Prémium minőségű fa vágódeszkáink
Forgatókönyv a konyhaművészetben itt kezdődik el, a vágódeszkán… Biztos alapokon, sima felületen, pengekímélő megoldással. A praktikum, az elegancia és a minőség ami testet ölt, ékessége lehet konyhádnak, társa lehet hosszú iőre. Természetesen Tőlünk Neked! A felhasznált olajok, viaszok( citrus félékből,méhviaszból, káros adalékanyagoktól mentesen) meggátolják a fa belsővíz tárolását, mivel a kezelés folyamán megkötnek, ezáltal a szállító csövecskék képtelenek a víz felvételére. Teljes keresztmetszetben impregnálódik a vágódeszka.
1+1 év cseregarancia
A felhasznált ragasztó megfelel a legszigorúbb közegészségügyi előírásoknak, extra vízálló, illetve sütés álló tulajdonsággal rendelkezik, d4 minősítésű. A ragasztási hibákra csere garanciát adunk, amit csak a nem rendeltetésszerű használat írhat felül. Például, ha mosogató gépben tisztítják, ezt is bírja, de előbb utóbb a faanyag sérülhet, repedhet stb. Egyértelműen elkülöníthető az ebből adódó sérülés.
14 munkanap
Ahhoz hogy minőségi, szépséges vágódeszkádat igényeidnek megfelelően elkészítsük és felkészítsük az aktív igénybevételre, felületét megóvjuk a külső behatástól, két hétre van szükségünk.
Vágódeszkáink ragasztási eljárással készülnek elsősorban európai fa fajtákból, gondos válogatást követően
Köszönhetően gyártási eljárásunknak, a megalkotott deszkáink szinte elnyűhetetlenek, hisz a kés pengéje a fa évgyűrűs részén siklik, vágás mentesen szinte csak karcolással. Élvezet vele dolgozni, hisz a penge éle tartósabb marad mint Te azt gondoltad volna.
Több mint 400nm-es műhelyünkben leggyakrabban a dió, feketedió, tölgy, juhar, kőris, cseresznye alapanyagok felhasználásával dolgozunk, de igény szerint egzotukis fajtákból is megalkothatjuk álmaid munkafelületét igényed szerint. Legyen akár egy teljes konyhapult vagy egy süllyesztett vágólap esetleg egy kombinált patform.
Szem előtt tartjuk a biztonságosabb munkavégzést is, ezért deszkáinkat csúszásmentes talppal látjuk el. Minden deszkának lelket adunk, törődünk vele míg a kezedbe nem veszed, simogatjuk és ecseteljük, annak érdekében hogy társad legyen évtizedekig a gasztronómiában. Vigyázz rá és ápold! Ehhez minden tudást megadunk Neked!
KÖRNYEZETBARÁT ALAPANYAGOKBÓL
A termék előállítása során gondosan válogatott I. osztályú fa alapanyaggal dolgozunk, csakis BIO kezelő- és ragasztóanyagot használunk.
HIGIÉNIKUS
Bizonyított tény, hogy higiénikusabb mint a műanyag társai (Wisconsini Egyetem Ételkutatási Intézet).
KÉSBARÁT
Szemben más alapanyagokkal és eljárásokkal, a penge hosszabb életű marad ha az általunk kezelt vágódeszkát használod.
Praktikus, esztétikus, egyedi és természetes. Neked megéri?
Tudástár:
Hogyan tisztítsam a vágódeszkámat?
Tilos mosogatógépben tisztítani, szélsőséges hőhatásnak, mint pl. sugárzó hőnek kitenni vagy napon szárítani, forróedényt rátenni esetleg hűtőben tárolni.
Tilos áztatni, bárddal darabolni felületén, ezek hatására a deformálódás borítékolható, a faanyag vetemedése elindulhat, repedések is keletkezhetnek.
Tilos mosogatógépbe tenni a deszkát!
Ápolása, tisztán tartása egyszerűbb, mint bármely konyhai eszközé. Mosogatószer használható, de nem árt, ha bio minősítésű. Áztatása tilos. Felület dörzsölése majd öblítése javallott.
Egy papírtörlővel töröljük át, ne hagyjuk vizesen. Amennyiben nem töröljük el úgy függőleges helyzetben hagyjuk lecsöpögni.
Alkalmanként lehet megszórni sóval, egy félbevágott citrommal átdörzsölni, majd leöblíteni, ezzel frissítjük és fertőtlenítjük a felületet.
Milyen gyakran olajozzam és hogyan?
Attól függ, mennyire gyakran használod, de 1-2 havonta érdemes finoman áttörölni olajjal. A legegyszerűbb beszerzés orvosi parafinolaj gyógyszertárakban mindig beszerezhető.
