Kosár
Házi kolbász

Kedvenc húskészítményem-Receptgyűjtemény

Na kié a legjobb kolbász recept?

Facebook közösségi oldalunkon a Böllérshop.hu nyereményjátékot hirdetett, melyre folyamatosan érkeznek be a jobbnál jobb receptek és ínycsiklandozó képek.

Nem győzzük feldolgozni receptjeiteket, melyben számos különlegességet is találunk.

Nyereményjátékunk így szól:

“Örülnél egy Dick késkészletnek⁉️
‼️Akkor húzz bele és NYERD MEG‼️
Beküldőink közt kisorsolunk egy menő Dick késkészletet‼️
Hogyan tudsz pályázni⁉️ Küld el kedvenc recepted szövegesen (akár képet is csatolhatsz) e-mailben ide: [email protected]
Beküldési határidő: 2022.10.21 23:59
A számunkra legkedvezőbb receptet publikáljuk‼️
Addig is vásárlásra fel a www.bollershop.hu webshopban.”
Igen, jól olvassátok! Egy fantasztikus Dick késekből álló késkészletnek lehetsz gazdája.
A Dick késeket gondolom nem kell nektek bemutatni hisz mindenki ismeri. Választékunkban számos darabját betehetitek a kosárba ITT a webshopunkban.

Pár számunkra tetszetős beküldött recept közül már válogathattok is kedvetekre:

Paprikás téliszalámi receptje ( beküldő: D.Attila)

Fűszeres kemencében sült karaj ( beküldő: O.Sándor)

  • 1 kg egész karajba lyukakat szúrunk majd fokhagymákat rakunk bele
  • Meg sózzuk és borsozzuk minden oldalt
  • Egy kevés olajon enyhén kérgesre pirítom
  • Miután minden oldala kérgesre pirult ki át teszem egy sütő edénybe
  • Ez után fel szeletelek egy kis vöröshagymát amit a hús köré szórok egy dl víz és egy dl fehérbor kíséretében.
  • Majd meg locsolom a karajt egy kevés olajjal majd le takarom fóliával és egy órára 180° fokra elő melegített sütőbe rakom.
  • Ha kész, vissza rakom a serpenyőbe majd két evőkanál pirospaprikát össze keverek egy kicsi mézzel és borssal, olajjal jó alaposan össze keverem
  • Ez után szépen be kenem minden oldalát a karajnak ezzel a paprikás krémmel.
  • Majd serpenyőstül vissza rakom kicsit a sütőbe hogy a paprikás krém is meg piruljon.
  • Ez után egy szeletelő géppel fel szeletelem.
  • Hűtve napokig is el áll.

Savanyúkáposzta ágyon sült, csirke mindenféle ( beküldő: S.Krisztina)

  • 1/2 kg savanyúkáposzta
  • 2-3 fej vöröshagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • Pirospaprika
  • Tetszőlegesen csirkehús
  • A savanyúkáposztát a tepsi aljára szórom, rászórom a feldarabolt vöröshagymát, fokhagymát.
  • Meghintem pirospaprikával, jól összekeverem. Elosztom a tepsi alján. Kicsi baromfizsírral meglocsolom.
  • A húsokat( én szárnyat, combot, mellfilét, amit nagyobb darabokra vágtam, májat használtam) sóval, borssal, ételízesítővel beszórtam a káposzta tetejére soroltam.
  • Szép pirosra sütöttem. Sültburgonyával tálaltam. A mi családunk imádja.
  • Újabban ez a családi kedvenc.
  • Minden szépet és jót kívánok.
  • S. Krisztina, egy nagycsaládos anyuka

Tárcsán sült tarja (beküldő: Cs.N. Bernadett)

Hozzávalók:

  • A húshoz:
  • 14 szelet sertéstarja
  • 4 fej vöröshagyma
  • A pácoláshoz:
  • 16 ek étolaj
  • 1tk bors
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 1 csomag grill fűszerkeverék
  • 3 ek mustár
  • A sütéshez:
  • 2 l étolaj
  • Elkésztése:
    1. A tárcsán sült tarja elkészítéséhez a tarját ujjnyi vastagra, a vöröshagymát karikákra szeljük, és elkészítjük a pácot.
    2. Az étolajba beletesszük a borsot, az áttört fokhagymát és a grill fűszerkeveréket.
    3. A hússzeletek mindkét oldalát bekenjük mustárral, majd a páccal. A hagymakarikákkal felváltva rétegezzük egy tálban a pácolt hússzeleteket, és lefóliázva egy éjszakára a hűtőbe tesszük.

Másnap a tárcsára öntünk egy kicsit a pácoló olajból, majd a többi olajban a húsokat lassú tűzön kb. 25 perc alatt megsütjük.  A végén a hagymakarikákat is megdinszteljük, és a húsokra tesszük. (Fogyasztás előtt, mindenki ízlés szerint sózza meg a hússzeleteket, ha szükséges).

Házi szalámi recept ( beküldő: A.Lajos)

Küldöm a szalámi receptet amit hosszú évek óta telente töltünk az egész család kedvére. Még a kis unokánk is a házi szalámit keresi mikor itt van nálunk.

