
7 fajta kolbászbél és felhasználása
Ha jó minőségű, nagyon ízletes kolbászt szeretne készíteni, akkor a természetes bél használata előnyös. Több munkát és pénzt kell belefektetni, de kiváló terméket kapsz. Ez vonatkozik az összes felsorolt természetes bélre. A sertés vékonybelek közt számos kiszerelés és kaliber megtalálható, ezért javasoljuk nézz körül webáruházunkban hogy a számodra ideális változatot használhasd.
Aki otthon szeretne kolbászt készíteni, annak tisztában kell lennie a belek típusaival és azzal, hogy mikor melyik fajtára van szüksége a különböző helyzetekben.
A burkolatok néhány különböző kategóriába sorolhatók, beleértve a kollagént, a természeteset és a cellulózt. Ezeken belül vannak alkategóriák, és különböző helyzetekben más és más belet kell használni.
A textúra, a rugalmasság, a költség és a használhatóság mind befolyásolja, hogy melyik burkolatot használják, milyen készterméket szeretnénk belőle készteni.
Nézzünk meg egy kicsit többet a kolbászbélről, milyen fajtái vannak, és mikor használják őket:
- A füstölt kollagén bél valamivel erősebb, mint sok más típusú bél, ezért kiváló választás bécsihez, virslihez és nassolnivalóhoz. Magyarországon ezeket virslibeleknek becézzük. Jól megállják a helyüket a füstölőben, és jó választás, ha robusztus burkolatra van szüksége. A többi kollagén burkolathoz hasonlóan nem kapsz tőle annyi "pattanást", de olcsó, és használat előtt nem kell áztatni. Ha olcsót és egyszerűt keres, ez egy nagyszerű lehetőség. Vásárolhat mahagóni színű füstburkolatot vagy átlátszót is akár. Előnye, hogy ipari használatra előkésztve raffolva kapható, mely akár a gépi pározást is bírja.
- A kollagén burkolat másik elterjedt fajtája, a friss burkolat – ahogy a neve is sugallja – friss kolbászokhoz készült. Gyakran használják puha húsokhoz, amelyeket nem akasztanak fel, és ez egy meglehetősen puha burkolat. Akárcsak a füstölt kollagén bél, nem nyújt nagy hanggal járó ropanást, ha beleharapsz a kolbászba, de olcsó és könnyen használható. Jó választás reggeli kolbászokhoz és bratwurstekhez. Gyakran lehúzzák a kolbász elfogyasztása előtt (a füsthéjat is).
- Sertés belek: Sok hagyományos kolbász kedvelt választása a disznóbél, mert – sok természetes bélhez hasonlóan – kiválóan harapunk rá. Sokféle kolbászhoz használhatók, beleértve a grillkolbászt a nyers füstölt kolbászokat és a főzőkolbászokat is .Minden természetes kolbászbél sóoldatban tartósítva vagy sóban van csomagolva. Mindkettőt némi feldolgozásra van szükség ahhoz, hogy felhasználhassa őket a kolbászokhoz. A sóval csomagolt bél általában hosszabb ideig tart elkészíteni. A burkolatot ki kell öblíteni, hideg vízbe kell áztatni, majd hideg vizet kell átengedni rajta. Ezután áztassa be meleg vízbe harminc percre, és készen áll a kolbászhoz való töltésre. A sóoldattal csomagolt márkák gyorsabb előkészítést tesznek lehetővé; csak öblítse le ezeket a burkolatokat hideg vízben, majd áztassa őket meleg vízbe harminc percre. Ezután használatra készen kell állniuk.
Míg ezek gyakran több munkával és drágábbak, a természetes burkolatokat évszázadok óta használják. Számos előnnyel rendelkeznek a kollagén- és cellulózburokkal szemben, többek között:
- Rugalmasabbak
- Gyengédebbek
- Elég tartósak a füstölői feldolgozáshoz (amit egyes kollagénburok nem).
