Csomagfeladási napok: hétfő , szerda, csütörtök 13:00-kor

bollershop.hu

Kérdése van? +36205302628

Kategóriák
bollershop.hu

Kérdése van? +36205302628

  • Kategóriák
    • Akciós termékek
    • 5% kedvezmény BOLLER25 kuponnal*
    • Belek
    • Kések, bárdok, acélok
    • Fűszerek és keverékek
    • Gépek és szerszámok
    • Vágódeszkák
    • Lánckesztyűk és kötények
    • Egyéb termékek
    • Munkavédelmi eszközök
    • Fiskars termékek
  • Blog
  • Kínálatunk
  • Expressz házhozszállítás
  • Fizetési információk
  • Szállítási információk
  • Kapcsolat
  1. Blog
  1. Blog
Vissza
Grillkolbász készítése mesterfokon

Grillkolbász készítése mesterfokon

A tél múlásával sokan már biztos várjátok az erős napsütést, a meleg időt, mikor sörrel a kezetekben állhattok a grillrács mellett és süthetitek a finomabbnál finomabb húsokat. De jó is lenne most egy parázsról forrón levett tarját vagy egy ropogós csirkecombot majszolni, nem is beszélve a tárcsán sült pecsenyéről vagy a csípős grillkolbászról.

grillkolbász
2023.07.22 16:17 Böllér Mester

Sokan mos biztos meg fogtok kövezni, de akkor is vállalom a véleményem és váltig állítom sajnos nem mindenkinek való a kolbász töltés. Rengeteg disznótor és disznóvágás alkalmával volt szerencsém kóstolni különféle húskészítményeket szerte az országban, valamint Vajdaságban egyaránt. Mindenki a saját receptjére esküszik, és a töltelékének elkészítési módjához.

Elhiszem hogy Pisti (hívjuk így az aktuális „böllért”) így tanulta és leste el a felmenőitől vagy tanította meg neki a szomszéd bácsi, de alapvető problémákat sokszor vélek felfedezni akár a higiéniában, akár a feldolgozás módjában egyaránt, nem is beszélve a technológiai sorrendek és műveletek betartásáról, a felhasznált fűrészpor vagy apríték fajtájáról és minőségéről, a füstölés idejéről és a füstölőkamrába való bepakolásról…

Most nem ez lesz a téma, de a cikázó gondolataim irányítják jelenleg is ujjaimat miközben igyekszek a gondolataim megfogalmazni.

 

Központban a grillkolbász

A tél múlásával sokan már biztos várjátok az erős napsütést, a meleg időt, mikor sörrel a kezetekben állhattok a grillrács mellett és süthetitek a finomabbnál finomabb húsokat. De jó is lenne most egy parázsról forrón levett tarját vagy egy ropogós csirkecombot majszolni, nem is beszélve a tárcsán sült pecsenyéről vagy a csípős grillkolbászról.

 

Ezen finom falatok közül most a grillkolbászokat ragadnám ki, ami miatt lényegében ez a cikk íródik.

Kezdjük is az elején...


Variációink sertés, marha és birkahús hozzáadásával

Hogyan ízesítsük a grillkolbászt? Milyen egy finom grillkolbász receptje?

Sokat gondolkoztunk és kísérleteztünk azon hogy kialakítsunk nektek különféle ízvilágokat, melyet palettánkon fellelhettek és kipróbálhattok.

Szem előtt tartva sokatok igényét, úgy döntöttünk hogy mindenfajta csilli villi nélkül E-szám mentesen fogjuk megalkotni a grillkolbász fűszereinket. Ez olyannyira jól sikerült hogy kijelenthetjük mindenfajta E-szám, ízfokozó és egyéb himi-humi nélkül kerülhet az asztalotokra az általatok készített grillkolbász.

 

A fűszerkeverékeinket két csoportra bontanám: paprika és paprika nélküli kivitelek, ami a magyar ízvilág egyik vízválasztója.

Paprikás  és csípős kivitelben élvezheted:

Magyaros grillkolbász, melynek összetevői: konyhasó, őrölt fűszerpaprika, köménymag őrölt, feketebors őrölt, chili őrölt, szegfűbors őrült

  • * Sertéshús helyett nyugodtan próbáld marhahússal

Mexikói grillkolbász, melynek összetevői: konyhasó, őrölt fűszerpaprika, fokhagymapor, dextróz, feketebors őrölt, chili őrölt, szegfűbors őrölt

  • * Sertéshús helyett nyugodtan próbáld marhahússal

Paprika nélküli , de szintén csípős:

Fehér chilis grillkolbász: melynek összetevői konyhasó, morzsolt chili, fehérbors őrölt, szerecsendió őrölt

  • * Sertéshús helyett nyugodtan próbáld csirkehússal


Titka a felhasznált fűszerpaprikában, fokhagymában és chiliben rejlik

 

Paprika nélküli változatban ajánljuk továbbá:

Bajor grillkolbász, avagy a közismert müncheni kolbász receptjére alapozva tartalmaz a konyhasón kívül fehérbors őrölt, szerecsendió őrölt, citromsav kivonat összetevőket is. A recept írja még a petreszelyem adagolását is, amit frissen aprított vagy szárított kivitelben tedd hozzá a masszához ízlés szerint mikor összekevered. Ha mi hozzáadtuk volna a fűszerkeverékhez, nem lett volna arányos, hisz a szárítmány fajsúlya lényegesen eltér a többitől és csomagolás közben a rázópad feldobta volna a tölcsér tetejére.

