
Ízletes receptek töltelékezéshez
Mi is készíthetünk finom házi szalámit, egy kis energiabefektetéssel. Nem ördöngösség, és ki ne lenne büszke saját kézzel készített szalámijára! Nem kell hozzá nagy tudomány , csak egy kis odafigyelés, na és kiváló minőségű alapanyagok és fűszerek.
A töltés gyakorlata hamar megjön az első pár betöltött műbél után.
Jóska - féle marhahúsos szalámi
5 kg érett lapocka, comb, száraz egyéb húsok, 1 kg sovány marhahús, 4 kg zsírféle, 17 dkg só, 25 dkg paprika, 5 dkg erőspaprika, 2 dkg fokhagyma.
A húsokat csíkokra vágom, majd 10 - 12 - es tárcsájú darálón ledarálom. Összekeverem a fűszerekkel és a zúzott fokhagymával. Jó szorosan betöltöm az egyik végén előzőleg elkötött lóvékonybélbe, 4 napig hideg füstön füstölöm. Hűvös helyen 7-8 hónapig eláll! Mikor a spájzban csöpögni kezdene, akkor egyenként lefóliázva lefagyasztom. A fagyasztóból kivéve a "márciusi" puhaságú szalámit ehetjük akár szeptemberben is.
Dédpapa - féle szalámi
6 kg érett lapocka, comb, száraz egyéb húsok, 4 kg zsírféle, 17 dkg só, 20 dkg paprika, 5 dkg erőspaprika, 2 dkg fokhagyma.
A húsokat csíkokra vágom, majd 10-12 - es tárcsájú darálón ledarálom. Összekeverem a fűszerekkel és a zúzott fokhagymával. Jó szorosan betöltöm az egyik végén előzőleg elkötött lóvékonybélbe, 4 napig hideg füstön füstölöm. Hűvös helyen 7-8 hónapig eláll! Mikor a spájzban csöpögni kezdene, akkor egyenként lefóliázva lefagyasztom. A fagyasztóból kivéve a "márciusi" puhaságú szalámit ehetjük akár szeptemberben is.
Csabai kolbász, ahogy a szomszéd szokta
10 kg közepesen zsíros darált sertéshús, 26 dkg só, 10 dkg édesnemes paprika, 2 dkg csípős paprika, 4 dkg őrölt bors, 6 dkg zúzott fokhagyma, 5 dkg porcukor, kevés őrölt kömény, 1,5 dkg konzervsó.
A szikkasztot húst közepes tárcsán ledarálom a fűszerekkel együtt. A masszát két napig hideg helyen értelem, majd bő marhabélbe töltöm - 45 centis darabokra. (kemény, légbuborékmentes töltés!). Jól lekötöm és néhány órát levegőre teszem. 2-3 napot füstölöm, majd hűvös helyen legalább 2 hónapig tárolom.
Csabai kolbász Torkos Gyuri szerint
10 kg sertéshús (lapocka, vagy comb), 1 dkg kömény, 27 dkg só, 5 g salétrom, 1 dkg porcukor, 5 dkg őrölt bors, 8 dkg fokhagyma, 7 dkg paprika, 2 dkg erős paprika.
A húst nagylyukú tárcsán ledarálom. A fűszereket megdarálom, a fokhagymát összezúzom. Az egészet összekeverem, majd alapos keménységgel betöltöm a bélbe. Harmadnap hideg füstön szép piros szín eléréséig füstölöm. Hűvös helyen tárolandó.
Ormánsági stifolder
7 kg érett lapocka, comb, száraz egyéb húsok, 3 kg zsírféle, 25 dkg só, 25 dkg paprika, 5 dkg erőspaprika, 2 dkg fokhagyma.
2 kg húst megfőzök és hülni hagyom. A húsokat csíkokra vágom, majd 10-es tárcsájú darálón a főtt hússal együtt ledarálom. Összekeverem a fűszerekkel és a zúzott fokhagymával. Jó szorosan betöltöm az egyik végén előzőleg elkötött lóvékonybélbe. Hideg füstön sötétpirosra füstölöm.
Sváb stifolder Bozsokról
1/3 rész sovány főtt sertéshús (dagadó, toka), 2/3 rész sovány nyers sertéshús (kolbászhús),pirospaprika, só, bors ízlés szerint.
"A főtt dagadóból és tokából kivágjuk a sovány húsrészeket, majd közepes lyukú darálón ledaráljuk és elvegyítjük a kolbászhússal. Izlés szerint fűszerezzük, nagyon jól összekeverjük. Majd sima vastagbélbe töltjük jó szorosan és egyforma nagyságúra kötözzük a rudakat. Hideg füstön lassan sötétpiros színűre füstöljük. (Meleg füstöt ne engedjünk a szalámira). A füstről levéve hűvös helyen felakasztva tároljuk. Csak 2 hónap múlva kezdjük fogyasztani. Sokáig eláll. "(P)
Hímesi részeg kolbász
10 kg félkövér sertéshús, 18 dkg só, 30 dkg édes házipaprika, 10 dkg fokhagyma, 1 dkg bors.
A húst közepes tárcsán ledaráljuk, sózzuk, majd összedagasztjuk a zúzott fokhagymával, a paprikával, valamint a borssal. Sertés vékonybélbe kb. 60 cm-es szálakat töltünk, majd a közepénél kettécsavarva füstölőrúdra téve másnap megkezdjük az enyhe, hideg füstöt. Két nap múlva levesszük és száraz hűvös helyen tároljuk, amíg el nem fogy.
Töttösi páros kolbász
4 kg lapocka, 4 kg sovány marhahús, 2 kg szalonna, 25 dkg só, 1 g cukor, 0,5 g salétrom, 4 g fehérbors, 10 dkg paprika, 3 dkg zúzott fokhagyma.
A húsféléket a szalonnával együtt közepes tárcsán ledarálom. A fokhagymát a fűszerekkel és a sóval együtt a húshoz gyúrom, ezt követően vékony kolbászbélbe töltöm. Egynapi pihentetés után szitált fahamuba hempergetem és néhány napra hideg füstre teszem.