KOLBÁSZ RECEPTRE VAN SZÜKSÉGED? SEGÍTÜNK! KATT IDE
Kérdése van? +36205302628
Áztatás: kézmeleg (30-40 ºC) vízben alámerítve kb. 30 percig.Töltés: légmentesen kellően feszesre
Szlavón kulenhez használatos természetes bél a sertés vakbél. Áztatás: kézmeleg (30-40 ºC) vízben alámerítve kb. 30 percig.
A kulen avagy kulin a legrangosabb, és a legdrágább kolbászféle nemcsak a szülőhazájában, Szlavóniában, hanem egész Horvátországban és Macedóniában. Recepttúrája igen egyszerű: zsírjától és hártyáitól megszabadított disznóhús, őrölt paprika, fokhagyma és só. Ezzel töltik meg a disznó vakbelét feszesen, légmentesen.A kulen készítési folyamatában azonban minden apró mozzanatnak nagy jelentősége van. Tapasztalt készítők azt mondják, hogy a jó minőségű kulen elkészítéséhez a húsnak legfeljebb öt törzsön elhelyezkedő részről, egy állatból kell származnia. Többnyire a hát izmos területei, a nyak és a lapocka, de ritkán még a combhús izmos részei is felhasználásra kerülnek.A húst megdarálják, majd sót és fűszereket adnak hozzá, egész vagy őrölt édes és erős paprikát, apróra vágott fokhagymát vagy darált fokhagyma levet.A kulenhez borsot nem szoktak adni. Ezt követően addig keverik, amíg már nem ragad a kézhez vagy az edény falához, majd sertés vakbélbe, az ún. katakönyökbe töltik. Ezt követi a füstölés, mely általában egy hónapig tart. Néha tovább is, egészen addig, míg a kulen felülete el nem éri a sötétbarna szint és a kemény állagot.A füstölést követően a kulen a füstölőben, a padláson vagy hűvös, szellős helységben marad, öt-hét hónap után lesz érett és élvezhetően fogyasztható.
Termék információ kiegészítés:
Sóoldatos tartósítással ellátott természetes beleink esetében a termék és az oldat színe élénk rózsaszín árnyalatot adhat. Ez nem minőségi probléma, hanem természetes folyamat. A belek megfelelő átmosását követően az élénk rózsaszín eltűnik valamint a termék jellemző szaga is kevésbé érezhető. Jellemző az alábbi termékeknél: sertés vakbél, kuláré, vastagbél.
Aktuális ajánlatainkat és akcióinkat a Böllérshop Facebook oldalán is nyomon követheted.