Pljeskavica, gyorsan, egyszerűen otthon is
A leskováci pljeskavicát Szerbiában ettem: disznóhúsból és nagyon sok fűszerrel, természetesen a tálalás ott is hagymával történt.
A hakdúcska pljeskavica az, amit én is készítek: fele marha, fele disznóhús – és igencsak fűszerezem zöldekkel.
Darált húsos, nagy tenyérnyi tömör fasírozott, amit az egész Balkánon esznek – talán ez a jó meghatározása.
Tipikus balkáni étel, eszik a horvátok, a szerbek, (komolyan: пљескавица, a bosnyákok… egészen a bolgárokig végestelen végig a Balkánon. A horvátok eredetileg bárányból készítették, aztán jött a marha, és most eltúrja magának az olcsóbb sertés a pljeskavicapiacot előlük…
A leskováci pljeskavicát Szerbiában ettem: disznóhúsból és nagyon sok fűszerrel, természetesen a tálalás ott is hagymával történt.
A hakdúcska pljeskavica az, amit én is készítek: fele marha, fele disznóhús – és igencsak fűszerezem zöldekkel.
Sarszkai pljeskavica marhahúsból készített, töltött pljeskavica, amit egy Közép- és Dél-európai spéci gyúrt technológiával készített juhsajttal, a kashkaval sajttal töltenek. (Volt, hogy hajszálvékony, igazi füstölt sonkával és sajtszelettel is töltötték, szóval nem tudom, melyik az igazi.)
Aztán, ha fetasajttal tölti az ember, azt macedon pljeskavicának hívják a Balkánon arra messze.
Hozzávalók:
- darált marha, sertés és bárány, akár mind a három
- kb. fél kiló húshoz egy kisebb fej hagyma, pár gerezd fokhagyma
- só, bors, talán 1 tk piros paprika,
- esetleg 1 tk zöldfűszer (majoránna, oregáno, bazsalikom)
- talán csak egy tojásfehérje, hogy azért összeaálljon a húsmassza
- 1 dl olíva olaj, beledolgozom a húsmasszába
Összeállítom a húsmasszát. Aztán hidegen pihentetem pár órát.
A hidegről kivéve a masszát, húspogácsákat formázok, minél nagyobbakat, elég laposakat, kb. ujjnyi vastagokat. Jó nagy darab legyen, ettem már olyan nagyot is, hogy lelógott volna a tenyeremről!
A húspogácsákat legjobb grillen sütni, szükség esetén (lásd: tél, eső) lábasban, olajon – de inkább tepsiben, olaj nélkül (hiszen belekeverem a húspogácsákba) megsütöm.
A klasszikus tálalás:
- pirított krumpli,
- ajvár
- és hagyma.
Forrás: https://igyfozanyatok.blog.hu/2010/09/30/pljeskavica