Semmiképp ne használjunk étolajat, mert az hajlamosítja a penészképződést, illetve dohos szag kialakulását stb.
Tehát tiszta ásványi vagy bio, citrus és méhviasztartalmú olajat használjunk pl. auro, belinka, tescoma olajok.
Mennyi idő alatt készítitek el a vágódeszkát, ha nincs készleten?
Ha betegség, technikai okok vagy természeti katasztrófák nem szólnak, közbe akkor 14 munkanap alatt kész vagyunk az általad rendelt termékkel, kivéve persze egyedi igény szerint, ha egzotikus anyagból kéred, vagy nem szabványos méretű munkalapot kérsz.
Milyen fa anyagokból dolgozunk?
Dió, Feketedió, Tölgy, Juhar, Kőris, Cseresznye, illetve ezek kombinációi. Szóba jöhetnek egzóta/egzotikus fafajták is, de csak külön megrendelésre és hosszabb várakozási idővel, mert a beszerzés nem túl rugalmas, illetve elképesztő alapanyag árak miatt csak előre fizetéssel megoldható. Szegmentált, ragasztott eljárással készülnek, anyaga elsősorban európai fafajtákból tevődik össze.
Mit bír a vágódeszka?
A gyártási eljárásnak köszönhetően, nagyon tartós, rendeltetésszerű használat mellett mondhatni elnyűhetetlen, abszolút prémium kategóriát képviselő terméket kínálunk.
Mivel a vágófelületén a késpenge a fa bütüs metszetén, vagyis az évgyűrűkön vág, ezért nem tudja elvágni a szálakat, így csak karcolja a felületet, ez szakszerű késtechnika mellett egy chefkés esetén tizedmilliméteres karcokat okozhat maximum, nem roncsolódik a vágófelület.
Hogy bírja a vizet?
A felhasznált olajok, viaszok (citrus félékből, méhviaszból, káros adalékanyagoktól mentesen) meggátolják a fa belsővíz tárolását, mivel a kezelés folyamán megkötnek, ezáltal a szállító csövecskék képtelenek a víz felvételére. Teljes keresztmetszetben impregnálódik a vágódeszka.
A felhasznált ragasztó megfelel a legszigorúbb közegészségügyi előírásoknak, extra vízálló, illetve sütés álló tulajdonsággal rendelkezik, d4 minősítésű. A ragasztási hibákra csere garanciát adunk, amit csak a nem rendeltetésszerű használat írhat felül. Például, ha mosogató gépben tisztítják, ezt is bírja, de előbb utóbb a faanyag sérülhet, repedhet stb. Egyértelműen elkülöníthető az ebből adódó sérülés. A fa anyaga előbb megy tönkre, mint a ragasztás, 4000psi a ragasztó kötésének a szakitószilárdsága. Csak viszonyítás egy bár=14psi-vel. Természetesen használati, kezelési útmutató minden termékhez jár.
Minden vágódeszka ugyanúgy néz ki, ahogy a képeken?
A fa természetéből adódóan illetve a mintázatok sokszínűsége miatt garantáltan egyedi, különleges megjelenés társul, stílusban lehetnek hasonlóak, de ugyanazzal senki nem találja szembe magát. Méretben mondhatni nincs határ ill. max a pénztárca. Átlag, bevált standart méret 45x30x4,5 cm, plusz mínusz 1-2 mm. Lehet téglalap, négyzet, kör alak. Akár konyhaszigetbe, munkalapba építhető, munka platform is készülhet egyedi megrendelésre.
Miért nem csúszkál a vágódeszka?
Egy prémium minőségű Chef késhez, elengedhetetlen egy biztonságos stabil, nem csúszkáló vágólap, egy felület, amin biztonsággal lehet dolgozni, ezt garantálja a deszkánk mérete, súlya és az aljára helyezett csúszásgátló talpak.
Hol készülnek a termékek?
400 nm területen van a műhelyünk, jól gépesített, profi szerszámparkkal, CNC-vel felszerelve, minden termék minőségi ellenőrzés után kerülhet a boltokba és a megrendelőhöz. Úgy véljük, egy használati tárgy ne csak jó legyen, legyen szép is.
Sokan elhanyagolják a kérdést, de alapjában szinte minden főzés, sütés a vágódeszkán kezdődik, úgy gondolom nem mellékszereplő a konyhában, hanem maga a forgatókönyv, hiszen vele kezdődik a nagy attrakció, amit ételnek hívunk, ami egy alkotó munka eredménye és az legyen örömteli.
Mit tegyek, ha tele van vágással a deszkám?
Ha már nagyon viseltes a vágódeszka, akkor finom csiszolópapírral átcsiszolhatjuk. Aztán öblítsük le alaposan, és utána olajozzuk át, ezzel a módszerrel megújíthatjuk. Ha azonban nagyon mély, vastag vágások vannak rajta, akkor inkább vegyünk egy újat, ezekből a szennyeződéseket hosszas imával sem tudjuk kikönyörögni.
