
A mennyei 7-es kerti grill partihoz
Hamarosan itt a grillszezon, ezért nem árt, ha van néhány frankó pácösszeállítás a kerti konyhád fiókjában. Lehet csípős, édes, mustáros, BBQ-s.. egy biztos a tutti tippek tőlünk jönnek…
A héten már egyszer ránk kacsintott a nyár szele. Érdemes előkészítened a grillezőkészletet, beszerezned a szükséges mennyiségű faszenet és természetesen a sütni való húst. Megjegyezzük a Tesco-ban még 8000 Ft feletti vásárlás esetén egy 2,5kg-os faszén ingyen jár!
Készülj fel gondolatban előre majd a jó idő közeledtével lapozd fel alábbi sorainkat:
Ha a szabadban sütögetnél, akkor mindenképpen pácold be a húsokat, akár egy nappal előtte, de pár órát feltétlenül hagyd pihenni a fűszeres lében. Komoly, ez nem vicc, jobban érik a husi!
Javasoljuk a fűszerezést, pácolást követően lezárt műanyag dobozban vagy fém tálban pár órát szobahőmérsékleten hagyni majd irány a jó öreg hűtő felhasználásig.
Miért kell szobahőmérsékleten hagyni? Ha a hús 20 C körüli jobban érik, ezáltal a fűszerek jobban átjárják a husinkat.
Kaphatóak gyors grillpácok, melyek fél óra alatt átjárják a húst, de ezek nem olyan finomak, mintha te kevernéd ki, ráadásul rengeteg adalékanyagot tartalmaznak arról nem is beszélve hogy miért vennnél bolti kotyvaszokat, amikor magad összeteheted akár friss fűszerekből.
Találd meg a kedvenc összeállításotokat, és kísérletezz nyugodtan a páclevekkel, fűszerekkel.
Grillpác variációnk szárnyashoz:
Hozzávalók 800g húshoz:
- 1 csésze extra szűz olívaolaj
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 kiskanál csípős őrölt paprika
- 1 kávéskanál curry
- só
Az olívaolajba keverd bele a sót és a fűszereket, majd add hozzá a zúzott fokhagymát. Jól keverd össze, forgasd bele a csirkedarabokat, és már mehet is a dobozba majd a hűtőbe. Időnként forgasd meg a húst, és locsold meg a szósszal.
Joghurtos zöldfűszeres grillpác
- Hozzávalók 800g húshoz:
- 1 pohár joghurt
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál olaj
- 2 kávéskanál só
- 2 kávéskanál koriander
- 2db apróra vágott póréhagyma
- 1 rövid szál rozmaring
- 1 fürt oregano
A zöld fűszereket mozsárban törd meg, a fokhagymagerezdeket tisztítsd meg, és nyomd át fokhagymanyomón. Az összes hozzávalót jól keverd össze, és máris használhatod baromfihúsok pácolására. Nem kell sokáig állnia benne a húsnak, elég bő egy óra.
Mustáros grillpác
Hozzávalók 800g húshoz:
1 kávéskanál bors
- 3 evőkanál mustár
- 5 evőkanál olívaolaj
- só
- egy csipet cukor
A borsot és a mustárt keverd össze az olajjal, majd sózd-cukrozd meg. Tedd bele a húsokat, és hűtőben hagyd állni pár órát. Ezután már mehet is a grillre.
Az eredeti BBQ szósz
Hozzávalók 800g húshoz:
- só
- 1 teáskanál bors
- cukor
- 1 fej hagyma
- fél teáskanál chili
- 2 evőkanál worchestershire szósz
Keverd össze a hozzávalókat, forgasd bele a húst, és hagyd állni 2-3 órát. Akkor lesz finom, ha nem hagyod három óránál tovább pácolódni, mert különben megkeményedik a hús.
Mézes-pikáns Thai pác
Hozzávalók 800g húshoz:
- 1 kávéskanál chili
- 2 evőkanál méz
- só
- 3 evőkanál olaj
- 2 evőkanál szójaszósz
- 1 evőkanál kókusztej
- fél marok bambuszrügy
Keverd össze alaposan a hozzávalókat, arra ügyelve, hogy a chilipor egyenletes legyen. Tedd bele a húst, hagyd pácolódni két órán át, majd mehet a grillrácsra vagy a sütőbe.
Zöldfűszeres Vega pác
Hozzávalók 800g húshoz:
- 2-3 dl olaj
- 4 evőkanál kefir
- késhegynyi őrölt feketebors
- 1 evőkanál oregánó
- 1 evőkanál bazsalikom
- 1 evőkanál kakukkfű
- fél db lime
- 1db babérlevél
1 teáskanál pálinka, lehetőleg törköly, de ha vagány vagy, brandyt teszel bele vagy konyakot
A fűszereket szárított állapotban használd. Alaposan dörzsöld szét őket, hogy az illóolajok felszabaduljanak. Keverd össze a zöldfűszereket a többi hozzávalóval, majd a pácba tedd bele a húst. Két órát hagyd állni benne, és már sütheted is.
Pokol tüze grill pác
Hozzávalók 800g húshoz:
- 1 db chili paprika, lehetőleg piros habanero
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 mokkáskanál cukor
- 1 evőkanál lime-lé
- 4 evőkanál olaj
- 5db tört boróka bogyó
A fokhagymát nyomd szét, a chilit aprítsd fel. Használhatsz chiliport is, abból elég egy teáskanálnyi. Keverd össze az összes hozzávalót, majd kend be vele a hússzeletek mindkét oldalát. Lefedve hagyd állni pár órát, majd süsd meg pirosra.
Ha nem akarsz sokat várni a hús érésével, tegyél be a kosárba egy BBQ fecskendőt, amibe a leturmixolt pácot kevés vízzel és olajjal higítva felszívhatod és máris mehet az injektálás a hús belsejébe…
Bónusz tipp: egy finom bor mindig jó a Grillpartyra! - Rozé bor választék