- Általában könnyebb betölteni őket
- Sokféle kolbászhoz használhatók
- Sokkal jobb „pattanós” állaguk van, amikor beleharapsz a kolbászba
Ha jó minőségű, nagyon ízletes kolbászt szeretne készíteni, akkor a természetes bél használata előnyös. Több munkát és pénzt kell belefektetni, de kiváló terméket kapsz. Ez vonatkozik az összes felsorolt természetes bélre. A sertés vékonybelek közt számos kiszerelés és kaliber megtalálható, ezért javasoljuk nézz körül webáruházunkban hogy a számodra ideális változatot használhasd.
Marha belek: Számos különböző típusú marhabél létezik, amely egy másik természetes kolbászbél-lehetőség. Először is marha végbél. Ezeket nagyméretű kolbászokhoz használják, és a tehén végbeléből származnak. Hasznosnak találhatja őket mortadella, bolognai (nagy) és souse kolbász készítéséhez. Ezután a marhahús közepei vannak, amelyeket inkább eltávolíthatunk, mint megenni. Ezek általában a marha vastagbelek és gyakran használják szalámihoz. Végül pedig a vékonyabb kaliberű marha belek a népszerűek Azonban nagyon sósak, és alaposan le kell öblíteni és először hideg, majd meleg vízben kell áztatni, hogy ehetőek legyenek. Sokan órákig áztatják hideg vízben, mielőtt meleg vízre váltanának. Különösen jók a véres kolbászhoz, a mettwursthoz és a hurkához.
Juh belek: A juhbél mérete körülbelül 16 mm és 28 mm közötti lehet, és a legfinomabb kolbászokhoz, a grillkolbászokhoz vagy steak kolbászhoz használják, mert önmagukban is nagyon puhák. Mivel meglehetősen kicsik, használatuk korlátozott. A virslit, a rágcsálnivalót és a reggeli kolbászt gyakran juhbéléssel készítik, de bármilyen kis kolbászhoz felhasználhatja. Ha nagyon gyengéd terméket szeretne, a juhbél a legjobb választás.
Cellulóz belek: Növényi sejtekből készült burok, vegán kolbászokhoz kiváló, és van, aki húskolbászon is szereti. Bőr nélküli kolbászt készíthet belőle, amit sok gyártó kezd megtenni. Ezeket általában a kolbász elfogyasztása előtt eltávolítják – gyakran a főzés után.
A cellulóz bélések az Abaca néven ismert fából készülnek, és nagyon rugalmasak. Ez nyilvánvalóan nagy előnyt jelent a nagy kolbászok készítésekor, és a cellulózbél sokoldalú.
Használhatja füstölt kolbászokhoz, nyári kolbászokhoz, bolognai kolbászokhoz, pepperonihoz stb. Használat előtt körülbelül harminc percig meleg vízben kell áztatni. A burkolat megtöltése előtt a lehető legtöbb vizet ki kell préselni. Kaphat átlátszó cellulóz bevonatot vagy „mahagónit”. A mahagóni biztosítja, hogy a kolbász egyenletes színt kapjon füstölés közben. Előfordulhat, hogy az átlátszó bél nem kínálja ezt, így a mahagóni minden bizonnyal jobb választás füstölt kolbászhoz.
Faser belek: A cellulózburkolat másik típusa, a rostos cellulóz- és papírszálakból készül. Ez a fajta burkolat erős, ezért ideális arra, hogy kézi helyett géppel töltsék. Jó nagy kolbászokhoz, használat előtt be kell áztatni. Faser műbél kínálatunk eléggé széles mind kaliberben mind színben egyaránt. Töltését követően megfelelő technológiai sorrend betartása esetén tökéletesen követi a tölteléket és válik a szalámi szerves részévé.
Konklózió: Ha saját kolbászt szeretne készíteni, fontos, hogy megismerje a különböző beleket és azok felhasználási módját.