Hogy viselkedik a vágódeszka a késsel való érintkezéskor?
Ami ezeknek a vágódeszkáknak az előnyük, az a hátrányuk is. Egy fontos szempontról ugyanis még nem beszéltünk: ez pedig nem más, mint az, hogy a vágódeszka és a konyhakés a legjobb barátok. Már amennyiben jó vágódeszkát választunk. Ha ugyanis nem, kinyírjuk vele a kést, ami jó esetben sokkal drágább, és sokkal jobban a szívünkhöz nőtt, mint a vágódeszka. Legközelebb arról írok, milyen a jó kés. Drágább lesz, mint a vágódeszka.
Higiénikus a fa vágódeszka?
A Wisconsini Egyetem Ételkutatási Intézetének tudósai bebizonyították, hogy a fa vágódeszkáról a használat utáni harmadik percben az ételmérgezést okozó baktériumok 99,9 százaléka eltűnt, szemben a műanyaggal, amelyen a szalmonella, lisztéria, és E.coli baktériumok megmaradtak.
A kutatók akkor tették ezt a felfedezést, amikor annak módját keresték, hogyan lehet a fa vágódeszkát a műanyaghoz hasonlóan higiénikussá tenni - ám azt találták, hogy míg a mosatlan, éjszakára kint hagyott műanyag deszkán a baktériumszám növekedett, addig a fán gyakorlatilag a nullához közelített. A fertőtlenítő (baktericid) hatás ezáltal még nem bizonyították be, de mindenesetre érdekes a megfigyelés, különösen ahhoz képest, hogy a műanyag vágódeszka higiénikusabb voltát a gyártók előszeretettel hangoztatják. A hatósági elvárásokról nem is beszélve.
Mit mond a NÉBIH állásfoglalása?
- Minden ételféléhez külön vágódeszkánk legyen, de minimum kettő: egy a nyers húsoknak, egy minden másnak, ezáltal kerüljük el a fertőzést és a húsfélék okozta betegségeket. Külön a zöldségnek, halaknak, tejtermékeknek és főtt húsoknak egyaránt
- Tárolásnál ne érjenek egymáshoz a különböző vágódeszkák.
- A már sérült, repedéses felületű vágódeszkát, vágólapot ne használjuk tovább, cseréljük le sima felületűre.
- Fa vágódeszkáról mosogatás előtt kaparjuk le a maradékot, alaposan sikáljuk és mossuk el, viszont ne tegyük mosogatógépbe, mert vegyszerekkel telítődik és eldeformálódik. Úgy állítsuk, hogy lefolyjon róla a víz és gyorsan megszáradjon pl. függőlegesen, ne vízszintesen, mert inkább beszívódik a víz, mint elpárolog a felületéről. Természetes megoldás ha sóval és citromlével dörzsöljük át a felületet, lehetséges lecsiszolni és olajjal kezelni a felületet.
- Műanyag és üveg vágódeszkát mosogatógépben is tisztíthatunk, fertőtlenítő szereket is alkalmazhatunk, de itt is a természetesség legyen az első: használhatunk ecetet, vagy szódabikarbónás vizet, ezen művelet után mosogatni mindenképp szükséges.
- Érdemes nagyméretű vágódeszkát használni, hogy több aprítandó férjen el rajta, gyorsan és folyamatosan tudjunk dolgozni. Valamint a nagyobb felületű deszkák nem csúszkálnak, így biztonságosabb vágni rajtuk.
Ugyanígy néz ki a termék mint a képeken?
Minden fa erezete, tónusa, színárnyalata más és más, ritkán hasonlít egymáshoz két vágódeszka úgy mintha leklónozták volna.
Oldalunkon feltüntetett képek irányadóak hisz a különféle mozaikok és részegységek ábrázatát,mintáját mutatja, attól részben eltérhet a leszállított darab, mert a fa ugyanazon részével sose lehet dolgozni, hol közelebb, hol távolabb vannak az évgyűrűk egymástól, hol egy egy elszineződés található az alapanyagba.
Minden megrendelt vágódeszkánk egyedi, de a mintázata elrendezése a feltüntetett kép stílusával azonos. Lehet épp sötétebb vagy világosabb anyagot kapunk akár, még ugyanabból a tőböl is!
Ahogyan nincs két egyforma ujjlenyomat, nem található két egyforma fa erezet sem. Így minden egyes alkotás egyedi és megismételhetetlen, amihez hozzájárul az is, hogy emberi kéz ténylegesen egyformát nem tud alkotni. A fa végtelenül változatos színe, árnyalata, rajzolata és erezete számtalan lehetőséget nyújt a művészek elé.