es hosszal valamint merev egyenes pengés 13-15-18 cm es pengehosszal.
Tárold szakszerűen és biztonságosan
A finom ételekhez mindig a gondos előkészület szükséges, ami pedig megfelelő minőségű kések nélkül lehetetlen. A jó kés szigorúan borotvaéles és jól kiegyensúlyozott. A nyél alakja nagyon fontos, hiszen kialakítása akadályozza meg azt, hogy ujjaink a pengére csússzanak. Fontos a nyél anyaga is, annak tapadása és kellemes tapintása. Mivel a konyhakések lelke az élük, ezért ezeket tárolás során is óvni kell a sérülésektől. Nem vágunk porcelán felületen, üveg felületen és fémet se ugye???
Hát nem! A legjobb, ha elkülönített boxokban, vagy fából, vagy műanyagból készült rendezőben tároljuk. Használat előtt mindenképp érdemes az élüket megfenni, hogy tökéletesen végezzék dolgukat.
Ne felejtsük el hogy a késeket használat után szigorúan el kell mossuk és fertőtlenítsük, főleg ha hússal dolgoztunk előtte, csakis szárazon tesszük a rendeltetési tároló helyére.