Grillkolbász- a tökéletes grillezés receptje
A kolbász grillezése olyan egyszerű dolognak tűnik, de mint a legtöbb egyszerű dolgot, ezt sem a világ legegyszerűbb dolga. (Na jó aki nem fogott még fakanalat, nehéz lesz neki mint a relativitás elmélete.)
Ha túl gyorsan grillezed a kolbászokat, a burkolat megég és eltörik, mielőtt átsülne, ami teljesen száraz és omlós kolbászt eredményez. Nem jó! Bár lehetne gyakorolni a „low-&-slow” (alacsony-lassú) módszert (ah, söröcskös!), de ez egy kis előzetes tervezést igényel. Mi sem arra a teljesen könnyű nyári vacsorára vágyunk!
A grillkolbász a legkönnyebb és leggyorsabb nyári ételek közé illő vacsora.
Aktuális blogunkban leírunk Neked mindent, amit tudnod kell a kolbász grillezéséről – ez egy egyszerű módszer a grillezett kolbász tökéletes mindenkori elkészítéséhez, gáz kontra faszén és kolbászvacsora legjobb fortélyai egy helyen.
Hogy is szól ez a mondás?:
„Adj egy lánynak egy halat és eteted egy napig; taníts meg egy lánynak hogyan kell kolbászt grillezni, és egy életen át etetni fogod?" … valami ilyesmiről van szó, igaz?
Félretéve a szörnyű angol vicceket, a grillkolbász az egyik kedvenc nyári ételem. Azt gondolhatod, hogy részben német vagyok vagy azért, mert Baranyából származom (és mi húsosok tudunk egy-két dolgot a kolbászról!), de valójában azért, mert rettenetesen lusta vagyok, főzni… különösen a nyüzsgő nyári hónapokban, amikor az étlap tervezése és az étkezések elkészítése mindig félreesik. Ki szeretne órákon keresztül izzadni a gázrózsa mellett?
A vacsoraidő, amely alkalmas arra, hogy a kora esti órákban begyújtsuk a faszenes „Májki séfünket”, a meleg hónapokban gyakran jelent egy kis rejtélyt. Nem akarom bekapcsolni a tűzhelyet vagy a sütőt, és különösen nem akarok időt tölteni a vacsora elkészítésével. Talán egy kicsit drámai vagyok, de mindez nagyon nyűgös egy forró nyári éjszakán.
Az, hogy nagyon könnyen és nagyon gyorsan össze tudunk dobni valamit, különösebb gondolkodás vagy előkészület nélkül, nagyjából az egyetlen dolog, ami visszatart minket attól, hogy minden este rendeljünk. Szóval megbízhatsz bennem, ha elmondom – ha nyáron különösen elfoglalt és/vagy lusta vagy főzni, akkor a grillkolbász a tökéletes választás számodra.
Ha megtanulod, hogyan kell helyesen grillezni a kolbászt, egészen biztos vagyok benne, hogy rendszeresen megjelennek majd a nyári étlapodon. ezek a fránya hosszúkás kolbászkák.
KÖNNYŰ. Egy teljes adag kolbász elkészítése legfeljebb 15 percet vesz igénybe. A grillezési idő nagy része teljesen kézenfekvő, és nincs szükség előkészületekre. A valaha volt legegyszerűbb vacsora!
SOKOLDALÚ. Miután megértetted a kolbász grillezésének technikáját, szinte bármilyen kolbászra használhatod a trükköket.
MÉRETEZHETŐ. Csak néhány kolbászt dobhatsz a grillre egy gyors hétvégi vacsorához, vagy egy egész tömeget etethetsz meg egyszerűen és megfizethető áron egy kerti grillezőn.
FINOM. Ezzel a módszerrel tökéletesen lédús kolbászt kapunk, finoman, el nem szenesedett és ropogós külsővel.
IGAZÁN, KOMOLYAN KÖNNYŰ. Kétszer érdemes megemlíteni… a kolbász grillezése komolyan hülyeség? Ugyan már… . A legjobb kombináció, ha engem kérdezel.
Melyik a legjobb kolbász grillezéshez?
Mielőtt túlságosan belemerülnénk az útmutatóba, beszéljünk a legfontosabb részről – a kolbászról!
Ez a bejegyzés kifejezetten a friss (nyers) kolbászok grillezését tárgyalja. A bemutatott eljárás mindenféle friss kolbászra alkalmazható – csirkekolbász, sertéskolbász, hal és vad, olasz kolbász, chorizo stb. – mindaddig, amíg friss kolbászról van szó bélbe töltve. Webshopunkban megtalálod kedvenc kolbászodhoz való grill kolbász fűszerkeveréket amellyel percek alatt ízletessé tudod varázsolni a frissen ledarált húst.
A már teljesen megfőtt kolbász grillezése, mint például a manapság többféle ízben kapható csodálatos csirkekolbász, füstölt kolbász vagy kielbasa, virsli, stb., ennél egyszerűbb nem is lehetne:
- Gyújtsd be a grillt a közepesen magas direkt grillezéshez.
