Kosár

Ízletes receptek töltelékezéshez

 

Jóska – féle marhahúsos szalámi

5 kg érett lapocka, comb, száraz egyéb húsok, 1 kg sovány marhahús, 4 kg zsírféle, 17 dkg só, 25 dkg paprika, 5 dkg erőspaprika, 2 dkg fokhagyma.

A húsokat csíkokra vágom, majd 10 – 12 – es tárcsájú darálón ledarálom. Összekeverem a fűszerekkel és a zúzott fokhagymával. Jó szorosan betöltöm az egyik végén előzőleg elkötött lóvékonybélbe, 4 napig hideg füstön füstölöm. Hűvös helyen 7-8 hónapig eláll! Mikor a spájzban csöpögni kezdene, akkor egyenként lefóliázva lefagyasztom. A fagyasztóból kivéve a “márciusi” puhaságú szalámit ehetjük akár szeptemberben is.

Dédpapa – féle szalámi

6 kg érett lapocka, comb, száraz egyéb húsok, 4 kg zsírféle, 17 dkg só, 20 dkg paprika, 5 dkg erőspaprika, 2 dkg fokhagyma.

A húsokat csíkokra vágom, majd 10-12 – es tárcsájú darálón ledarálom. Összekeverem a fűszerekkel és a zúzott fokhagymával. Jó szorosan betöltöm az egyik végén előzőleg elkötött lóvékonybélbe, 4 napig hideg füstön füstölöm. Hűvös helyen 7-8 hónapig eláll! Mikor a spájzban csöpögni kezdene, akkor egyenként lefóliázva lefagyasztom. A fagyasztóból kivéve a “márciusi” puhaságú szalámit ehetjük akár szeptemberben is.

Csabai kolbász, ahogy a szomszéd szokta

10 kg közepesen zsíros darált sertéshús, 26 dkg só, 10 dkg édesnemes paprika, 2 dkg csípős paprika, 4 dkg őrölt bors, 6 dkg zúzott fokhagyma, 5 dkg porcukor, kevés őrölt kömény, 1,5 dkg konzervsó.

A szikkasztot húst közepes tárcsán ledarálom a fűszerekkel együtt. A masszát két napig hideg helyen értelem, majd bő marhabélbe töltöm – 45 centis darabokra. (kemény, légbuborékmentes töltés!). Jól lekötöm és néhány órát levegőre teszem. 2-3 napot füstölöm, majd hűvös helyen legalább 2 hónapig tárolom.

Csabai kolbász Torkos Gyuri szerint

10 kg sertéshús (lapocka, vagy comb), 1 dkg kömény, 27 dkg só, 5 g salétrom, 1 dkg porcukor, 5 dkg őrölt bors, 8 dkg fokhagyma, 7 dkg paprika, 2 dkg erős paprika.

A húst nagylyukú tárcsán ledarálom. A fűszereket megdarálom, a fokhagymát összezúzom. Az egészet összekeverem, majd alapos keménységgel betöltöm a bélbe. Harmadnap hideg füstön szép piros szín eléréséig füstölöm. Hűvös helyen tárolandó.

 

Ormánsági stifolder

7 kg érett lapocka, comb, száraz egyéb húsok, 3 kg zsírféle, 25 dkg só, 25 dkg paprika, 5 dkg erőspaprika, 2 dkg fokhagyma.

2 kg húst megfőzök és hülni hagyom. A húsokat csíkokra vágom, majd 10-es tárcsájú darálón a főtt hússal együtt ledarálom. Összekeverem a fűszerekkel és a zúzott fokhagymával. Jó szorosan betöltöm az egyik végén előzőleg elkötött lóvékonybélbe. Hideg füstön sötétpirosra füstölöm.

Sváb stifolder Bozsokról

1/3 rész sovány főtt sertéshús (dagadó, toka), 2/3 rész sovány nyers sertéshús (kolbászhús),pirospaprika, só, bors ízlés szerint.

“A főtt dagadóból és tokából kivágjuk a sovány húsrészeket, majd közepes lyukú darálón ledaráljuk és elvegyítjük a kolbászhússal. Izlés szerint fűszerezzük, nagyon jól összekeverjük. Majd sima vastagbélbe töltjük jó szorosan és egyforma nagyságúra kötözzük a rudakat. Hideg füstön lassan sötétpiros színűre füstöljük. (Meleg füstöt ne engedjünk a szalámira). A füstről levéve hűvös helyen felakasztva tároljuk. Csak 2 hónap múlva kezdjük fogyasztani. Sokáig eláll. “(P)

Hímesi részeg kolbász

10 kg félkövér sertéshús, 18 dkg só, 30 dkg édes házipaprika, 10 dkg fokhagyma, 1 dkg bors.

A húst közepes tárcsán ledaráljuk, sózzuk, majd összedagasztjuk a zúzott fokhagymával, a paprikával, valamint a borssal. Sertés vékonybélbe kb. 60 cm-es szálakat töltünk, majd a közepénél kettécsavarva füstölőrúdra téve másnap megkezdjük az enyhe, hideg füstöt. Két nap múlva levesszük és száraz hűvös helyen tároljuk, amíg el nem fogy.

Töttösi páros kolbász

4 kg lapocka, 4 kg sovány marhahús, 2 kg szalonna, 25 dkg só, 1 g cukor, 0,5 g salétrom, 4 g fehérbors, 10 dkg paprika, 3 dkg zúzott fokhagyma.

A húsféléket a szalonnával együtt közepes tárcsán ledarálom. A fokhagymát a fűszerekkel és a sóval együtt a húshoz gyúrom, ezt követően vékony kolbászbélbe töltöm. Egynapi pihentetés után szitált fahamuba hempergetem és néhány napra hideg füstre teszem.

Vélemény, hozzászólás?

30.000 Ft vásárlás felett ajándék
Sajnos nem nyertél
40.000 Ft vásárlás felett ajándék
Ajándék toll
30.000 Ft vásárlás felett ajándék
40.000 Ft vásárlás felett ajándék
Ajándék toll
40.000 Ft vásárlás felett ajándék
Pörgessen és nyerjen!

Írja be e -mail címét, és forgassa meg a szerencsekereket. Itt a lehetőség, hogy fantasztikus ajándékokat nyerjen!

Böllér Shop
Főmenü x
X
[]