Aprító, bőrkéző és szeletelő kések
A merev szeletelőkésekkel egyenletesen, precízen szeletelheti fel a húst. Csak Önön múlik, hogy apró kis kockákra, esetleg csíkokra vágva dobja e a wokba.
Tudta?
A sertés vágási technológiában az egyenes pengés merev aprítókés a divat, melynek mérete 18-21-23 cm pengehosszal biztosítja a kabátszalonna szakszerű lefejtését a félsertésről.
Mi a különbség a szeletelő kés és az aprító kés közt?
Ebben a kategóriában nem csak a szeletelőkéseket találja, hanem azon bőrfejtő késeket is amik a sertés és vagy a marha bőr fejtésére fejlesztettek ki.
A szeletelőkések a húsvágásra specializált kések, amelyek merev és széles pengével rendelkeznek, hogy hatékonyan és roncsolás nélkül szeleteljék a húst. Kínálatunkban több méretű szeletelőkés található, de az 18-21 centis változatok a legnépszerűbbek. A kisebb méretű szeletelőkés ideális kisebb mennyiségű és finomabb húsokhoz, míg a hosszabb pengéjű kések hatékonyabban és hosszabb íven szeletelnek.
A szeletelőkés egy nagyon speciális kés, amit a konyhában arra terveztek, hogy vékony, egyenletes szeleteket vágjunk húsból, sonkából, pulykából, vagy akár halból. Nevezik néha sonkaszeletelő késnek vagy faragókésnek is, attól függően, mire használják elsődlegesen.
Mire használhatjuk a szeletelőkést?
-
Húsok szeletelése: Ez a leggyakoribb feladata. Legyen szó egy vasárnapi sült csirkéről, kacsáról, pulykáról, vagy egy szarvasgerincről, a szeletelőkés precízen, tépés nélkül vágja a vékony szeleteket. A vékony szeletek nemcsak esztétikusabbak, de az ízük is jobban érvényesül.
-
Füstölt sonka, karaj, Szalonna szeletelése: Ha van egy egész, füstölt sonka, karaj vagy szalonna, a szeletelőkés a legjobb eszköz a vékony, egyenletes szeletek levágásához, ami kulcsfontosságú a szendvicsekhez, hidegtálakhoz vagy előételekhez.
-
Szalámik és kolbászok: Bár a kisebb, keményebb szalámikhoz inkább a speciális szalámi szeletelőt vagy egy éles szakácskést használnak, a nagyobb átmérőjű, puhább szárazkolbászok és szalámik esetében jól jöhet egy szeletelőkés.
-
Nagyobb halfilék: Bizonyos, nagyobb, sült vagy párolt halfilék (pl. lazac) szeletelésénél is hasznos lehet, ahol fontos a tiszta, egyenletes vágás.
Milyen tulajdonságai teszik ideálissá?
-
Hosszú, keskeny penge: Ez a kulcsfontosságú. A hosszú penge lehetővé teszi, hogy egyetlen húzással végigvágjunk egy nagyobb darab hús keresztmetszetén, így a szeletek egyenletesek lesznek. A keskeny profil minimalizálja a súrlódást.
-
Éles él: Mint minden konyhakésnél, itt is alapvető a borotvaéles penge. Egy tompa szeletelőkés inkább tépi, mint vágja a húst.
-
Hajlékony vagy merev penge: Léteznek merevebb és rugalmasabb pengéjű szeletelőkés is. A merev pengék jobb kontrollt biztosítanak a keményebb húsoknál, míg a rugalmasabbak alkalmasabbak a csont melletti, vagy nagyon vékony szeletek vágására.
-
Gödröcskés Penge (Grantoni él): Sok szeletelőkés pengéjén apró gödröcskék (ún. Grantoni él) találhatók. Ezek megakadályozzák, hogy a szeletek rátapadjanak a pengére, ami simább vágást és könnyebb munkát eredményez.
A szeletelőkés tehát egy igazi precíziós eszköz a konyhában, ami elegáns és egyenletes szeleteket biztosít a húsételekhez.