Kosár

Milyen kést válasszak?

Ha sikeres akarsz lenni és minden titkot szeretnél elsajátítani a konyha művészetében, nem árt tudnod egy két lényeges információt, mely a késekről szól.

Ha valaki szakács, vagy csak gyakorlott háziasszony és idejének legnagyobb részét a konyhában tölti, akkor biztosan tudja, hogy mennyi minden múlik egy jó késen, mennyire fontos a helyes kés választás annak éle, formája hossza stb végett. . Nem árt tudni azt is, hogy melyik kés mire való, mit és hogyan tudunk vele vágni, illetve hogyan kell ápolni és tárolni őket, érdemes e betenni a több edény közé a mosogató gépbe. Na ez utóbbi semmiképp nem javasoljuk, mert a mosogató gépben károsodhat a kés markolata például ha fa , vagy az élét intenzívebb koptatásnak tesszük ki.

A konyhakések leggyakoribb fajtái

 

Séfkés – Francia séfkés

Könnyen felismerhető és elterjedt ez a késfajta, hiszen az összes filmben a szakácsok ilyennel dolgoznak. Nem is véletlenül, hiszen ennek a késnek aza legjobb tulajdonsága, hogy rengeteg dologra lehet használni. Beszélhetünk szeletelésről, aprításról, de ha vér profik vagyunk, még a filézés sem okoz vele gondot, de nem láttam még senkit aki egy megtermett 26cm-es chef késsel filézett volna egy frissen fogott pisztrángot..

 

Segéd kés

Ez egy közepes méretű kés, mely számtalan vágási feladatot el tud végezni. Választhatunk sima, de fogazott pengéjűt is. A segéd kés hosszúsága körülbelül 10-18 cm, rövid és vékony pengéjének köszönhetően pedig sokféle nehezebb feladatra is alkalmas lehet.

 

Kenyérvágó kés

Ez egy körülbelül 15-25 cm hosszú, fogazott pengével ellátott konyhai kés. A penge különleges alakjának köszönhetően tökéletes a kenyér szelésére, de emellett a kemény-lágy élelmiszerek aprításánál is elengedhetetlen.

A mi konyhánkba ez a késfajta nem megtalálható, nem szeretjük, hisz a chef kés mindent visz alapon Jolly Joker.

 

Faragó kés

Ez egy sima pengével ellátott, apró kés, mely a séfkéshez hasonlóan univerzális feladatokra is alkalmas. A faragás mellett alkalmas még hámozáshoz is, illetve kisebb, bonyolult feladatra is. Ha ez a kés 6-10 cm-nél nagyobb, akkor az már segédkésnek számít.

 

Bárd

Vastagabb csontok, illetve csontos húsok nagyobb darabokra bontásánál elengedhetetlen egy jó bárd. Nagyméretű, téglalap alakú kés, melynek pengéje 15 cm hosszúságú minimum , nehéz és igen vastag gerincű. Ezek a bárdok sok esetben lyukkal vannak ellátva végüknél, ez pedig azért van, hogy könnyedén lehessen őket felakasztva tárolni. Vannak bárdok a választékunkban amik nem egy átlagos konyha alapfelszerelései közé tartoznak. Mindannyian láttunk már horror filmet mikor a szinte ember nagyságú bárddal hasít áldozatára a film szereplője. Na ha egy ilyen darab van a konyhádba, jelentkezz statisztának egy filmbe.

 

Santoku kés, Japán kés

A japán konyhákban dolgozó szakácsok lényegébe mindenre ezt a kést használják, ők valójában ezt szakácskés helyettesítésére használják. A bemélyedések a penge felületén nem mindig jelenik meg, valójában azért van, hogy ne ragadjon a kés pengéjére a szeletelt étel. Ahogy a séfkés, ez is sok minden aprítására jó.

 

Csontozó kés

Ezt a kést használják akkor, ha a csontot szeretnék a húsról eltávolítani. Ez egy igen hegyes és keskeny pengéjű kés, mely általában 12-18 cm hosszú. Általában sertés és marhahús csontozásához használják a merev csontozó kést, de kapható puhább élű csontozó kés is, mely a halak és a baromfik csontozásánál jöhet jól. A mi választékunkban szándékosan csakis félflexibilis ferde pengés csontozókések vannak 13 és 15cm es hosszal valamint merev egyenes pengés 13-15-18 cm es pengehosszal.

Tárold szakszerűen és biztonságosan

A finom ételekhez mindig a gondos előkészület szükséges, ami pedig megfelelő minőségű kések nélkül lehetetlen. A jó kés szigorúan borotvaéles és jól kiegyensúlyozott. A nyél alakja nagyon fontos, hiszen kialakítása akadályozza meg azt, hogy ujjaink a pengére csússzanak. Fontos a nyél anyaga is, annak tapadása és kellemes tapintása. Mivel a konyhakések lelke az élük, ezért ezeket tárolás során is óvni kell a sérülésektől. Nem vágunk porcelán felületen, üveg felületen és fémet se ugye???

Hát nem! Javasoljuk nézz körbe az evagodeszka.hu oldalon minőségi vágódeszkáért. A legjobb, ha elkülönített boxokban, vagy fából, vagy műanyagból készült rendezőben tároljuk. Használat előtt mindenképp érdemes az élüket megfenni, hogy tökéletesen végezzék dolgukat.

Ne felejtsük el hogy a késeket használat után szigorúan el kell mossuk és fertőtlenítsük, főleg ha hússal dolgoztunk előtte, csakis szárazon tesszük a rendeltetési tároló helyére.

Vélemény, hozzászólás?

30.000 Ft vásárlás felett ajándék
Sajnos nem nyertél
40.000 Ft vásárlás felett ajándék
Ajándék toll
30.000 Ft vásárlás felett ajándék
40.000 Ft vásárlás felett ajándék
Ajándék toll
40.000 Ft vásárlás felett ajándék
Pörgessen és nyerjen!

Írja be e -mail címét, és forgassa meg a szerencsekereket. Itt a lehetőség, hogy fantasztikus ajándékokat nyerjen!

Böllér Shop
Főmenü x
X
[]