Kedvenc húskészítményem-Receptgyűjtemény
Na kié a legjobb kolbász recept? Facebook közösségi oldalunkon a Böllérshop.hu nyereményjátékot hirdetett, melyre folyamatosan érkeznek be a jobbnál jobb receptek és ínycsiklandozó képek.
Nem győzzük feldolgozni receptjeiteket, melyben számos különlegességet is találunk.
Nyereményjátékunk így szól:
Pár számunkra tetszetős beküldött recept közül már válogathattok is kedvetekre:
Fűszeres kemencében sült karaj ( beküldő: O.Sándor)
- 1 kg egész karajba lyukakat szúrunk majd fokhagymákat rakunk bele
- Meg sózzuk és borsozzuk minden oldalt
- Egy kevés olajon enyhén kérgesre pirítom
- Miután minden oldala kérgesre pirult ki át teszem egy sütő edénybe
- Ez után fel szeletelek egy kis vöröshagymát amit a hús köré szórok egy dl víz és egy dl fehérbor kíséretében.
- Majd meg locsolom a karajt egy kevés olajjal majd le takarom fóliával és egy órára 180° fokra elő melegített sütőbe rakom.
- Ha kész, vissza rakom a serpenyőbe majd két evőkanál pirospaprikát össze keverek egy kicsi mézzel és borssal, olajjal jó alaposan össze keverem
- Ez után szépen be kenem minden oldalát a karajnak ezzel a paprikás krémmel.
- Majd serpenyőstül vissza rakom kicsit a sütőbe hogy a paprikás krém is meg piruljon.
- Ez után egy szeletelő géppel fel szeletelem.
- Hűtve napokig is el áll.
Savanyúkáposzta ágyon sült, csirke mindenféle ( beküldő: S.Krisztina)
- 1/2 kg savanyúkáposzta
- 2-3 fej vöröshagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma
- Pirospaprika
- Tetszőlegesen csirkehús
- A savanyúkáposztát a tepsi aljára szórom, rászórom a feldarabolt vöröshagymát, fokhagymát.
- Meghintem pirospaprikával, jól összekeverem. Elosztom a tepsi alján. Kicsi baromfizsírral meglocsolom.
- A húsokat( én szárnyat, combot, mellfilét, amit nagyobb darabokra vágtam, májat használtam) sóval, borssal, ételízesítővel beszórtam a káposzta tetejére soroltam.
- Szép pirosra sütöttem. Sültburgonyával tálaltam. A mi családunk imádja.
- Újabban ez a családi kedvenc.
- Minden szépet és jót kívánok.
- S. Krisztina, egy nagycsaládos anyuka
Tárcsán sült tarja (beküldő: Cs.N. Bernadett)
Hozzávalók:
- A húshoz:
- 14 szelet sertéstarja
- 4 fej vöröshagyma
- A pácoláshoz:
- 16 ek étolaj
- 1tk bors
- 5 gerezd fokhagyma
- 1 csomag grill fűszerkeverék
- 3 ek mustár
- A sütéshez:
- 2 l étolaj
- Elkésztése:
-
- A tárcsán sült tarja elkészítéséhez a tarját ujjnyi vastagra, a vöröshagymát karikákra szeljük, és elkészítjük a pácot.
- Az étolajba beletesszük a borsot, az áttört fokhagymát és a grill fűszerkeveréket.
- A hússzeletek mindkét oldalát bekenjük mustárral, majd a páccal. A hagymakarikákkal felváltva rétegezzük egy tálban a pácolt hússzeleteket, és lefóliázva egy éjszakára a hűtőbe tesszük.
Másnap a tárcsára öntünk egy kicsit a pácoló olajból, majd a többi olajban a húsokat lassú tűzön kb. 25 perc alatt megsütjük. A végén a hagymakarikákat is megdinszteljük, és a húsokra tesszük. (Fogyasztás előtt, mindenki ízlés szerint sózza meg a hússzeleteket, ha szükséges).
Házi szalámi recept ( beküldő: A.Lajos)
Küldöm a szalámi receptet amit hosszú évek óta telente töltünk az egész család kedvére. Még a kis unokánk is a házi szalámit keresi mikor itt van nálunk.