  • * Sertéshús helyett nyugodtan próbáld csirkehússal

 

Megalkottunk továbbá két különös ízvilágú, de a szokásos receptektől eltérő ízvilágot is, melyek igazán különleges zamattal bírnak.

A fokhagymás borsos grillkolbász fűszerkeverék egyik különlegessége szemmel észrevehető, hisz őrölt bors helyett egész feketeborsot tettünk bele, melyet felturbóztunk szárított fokhagymával és pár csipet köménymaggal.  Na ennek a verziónak a fogyasztója tényleg egy belevaló tökös pali vagy csajszi ha a parázson frissen sült grillkolbászt betolja egy félbevágott kiflibe és rányom egy adag chiliszószt vagy egy kis wasabi mustárt.

  • * Sertéshús helyett nyugodtan próbáld marhahússal vagy birka hússal

A másik és egyben 6. grillkolbász fűszerkeverékünk a mediterrán grillkolbász fűszerkeverék, mely kimondottan az olasz és horvát tengerparot igézi a konyhasó mellé adott feketebors, édeskömény és dextróz kombójával. Ebből a keverékből szándékosan kihagytuk a rozmaringot, hisz a receptünkben frissen hozzáadott finomra aprított rozmaringot javaslunk. A rozmaring helyettesíthető oreganoval és mely a keverékbe azért nem szerepel, amiért a bajor grillkolbászunkban a petrezselyemzöld.

  • * Sertéshús helyett nyugodtan próbáld birkahússal vagy kecskehússal

 

Grillkolbász töltése gyerekjáték:

1 zacskó fűszerhez 2 csomag 20m-es juhbél felhasználását javasoljuk!

10 kg sertéshús, vegyesen comb, lapocka, csülök, dagadó, karaj, tarja és oldalas, 60 % hús és 40 % (kemény) szalonna arányban.*

Egyes keverékeknél kipróbálhatod másfajta hússal is, a sertéshús felhasználása nem szentírás.

A kolbász készítéséhez előkészített húst, és a szalonnát kis 3-4 mm lyukú húsdarálón akár kétszer is ledaráljuk.

A darált húshoz hozzáadjuk a fűszerkeveréket és alaposan hosszan és intenzíven többször is átdagasztjuk a masszát egészen addig amíg az összekevert hús felszíne ki nem fényesedik és könnyen le nem csúszik a kezünkről. Hűvös helyen letakarva pihentetjük érni hagyjuk pár órát majd újra átdolgozva bélbe töltjük .

A kolbászhúst  juhbélbe /22-25 mm átmérő/ töltjük, a kívánt hosszra /12-18 cm/ pározzuk végeit nem szokás lezárni, egyszerűen “elcsípjük”. A töltéshez javasolt további bél: yardos juhbél vagy sertés vékonybél  webáruházunkban megtalálható!


Frissen töltve, csak a fotó erejéig

Vissza
Vásárlói fiók
  • Belépés
  • Regisztráció
  • Profilom
  • Kosár
  • Kedvenceim
Információk
  • Általános szerződési feltételek
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Fizetés
  • Szállítás
  • Elérhetőségek
Miskolczi Dávid e.v
  • 7700 Mohács, Rákóczi utca 9
  • +36205302628
  • szallitas@bollershop.hu
  • facebook

  • tiktok

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

5% kedvezmény

Feliratkozását most megháláljuk! Megerősítés után küldjük a kuponkódot!

Feliratkozás
Árukereső.hu Árukereső.hu
argep.hu
olcsobbat.hu
kandh_v2
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
  • Akciós termékek
  • 5% kedvezmény BOLLER25 kuponnal*
  • Belek
  • Kések, bárdok, acélok
  • Fűszerek és keverékek
  • Gépek és szerszámok
  • Vágódeszkák
  • Lánckesztyűk és kötények
  • Egyéb termékek
  • Munkavédelmi eszközök
  • Fiskars termékek
  • Blog
  • Kínálatunk
  • Expressz házhozszállítás
  • Fizetési információk
  • Szállítási információk
  • Kapcsolat
Belépés
Regisztráció
Adatkezelési beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.
A működéshez szükséges cookie-k döntő fontosságúak a weboldal alapvető funkciói szempontjából, és a weboldal ezek nélkül nem fog megfelelően működni. Ezek a sütik nem tárolnak személyazonosításra alkalmas adatokat.
A marketing cookie-kat a látogatók weboldal-tevékenységének nyomon követésére használjuk. A cél az, hogy releváns hirdetéseket tegyünk közzé az egyéni felhasználók számára (pl. Google Ads, Facebook Ads), valamint aktivitásra buzdítsuk őket, ez pedig még értékesebbé teszi weboldalunkat.
Az adatok névtelen formában való gyűjtésén és jelentésén keresztül a statisztikai cookie-k segítenek a weboldal tulajdonosának abban, hogy megértse, hogyan lépnek interakcióba a látogatók a weboldallal.
A személyre szabáshoz használt cookie-k segítségével olyan információkat tudunk megjegyezni, amelyek megváltoztatják a weboldal magatartását, illetve kinézetét.