Recept:

  • 6 kg disznó comb
  • 1 kg marhacomb
  • 3 kg kemény zsírszalonna
  • 21 dkg só
  • 2 dkg őrölt fekete bors
  • 3 dkg zúzott fokhagyma
  • 2.5 dkg őrölt szegfűbors
  • 2 dkg őrölt kömény
  • 10 dkg jófajta őrölt csemege paprika
  • csípős paprika ízlés szerint

Házi Szalámi recept B. Béla építésvezető ajánlása alapján

  • 10 kg hús (egyharmad része zsíros, kétharmad része száraz, 10 százaléka vad vagy marha, a többi disznó),
  • 22 dkg só,
  • 20 dkg jó minőségű pirospaprika,
  • 12 dkg fokhagymapép,
  • 2 dkg őrölt fehérbors,
  • 1 g szerecsendió,
  • 4 g köménypor,
  • 5 g cukor
  • 2 dl száraz fehérbor

Házi csülöksonka paprikázva ( beküldő: N.Gábor)

Az alapanyagokat lassan megfőzöm fűszeres lében. A képen látható adagban egy hátsó csülök, két köröm és fél kg lapocka van. Bors, fokhagyma, csłpős paprika, hagyma, babérlevél, só, kömény. A formát fóliával kibélelem. A megfőtt bőrös húst egy tálcán szét tépkedem, kiszedem a csontokat, majd még melegen, rétegesen a formába rakom. A rétegek között még fűszerezem, borssal és sóval. Meglocsolom a főzőlével. Egy éjszakát le préselve tartom. Mikor kiborítom a formából meghintem paprikával.

Paprikás csülöksonka

Gömöri szarvaskolbász ( beküldő: M.Zoltán)

Hozzávalók: (10 kg kolbászhoz): 7 kg szarvashús, 3 kg zsírszalonna (mangalica), 27 dkg só, 13,5 dkg édes paprika 3,5 dkg erős paprika, 2 dkg őrölt kömény, 3 dkg bors, 6 dkg fokhagyma, 1 dkg porcukor, 1 dkg fehérbors, 2 g őrölt szerecsendió, 5 g salétromsó, 2 dl száraz fehérbor.

Elkészítés: A húsokat megtisztítjuk az erektől, hártyáktól, majd nagyobb kockákra vágva, kis lyukú darálón szalonnával együtt ledarálom. Egy teknőben a fokhagymát a fűszerekkel és a sóval együtt a húshoz gyúrom, ezt követően vékony kolbászbélbe töltöm. Egynapi pihentetés után néhány napra, hideg füstre teszem.

 

Fokhagymás sertés karaj ( beküldő:K.Katalin)

Hozzávalók:

  • 8 szelet csont nélküli sertéskaraj
  • 15 dkg sertészsír
  • 1 fej hagyma
  • 1,5 fej fokhagyma
  • 1 paprika csumázva
  • 1 kisebb fej paradicsom
  • bors

Elkészítés:

A karajszeleteket kissé kikloffoljuk, jól megmossuk. A fokhagymákat és a vöröshagymát összevágjuk apróra, odatesszük a zsírral egy lábasban. Kissé megfonnyasszuk a hagymákat, belehelyezzük a kicsumázott paprikát, az összevágott paradicsomot, felöntjük kevés vízzel és belehelyezzük a karajszeleteket. Sózzuk, borsozzuk, lefedjük. Kb. 1 óra kell a puhuláshoz, időnként felemeljük a fedőt, ha lefőtt a víz, pótoljuk, közben meg is forgatjuk a hússzeleteket. Ha megpuhultak, lefőzzük a vizet és kikapcsoljuk alatta a tüzet.

Illik hozzá pirított burgonya uborkasalátával, vagy burgonyapüré vöröskáposztával.

A megmaradt, megfagyasztott pecsenyezsírt kenyérrel fogyasztjuk. Nagyon ízletes!

 

Bázai kolbászleves ( beküldő: D.S. Csilla)

Hozzávalók:

  • 30 dkg kolbász
  • 25 dkg zöldborsó
  • 25 dkg zöldbab
  • 1 közepes db vöröshagyma
  • 5 ek napraforgó olaj
  • 2 teáskanál fűszerpaprika
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só ízlés szerint
  • 2 db babérlevél
  • 2 dl tejföl
  • 1 kávéskanál mustár
  • 2 csapott ek finomliszt
  • 2 l víz

Elkészítés:

A vöröshagymát megpucoljuk, felkockázzuk, és az olajon megdinszteljük.

Rátesszük a karikára szeletelt kolbászt, meghintjük fűszerpaprikával és kicsit pirítjuk.

Hozzáadjuk a zöldborsót és a zöldbabot, felöntjük 2 l vízzel, ízlés szerint sózzuk, beledobjuk a babérlevelet, és belepréseljük a megtisztított fokhagymát.

A tejfölt kikeverjük a mustárral, liszttel egy merőkanálnyi levessel.

Jól kikeverjük, és besűrűsítjük vele a levest.

“Azért is adtam neki a “Bázai kolbászleves” nevet mert Bázakerettye az otthonom.”

Bázai kolbászleves

Vélemény, hozzászólás?

Böllér Shop
Főmenü x
X
[]