- Helyezd a kolbászt közvetlen tűzre és grillre, időnként megforgatva, amíg a kolbász át nem melegszik, vagy tetszőlegesen kérges és ropogós nem lesz.
A kolbász grillezése:
A kolbász grillezése olyan egyszerű dolognak tűnik, de mint a legtöbb egyszerű dolgot, ezt sem a világ legegyszerűbb dolga. (Na jó aki nem fogott még fakanalat, nehéz lesz neki mint a relativitás elmélete.)
Ha túl gyorsan grillezed a kolbászokat, a burkolat megég és eltörik, mielőtt átsülne, ami teljesen száraz és omlós kolbászt eredményez. Nem jó! Bár lehetne gyakorolni a „low-&-slow” (alacsony-lassú) módszert (ah, söröcskös!), de ez egy kis előzetes tervezést igényel. Mi sem arra a hülye könnyű nyári vacsorára vágyunk!
Zóna grillezés 101:
A kolbász tökéletes grillezésének titka a zónás grillezésben rejlik. Ha 2 hőzónát hozol létre a grillen, először igazán gyengéd, egyenletes közvetett hővel főzheti meg a kolbászt, mielőtt erős közvetlen hőn grilleznéd, hogy finoman ropogóssá válljon. Nagyon egyszerű, és a kolbász minden alkalommal tökéletesre sikerül.
Ezt a közvetlen és közvetett hővel történő grillezési módot zóna grillezésnek nevezik. A zóna grillezés az egyik legjobb grillszezonban alkalmazott trükköm. Ez a titka a tökéletes grillezett csirkeszárnyaimnak is, a valaha készült legjobb grillezett BBQ csirkének, amit vagy 20 fős társaságban sütöttem egy hosszúra sikerült kerti parti alkalmával.
Ha még soha nem grilleztél közvetett hővel, ne essen pánikba. Ez a legegyszerűbb dolog.
Zónás grillezés gázgrillen – Készítsd elő gázgrilled a zónás grillezésre úgy, hogy 1-2 égőt bekapcsolsz a legmagasabb hőfokozatra és 1-2 égőt a legalacsonyabb hőfokozatra. Ez egy erős közvetlen hőzónát hoz létre (közvetlenül a „magas” égő lángja felett) és egy gyengédebb közvetlen hő zónát (közvetlenül az „alacsony” égő lángja felett).
Zónás grillezés faszénes grillen zónás grillezéssel – Készítse elő faszén grillét a zónás grillezéshez úgy, hogy meggyújtod a faszenet, és annak nagy részét a grill egyik oldalán helyezi el. Ez egy erős közvetlen hő zónát hoz létre (közvetlenül a faszén nagy része felett) és egy gyengédebb közvetlen hő zónát (a grill azon része, ahol nincs annyi faszén).
A kolbász grillezése közvetett hővel (Indirekt megoldás):
A zóna grillezés és a közvetett hő használata a legjobb módja a kolbász grillezésének.
A 2 zónás módszer lehetővé teszi, hogy a kolbászt először igazán gyengéd, állandó közvetett hővel főzzük meg, mielőtt erős közvetlen hőn grillezzük, hogy finoman ropogóssá válljon. Nagyon egyszerű, és a kolbász minden alkalommal tökéletesre sikerül. Íme, hogyan kell csinálni:
- Először főzzük meg a kolbászt közvetett hővel: Rendezzük el a kolbászt a grill indirekt hő oldalán. Zárjad le a fedőt, és félidőben megfordítva 8-10 percig főzzük. A grill közvetlen hőoldaláról érkező hő cirkulálni fog fés körülöleli a kolbászokat, és igazán gyengéd közvetett hővel főzi meg őket.
- Ezután süssed meg a kolbászt közvetlen hőfokon: Tegyed át a kolbászt a grill közvetlen melegítő oldalára. Grillen oldalanként 2-3 percig, amíg tetszés szerint megpirul.
Ez az! Tökéletesen sült kolbász, minden alkalommal. Nem is lehetne könnyebb.
Még néhány grillezési trükk:
Meddig KELL GRILLEZNI?
A kolbász összesen körülbelül 12-15 percig sül a fent és az alábbi receptkártyán leírt 2 zónás grillezési módszerrel. A kolbászt 8-10 percig főzzük közvetett hőfokon, majd közvetlen lángon 4-5 percig, vagy addig, amíg tetszőlegesen ropogós nem lesz.
MILYEN HŐMÉRSÉKLETEN GRILLEZZEK KOLBÁSZT?
Amikor 2 zónás grillezést használsz közvetett hővel történő grillezéshez, a grill hőmérsékletének elég melegnek kell lennie – 500-600 Celsius fok között.
A kolbász kész sütési hőmérséklete a felhasznált kolbász típusától függően változik. A sertéshús alapú kolbász 160 C-on, míg a csirke alapú kolbászt teljesen 165 C fokra kell főzni. Azt javaslom, hogy helyezze át őket közvetett melegítésről közvetlen melegítésre, ha a belső hőmérséklet körülbelül 15-20 C fokkal esik. Ez a végső főzési hőmérséklete.
