Csomagfeladási napok: hétfő , szerda, csütörtök 13:00-kor

bollershop.hu

Kérdése van? +36205302628

Kategóriák
bollershop.hu

Kérdése van? +36205302628

  • Kategóriák
    • Akciós termékek
    • 5% kedvezmény BOLLER25 kuponnal*
    • Belek
    • Kések, bárdok, acélok
    • Fűszerek és keverékek
    • Gépek és szerszámok
    • Vágódeszkák
    • Lánckesztyűk és kötények
    • Egyéb termékek
    • Munkavédelmi eszközök
    • Fiskars termékek
  • Blog
  • Kínálatunk
  • Expressz házhozszállítás
  • Fizetési információk
  • Szállítási információk
  • Kapcsolat
  1. Blog
  1. Blog
Vissza
A marhahús feldolgozása, a marha részei

A marhahús feldolgozása, a marha részei

Marha első- és hátulsó negyed teljes csontozása, kivágása, osztályozása. Előhűtött marha elülső negyed bontása, darabolása, röviden tömören erről is írunk blogunkban.

húsfeldolgozás
2023.07.25 13:08 Böllér Mester

A Marha részei:

  1. Bélszín vagy vesepecsenye 2. Lapos hátszín 3. Magas hátszín (rostélyos) 4. Felsál 5. Dió vagy gömbölyű felsál 6 Fehérpecsenye 7. Feketepecsenye 8. Spitz fartő 9. Keresztfartő 10. Farok vagy ököruszály 11. Lábszár 12. Lábak 13. Lapocka 14. Szegyeleje 15. Szegyhátulja 16. Hasalja vagy lebernyeg 17. Nyak vagy tarja 18. Fej 19. Ökörszáj vagy pofa

 

A marhalapocka bontása és csontozása:

- A lapockát külső oldalával lefelé fordítva helyezze el a húsvágó tökén úgy, hogy a
lábszár ön felé nézzen.
- A lábszárcsont és a karcsont közepén a húst vágja, végig majd vágja át az ínszalagot
is.
- Bal kezével feszítse meg úgy a lábszárat, hogy a lábszár felső forgóját kézzel
könnyen ki tudja fordítani.
- A csontról a lábszárhúst fejtse le.
- A harmadik forgónál a lapátcsontot és a karcsontot összetartó ínszalagot vágja át, a
csont és a csonthártya között haladva a karcsontot a húsból fejtse ki.
- A lapockacsonton levő felső húsrétegeket a lapockacsont szélénél lévő vékony
hártyán vágja végig éles késsel.
- A forgónál a csonthártyát vágja át és a kés fokával a csonthártya és a csont közötti
húst fejtse le.
- Ball kézzel a lapocka alsó végét nyomja le és a forgónál lévő hártyát vágja körül, így a
forgócsont a húsból kiemelkedik.
- Késfenő acéllal a lapockacsont és a csonthártya között a húst feszítse le.
- A lapockacsontot ruhával fogja meg és erős rántással húzza le a húsról. Ezen
műveletek elvégzése után megkapja a lábszár, a lapocka vastag részét, a Stefánia
részt, amely a lapockában húzódik.

A marhaszegy csontozása:

- A marhaszegyet húsos oldalával helyezze a húsvágó tőkére úgy, hogy a vastagabb
rész ön felé legyen.
- A szegyen levő bordacsontok végződésénél a hártyát a porcogóval együtt vágja, át
majd fejtse le a bordacsontok mellett levő hártyát bontókéssel jobbról balra haladva.
- A szegyet csontos oldalával fordítsa maga felé és helyezze a tőkére állítva majd a
bordacsont és a porcogó átvágott részénél erős nyomással törje meg a bárd fokával a
csontok közötti részt óvatosan ütögesse le.
- A bordacsontokat fordítsa meg egy ruhával és húzza ki őket.
- A porcos részt a húsról fejtse le. Ennek eredményeként megkapja a kicsontozott
szegy elejét és hátulját.
- Ha a marhaszegyet leves készítéséhez akarják felhasználni akkor a szegyet csontos
oldalával helyezze a tőkére és 12-15 cm-es csíkokra vágja fel így kapja meg a az
úgynevezett csonthúst.

