
Sült hurka és kolbász készítése
Kolbász sütése előtt nem szükséges az áztatás, mivel a kolbász víztartalma alacsony, ezért a gőzfejlődés nem jelentős, de ártani nem fog, ha a kolbászt is beáztatod.
A hurka kolbász együtt: a disznótoros. Az elnevezés esetenként még sült húst is feltételez, de felénk az nem szokás.
Sütési idő (előkészítés nélkül): 30 perc
HOZZÁVALÓK
4 fő részére
étvágytól és hurka-kolbász méretektől függően
- 1 – 2 szál vagy karika májas hurka és/vagy véres hurka
- 1 – 2 szál vagy karika süni való kolbász
MEGJEGYZÉS:
- Mint minden ételnél, itt is – kifejezetten ebben az esetben is – fontos az alapanyag beszerzésének kérdése, de a legjobb ha te készíted el a hurkát és kolbászt is! Mivel ezekbe a készítményekbe nem látsz bele, ha nem vigyázol, nagyon sok nem kívánatos dolgot megetethetnek veled, és még az ízélmény is kívánnivalókat fog maga után hagyni. Ezért azt javasolom, vásárold olyan helyen, ahol biztos vagy benne, hogy minőségi alapanyagot fogsz kapni.
- A hurkát és kolbászt együtt röviden disznótorosnak is szokták nevezni, így a cikknek akár “Disznótoros sütése” címet is adhattam volna.
ELŐKÉSZÍTÉS
A világ legegyszerűbb dolga, csak tudni kell, mi a teendő. Ez a művelet azt a célt szolgálja, hogy a hurka (általában ezzel szokott a probléma lenni) ne repedjen ki. Sok tippet olvashatsz mindenfele, például:
- be kell mindkét oldalát kenni zsírral (miért is? – a hurkában éppen elég zsír van)
- meg kell szurkálni tűvel, hogy a keletkező gőz el tudjon távozni
- nem szabad fedő alatt sütni
Én is kipróbáltam mindegyiket, de mondhatom, egyik sem oldotta meg a problémát. A hurkát sütés előtt fél órával hideg vagy langyos vízbe kell áztatni, így a bőre vízfelvétellel megpuhul, rugalmassá válik és nem fog kidurranni. Kipróbáltam: így is lett. sütés előtt áztasd be a hurkát és kolbászt fél órára hideg vagy langyos vízbe.
Kolbász sütése előtt nem szükséges az áztatás, mivel a kolbász víztartalma alacsony, ezért a gőzfejlődés nem jelentős, de ártani nem fog, ha a kolbászt is beáztatod.
HURKA KOLBÁSZ SÜTÉSE
avagy: Disznótoros sütése
- Tedd a hurka és kolbász darabokat tepsibe
- Süsd 140 fokon fél óráig fedő nélkül. Ha van grill a sütődben, utána egy-két percig rágrillezhetsz.
TITKOK ÉS FORTÉLYOK
Bár olvashattad a szövegben, de itt most összefoglalom:
- Sütés előtt fél órával tedd a hurkát, kolbászt hideg vízbe.
- Áztasd fél óráig.
- Süsd sütőben, 140 fokon, fedő nélkül, fél óráig.
- Kolbász sütése serpenyőbenis elvégezhető és előkészítést (hideg vizes áztatást) sem feltétlenül igényel.
- A hurka kolbász együtt: a disznótoros. Az elnevezés esetenként még sült húst is feltételez, de felénk az nem szokás.
ELKÉSZÍTÉSI IDŐ
- Előkészítés: 30 perc (közben más munkát végezhetsz)
- Sütési idő: 30 perc (közben mást csinálhatsz, pl előkészítheted a káposztát vagy a tálalást)
ÖSSZESEN: 60 PERC (EBBŐL MUNKA: 10 PERC)
SÜLT HURKA KOLBÁSZ (DISZNÓTOROS) TÁLALÁS
Jobbat nem ajánlhatok, mint a szinte kötelezőt: párolt lilakáposztát és krumplipürét, petrezselymes krumplit, vagy egyszerűen hámozott, darabolt sós vízben főttet.
Jó étvágyat!