(Ne felejtsd el – az egyetlen módja annak, hogy biztosak lehessünk abban hogy elkészült, azonnal leolvasható hőmérővel mérjük a hőmérsékletet. )
GRILLEZÉS ELŐTT FŐZZEM KI A KOLBÁSZT?
Nem – egyáltalán nem kell! Az ebben a grillkolbász receptben használt 2 zónás grillezési módszer szükségtelenné teszi a kolbász főzését vagy főzését grillezés előtt, és a kolbász teljesen lédús és puha marad – hidd el tapasztalat!
MIT EGYEK A GRILL KOLBÁSSZAL?
Vicces, hogy kérdezed! Pontosan erről csevegünk majd legközelebb…
Először is, zsemle: egy jó grillkolbászból jó zsemle. Ha nem kapsz zsemlét akkor egy ropogós sós kifli félbe vágva és közé téve a kolbászka.
Mitől lesz egy zsemle jó zsemle? Ha engem kérdezel, egy jó kolbászos zsemleben szép egyensúlyban van a puhaság és a szilárdság. Egy párnás, puha zsemle mintegy körbetekered a kolbászt fogyasztás közben, de elég erősnek is kell lennie, hogy ne törjön szét a varrásnál. A magos zsemle bármilyen grillkolbászhoz, mivel párnás puhák és nem törnek szét könnyen.
Ha magasabb szintre szeretné emelni az élvezetet, pirítsd meg: Kend meg egy kis olajjal (vagy permetezd meg egy kis főzőpermettel), és tegyed rá a grillrácsra, hogy egy-két percig piruljon, amikor a kolbász grillezését befejezted . A zsemle pirítós és enyhén ropogós lesz – NAGYON JÓ! De mondunk tutibbat is… Vágj apróra petrezselymet, bazsalikomot és fokhagymát majd a megpirított zsemlére szórd rá a keveréket és ugy tedd rá a kolbászokat. Valami ISTENI.
Következő, feltétek! Nálunk a feltétek teljesen opcionálisak, de ez egy egyszerű módja annak, hogy még kiadósabb vacsorát készítsünk. A grillezett kolbász típusától függően igazán elvadulhat és jól élvezhető, ha feltétről van szó. Néhány kedvencünk:
A klasszikusok – Ketchup, mustár és/vagy majonéz mindig jó kiindulópont! IMÁDJUK a csípős Dijonnaise-t – keverjünk össze körülbelül 1/3 csésze majonézt 1-2 evőkanál dijoni mustárral.
- Savanyú káposzta, egy másik csípős saláta vagy savanyúság.
- Grillezett paprika és hagyma – különösen jó az olasz kolbászhoz!
- Savanyított jalapeno paprika és savanyú uborka.
Vagy válasszon chicagói stílust, MINDEN dologgal kiegészítve – mustárral, édes ízzel, hagymával, paradicsommal, kapros savanyúsággal és zellersóval.
Mit tálaljunk grillkolbásszal?
A feltétekkel és a tökéletesen pirított zsemlével már csak egy lépésre vagy a tökéletes grillkolbászos vacsorától! Végül kell néhány színes ízletes finomság a díszítéshez
Amikor azon gondolkodunk, mit tálaljunk kolbásszal, szeretjük a dolgokat elég egyszerűvé tenni. Néhány kedvencünk…
Maradjon a szuper klasszikusoknál, és tálald kedvenc nyári köreteivel – burgonyasalátával, makarónisalátával, káposztasalátával vagy paradicsomsalátával.
Hideg saláta – Személyes kedvencem a nyári hónapokban. Próbáld ki ezt a reszelt cukkinisalátát (annyira jó!), vagy ezt a falafel-szerű quinoa salátát (csodálatos!). Mindkettőt nagyon könnyű összedobni, miközben a kolbász sül.
Grillezett zöldségek – Egy nyári tányér sem teljes grillezett zöldségek nélkül! Grillezz egy kis kukoricacsutkát, paprikát és hagymát, spárgát, édesburgonyát, vagy készíts grillezett krumplit. Nahát! Ugye milyen egyszerű?
Tésztasaláta – Tiszta nyári étel! Próbálja ki ezt a szárított paradicsomos tésztasaláta receptet amihez kell szárított paradicsom, fokhagyma, olivabogyó, só és szűz olivaolaj.
Grillezett camembert sajt- eszméletlen mennyire lággyá tudja varázsolni az ízeket.
Tegyük fel a kolbásszal, és már tálaljuk a vacsorát. (Összesen kevesebb, mint 15 perc alatt!)
Alig várom, hogy mielőbb kipróbálhassak egy újabb grillkolbász receptet! Ez a legegyszerűbb hétvégi vacsorarecept, és remek választás, ha valami gyors és finomat keresel!
Ha mégis kipróbálnád, mindenképpen jelezd!
Jó étvágyat!