A nyak csontozása:

- A nyakrészt fektesse a csontos oldalával a tőkére és két oldalán a csigolyacsontokról
a mélyedésig fejtse le a húst.
- Majd tisztítsa le a nyak részénél lévő véres húsrészt, és a nyakcsonton maradt kisebb
húsrészeket.

Csontozókések webáruházunkból

 

A marha hátszín csontozása:

Helyezze a rostélyost a húsvágó tőkre úgy, hogy a bordacsontok alul a gerinccsont
felé eső része pedig tőlünk balra legyen.
- Fejtse le a gerinccsontot a bordacsontig.
- Vágja le bárddal a gerinccsontot a rostélyosról.
- A rostélyost úgy helyezze el, hogy a húsos része alul a rostélyos csont pedig önökkel
szemben, hosszában legyen.
- Vegyen egy hosszabb  csontozó kést és a bordacsontok között a csont mellett a húst fejtse le
vigyázva arra, hogy a vastaghúsba ne vágjon bele.
- A kicsontozott rostélyosról az ehetetlen részt, az ínszalagot és a felesleges faggyú
részeket távolítsa el.
- Végül a bordacsontokat bárddal különítse el a gerinccsontoktól.

Forrás: http://www.kepzesevolucioja.hu

 

Vissza
Vásárlói fiók
  • Belépés
  • Regisztráció
  • Profilom
  • Kosár
  • Kedvenceim
Információk
  • Általános szerződési feltételek
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Fizetés
  • Szállítás
  • Elérhetőségek
Miskolczi Dávid e.v
  • 7700 Mohács, Rákóczi utca 9
  • +36205302628
  • szallitas@bollershop.hu
  • facebook

  • tiktok

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

5% kedvezmény

Feliratkozását most megháláljuk! Megerősítés után küldjük a kuponkódot!

Feliratkozás
Árukereső.hu Árukereső.hu
argep.hu
olcsobbat.hu
kandh_v2
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
  • Akciós termékek
  • 5% kedvezmény BOLLER25 kuponnal*
  • Belek
  • Kések, bárdok, acélok
  • Fűszerek és keverékek
  • Gépek és szerszámok
  • Vágódeszkák
  • Lánckesztyűk és kötények
  • Egyéb termékek
  • Munkavédelmi eszközök
  • Fiskars termékek
  • Blog
  • Kínálatunk
  • Expressz házhozszállítás
  • Fizetési információk
  • Szállítási információk
  • Kapcsolat
Belépés
Regisztráció
Adatkezelési beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.
A működéshez szükséges cookie-k döntő fontosságúak a weboldal alapvető funkciói szempontjából, és a weboldal ezek nélkül nem fog megfelelően működni. Ezek a sütik nem tárolnak személyazonosításra alkalmas adatokat.
A marketing cookie-kat a látogatók weboldal-tevékenységének nyomon követésére használjuk. A cél az, hogy releváns hirdetéseket tegyünk közzé az egyéni felhasználók számára (pl. Google Ads, Facebook Ads), valamint aktivitásra buzdítsuk őket, ez pedig még értékesebbé teszi weboldalunkat.
Az adatok névtelen formában való gyűjtésén és jelentésén keresztül a statisztikai cookie-k segítenek a weboldal tulajdonosának abban, hogy megértse, hogyan lépnek interakcióba a látogatók a weboldallal.
A személyre szabáshoz használt cookie-k segítségével olyan információkat tudunk megjegyezni, amelyek megváltoztatják a weboldal magatartását, illetve kinézetét.