Tisztelt Böllérshop!
Rendszeres vásárlójukként szeretném önökkel megosztani a tapasztalataimat és egy szalámi receptet.
Immáron 4 éve Önöktől vásárolok az évenkénti rendszeres kolbásztöltéshez minden olyan kelléket amit nem minden esetben tudnák egy átlagos boltban beszerezni.
Nem tagadom máshol is szoktam vásárolni szalámibelet, vagy akár fűszerpaprikát, de csakis tűzoltás céljából.
Nos bele is kezdenék, mint tudatos vásárló vagy valami olyasmi.
Gyorsaság amit Önöktől eddig megszoktam ritka és dícséretes. Volt rá példa hogy kedd délután 3 kor megrendeltem egy nagyobbacska csomagot amit másnap már reggel 9 órakor kézbesített is a postás. Nem tudom hogy csinálják, de észbe se kaptam.
Általában október közepén már levágjuk az első disznót, ezért mi a disznóvágást elég korán elkezdjük a falunkban. 6-7 disznót levágunk általában egy szezonban amihez valljuk be kell pár méter sertés vékonybél és szalámi műbél egyaránt. Rendszerint penészmintás szalámi műbélbe töltünk pikkszalámit amihez már kipróbáltam a téliszalámi fűszerkeveréküket, azt a fehér zacskósat, valami VRN jelzés volt rajta. Fenséges, csakis ajánlani tudom másoknak is. A nálatok vásárolt műbél követi a tölteléket, sose volt eddig vele bajom. Az egyik haver hozott Szekszárdról műbelet, ami olyan mintha viaszos lett volna , be se mertem tölteni neki, inkább adtam neki a sajátomból. Nem értem miért engednek piacra olyan trágyát ami nem is szalámihoz való. Másrészt 10m van ráírva de jó esetben ha van benne vagy 9 méter. Rátettem mérlegre a szekszárdi és a ti beleteket , hát jócskán volt különbség. A szekszárdi 120g és 8,9 m volt és a tiétek 143g és 10,05 m. Nem fikázni akarom de ez az igazság.
Benne vagyok Facebookos hentes és böllér csoportokban is ahol korábbiakban olvastam már rólatok és kétkedve fogadtam a huzalos klipszelő fogó használatát, ezért úgy döntöttem hogy kipróbálom. Na ezt se bántam meg, mert jelentősen megkönnyíti a munkámat főleg amikor a betöltött szalámit kell elklipszelni. A kezem már nem nagyon bírja a madzag okozta vágásokat, ezért tökéletes szerszám számomra.
A természetes belek, amiket tőletek veszek átlagon felüliek, hisz nem az a szakadós „szar” amit a Tescoban vagy a madaras teszkóban kapni lehet. Én a yardos kocabelet és a sertés kulárét szoktam használni amihez pár zacskó sertés vakbelet is szoktam vásárolni. Mivel Kisszállási vagyok, felénk szokás kulent tölteni. Volt hogy bélből kaptam fehéret és rózsaszín árnyalatosat is amire azt hittem bedöglött, majd mikor felhívtalak titeket jó hogy még nem dobtam ki mert megnyugtattatok hogy a bélnek semmi baja, ez természetes. Átmosást és áztatást követően a rózsaszín árnyalat el is tűnt és szaga se volt. Nem szakadt és nem repedt. A zacskó tartalmát illetően mindig több volt benne, mint ami rá volt írva. Volt 110m-es yardos bél is a csomagban a 91,4m ellenére amit hirdettek a webshopban. A hosszú szálak mindenképpen előnnyel jár, mikor kolbásztöltés a cél. A húst hidegen töltjük egy napos érést követően, így sokkal jobban átérik a massza.
Vettem már facebook csoportból Dick kést is , ami valami másodosztályú hulladék lehetett. A csontozókés amit tőletek vettem összehasonlítva ezzel a török hamisítvánnyal teljesen más, még az acél minősége és ezerszer jobb. Másoknak is ajánlom mielőtt olcsó árut szerez be bizonytalan forrásból, gondolkozzon el rajta hogy vagy lopott vagy valami kamu kínai gagyi . A facebook csopiból vett kés szemre is eltért az eredetitől. A markolata tövében a penge nem volt lesorjázva és kicsit meg is volt égetve az acél. Igaz a mondás: Olcsó húsnak híg a leve.
Nagypapám igazi böllér volt. 3-400kg kocákat is vágott több száz darabot. Anno mesterhentes volt és Szegeden is dolgozott a Pikknél. Sokat tanultam tőle, a mesterség csínját bínját. A mai napig megvan a tőle örökült balkán fenőacél és sád amivel anno dolgozott. Küldök nektek egy képet is amin a papa is látható még gyerekkorában készült képen ugyanis igazi hentes dinasztia leszármazottja vagyok.
Nagyon sokat próbálkoztam szalámi receptekkel , amik közül egyet megosztanék veletek. Ezt csakis azoknak ajánlom akik gyomra fel van készülve a fűszeres ízvilágra és nem büdös nekik a fokhagyma se.
Recept 30kg töltelékhez:
- 650g asztali só
- 650g édes fűszerpaprika
- 100g csípős paprika
- 150g feketebors őrölt
- 25g szerecsendió
- 25g őrölt kömény
- 500g tisztított fokhagyma
- 30kg 60/40-es koca hús és zsiradék
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Üdvözlettel: Rajmund
Kedves Rajmund!
Nagyon köszönjük a leveled és a visszajelzéseket, ami fontos számunkra.
Terjedelmes és kimerítő leveled jutalmaként küldtünk Neked egy kuponkódot, mellyel kedvezményesen vásárolhatsz webáruházunkban.
További sok sikert és kitartást kívánok Neked, kérjük tudásod és tapasztalatod add át minél több fiatalnak hogy a hagyomány és a tudás öröklődjön.