Recept:
- 6 kg disznó comb
- 1 kg marhacomb
- 3 kg kemény zsírszalonna
- 21 dkg só
- 2 dkg őrölt fekete bors
- 3 dkg zúzott fokhagyma
- 2.5 dkg őrölt szegfűbors
- 2 dkg őrölt kömény
- 10 dkg jófajta őrölt csemege paprika
- csípős paprika ízlés szerint
Házi Szalámi recept B. Béla építésvezető ajánlása alapján
- 10 kg hús (egyharmad része zsíros, kétharmad része száraz, 10 százaléka vad vagy marha, a többi disznó),
- 22 dkg só,
- 20 dkg jó minőségű pirospaprika,
- 12 dkg fokhagymapép,
- 2 dkg őrölt fehérbors,
- 1 g szerecsendió,
- 4 g köménypor,
- 5 g cukor
- 2 dl száraz fehérbor
Házi csülöksonka paprikázva ( beküldő: N.Gábor)
Az alapanyagokat lassan megfőzöm fűszeres lében. A képen látható adagban egy hátsó csülök, két köröm és fél kg lapocka van. Bors, fokhagyma, csłpős paprika, hagyma, babérlevél, só, kömény. A formát fóliával kibélelem. A megfőtt bőrös húst egy tálcán szét tépkedem, kiszedem a csontokat, majd még melegen, rétegesen a formába rakom. A rétegek között még fűszerezem, borssal és sóval. Meglocsolom a főzőlével. Egy éjszakát le préselve tartom. Mikor kiborítom a formából meghintem paprikával.
Gömöri szarvaskolbász ( beküldő: M.Zoltán)
Hozzávalók: (10 kg kolbászhoz): 7 kg szarvashús, 3 kg zsírszalonna (mangalica), 27 dkg só, 13,5 dkg édes paprika 3,5 dkg erős paprika, 2 dkg őrölt kömény, 3 dkg bors, 6 dkg fokhagyma, 1 dkg porcukor, 1 dkg fehérbors, 2 g őrölt szerecsendió, 5 g salétromsó, 2 dl száraz fehérbor.
Elkészítés: A húsokat megtisztítjuk az erektől, hártyáktól, majd nagyobb kockákra vágva, kis lyukú darálón szalonnával együtt ledarálom. Egy teknőben a fokhagymát a fűszerekkel és a sóval együtt a húshoz gyúrom, ezt követően vékony kolbászbélbe töltöm. Egynapi pihentetés után néhány napra, hideg füstre teszem.
Fokhagymás sertés karaj ( beküldő:K.Katalin)
Hozzávalók:
- 8 szelet csont nélküli sertéskaraj
- 15 dkg sertészsír
- 1 fej hagyma
- 1,5 fej fokhagyma
- 1 paprika csumázva
- 1 kisebb fej paradicsom
- só
- bors
Elkészítés:
A karajszeleteket kissé kikloffoljuk, jól megmossuk. A fokhagymákat és a vöröshagymát összevágjuk apróra, odatesszük a zsírral egy lábasban. Kissé megfonnyasszuk a hagymákat, belehelyezzük a kicsumázott paprikát, az összevágott paradicsomot, felöntjük kevés vízzel és belehelyezzük a karajszeleteket. Sózzuk, borsozzuk, lefedjük. Kb. 1 óra kell a puhuláshoz, időnként felemeljük a fedőt, ha lefőtt a víz, pótoljuk, közben meg is forgatjuk a hússzeleteket. Ha megpuhultak, lefőzzük a vizet és kikapcsoljuk alatta a tüzet.
Illik hozzá pirított burgonya uborkasalátával, vagy burgonyapüré vöröskáposztával.
A megmaradt, megfagyasztott pecsenyezsírt kenyérrel fogyasztjuk. Nagyon ízletes!
Bázai kolbászleves ( beküldő: D.S. Csilla)
Hozzávalók:
- 30 dkg kolbász
- 25 dkg zöldborsó
- 25 dkg zöldbab
- 1 közepes db vöröshagyma
- 5 ek napraforgó olaj
- 2 teáskanál fűszerpaprika
- 2 gerezd fokhagyma
- só ízlés szerint
- 2 db babérlevél
- 2 dl tejföl
- 1 kávéskanál mustár
- 2 csapott ek finomliszt
- 2 l víz
Elkészítés:
A vöröshagymát megpucoljuk, felkockázzuk, és az olajon megdinszteljük.
Rátesszük a karikára szeletelt kolbászt, meghintjük fűszerpaprikával és kicsit pirítjuk.
Hozzáadjuk a zöldborsót és a zöldbabot, felöntjük 2 l vízzel, ízlés szerint sózzuk, beledobjuk a babérlevelet, és belepréseljük a megtisztított fokhagymát.
A tejfölt kikeverjük a mustárral, liszttel egy merőkanálnyi levessel.
Jól kikeverjük, és besűrűsítjük vele a levest.
"Azért is adtam neki a "Bázai kolbászleves" nevet mert Bázakerettye az otthonom."